Нови 500 лекарства вече не се поемат с публични средствастраница1/7
Дата20.05.2018
Размер441.57 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
07.03.2017
Национални вестнициНови 500 лекарства вече не се поемат с публични средства


200 от тях са минали на свободна продажба, но 150 са напуснали пазара

Янина Здравкова

Сега  стр. 2  

Тенденцията фармацевтичните компании да изтеглят лекарствата си или изцяло от пазара, или от списъка на здравната каса се задълбочава. 498 са били разгледаните процедури за изключване на лекарства от позитивния списък през миналата година, сочи докладът за дейността на Националния съвет за цени и реимбурсиране за 2016 г. Там се регистрират цените на всички медикаменти у нас. В позитивния списък пък са препаратите, които се плащат с публични средства - от здравната каса, от болниците или от здравното министерство. За 2015 г. от позитивния списък са изключени 398 лекарства.

Най-голямата част от заявленията - 202, са за медикаменти, които се отказват от плащане от НЗОК и отиват на свободния пазар, т.е. пациентите трябва да си ги плащат изцяло сами. При 153 медикамента заявлението е и за заличаване на цена, т.е. напускане на пазара. Други 46 лекарства са с прекратени разрешения за употреба у нас. 52 лекарства са изключени от позитивния списък по желание на МЗ и НЗОК - повечето заради нормативни промени, при които касата спря да плаща частично доста антибиотици.

Най-голяма част от изключените медикаменти са за онкология, есенциална хипертония, шизофрения, биполярно разстройство, инфекциозни болести и диабет, пише в доклада. 46 от излезлите от позитивния списък лекарства са били единствени молекули. Те са за кардиология, неврология, офталмология, ендокринология и антиинфекциозни препарати. Нито един от тях обаче не е без алтернатива за лечение при съответното заболяване, уточняват от Националния съвет по цени.

Фармацевтичните компании от доста години обясняват, че до изтегляне от пазара се стига заради прекалено ниските цени на ниво производител у нас. За да може да са продава у нас, дадено лекарство трябва да предложи най-ниската цена в сравнение с 10 референтни страни в ЕС. Отделно НЗОК иска и отстъпки за медикаментите, които плаща. Тъй като пазарът у нас е малък, се стига до това редица лекарства да се спират от продажба, тъй като не са рентабилни за фирмите. Освен това България е референтна за други страни в ЕС и когато тук се регистрира по-ниска цена, тя влияе и там и производителите предпочитат да оттеглят медикамента оттук, отколкото, например, от Румъния и Полша, които са с по-голямо население.

През м.г. в съвета по цени все пак са постъпили и 257 процедури за включване на лекарства в позитивния списък. Повечето от тях - 226, са били за генерични медикаменти. Новите молекули, които са кандидатствали за включване, са били 23. Те са в областта на пулмологията, кардиологията, хематологията, ендокринологията, онкологията, ревматологията.Трудов аташе поема фонда за лечение на деца


Ана Атанасова

Сега  стр. 3  

Новият директор на фонда за лечение на деца е бившият трудов аташе на България в Германия и Австрия д-р Тинка Троева, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Тя поема поста от проф. Владимир Пилософ, който подаде оставка на 24 февруари след скандала с 9-годишния Байрям, чието лечение в Германия първоначално беше спряно, а след това разрешено от МЗ.

Д-р Тинка Троева има специалности по педиатрия, социална медицина, медицинска информатика и здравен мениджмънт и магистратури по "Международни икономически отношения" от УНСС и "Обществено здраве" от Университета Билефелд в Германия.

Била е съветник в комисията по здравеопазване в 37-ото u главен съветник в 38-ото Народно събрание. Осем години е ръководител на Службата по трудовите и социалните въпроси на МТСП, последователно с дипломатически ранг "съветник" и "пълномощен министър" при посолствата на България в Германия и Австрия и още две години в посолствата ни в Австрия и Швейцария.

"Новият директор на фонда за лечение на деца е експерт в областите на координацията на системите за социална сигурност в ЕС - пенсионно, здравно осигуряване, обезщетения при заболяване и майчинство, семейни обезщетения, лечение и превенция на български граждани в ЕС, трудова миграция и интеграция", съобщават от МЗ.

ПРЕДИСТОРИЯ

Владимир Пилософ подаде оставка по искане на здравния министър Илко Семерджиев. В дните преди това се оказа, че общественият съвет на фонда е одобрил лечението на 9-годишния Байрям в Германия, но МЗ не е издало формуляра, който гарантира, че държавата ще плати, тъй като националният консултант по трансплантология Любомир Спасов смята, че операциите - реконструкция на отделителната система и трансплантация, могат да се направят и у нас. Трима експерти - детски уролог и двама нефролози, бяха дали становище пред фонда, че лечението е невъзможно у нас. В крайна сметка консилиум на болницата, чийто директор е Спасов - Правителствена, реши, че лечението може да се проведе там, но заради създадения медиен шум не възразява това да стане в Германия.90 лекари липсват в спешна помощ в София


Ана Атанасова

Сега  стр. 5  

90 щатни бройки за лекари са незаети, обяви директорът на центъра за спешна медицинска помощ в София Георги Гелев пред БНТ. Щатът в центъра е разчетен за 36 екипа, които да са на смяна едновременно. Реално обаче в столицата на едно дежурство има не повече от 20 екипа.

Все пак свободни места за медицински сестри и шофьори няма, допълни д-р Гелев. Освен това през 2016 г. за пръв път тенденцията в съотношението на напускащите и назначаваните в столичната спешна помощ е обърната и отливът е по-малък, отколкото са новите медици, похвали се той. През м.г. напусналите са 109 души, а назначените са 119. В началото на 2017 г. са назначени и 7 парамедици.

Тенденцията за привличане на повече кадри към спешна помощ е трайна заради увеличението на заплатите, обяви Гелев. "Ако тази тенденция се запази до края на годината, може би ще достигнем до някакво ниво, близко до оптималното", коментира той.

Гелев твърди, че няма забавяне на линейката при случая с починалото 11-годишно момиче в 52-ро училище. Общото време от подаване на сигнала до хоспитализацията на детето е било 27 минути, каза Гелев. Според него огромно забавяне е имало от страна на директора на училището и учителката на детето. От училището пък твърдяха, че спешна помощ е закъсняла с 30 минути.

  1   2   3   4   5   6   7


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница