Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 03. 10. 2016 Национални вестнициДата09.10.2017
Размер304.95 Kb.Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
03.10.2016
Национални вестници

Проф. Вихра Миланова, ректор на Медицинския университет - София:

Заплатите на преподавателите са много ниски, 10% скок е само началото


Трябва спешно да подобрим правилата за прием на чуждестранни студенти

Ани Стоянова

24 часа  стр. 17  CV

Проф. Вихра Миланова завършва медицина през 1979 г. и започва като ординатор в Психиатричния диспансер в Плевен. През 1982 г. става асистент в Катедрата по психиатрия във ВМИ - София. Има специалност по психиатрия. През 2006 г. защитава докторска дисертация и от 2007 г. е професор. От 2004 г. ръководи Катедрата по психиатрия на МУ -София, и Клиниката по психиатрия. Специализирала е във Великобритания, Гърция, Ирландия.

- Проф. Миланова, какво става в Медицинския университет? Хората извън него и ваши преподаватели четат данните от одита за управлението му в последните 8 г. и не вярват на очите си...

- Развиват се два паралелни процеса. От една страна, тече нормалната дейност по обучението на студентите, защото новата учебна година започна на 12 септември за българските и за част от чуждестранните студенти. Желаещите да се обучават в нашия университет са повече, отколкото е капацитетът ни, повече и от миналата година.

Заедно с това, в университета текат проверки на много нива - няколко месеца вътрешният одит на министерството на образованието беше при нас, АДФИ продължава проверката, а през последните дни, за съжаление, и прокуратурата.

- Вие отказвате да коментирате данните от одита за космическите заплати на бившия ректор Ваньо Митев, за незаконния прием на чуждестранни студенти...

- Не мисля, че трябва да коментирам конкретните факти, защото са обект на разследване. Ще кажа само, че те са смущаващи и притеснителни за мен като човек, който е свързал своя професионален път с този университет. Искам да бъда разбрана правилно - през последните 8 г. по време на управлението на акад. Митев беше направено много за стабилизирането и укрепването на университета, за издигането на реномето му, включително и чрез въвеждането на обучение на английски. Като преподавател и аз съм се радвала на тези успехи и съм вярвала, че посоката е правилна. Това беше и един от мотивите ми да се кандидатирам за тази позиция -да надграждам вече създаденото.- Какво обаче наистина показват данните от одитния доклад? Те не отричат резултатите и успехите, а казват, че законите периодично не са спазвани, има съмнения за нерегламентирани действия, че са пренебрегвани едни служители за сметка на други.

- Ако вие оберете една банка - "елегантно", не с пистолет, а като погазвате закона, и после раздадете част от ограбеното за благотворителни цели, за добри каузи, като паралелно с това подпомогнете и себе си, това ще ви направи ли по-малко нарушител на закона? Това е общата картина според опитния доклад, преразказана накратко. Нашата задача ще е да следваме досегашната посока за развитие, да гарантираме качествено образование и добри условия за работа и развитие на преподавателите, но като спазваме изцяло правилата и законите. Нали никой не твърди, че успех в България може да се постигне единствено при нарушаване на закона? Нима не можем да привлечем чуждестранни студенти при други правила? Не мисля. И дори смятам да го докажа през следващите месеци.- Кои от тези нередности искате да промените най-напред?

- В края на одитния доклад в таблица са изредени основните нарушения, като срещу всяко е посочена и степента на риска за университета, ако не бъде отстранено. Повечето са определени като високо-рискови. За мен обаче има 3 основни приоритета. За да гарантираме финансовата стабилност на МУ, трябва спешно да подобрим правилата за прием на чуждестранни студенти.

Трябва да направим така, че изнесеното обучение да отговаря на нормативната уредба, да гарантира правата на студентите, които идват да учат при нас, и да се защити името на вуза като източник на качествено и модерно образование.

Другият много важен приоритет са възнагражденията. Знам, че през последните дни изключително много се говори за високите заплати на администрацията. Вярно е също, че няма проблем, ако една организация е в добро финансово здраве, да дава по-високи възнаграждения на своите служители. За мен обаче има един сериозен проблем и той е в изключително ниското заплащане на преподавателския труд. Нека парите за администрация останат високи, ако усилията й гарантират устойчив и качествен учебен процес. Но няма как да останат същите нивата на заплатите на асистентите, доцентите и професорите -без тях администрацията ще е излишна. Студентите не идват заради доброто административно обслужване, а заради тези, които ги обучават 6 г. В дълг сме към тези хора, които ден след ден предават своите знания и опит на бъдещите колеги. Затова съм възложила да се променят правилата за формиране на възнагражденията на работещите в университета и 10-те процента увеличение на заплатите на преподавателите, което поех като ангажимент, ще е само първата стъпка към по-справедливо възнаграждение за тези, които носят духа и съдържанието на МУ.

Третият приоритет -важно е да продължат инвестициите в базата - изграждането на административен корпус, кампус за студентите и др.

- Всичко дотук звучи добре, но вече е публично известно, че само 5 месеца след почти единодушното ви избиране ваши колеги свикват извънредно общо събрание, за да ви сменят като ректор?

- Да, има такава подписка. Един от посочените мотиви е създаване на административен хаос в университета. Няма да навлизам в детайлите и думите от подписката. Няма да посочвам и това, че подобна идея за свикване на общо събрание е в противоречие с поне 3 члена от правилника на МУ. Само ще кажа, че бих се радвала да чуя конкретни примери за пропуснати срокове, провалени административни задачи или други белези на хаос.

Моят административен опит се базира на работата ми като началник на клиника в Александровска болница. От практиката си там знам, че няма как административните документи да бъдат вписвани в деловодната система избирателно, както е било досега, че трябва да има ред за отчитане на командировките, че Законът за обществените поръчки е задължителен при разходване на публични средства.

Много е вероятно и да допускам грешки, както е правил всеки мой предшественик в началото.

Но съм сигурна, че и голяма част от промените, които предлагам, са за добро.

И това е видно от констатациите в одитния доклад. Смятам, че колегите, които са се подписали за моята смяна, са избързали, подведени от мои действия, които е възможно те да са "разчели" като създаване на хаос или желание за промяна в неизвестна посока.

При избирането ми за ректор аз посочих в мандатната си програма приоритетите, които бяха подкрепени от всички членове на общото събрание. Основният беше инвестицията в човешкия капитал, в преподавателите. Не съм говорила как ще "администрирам" учебното заведение, защото нормативната уредба, а и правилникът ни са заложили доста строги рамки за работа и управление. Към тях се придържам стриктно. Вярвам, че добрият университет се гради върху автономността на академичните образователни и научни програми и спазването на правилата за управление.

Трудно ми е да повярвам, че колегите ми са загубили доверие в мен толкова бързо - без още да са видели реални действия. Всеки има нужда от кредит на доверие поне през първата година. Дори на правителствата си даваме такъв кредит, струва ми се, че е редно и на мен и моя екип да бъде даден подобен срок.- Ако все пак се стигне до свикване на общо събрание, какво ще кажете, като се изправите пред колегите си?

- Ще им кажа, че съм приела тяхното доверие, за да продължим заедно да развиваме университета. Това за мен е най-високата кауза, заради която си струва да чуя всички обвинения, мнения, да се поуча от всички съвети, за да вървим напред. Ще им припомня, че този университет е създаден с мечтите, идеите, амбициите и удивителния труд на хиляди преди нас, нашите предшественици, които са имали смелостта да го съградят от нищото. И ще е позор за всички нас да издигнем личните цели и страсти над достойното минало и над името на това уникално висше училище, към което всяка година се отправят с надежда хиляди млади хора и после поемат своя път в медицината. Ако забравим това и изберем да говорим за уволнения, командировки, джипове... значи нямаме право да се наречем преподаватели в Медицинския университет - София.- Какво е бъдещето на университета?

- Той е кауза със 100-годишна история. Не е нито само ректор, нито само администрация, а резултат от обединените усилия на много хора. И в този смисъл ще надживее и тези наши страсти и ще продължи да съществува. Как ще излезе от тях обаче - с тежки следи или с гордо име, зависи само от нас. И от нашата зрелост да избираме приоритети.
Депутати викат Москов за кризата в детския фонд


Стандарт  стр. 5  

Комисията по здравеопазване в парламента ще поиска изслушване на здравния министър Петър Москов за работата на Фонда за лечение на деца, съобщи пред БНР председателката на комисията Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Мярката се налага след сериозната криза в работата на институцията, която финансира лечението на деца в чужбина. В последните седмици фондът беше залят с вълна от оставки на представители на обществения съвет като форма на протест. Мотивите са несъгласие с налаганите от новото ръководство на фонда методи, включващи подмяна на решенията на Обществения съвет, и налагането на едноличните решения на директора д-р Владимир Пилософ.

Недоволството идва от факта, че на заседанията си Общественият съвет взима едни решения, докато в последващите и подготвяни с голямо закъснение протоколи са отразени съвсем други.

В началото членовете на Обществения съвет мислели, че неточностите се дължат на пропуски в работата на новосформираната администрация след арестите на бившия директор и екипа му през април. Впоследствие обаче грешките в протоколите продължават и сега членовете на Обществения съвет са убедени, че това се прави умишлено, за да се легитимират еднолично взети от управителя решения.

"Аз съм с намерение на следващото заседание на Комисията по здравеопазване в рамките на блиц контрола да поставя въпроса на министъра на здравеопазването за всички проблеми около функционирането на Център "Фонд за лечение на деца ". И ако не останем удовлетворени от отговорите, може да инициираме и изслушване при следващото заседание на цялото управление на фонда, както и на представители на обществения съвет", заяви Дариткова.
Алтернативи за лечение показаха във Варна


Добромир Радушев

Монитор  стр. 6  

Безплатни консултации и уникални методи на лечение бяха показани на фестивала на здравословния живот "Здравей, здраве" във Варна. Той представи широка гама от естествени начини за възстановяване на здравето и за предотвратяване на заболявания, фестивалът бе трибуна на холистични лекари, консултанти, лектори, терапевти, хора, занимаващи се с психологична помощ, треньори на лечебни двигателни техники, които представят нов свят в полза за здравето.167 болни от хепатит А в Асеновград и Пловдив


Ели Крумова

Монитор  стр. 6  

Общо 167 възрастни и деца от Пловдив и Асеновград са пипнали болестта на мръсните ръце хепатит А от средата на май до края на септември, сочат данните на РЗИ - Пловдив. Всички болни са от ромските махали на двата града - "Лозница" и квартал "Столипиново". Пикът на болестта бе това лято, но случаите продължават, въпреки че общините са направили дезинфекции в районите с болни, а и общопрактикуващите лекари имат ампули с гама-глобулин, който поставят на ромите.

Първите случаи на разболели се от вирусен хепатит деца от асеновградската махала "Лозница" бяха констатирани на 14 май т.г. Оттогава до 28 септември в РЗИ - Пловдив, има регистрирани общо 90 случая на болни от хепатит А. В пловдивския "Столипиново" болестта лумна около месец по-късно - на 14 юни, като от тогава до септември в РЗИ имат данни за 77 случая с диагнозата вирусен хепатит.

Голяма част от заболелите биваха приемани в пловдивската инфекциозна клиника. Така например само за първия месец след началото на болестта оттам преминаха общо 30 деца от двете ромски махали, като на всички бяха сложени инжекции с гама-глобулин. След началото на заболяването от Агенцията по храните започнали проверки на заведенията за обществено хранене в двата квартала, а от местните ВиК отстранявали течове в махалите, за да не се допуска разпространение на заразата.

Въпреки всички предприети действия обаче случаите на хепатит А не спряха. В седмицата от 8 септември до 14 септември е имало нови 24 случая на болни в двете ромски махали, като от тях 9 са били от Пловдив. Данните на РЗИ за периода от 22 до 28 септември сочат, че нови 48 души са пипнали болестта на мръсните ръце, като от тях 25 са от "Столипиново".

Оперират без пари емигрант, на когото в САЩ искали $40 000


Ели Крумова

Монитор  стр. 6  

Млад мъж, на 22 години, предстои да бъде опериран от тумор в коляното напълно безплатно в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ "Св. Георги". Преди да се върне у нас, пациентът бил емигрант в САЩ. Застраховката му там обаче не покривала напълно подобна хирургическа интервенция.

Зад океана му поискали 40 000 щатски долара, за да отстранят образуванието от коляното му. Човекът нямал толкова пари и предпочел да се върне в родния Пловдив.

Тук медиците му обяснили, че трябва да покрие здравните си вноски и операцията на коляното ще му излезе без пари. Здравната каса покривала интервенцията, при условие че пациентът е здравноосигурен.

Екипът хирурзи в Клиниката по ортопедия с ръководител проф. д-р Владимир Ставрев се надява да извади тумора от коляното на младия мъж цял и да запази крака. След операцията ще стане готово и хистологичното изследване, в зависимост от резултатите на което ще се прецени как да продължи лечението на младия пациент.

Номер 1 сме по теглене на заем за висше на Острова


Медици абсолвенти записват езикови курсове за стаж в Швеция

Монитор  стр. 6  

България и Румъния са на челно място по брой студенти, които са теглили заем за висше образование във Великобритания. Делът е 97%, а на второ място е Кипър с 60%, следвана от Гърция с 45%.

Това съобщи консултантът по проект "Световно образование" Светлан Данев вчера по време на образователното изложение за образование в чужбина, което се проведе този уикенд. Както "Монитор" вече писа, през следващата учебна година условията за кандидатстване и прием във Великобритания остават същите от гледна точка на такси и условия за кредитиране. Очаква се дори по-засилена конкуренция за прием в британски ВУЗ заради очакваното увеличение с около 30% на кандидатите от Европа.

Приблизително всеки пети новоприет българин да следва за бакалавър е избрал да учи икономика - бизнес и мениджмънт - 22%. На второ място в класацията на най-желани специалности е изкуство и дизайн с 14%, на трето компютърни науки с 12%.

В избора на БГ кандидатите влизат още инженерните науки, медии и масова комуникация, туризъм, правни науки, политически науки, психология и др.

За да изберат най-точната специалност за тях, консултантите препоръчват на кандидат —студентите да направят тест за кариерно ориентиране

Цената му е 95 лв.

Първоначално младежите посочват към кои специалности имат интерес, след което тестът им показва коя от тях би им пасвала най-добре, обясни ръководителят на проекта "Световно образование" Ирина Христова.

Към услугите на консултантите вече прибягват и абсолвенти от медицинските ни университети, разказа Светлан Данев. Те искали съдействие за уреждане на стажове в болници в Швеция, където те са безплатни. Медиците търсели и езикови курсове по шведски, разказа още Светлан Данев.

Над 2000 са били посетителите на образователното изложение в София през изминалия уикенд. Събитието ще се проведе днес в Пловдив в хотел "Тримонциум" от 11 до 16 ч., а в сряда в Бургас в хотел "Гранд Хотел Приморско". На следващия ден - четвъртък, пък изложението "Световно образование" ще се проведе във Варна в хотел "Галерия Графит".
Болно сърце убива 65% от българите


Телеграф  стр. 6  

Болно сърце е виновно за смъртта на над 65% от българите.

Това обяви проф. Генчо Начев, който е директор на болница "Света Екатерина".

"Факт е, че сърдечносъдовите заболявания са бич в световен мащаб и че в България няма надеждна система, която да мониторира тези заболявания, която да следи дали правилно и навреме се поставя диагнозата, как се лекува и да има контрол върху тяхното развитие", уточнява още той пред Нова телевизия.

Страната ни е водила класацията за най-висок процент смъртност от сърдечносъдови заболявания в света. През 2007-2008 година обаче започват да се инвестират средства и в момента България е в първата петица по най-ниската смъртност от остър инфаркт, казва още той. В световен мащаб 1 от всеки 10 души на земята умира преждевременно от сърдечносъдови заболявания.

***


Телеграф  стр. 21  

Световната кардиологична асоциация чества Световния ден на сърцето всяка година на 29 септември. Целта е да се информират хората по света за опасността от сърдечни болести и за начините за превенция. В знак на съпричастност с инициативата ученици от столичното 32 СУИЧЕ "Св. Климент Охридски" се подредиха във форма на сърце и пуснаха в небето червени балони.ЕПИДЕМИЯ ОТ ХЕПАТИТ ПЛАМНА В РОМСКИ ГЕТА


167 натръшкани до момента, всеки ден регистрират нови случаи

Ели Крумова

Телеграф  стр. 6  

Общо 167 възрастни и деца от Пловдив и Асеновград са пипнали болестта на мръсните ръце хепатит А, а всеки ден се регистрират по няколко нови случая на заразени.

Това сочат данните на РЗИ - Пловдив. Всички болни са от ромските махали на двата града - "Лозница" и квартал "Столипиново". Пикът на болестта бе това лято, но случаите продължават, въпреки че общините са направили дезинфекции в районите с болни, а и общопрактикуващите лекари имат ампули с гама глобулин, който поставят на ромите.

Гнезда

Първите случаи на разболели се от вирусен хепатит деца от асеновградската махала "Лозница" бяха констатирани на 14 май т.г. Оттогава до 28 септември в РЗИ - Пловдив, има регистрирани общо 90 случая на болни от хепатит А. В пловдивския "Столипиново" болестта лумна около месец по-късно - на 14 юни, като от тогава до септември в РЗИ имат данни за 77 случая с диагнозата вирусен хепатит.

Голяма част от заболелите биваха приемани в пловдивската Инфекциозна клиника. Така само за първия месец след началото на болестта оттам преминаха общо 30 деца от двете ромски махали, като на всички бяха сложени инжекции с гама глобулин. След началото на заболяването от агенцията по храните започнали проверки на заведенията за обществено хранене в двата квартала, а от местните ВиК отстранявали течове в махалите, за да не се допуска разпространение на заразата.

Нова вълна

Въпреки всички предприети действия обаче случаите на хепатит А не спряха. В седмицата от 8 септември до 14 септември е имало нови

24 случая на болни в двете ромски махали, като от тях 9 са били от Пловдив. Данните на РЗИ за периода от 22 до 28 септември сочат, че нови 48 души са пипнали болестта на мръсните ръце, като от тях 25 са от "Столипиново".


НС ще изслушва Москов заради кризата в детския фонд


Дума  стр. 4  

Комисията по здравеопазване в парламента ще поиска изслушване на здравния министър Петър Москов за работата на Фонда за лечение на деца, съобщи пред БНР председателката на комисията Даниела Дариткова от ГЕРБ. В последните седмици фондът беше залят с вълна от оставки на представители на Обществения съвет като форма на протест. Мотивите са несъгласие с налаганите от новото ръководство на фонда методи, включващи подмяна на решенията на Обществения съвет и налагането на едноличните решения на директора д-р Владимир Пилософ. Недоволството идва от факта, че на заседанията си Общественият съвет взима едни решения, докато в последващите и подготвяни с голямо закъснение протоколи са отразени съвсем други.

"Аз съм с намерение на следващото заседание на комисията по здравеопазване в рамките на блиц контрола да поставя въпроса на министъра на здравеопазването за всички проблеми около функционирането на Център "Фонд за лечение на деца", заяви Дариткова. Тя уточни, че ако не останат удовлетворени от отговорите, може да инициират и изслушване при следващото заседание на цялото управление на фонда, както и на представители на Обществения съвет.

Над 65% от хората у нас умират от сърдечносъдови заболявания


Дума  стр. 5  

В страната няма надеждна система, която да мониторира тези заболявания, обяви директорът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев ад 65% от смъртността в България е в резултат на сърдечносъдови заболявания. Това обяви пред Нова телевизия директорът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев. По думите му факт е, че сърдечносъдовите заболявания са бич в световен мащаб. Проф. Начев обърна внимание, че в страната ни няма надеждна система, която да мониторира тези заболявания. Няма и надеждна система, която да следи дали диагнозата е поставена правилно и навреме, как се лекува и дали има контрол върху развитието на заболяванията.

Професорът смята, че в у нас никой не знае колко действително са болните със сърдечносъдови заболявания. Той отбеляза, че преждевременно от сърдечносъдови заболявания умира 1 на всеки 10 души на земята. Доскоро страната ни е била с най-висок процент смъртност от сърдечносъдови заболявания в света. В момента обаче сме в първата петица по най-ниска смъртност от остър инфаркт. Това е благодарение на започналите през 2007-2008 г. инвестиции, обясни проф. Начев.

ДУМА припомня, че данни на Дружеството на кардиолозите сочат, че всяка година у нас се регистрират между 13 и 15 хиляди случая на инфаркти, а близо 6 хиляди души умират от остър инфаркт на миокарда.

Най-рисковите групи за сърдечносъдови заболявания са мъжете над 45 години и жените над 55 години, също и хората с наследствена обремененост. Според статистика на НСИ и на Министерството на здравеопазването всеки два от три смъртни случая в България в обозримото бъдеще ще бъдат заради сърдечносъдово заболяване като миокарден инфаркт, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност.


Съдът защити правото на МУ-София на общо събрание


Труд  стр. 2  

Административният съд в София защити правото на Медицинския университет в София да проведе общо събрание. В мотивите на съда се посочва, че "решението, с което се свиква общо събрание, не засяга права и интереси и не създава задължения за жалбоподателката (проф. Вихра Миланова - б.р.) или за трети лица. То е волеизявление, което е част от производство по евентуално издаване на индивидуални или общи административни актове."

Настоящият ректор на ВУЗ-а проф. Миланова опита да оспори чрез жалба искането на преподаватели да бъде свикано общо събрание за отзоваването й.

Припомняме, че според служители на МУ сред причините да се иска свалянето на проф. Миланова са своеволия от нейна страна,гонения и проверки, насочени основно срещу бившия ректор акад. Ваньо Митев и екипа му.

Има големи апетити към бюджета на университета, който по време на управлението на акад. Митев беше увеличен от 7 млн. на 85 млн. към момента.

Уникален лазер измества хирурга


Труд  стр. 5  

Уникален фемтосекунден лазер измества ръката на хирурга при операциите на катаракта у нас. Трима от най-известните български офталмохирурзи извършиха три манипулации на живо, използвайки новия за България метод. Чрез него лещата се раздробява, без да се докосва окото, а с лазерен лъч, който за части от секундата прави разрезите с непостижима за хирурзите точност.

При операцията на перде се маха естествената леща и се поставя изкуствена. Досегашният начин за това е факоемулсификацията - безкръвно и безшевно лещата се раздробява с ултразвукова енергия и се изсмуква от окото. Преди 10 години той заменя операциите със скалпел, но и при него се използва човешка ръка - хирургът сам държи ултразвуковия наконечник.

С операциите с лазер може едновременно да се премахне перде, късогледство, астигматизъм. Проф. д-р Ива Петкова, д-р Алек Топов и д-р Димитър Тасков извършваха в Очна клиника "Зора" трите манипулации, продължили по 10 минути, докато над 70-годишните пациенти бяха в съзнание.Haд 65% от смъртните случаи у нас са от сърдечносъдови заболявания


Няма надеждна система, която да следи дали диагнозата е поставена правилно и навреме,

заяви директорът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев

Земя  стр. 2  

Над 65% от смъртността в България е в резултат на сърдечносъдови заболявания, обяви пред "Нова телевизия" директорът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев.

Той отбеляза, че сърдечно-съдовите заболявания са бич в световен мащаб.

По думите му у нас няма надеждна система, която да следи дали диагнозата е поставена правилно и навреме, как се лекува и дали има контрол върху развитието на заболяванията.

Проф. Генчо Начев смята, че в България никой не знае колко действително са болните със сърдечносъдови заболявания.

Той отбеляза, че преждевременно от сърдечносъдови заболявания умира 1 на всеки 10 души на земята. До скоро страната ни е била с най-висок процент смъртност от сърдечносъдови заболявания в света. В момента обаче сме в първата петица по най-ниска смъртност от остър инфаркт. Това е благодарение на започналите през 2007-2008 г. инвестиции, завърши проф. Начев.

Според статистиката всяка година сърдечносъдовите заболявания причиняват близо 1/3 от всички смъртни случаи в света (над 17 милиона живота годишно).

Ако ръстът в стойностите продължи - към 2030 г. над 23 милиона души годишно ще умират от сърдечни заболявания. В Европа тези данни са не по-малко притеснителни. Годишно умират над 4 млн. души, от които над 1.9 млн. в държави- членки на ЕС.

В проценти това означава, че сърдечносъдовите заболявания причиняват 47% от смъртността (52% при жените и 42% при мъжете) в Европа и 40% в ЕС.

Във възрастовата група под 75 години се регистрират около 1,5 млн. смъртни случая всяка година. До 65-годишна възраст -цифрата е около 680 хил.
Решенията на Фонда за лечение на деца са вече публични


Елена Несторова

Сега  стр. 5  

След близо година умуване общественият съвет към център Фонд за лечение на деца най-после взе решение относно лечението на болно дете. Макар и с толкова голямо закъснение, добрата новина е, че все пак то ще получи терапия. Според представителите на обществеността във фонда тя трябва да бъде приложена в България. Лечение у нас ще получат също и две деца, чиито заявления залежават във фонда от февруари месец, три от март и едно от преди половин година. Това сочи най-новият вид справка на сайта на ЦФЛД, предназначена за родителите на малчуганите.

Решенията на обществения съвет на фонда вече ще се публикуват след всяко заседание, в срок до 14 часа на следващия ден, съобщиха от здравното министерство. Кандидатстващите за финансова помощ през фонда родители могат да намерят информация за конкретното решение за тяхното дете по номера на заявлението, разясняват от там.

До публично обявяване на решенията на обществения съвет към център Фонд за лечение на деца се стигна на фона на поредица оставки. Напускащите твърдят, че новото ръководство системно подменя решенията и дори медицинските експертизи по случаите, администрацията бави протоколи, липсва диалог с директора и с Министерството на здравеопазването.

***

СПРАВКА

Според онлайн информацията на заседанието си на 28 септември членовете на обществения съвет са разгледали заявленията на общо 86 деца, като 65 от тях са одобрили за лечение в България. На 7 деца е даден шанс да получат терапия в друга страна, като на 3 от тях документите са влезли във фонда през септември, а на останалите - през летните месеци. Отказ за лечение са получили 10 деца - 2 със заявления от юли, 5 от август и 3 от септември. Отложени за следващо заседание на обществения съвет заради изискване на допълнително медицинско становище са документите на 4 деца - по две от юли и септември108 са свободните места


Сега  стр. 5  

за лекари в столичната Спешна помощ, съобщи директорът на центъра Георги Гелев пред Zdrave.net. Вакантните места за медицински сестри са 17, а работещите в центъра медици са 130. Наплив от желаещи няма, въпреки че МЗ увеличи възнагражденията. В момента млад лекар без опит започва работа при заплата от 1260 лв. Възнаграждението на спешен медик с повече от година стаж е 1370 лв., а за тези с две специалности 1500 лв. Завеждащият работна смяна в центъра се разписва на 1650 лв. месечно, показват данни на центъра.


02.10.2016
Национални радиа


Работата и конфликтите във Фонда за лечение на деца


БНР  Неделя 150Водещ: Тази седмица Националната мрежа за децата, отново ще продължим темата с господин Богданов, изпрати писмо, с което призовава омбудсмана на републиката Мая Манолова да направи проверка във Фонда за лечение на деца, както и правилника, който беше приет – правилник за функциониране на фонда, който беше приет от правителството. Националната мрежа за децата иска да бъде установено дали промените гарантират правата и интересите на децата, които се нуждаят от лечение. Иначе знаете, от Обществения съвет на фонда вече пет оставки бяха подадени, което създава... да се изразя по-меко – съмнения в това доколко фондът работи така, както трябва да работи. Имаме връзка сега с председателя на парламентарната здравна комисия доктор Даниела Дариткова. Добър ден, госпожо Дариткова.

д-р Даниела Дариткова: Добър ден.

Водещ: Вие не сте пряк участник в този конфликт, но като председател на здравната комисия би трябвало през вас да са минали всички сигнали, които са подавани от членове на Обществения съвет за нередности в работата на фонда?

д-р Даниела Дариткова: Да, аз имам няколко писма, като се започне от началото на тази година, когато получих първият сигнал от предишния директор на фонда господин Александров, във връзка със затруднения във финансирането и администрирането на работата на фонда. В последствие настъпи промяната в управлението, аз имах информации по отношение на възраженията на Обществения съвет по отношение на новия правилник, сега получих и съобщения от доцент Анелия Буева и заявлението на госпожа Хурмузова за това какви са техните мотиви да напуснат Обществения съвет. Разбира се, парламентарната комисия по здравеопазване в рамките на конституционните си правомощия може да контролира процесите само от гледна точка на парламентарния контрол и аз още в първото писмо на господин Александров бях помолена за изслушване в Комисията по здравеопазване. При последните писма-информации за състоянието и работата на фонда не съм имала такава молба, но при всички положения аз съм с намерение на следващото заседание на Комисията по здравеопазване в рамките на блиц контрола да поставя въпроса на министъра на здравеопазването за всички проблеми около функционирането на Център Фонд за лечение на деца, и ако не останем удовлетворени от отговорите може да инициираме и изслушване при следващото заседание в рамките на Комисията по здравеопазване на цялото управление на фонда, както и на представители на Обществения съвет.

Водещ: Как ви се струва, един лекар, двама души от неправителствения сектор, един от медиите и един от пациентска организация, това са напусналите? Общо взето представители на всички части от обществото, които би следвало да се интересуват от работата на Фонда за лечение на деца си отиват от неговия Обществен съвет, това подкопава категорично доверието в работата му, в начина, по който този фонд работи.

д-р Даниела Дариткова: Категорично съм разтревожена от тези факти, защото доверието е основополагащо. При такава тежка тема като деца болни от заболявания, на които не може да се помогне в страната и търсенето на решения, трябва наистина доверието да бъде категорично на високо ниво в обществото. Защото за съжаление трябва да бъда откровена, всички тези родители са минали дълъг път на лутане в българската здравна система, те търсят начин да помогнат на децата си, но ние наистина в България нямаме ясно изградена посока и път на пациента до достижения в най-добрите медицински центрове, даже в България, където може да се помогне на децата. Много родители се обръщат към мен в търсенето на най-добра помощ за децата си. Това говори, че наистина нормално е да се създаде такъв ред. Оттук нататък, категорично всички ангажирани с една такава институция трябва много бързо да търсят диалог, за да възстановят доверието. И аз смятам, че в този смисъл и Министерството на здравеопазването, което е принципала да кажем на фонда, защото фондът е второстепенен разпоредител на бюджетни средства към министъра на здравеопазването, трябва да търси начин бързо да потуши напрежението във фонда. Защото показателите за работа на фонда във времето категорично доказват неговата роля в помощта на децата с тежки заболявания. Ако в 2004 година имаме 9 деца, на които фондът е помогнал, през миналата година това са били 1390 деца, със 106 деца повече от 2014 година. Така че, наистина една такава институция трябва да си върне общественото доверие и ангажимент за това имат всички, които в момента управляват сектор здравеопазване.

Водещ: Споделяте ли едно такова мнение, изказано от хората, които напуснаха Обществения съвет, че през последните месеци фондът не работи в полза на болните деца и техните родители?

д-р Даниела Дариткова: Аз не мога да изкажа конкретно мнение, съгласие или несъгласие, но приемам съвсем отговорно това заявление на хора, които аз много уважавам, като доцент Буева, която познавам като водещ педиатър от години и всички останали представители на Обществения съвет. Потърсих на интернет страницата на фонда отчет за първото полугодие на 2016 година, но не го открих. До миналата година е имало такива отчети два пъти годишно, които дават възможност наистина да се запознаеш с работата на фонда и да добиеш достатъчно ясна представа. Това гарантира прозрачността. Прозрачността в работата на такива институции е изключително важна за доверието на хората, така че това е другото, на което трябва да се държи и да се гарантира работата в светлината на пълна прозрачност, за да не допускат хората, които търсят помощ, че трябва задължително да си спечелят някой лобист, като народен представител, или представител на министерството, за да може детето им да получи нужната терапия. Трябва да вярваме, че наистина безпристрастно се вземат решенията за всички деца, на които трябва да бъде подпомогнато лечението.

Водещ: Имате данни за лечение на дете да е лобирал народен представител ли?

д-р Даниела Дариткова: Не, нямам такива данни, но признавам, че родителите не вярват, че може само по стандартния ред да се намери решение за техните деца и те търсят начини да се обаждат. Това е факт, защото отново опираме до темата за прозрачността и доверието. Наистина в последните месеци те не са на нивото, което обществото би следвало да очаква и да му носи успокоение.

Водещ: Ще ви помоля само минутка да останете на телефона, защото господин Богданов, сигурно сте чули, от Националната мрежа за децата е в студиото, именно те изпратиха писмо до омбудсмана с призив да направи проверка на фонда. Господин Богданов, имате съмнения за начина, по който функционира ли?

Георги Богданов: Не просто съмнения а конкретни факти, които колегите от Обществения съвет вече няколкократно представиха. Доверието във фонда е сринато в момента и това е тема, която ние като граждански организации от април месец, от арестуването на бившето ръководство от ГДБОП, до ден днешен, във фонда се забелязва един изключителен регрес по отношение на това как се организира цялата система за децата, за родителите така че това да бъде ясно и прозрачно. И за това носи отговорност господин Москов и аз абсолютно приветствам това, което казва госпожа Дариткова и изключително много се радваме на тази инициатива, която народните представители ще направят за изслушване на господин министъра за този регрес и за този спад в доверието на фонда. В момента вече имаме три-четири кампании, които тръгват за набиране на пари от гражданите...

Водещ: Дарителски кампании?

Георги Богданов: Да, ...при положение, че има достатъчно пари, които могат да бъдат използвани. Промените, които бяха направени, особено последните промени във фонда за прозрачността са изключително неефективни, защото се предлага един файл, в който хората могат да следят докъде е стигнало техния случай...

Водещ: Ето, госпожа Дариткова казва, че не е намерила отчет на страницата на фонда.

Георги Богданов: Това е най-малкото, но хората, които кандидатстват до преди известно време имаха възможност да видят докъде е стигнала тяхната молба, къде се разглежда, какъв е отговорът, какво е необходимо да се направи. Сега това е заменено с един файл, в който не е ясно какво се случва. Тоест, доверието във фонда е нарушено и ние като граждански организации сме изключително притеснени, че именно хората от гражданската квота в Обществения съвет напускат този фонд и единственото, което ни остава това са депутатите в парламента и разбира се госпожа Манолова, като омбудсман. Необходимо е министър Москов крайно време е да вземе отношение по този въпрос, тъй като предложението, което беше направено по отношение изменение на Постановление 280 за Обществения съвет също е изключително неприятно от гледна точка на участието на гражданските организации, на участието на граждани, журналисти във фонда.

Водещ: Доктор Дариткова, сигурно чухте притеснението на неправителствения сектор на Националната мрежа за децата. Аз искам да ви попитам първо кога ще изслушвате министър Москов?

д-р Даниела Дариткова: В рамките на следващото заседание, имаме предвиден блиц контрол, ако министър Москов и графикът му позволява да присъства на Комисията по здравеопазване, той ще бъде надлежно поканен, уверявам ви, ще поставим въпроса за дейността на фонда, за финансовото обезпечаване на институцията в рамките на бюджета за тази година. И в следващо заседание, ако отговорите не са достатъчно изчерпателни ще направим изслушване на министъра.

Водещ: Кога е следващото заседание?

д-р Даниела Дариткова: Всеки четвъртък са заседанията на Комисията по здравеопазване.

Водещ: В четвъртъка, който идва, ще поканите министър Москов. А ще поканите ли представители и на неправителствения сектор, които да зададат неудобните въпроси, така да се каже?

д-р Даниела Дариткова: Заседанията на Комисията по здравеопазване са отворени, но в рамките на блиц контрола въпроси могат да задават само народни представители. Аз моля, наистина всички допълнителни информации, с които разполагат представителите на неправителствения сектор, да бъдат отправени и към Комисията по здравеопазване, защото това писмо, което е изпратено към госпожа Манолова не е обект на копие до Комисията по здравеопазване, за да можем ние да формираме мнение и в рамките на изслушването вече на министъра, може да се поставят всички въпроси от неправителствения сектор, но чрез народен представител. Аз съм сигурна, че народните представители ще поставят всички въпроси, дори и най-неудобните.

Водещ: Ето, господин Богданов има само една реплика към вас, предполагам, че е нещо като молба.

Георги Богданов: Знаете ли, госпожо Дариткова, ако наистина е възможно да поканите колегите, които са подали оставки от Обществения съвет, за да могат много ясно и категорично да представят пред народните представители, това, което се случва във фонда и след това разбира се, те не могат да питат министъра, ние сме го питали достатъчно по медиите и с писма, така че, по-скоро да могат да запознаят народните представители с това,в което се случва?

Водещ: Доктор Дариткова?

д-р Даниела Дариткова: Аз съм на разположение, още следващият четвъртък моля да се свържете оперативно с ръководството на комисията, да заявите присъствие да слушате обясненията на министъра и на следващото заседание вече ще предстои разширения дебат.

Водещ: Благодаря ви, само един последен въпрос. Как гледате на идеята, която беше лансирана в някои медии Фондът за лечение на деца да мине на пряко подчинение на министъра на здравеопазването?

д-р Даниела Дариткова: Така или иначе Център Фонд за лечение на деца е създаден към министъра на здравеопазването, но би следвало да има самостоятелна администрация и управление, второстепенен разпоредител с бюджетни средства. Не смятам, че министърът на здравеопазването може да се ангажира и с тази дейност. Така че, фондът се е доказал като структура в този му вид, който може наистина да изпълнява функциите си. Мисля, че добрите практики трябва да бъдат утвърдени. Всичко, което пречи на работата на фонда в момента трябва да бъде отстранено своевременно, за да си върне доверието, нещо, което изключително е важно в сферата на здравеопазването. По всяка една тема, допускането на различни скандали, още повече тяхното медийно отразяване, което е категорично полезно на обществото, но в същото време липсата на реакция от институциите по принцип срива доверието в здравната система, а това е огромен проблем за всички – и за тези, които я ползват, и за тези, които работят в нея.

Водещ: Много ви благодаря на доктор Дариткова. Смятам за проява на лош вкус, когато говорим за проблемите на децата да ви питам по политически въпроси, знам, че сте член на партия ГЕРБ, затова няма да ви питам за кандидата за президент. Благодаря ви за участието в „Неделя 150”. Господин Богданов, удовлетворен ли сте от ангажимента, поет от доктор Дариткова? В четвъртък ще бъде поканен министъра на здравеопазването, за да даде обяснение за това какво се случва във Фонда за лечение на деца.

Георги Богданов: Да, удовлетворени сме, за нас като граждански организации и като хора, които участват в Обществения съвет е всякаква реакция вече оттук насетне, която е извън министър Москов, е добре дошла, тъй като ние наистина не знаем как господин Москов като принципал на този фонд смята да продължава да управлява фонда по този начин и да почват децата и родителите да търсят дарения от обществото ни, при положение че има достатъчно финансови ресурси, които могат да бъдат използвани именно за тази цел.

Водещ: Надявам се поне малко да сме били полезни днес с тези разговори в „Неделя 150”. Благодаря още веднъж на Георги Богданов – директор на Националната мрежа за децата. Благодаря на Вергиния Мичева, заместник-министър на правосъдието и на доктор Даниела Дариткова, председател на здравната комисия в парламента.


Родителите на 4-годишния Емо от Варна започват лична дарителска кампания, след като получават отказ от Фонда


Дарик радио  

Родителите на 4-годишния Емо от Варна с тежката диагноза Сарком на Юинг, рак на костите, на който беше отказано финансиране от Фонда за лечение на деца в чужбина, започват лична дарителска кампания в опит да се съберат нужните средства, разказа пред Дарик майката Бистра Кирчева. За нея е загадка как след два обществени съвета, на които са одобрени, на третия получават отговор не. Ето какво разказа тя пред Дарик.Репортер: Какво ви обясниха всъщност, защо след утвърдителното становище на лекар от фонда е потърсено външно мнение на друг специалист?

Бистра Кирчева: За мене това търсене на второ мнение е, за да се получи отказ. Не знам на базата на какво, след като получихме достатъчно плюсове, как да ги нарека и аз не знам, доказателства, че лечението тук може да се започне, но не може да достигне до своя край, потърсиха второ експертно мнение.

Репортер: И като двете мнения са различни, защо надделява това на външния ортопед?

Бистра Кирчева: Не знам защо надделява това мнение. И аз имам много въпроси, на които не ми беше дадено обяснение по абсолютно никакъв начин, дори и устно. След поредица жалби и имейли, които написахме и до г-н директора, и до г-н министъра, и до деловодството, за съжаление, не получихме нито един отговор. Получихме накрая отказа. Дори към него няма прикрепени тези въпросните становища да видим какво по-точно пише в тях.

Репортер: Защо всъщност не се съобразихте с препоръката на фонда химиотерапията да започне тук и после да се решава какво да се прави, а настоявате да бъде комплексно лечението и затова се обръщате в момента и към болница в Турция, откъдето вчера се прибрахте?

Бистра Кирчева: Да, ами не знам дали има родител, който би се съгласил. Може би има, т.е. знам, че има и такива, които бяха принудени да започнат тук, защото фондът използва тези зададените си срокове там от 45 дни да протаква да ви каже не и ти в един момент, когато почне детето ти да се влошава си принуден да започнеш нещо в крайна сметка. Имахме късмета детето да се запази в добро здравословно състояние, докато успеем сами, дори не сами, ами с подкрепата на хората и с тяхната финансова подкрепа да потърсим лечение в чужбина, защото когато стигнеш до чужбина, всичко опира до парите, които ги нямаме.

Репортер: Започвате отново дарителската кампания в опит да съберете тази огромна сума пари, всъщност вие ще кажете колко ще струва лечението в Турция. Прави силно впечатление, че от известно време се увеличиха дарителските кампании, а бяха понамалели. За какво говори това?

Бистра Кирчева: Да, искам да кажа, че точно преди нашия DMS номер, който е от два дни активен, излязоха два или три на дечица, които ги е последвала нашата съдба – отказа на фонда.
Zdrave.net

София, бул. Др. Цанков” 31 Б, офис 10; Тел.: 0893 33 53 07


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница