22 април 2008 година – Ден на ЗемятаДата27.10.2018
Размер119.07 Kb.
#102095
22 април 2008 година – Ден на Земята


Прояви, организирани от Регионална инспекция по околна среда и води – Русе по повод 22 април 2008 година – Ден на Земята, под мотото „Климата: зов за помощ”

На 22 април 2008 година Екосдружение „Зелен живот” при Русенски университет „Ангел Кънчев”, съвместно с РИОСВ- Русе организираха честване на Световния ден на Земята.

Пред студенти, учуници и гости лекция изнесе доц. Станка Дамянова – ръководител катедра в Технологичен колеж – гр.Разград на тема: „Екологичната храна на съвременния човек – реалност, проблеми и перспективи”.

По-късно в двора на Русенски университет студентите - еколози посадиха две фиданки от вида Гинко билоба.

Гинко билобата е включена в Червения списък на застрашените растения на IUCN (The International Union for the Conservation of Nature and Natural Resources)

     

В продължение на векове се е смятало, че видът е изчезнал в дивата природа, но в наши дни е установено, че се срещат диворастящи дървета гинко в поне два малки района в Източен Китай. Гинко се отглежда из цял свят по паркове и градини, като изключително добре понася токсичните градски условия и атаки на вредители. Четири дървета гинко са оцелели след атомната експлозия над Хирошима, само на 1-2 км от мястото на взрива.

Всяка година Дарик радио – Русе и Регионалната инспекция по околна среда и води реализират екологична инициатива. Тази година бе озеленен дворът на Средно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер”. Инициативата бе посветена на Деня на Земята 22 април и 125 годишния юбилей на училището!

Всички общини на контролираната от Регионална инспекция по околна среда и води – Русе територия обявиха конкурси сред училищата за почистване, озеленяване и облагородяване на училищните дворове.

Възпитаници на ОУ„Васил Левски” –гр. Русе по своя инициатива засадиха дръвчета в прилежащи терени около училището.В ЦДГ „Слънчо”- с. Щръклево и в много детски градини Денят на Земя бе отбелязан със спектакли, свързани с чистотата и опазването на природата.За Деня на Земята ученици от I – в клас при ОУ „Васил Априлов”, гр. Исперих композираха инсталация от рисунки върху речни камъни."За Природата се учи най-добре сред самата Природа!"

Това бе водещата идея при разработване на разнообразната програма, посветена на световния Ден на Земята. Тази година дейностите, организирани от Дирекцията на Национален парк "Пирин" във всички прилежащи на парка общини, започнаха с еко-походи с деца от различни класове и училища: на 16.04. - до Брезнишки водопад с ученици от с. Брезница, на 19.04. - до Байкушева мура с ученици от гр. Симитли. На 22 април, програмата продължи с пътешествие по екопътеката над с. Струмяни. На 24.04. ученици от гр. Банско заедно с туристи ветерани се изкачиха до местността Пещетите, на 25.04. ученици от гр. Разлог минаха по екопътеката "В царството на еделвайса". По време на походите децата имат възможност не само да се насладят на събудената от пролетта природа, но и да научат много конкретни имена на местности, върхове, на растения и дървесни видове, да осъзнаят необходимостта да бъде опазена тази велика хармония.

През седмицата от 14 до 19 април децата от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Симитли рисуваха, писаха стихове, разкази и есета, посветени на Пирин планина. Чрез филми и презентации, Национален парк "Пирин" "гостува" във всеки клас, а на площада в гр. Симитли се организира изложба със сътворените от децата рисунки и пана, за най-добрите са подготвени интересни награди.

На 22.04. в Информационния център на с. Струмяни се откри изложба - "Първи стъпки в биоразнообразието - проект Пирин".

С различни инициативи бе отбелязан Деня на Земята в Плевенско и Ловешко

С различни инициативи бе отбелязан Денят на Земята в Плевенска и Ловешка област. В повечето от 19-те общини в двете области бяха организирани различни прояви, целящи привличане на общественото внимание върху проблемите с изменението на климата.

В община Априлци се почистиха скатовете на реката, детски площадки, паркове и места за отдих, също така се проведоха ежегодни залесителни и озеленителни прояви.

В Община Долна Митрополия също се организира голяма кампания за почистване на населените места. С участието на ученици се организира поход и лекции за изменението на климата.

Разделното събиране на отпадъци е темата на конкурса за лого и мото, организиран от Община Долни Дъбник. Класираните на първо място работи ще бъдат изработени от стикери и ще бъдат залепени на кофи за разделно събиране на отпадъци в общината. На 23 април участници в СИП “Екология” към СОУ “Христо Ботев” посетиха площадката за сепариране в Плевен и РИОСВ – Плевен. В Долни Дъбник се проведе още един конкурс – за детска рисунка, във връзка с поетапно закриване на нерегламентирани сметища.

“Велосипеди за по-чист въздух” е мотото на празника, който се проведе на 22 април в Ловеч. Организатори са сдружение “Екомисия 21 век” и “Общински детски комплекс”, в партньорство с община Ловеч. В рамките на празника бяха дадени и награди в специално обявения конкурс за велосипеди и опазване на околната среда.

В община Луковит се проведе информационна кампания, свързана с изменението на климата.

Почистване на лични дворове и обществени места се състоя по повод 22 април в община Никопол. В тази община се проведеха ученически конкурси, посветени на 22 април и инициативи по залесяване. Беше направено специално табло за биоразнообразието в местността “Плавала”.

Походи, презентации, конкурси за най-добре озеленени класни стаи и за най-хубава рисунка, модни ревюта, кросове и други състезания организира община Тетевен по повод Деня на Земята.Дирекция „Национален парк Централен Балкан” по повод отбелязване Световния ден на Земята – 22 април

     

По случай Световният ден на Земята – 22 април, Парковата дирекция организира и проведе следните комплексни прояви:

На 22 април в актовата зала на СОУ „Отец Паисий”, Габрово бе представен третият образователен пакет „Разходка в дивата планина”. На срещата, организирана съвместно с Регионалния инспекторат по образованието в Габрово, присъстваха директори и учители от всички училища и детски градини от областта. Запознавайки участниците с изданията и дейностите, които Парковата дирекция извършва с цел подпомагане природозащитното образование в българските училища, бе презентиран образователният пакет. Предназначен за използване в детските градини и начална степен на обучение в училищата, пакетът съдържа девет постера и методическо помагало за учителя. 31 детски градини и 35 училища получиха като дарение това издание, с което ще се подпомогне работата на учителите от тази образователна степен. Припомняме, че всички училища от околопарковата територия притежават предишните два пакета „Растенията в НП Централен Балкан” и „Животните в НП Централен Балкан”. Съпътстваща проява по време на срещата бе представянето на изложба от постъпилите рисунки на децата, участвали в конкурса, посветен на Деня на Земята. Над 530 бяха творбите, разделени в три възрастови групи – детски градини, начална и прогимназиална степен. Журито – самите участници в срещата, дадоха своя глас за най-хубава рисунка. Награди получиха както малките художници, автори на рисунките, така и детските градини и училища, взели участие.

В Парковия информационен център в с. Черни Осъм, на 22 април, се проведе състезание под надслов „Аз познавам Централен Балкан”. Четири отбора демонстрираха добри познания за Националния парк, за неговото биологично разнообразие, релеф, води и управление.

На 23 април деца от Помощното училище в Габрово гостуваха в Учебно-информационния център на Парковата дирекция. Представена бе темата за животните в Националния парк. Чрез проведените интерактивни игри за техния начин на живот, поведение, специфични приспособления и какви звуци притежават, децата се научиха да разговарят с някои от най-срещаните представители в Централен Балкан.

„Мама, татко и аз в Централен Балкан” бе мотото, под което децата от ЦДГ „Явор” в Габрово заедно със своите родители посетиха Парковата дирекция. С песнички и стихчета децата представиха Централен Балкан, защо е важно да го има и какво опазва той. Под формата на състезание, деца и родители откриваха животни, разпознаваха ги по техните описания и имитираха звуците им.     РИОСВ – Смолян за поредна година ще отбележи Деня на Земята

За поредна година РИОСВ – Смолян се включи в инициативи за отбелязване на Деня на Земята – 22 април.

Отново най – активни в отбелязването на деня са децата от кръжоците в Обединен детски комплекс – гр. Смолян. След като активно се включиха в залесяванията и изработка на пана и рисунки на тема „Гората около нас” сега те направиха собствена изложба от 6 информационни постера във фоайето на ОДК. Четвъртокласниците от кръжок „За животните и природата” дефилираха на модно ревю за което дрехите са изработени от отпадъчни материали. Участниците са ученици от 2 до 9 клас с ръководител Таня Милкотева

22 април читалище „Балкански просветител”, съвместно с РИОСВ – Смолян откри изложба от пана с защитени животински видове. Преди старта на инициативата ученици засадиха няколко дръвчета.

България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, което започва от 1990 г. На регионално ниво, през тази година международния ден се отбелязва за седми пореден път.РИОСВ – Велико Търново отбеляза Деня на Земята – 22 април с разнообразни прояви

     

РИОСВ – Велико Търново отбеляза Деня на Земята – 22 април с разнообразни прояви. В тях участие взеха ученици от редица търновски училища.

На 19 април ученици от СОУ “Вела Благоева” посетиха “Видимското пръскало”, което се намира на територията на ДНП ”Централен Балкан”.

На 21 април се откри изложба с рисунки на ученици от СОУ “Христо Ботев”. Същият ден се извърши награждаване на талантливите деца. РИОСВ – Велико Търново обяви Ден на отворени врати за всички желаещи да посетят изложбата.     

Деца от две училища - СОУ ”Бачо Киро” и СОУ ”Вела Благоева” оцветиха контейнери в дворовете на училищата си. Екоексперти разговаряха с учениците за разделното събиране на отпадъци и проведоха забавни игри. Децата подготвиха много постери и презентации за Деня на Земята и показаха изложбата си на макети, направени от непотребни опаковки.

Ученици от 10 - 11 клас на ПГСАГ “Ангел Попов” посетиха РИОСВ и Регионалната лаборатория. Имаха възможност да разберат повече за разделното събиране на отпадъци чрез презентация и филм и да зададат въпроси по тази тема. Същия ден екоексперти взеха участие в почистването на ул.”Гурко”.

На 23 април деца от пети клас на СОУ ”Патриарх Евтимий” и представители на РИОСВ почистиха района около местност “Света Гора”. С помощта на екоексперти децата взеха проби от р. Янтра и провериха чистотата на водата. Състоя се и викторина, в която те показаха своите знания за изменението на климата.

Екоексперти взеха участие в редица прояви, организирани от ПГСАГ “Ангел Попов” през цялата седмица – дискусии, конкурс за най-добри есе, плакат, мултимедийна презентация и др.

     

РИОСВ - Пазарджик отбеляза Деня на Земята – 22 април

Поредицата от инициативи, посветени на Деня на Земята 2008г. започнаха още през първата десетдневка на април. На 9 април в ЦДГ “Радост” – с. Нова Махала беше създаден клуб “Приятели на природата” с участието на 80 деца и родители. Събитието беше предшествано от богата културна програма, посветена на обитателите на гората и необходимостта те да бъдат опазвани.

Тематиката на кампанията предполагаше многообразие от акценти. Доброволците от Центъра за младежки инициативи и иновации в гр. Пазарджик организираха на 18 април в голямата зала на Младежкия дом информационно събитие, посветено на разделното събиране на отпадъците, като акцентираха на екологичните ползи от процеса и приноса на всеки един от нас за опазването на околната среда и пестенето на природните ресурси. Същият ден в Малко Белово младежкият клуб към читалището проведе залесителна кампания в местния парк и дискусия на тема: “Да намалим вредните емисии, като контролираме правилно ежедневието си! “.

     

Празникът на Земята в Професионалната гимназия по химични технологии в Пазарджик насити Деня на Земята - 22 април с точни послания и разнообразни инициативи: презентации на СИП “Химия” на тема: “Климата : Зов за помощ”, състезания по професии, кулинарна изложба , почистване и озеленяване на площи в училищния двор.

С походи сред природата, почистване на екопътеки и награди за най-добрите реферати на тема : “Природата и биоразнообразието в България” отбелязаха Деня на Земята училищата в гр. Брацигово.

Екипът на РИОСВ-Пазарджик подпомогна с лични средства благотворителната инициатива на НУ “Васил Друмев” – гр. Пазарджик, състояла се на 22 април в Етнографския музей на града. Откупихме най-добрите рисунки на тема: “Да спасим Земята” на деца от началния курс, давайки по този начин своята лепта в благотворителния базар, организиран от училището в помощ на болно дете.

С изработване на индивидуални макети “Екологичният град” и училищни репортажи за растения и животни под закрила, включени в Червената книга, в кампанията участваха учениците от ОУ”Христо Ботев” – гр. Пазарджик. Медиен интерес предизвика подреденият в училището еко-кът и участниците в специално подготвеното еко-ревю на тоалети от отпадъчни материали.

     

На 23 април в Пазарджик се проведе финалният кръг на ученическото състезание за защитените територии и видове в област Пазарджик - “Натура 2000”, в чиято организация и провеждане се включи активно и РИОСВ-Пазарджик. В предварителния училищен кръг взеха участие 267 участници от 26 училища и 17 населени места в региона. До финала бяха допуснати 37 ученици – победители от училищните кръгове. За 90 минути участниците решаваха тест и изпълниха практически задачи по темата. Голямата награда, осигурена от БФ »Биоразнообразие» връчи Директорът на РИОСВ-Пазарджик – Г.Шишиньова, която раздаде на всички участници комплекти с информационни материали за резерватите на територията на област Пазарджик и защитените земноводни и влечуги, както и излязлата същия ден от печат книга «Природното богатство на Бесапарските ридове» в чийто авторски колектив участва и Кирил Методиев – ст. експерт «Натура 2000» в РИОСВ-Пазарджик.

Презентации на тема: »Защитени територии и места от НЕМ Натура 2000» и «Какво може да направи всеки от нас, за да спрем глобалното затопляне» изнесоха на 23 април пред ученици от 9 и 11 клас на СОУ «Георги Брегов» - гр. Пазарджик експерти на екоинспекцията. Младежите бяха впечатлени от факти за приноса на всеки един от нас в процеса на промяна на климата и дадоха своите предложения как самите те могат да помогнат за ограничаване на последиците от неразумното човешко поведение върху този процес.

Денят на Земята по традиция се отбелязва с разнообразни инициативи в шуменския и търговищкия регион

Още на 15 април пред ученици от ПГООХТ “Д-р Ас.Златаров” експерти на РИОСВ Шумен направиха презентация по темата за опазването на климата. Възпитаниците на училището се запознаха и с работата на Регионалната лаборатория-Шувен.

Търговищките училища - І ОУ “Христо Ботев” и ІІ СОУ “Н.Маринов” са организатори на разнообразни прояви. На 15 април стартира изложба за рисунки и фотографии на тема “Красивото и грозното в природата”, подредена в библиотека “Петър Стъпов”-Търговище. Младежкият дом беше домакин на награждаването в конкурс за есета, разкази, стихотворения, рисунки, плакати и колажи на тема “Благословени и неразумни сме природо. Представен е и спектакълът “Писмо до хората, последно писмо, писмо на надежда”.

В населените места на Шуменска и Търговищка област се проведоха екоакции за почистване, в които се включиха експерти, представители на общинските администрации и ученици. Такива се проведоха в Нови Пазар, Върбица, Велики Преслав, Шумен. Експерти на РИОСВ се включиха и в залесяване край х.Соколите, Търговищко.

За поредна година екоинспекцията заедно с Община Шумен – Дирекция „Просвета, култура и младежки дейности” организира изложба на детски творби от природни и отпадъчни материали, по теми, свързани с опазването на околната среда. Рекорден брой - 109 са творбите, представени в РИОСВ Шумен по повод Деня на Земята. Изложбата беше открита с изпълнения на възпитаниците на детските градини №27 “Златна рибка” и №12 „Смехорани”. За доброто настроение на присъстващите в информационния център на РИОСВ Шумен те рецитираха и пяха, и призоваха да пазим родната природата.

Свои колажи и апликации представят децата от 12 детски градини от Шумен, две детски градини от Попово и Горна Оряховица, шест шуменски училища, Обединения детски комплекс-Попово и училището в Хитрино. Специално е участието на децата от Дома за деца с увреждания „Калинка” с.Васил Друмев. Повечето от представените творби са колективно творчество и по този начин се представят над 150 деца.

В тазгодишното издание са отличени 12 творби, за тях индивидуални награди получиха общо 36 деца. В колажите, освен традиционните найлонови отпадъци, са използвани и такива от нов тип като например фотоленти и компакт-дискове. В някои творчески решения е отправен ярък призив за спасяването на планетата Земя от замърсяванията.

За последователната си работа по егологичното възпитание на децата и за най-успешно и разнообразно представени теми и материали бяха отличени шуменските детски градини ”Звънче”,„Конче Вихрогонче”, „Космонавт” и ”Слънце”. Изложбата е отворена за посетители до средата на месец май.

С детски празници под мотото «Заедно да спасим Земята», организирани със съдействието на РИОСВ-Пловдив бе обелязан Световния ден на Земята 22 април в Пловдивска област

Децата от пловдивското ОУ «Георги Бенковски» отбелязаха Световния ден на Земята с училищен празник „Заедно да спасим Земята”. В рамките на празника бяха организирани изложба на рисунки, колажи,постери, изложба на домашни любимци, базар на предмети от отпадни и природни материали и ревю на костюми от отпадни материали. Малките природолюбители бяха подготвили мултимедийни презентации.

Връстниците им от община „Марица” се събраха в с. Труд, където се проведе общинско ученическо състезание „Даровете на земята, водата и въздуха”, което включваше теоретична „кръгла маса” по темата, конкурси за рисунка, есе, стихотворение или разказ.

Децата от детските градини и училищата в община Хисар се състезаваха за най-чист и подреден училищен двор, а учениците от 11 училища в община „Родопи” засадиха дръвчета в училищните дворове.Със изложба и акция за озеленяване на двора децата от СОУ „Паисий Хилендарски” в Пловдив се включиха в инициативите, посветени на 22 април.

Еколозите от Аграрния университет под тепетата засадиха 14 растения от редки видове пред ректората на ВУЗ-а.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница