Бакалавърска програма Учебна дисциплина "Основи на управлението" к у р с о в а р а б о т а тема: „Джак Уелч и "Дженерал Електрик" Разработил: Проверил: Алекс Гечева Фак. №930901Дата28.09.2017
Размер65.36 Kb.
ТипПрограмаНов Български Университет

2010г.

  Бакалавърска програма

Учебна дисциплина “Основи на управлението”

К У Р С О В А Р А Б О Т А

               Тема: „Джак Уелч и “Дженерал Електрик"

 

 

Разработил: Проверил:

Алекс Гечева

Фак. № 930901

Днес успехът на една компания не може да зависи само от един човек. Но да се сформира успешен екип, при това на мениджърско ниво, не е лесна задача. Друг изход обаче няма. Затова трябва да се поучим от опита на една от най-успешните компании в света „Дженерал Електрик”, която дължи своите успехи на Джак Уелч.

Той е ярък представител на „героичната” категория мениджъри и многократно подчертава: „Ние искаме да сме компания, която постоянно се обновява, отхвърляйки миналото, приспособявайки се към промените”.

На практика успехът на една компания зависи все повече от мениджърския екип. Уелч е достоен за възхищение не само, защото за 20 години като шеф на „Дженерал Електрик” доходите на компанията нарастват 7 пъти, а най-вече с факта, че той изгражда като успешни мениджъри много от настоящите шефове на компании.

  1. Охарактеризирайте основата на властта на Джак Уелч.

Джак Уелч, който превръща „Дженерал Електрик” в промишлен колос е личност с блестящ ум. Той е човек, който е успял да придаде нов смисъл на екипното лидерство – а именно да вдъхновява и стимулира своите хора към нови цели и да ги увлича в постигане на промените. Уелч внимателно градира служителите си, като издига най-добрите на ръководни постове, а най-слабите съкращава. Показва серия черти на водачество, които често илюстрират концепцията на коравосърдечно изпълнение, но едно от най-важните неща е, че той знае как да налага дисциплина в организацията.

Джак Уелч се придържа към принципа, че понякога водачите трябва да взимат грубите и крайни решения. Доказателство за това е, че съкращава 100 000 служители, за да премахне непечелившите предприятия.

Лидер като Джак Уелч е талантлив стратег, който иска да има поглед върху цялата картина в компанията, тъй като съкращава ръководителите от средното ниво. Намира смисъл в рискованото предизвикателство да промени света и да остави своята следа. Той е от хората, които поставят неудобни въпроси и искат да знаят всичко, което има отношение към компанията и нейните продукти. Постоянно търси промените и нововъведенията в компанията и се стреми към сериозен и траен успех, защото преследва точно определени цели.

2. Характеристика на стила на лидерство на Джак Уелч.

Един ръководител – лидер трябва да умее да се държи по различен начин в различните ситуации.

Джак Уелч е от авторитарните лидерите, които никога не допуска мисълта за неуспех. Поведението му се характеризира с недоверие към ръководителите на отделните сектори, които ръководи, има склонност към контрол. Но неговият стил на лидерство му помага в критични моменти, когато е необходимо бързо да взима решения и да овладява конкретните ситуации.

Уелч е доста агресивен спрямо работниците си. Притежава власт, която налага над подчинените си. Плътно ръководи цялата работа на компанията, за да може да осигури изпълнение на работата.

Понякога се проявява и като благосклонен автократ, тъй като все пак се грижи за благополучието на своите подчинени. Но колкото и да е благосклонен спрямо тях, непрекъснато формулира огромно количество правила, които работниците стриктно трябва да спазват. Джак Уелч е от типа ръководители, които са съсредоточени върху работата. Стриктно следи за изпълнението на поставени задачи.

3. Характеристика на Уелч, ползвайки метода на четирите системи на Лайкерт. Кой от петте стила на вземане на решения по метода на Врум-Йетон предпочита Уелч и кой най-малко?

Според мен, ползвайки четирите системи на Лайкерт, Джак Уелч спада към групата на благосклонно-авторитарните лидери. Той може да се държи агресивно към работниците си, но макар и ограничено им дава право понякога да участват във вземането на решения. Факта, че той изключва от документите раздела с ценностите на компанията, след лекия намек на работниците с надписа на тениските, говори че той все пак се вслушва в тяхното мнение.

И все пак този стил на управление е по-ефективен, тъй като повишава ефективността на труда и така Джак Уелч по-бързо се доближава до целите, които си е поставил – да превърне „Дженерал Електрик” в най-развитата компания в света.

Според модела на вземане на решения от ръководителя по Врум-Йетон, Джак Уелч използва най-често модел АІІ. Не напразно той премахва длъжностите ръководители на отделните сектори на бизнеса и опростил други аспекти на формалната организация. По този начин може да контролира работата на ръководителите от различните подразделения, а и те били длъжни вече да се обръщат лично към него със заявките за финансиране. Получавайки информацията от тях, след това сам решавал проблемите и взимал решенията.

Най-малко използвал модел GІІ, защото определено е другата крайност на модел АІІ. Той е недопустим за Джак Уелч, защото в крайна сметка си е поставил за задача компанията да е една от най-печелившите в света. Не е в негов стил да излага проблемите пред своите подчинени и заедно с тях да търси алтернатива за решаването им.

4. Какви различни възгледи за конфликта има в „Дженерал Електрик”? Какви са причините за конфликтите?

Конфликтът в „Дженерал Електрик” е състезанието със старшите вицепрезиденти. Всеки от тях се е стремял да убеди Джак, че неговия проект заслужава одобрението му, но той ясно им е показвал, че в крайна сметка той взима крайното решение, като целта е била постигане на добър резултат.

Една от причините за конфликта в компанията е, че повечето ръководители не са били съгласни със стремежа на Уелч да взема твърде голямо участие в управлението на текущите ежедневни операции. По този начин те не били достатъчно свободни да проявяват инициатива.

Различията в ценностите е също една от причините за конфликта. Джак Уелч смята, че ако неговите подчинени не ги възприемат, могат спокойно да си потърсят работа другаде. Така ръководителите се въздържали да дават идеи, противоречащи на идеите на техния ръководител. Но все пак Уелч проявил компромис и бързо разрешил конфликта.

5. Кои от вътрешните организационни фактори /цели, структура, задачи, технологии и хора/ се опитва да измени Уелч?

Всеки човек, който се е захваща с бизнес се стреми към сериозен и най-вече траен успех. Една бизнес-организация се счита за успешна, ако тя достигне своите цели.

Когато Джак Уелч застанал начело на „Дженерал Електрик” направил доста промени. Целта му била дейността на компанията да се съсредоточи само върху тези традиционни направления, които са доминиращи и печеливши.

Започнал със закриването на всички слабопечеливши направления. Това довело до продажбата на много предприятия и съкращаването на 100 000 щата, а с натрупаното богатство започнал да купува трескаво други предприятия, така че печалбите на компанията да растат по-бързо. Джак Уелч разбирал, че ако не предприеме тези действия никога няма да постигне целта, а именно компанията да стане една от водещите в света.

Освен това направил промяна в структурата, като съкратил ръководителите на отделните сектори, за да може ръководителите на различните подразделения да се обръщат само към него със заявките на финансиране. По този начин Джак искал да има поглед върху цялата дейност на компанията.

6. Какво мислите за стила на Уелч? Работата с него стимулираща ли е или деморализираща?

Джак Уелч е от лидерите, които работят със страст и хъс и искат да поведат работата в нова и по-печеливша насока. Той е любител на риска в името на добре свършената работа.

Уелч е от командирите, които са типични сурови мъже. Със заядливия си стил на работа винаги подлага на изпитание своите ръководители. Както се изразява един от тях: „Всеки ден е изпитание”.

Работата с Джак Уелч е определено стимулираща. Дейността в компанията доста бързо се развива и изменя, което кара работниците постоянно да се усъвършенстват в дадена сфера. С неговото постоянно недоволство от разработените проекти, стимулира ръководителите в „Дженерал Електрик” да стават все по-добри, за да могат да постигнат отлични резултати.

Джак Уелч е човек, който започва като един дребен служител и благодарение на своя управленски талант създава един наистина мощен „Дженерал Електрик”, благодарение на това, че е склонен да рискува и има желание да работи упорито дълго време.

Той имал желание да направи „Дженерал Електрик” най-конкурентната компания в света и наистина успява.

Джак Уелч намира пътя си към достигане на цел, за която много други ръководители са нямали идея как да бъде достигната – пътят към успеха.
Каталог: files -> files
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Дебелината на армираната изравнителна циментова замазка /позиция 3/ е 4 см
files -> „Европейско законодателство и практики в помощ на добри управленски решения, която се състоя на 24 септември 2009 г в София
files -> В сила oт 16. 03. 2011 Разяснение на нап здравни Вноски при Неплатен Отпуск ззо
files -> В сила oт 23. 05. 2008 Указание нои прилагане на ксо и нпос ксо
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България
files -> Георги Димитров – Kreston BulMar
files -> В сила oт 13. 05. 2005 Писмо мтсп обезщетение Неизползван Отпуск кт


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница