Г. Правят нови списъци за влоговете



Дата04.01.2018
Размер206.98 Kb.


07.02.2009 г.

Правят нови списъци за влоговете
До 21 май граждани с многогодишни жилищно-спестовни вло­гове могат да подават документи за изготвя­не на окончателен списък, съобщиха от Столичната община. Документите, изиск­ващи се от закона, се подават лично от ти­тулярите на влогове­те и се приемат в ра­йоните по местоживе­ене. Право за подава­не на документи имат всички граждани, при­тежатели на влогове, престояли в Банка ДСК, клон "Жилищно кредитиране", не по-малко от пет години до 1990 г. Вложители­те, включени като "Правоимащи" във ве­че утвърдени и публи­кувани списъци, не по­дават документи.


07.02.2009 г.

След промени в закона за местното самоуправление

Общинските съветници в големите градове ще взимат 1230 лв. средна заплата
През 2009 г. парите за възнаграждения в столичната администрация се увеличават с 14 млн. лв.

Николай Коцев

Средната работна заплата на общинските съветници в София, Пловдив и Варна ще стане средно 1230 лв. Това следва от приетите вчера на второ четене промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Новите текстове предвиждат по-високи заплати за общинските съветници в цялата страна. В тях се казва, че месечното възнаграждение на общински съветник не може да надвишава 60 на сто от средната брутна заплата в съответната администрация за последното тримесечие. Досега условието беше да не надвишава 50%.

С новите промени в София и градовете с районно делене (Пловдив и Варна) заплатата на съветника може да е с до 70% по-висока от средното възнаграждение в съответната община.

Бюджет 2009 в София предвижда за заплати осигуровки и издръжка за общинските съветници 1,6 млн. лв. За цялата кметска администрация са предвидени общо 50,6 млн. лв., съобщи зам.-кметът по финансите Минко Герджиков при представянето на финансовия документ. През 2008 г. сумите бяха съответно 1,3 млн. лв. и малко над 36 млн. лв., или с 14 млн. лв. по.-малко.

През септември 2008 г. заплатите на служителите в столичната общинска администрация бяха увеличени с правителствено постановление със задна дата (от 1 юли 2008 г.). Според него месечното възнаграждение на кмета Бойко Борисов е 1630 лв. От районните кметове с най-голяма заплата е кметът на „Младост“ с 1018 лв. Средната работна заплата в столичната администрация е 744 лв. Ако съветниците се възползват от дадената им от закона възможност, заплатите им може да станат малко над 1230 лв. Съизмерими са заплатите на общинските служители в Пловдив и Варна.

„При определянето на заплатите трябва да се отчита реалният обем на работа, но не това е най-важното. Проблемът е, че парламентът абдикира от своето намерение да засили децентрализацията и да даде реални правомощия на районните кметове в големите градове, а не да ги принуждава за най-малкото нещо да се молят на кмета на голямата община“, коментира пред „Класа“ общинският съветник Вили Лилков от ДСБ.




07.02.2009 г.

Спират трамваите по “Стамболийски” за ремонт
МОНИТОР

Трамваите по бул."Ал.Стамболийски" ще бъдат спрени за ремонт от 8 до 28 февруари. Вторият етап от реконструкцията на релсовия път и пътни платна на бул."Ал. Стамболийски" ще бъде в участъка от бул. Христо Ботев" до бул. "Константин Величков". Маршрутите на трамвайни линии с номера 3, 8 и 10 се променят, съобщиха от столичната община. Трамвайна линия номер 3 ще се движи по маршрута от ул. "Цар Симеон" наляво по бул."Константин Величков" - ул. "Габрово" - ул. "Скопие" - транспортен подлез "Надежда" - бул."Кн. Мария Луиза" и по ул."Козлодуй" по маршрута двупосочно. Трамвайна линия номер 8 ще се движи по маршрут от жк "Люлин" до кв. "Западен парк", трамвайна линия номер 10 ще се движи по маршрут от кв. "Хладилника" - ул."Граф Игнатиев" - бул."Кн. Мария Луиза" - подлез "Надежда" - трамвайно обръщало в кв. "Триъгълника".




07.02.2009 г.

6,2 млн. щети за София от 32 продажби и 3 дружества

Обвиняват 20 – тина души за скандалните сделки

С над 6,2 млн. лв. е било ощетено дружеството "Софийски имоти" от 32 продажби на имоти и участието в 3 смесени дружества, съобщи прокурорът Пламен Панайотов.

По тези случаи са водят 5 дела, по които скоро ще бъдат обвинени над 20 човека - изпълнителни директори, членове на борда, вещи лица и оценители. За длъжностните лица обвиненията ще бъдат в безстопанственост.

За 26 от сделките експертите са изчислили, че имотите са продадени на цени, по-ниски от пазарните. Това е станало от 22 април 2002 до 14 ноември 2003 г. Само от 12 дка парцел, намиращ се в местността Военна рампа-изток, загубата е 200 655 лв. Общо щетите по 26-те сделки според експертите са 1,4 млн. лв. Изпълнителен директор на дружеството по това време е Тошко Добрев.

Другото дело е за 6 продажби между 15 и 17 април 2005 г., когато директор на "Софийски имоти" е Олег Костадинов, а шеф на борда Юрий Юнишев.

Сделките са извършени в нарушение на мораториума, на по-ниски цени от пазарните, а при някои от тях е изтекъл срокът на валидност на оценките. Сред тях се откроява сделка за продажба на 4 имота в район "Илинден" с обща площ около 5 дка, ощетила общината с 200 хил. лв. Харизани са и други 6,5 дка в Зона Б-5, твърдят експертите. Общата загуба от 6-те продажби е 420 хил. лв.

Обвинения ще има и за участието на "Софийски имоти" в 3 смесени дружества. Загубите при него идват от занижената стойност на апорта, по-малкото получени акции и последващата им продажба. В "Симетра 1" съакционер е дъщерята на шефа на "Славия" Венцислав Стефанов. Щетите от участието в това дружество е около 1 млн. лв. 3,2 млн. е загубата от съдружието в "Астрима". И в двата случая "Софийски имоти" апортира магазини, а съакционерът участва с ремонт.

Длъжностни лица ще бъдат обвинени и за съдружието в Общинска застрахователна компания. Експертите са изчислили загубата за "Софийски имоти" на 262 хил. лв.

Първото дело от мегааферата вече е в съда. По него отговорност се търси за 15 продажби, ощетили общинското дружество с 2 млн. лв. Подсъдими са 14 души. (24 часа)

ПЛАМЕН ПАНАЙОТОВ



07.02.2009 г.

Стреляй по пианиста!
Стела Стоянова

Ако човек се зачете във всички глоби, които родните чиновници изсипаха върху народонаселението тези дни, доста ще има да се чуди на абсурдите, заложени в тях. Вчера общинарите гласуваха (още не са – б.м., Л.Г.) санкция от 500 до 2500 лева за вдигане на шум във времето за следобедна дрямка. Тъй като глобата е за частни лица, очевидно всички столичани попадаме под угрозата бдителни комшии да ни я стоварят заради бръмчаща прахосмукачка. Или защото сме извикали у дома техник, който може да дойде само в два следобед. В същото време ветеринарни инспектори тръгнаха на хайки за фалшиви продукти, чиито производители могат да бъдат глобявани максимум с 1000 лева. Вярно, че санкциите се налагат по различни разпоредби, но се предполага, че създателите им правят някаква връзка със здравия разум, когато ги измислят. Защото у нас вече е практика законът да гали с перце едрите нарушители и да реже главата на редовия гражданин. Макар че е предварително ясно, че собственикът на цеха за салам от рога и копита с искрено удоволствие ще позлати проверителите, така че да не помислят да припарят до родния Остап Бендер при следваща проверка. А собственикът на прахосмукачката със сигурност ще тегли една майна на всеки, който се опитва да го убеди, че чистенето на хола му излиза 500 лева. Остана само да добавят и строг тъмничен затвор при отказ да платим, за да стане пълна гаранцията, че общинарите са си гласували поредната непотребна наредба. С пълното съзнание, че няма да проработи. Освен ако в израз на висша справедливост не решат да глобяват онези с фалшивия салам, че свирят на пиано от два до четири.




07-13.02.2009 г.

В мръсния капан

София може да се изправи пред нова криза с боклука
Боклукът е навсякъде, кофите са изчезнали, градът е блокиран. В ролята на спасител се явява малкото роботче Уол. И, което превръща боклука в бали. Ако сюжетът на едноименния американския анимационен филм (с шест номинации за "Оскар") ви напомня за кризата със софийския боклук отпреди няколко години, аналогията не е случайна. Един от авторите му е българин и за написването на сценария се е вдъхновил от драмата със столичната смет. След броени дни има голяма вероятност сънародникът ни да получи шанс за нов сценарий.

На 1 март пет столични района - "Овча купел", "Младост", "Люлин", "Витоша", част от "Триадица", и 600 000 столичани могат да осъмнат без кофи за смет и зарити с боклук. До поредната кризисна ситуация с почистването на София може да се стигне, тъй като спечелилата конкурса за чистене на тези райони австрийска фирма "Заубермахер" все още няма договор с кметството. Подписването му беше блокирано от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от две жалби срещу тръжната процедура. Те бяха подадени от "Волф 96", част от досегашния концесионер "Новера", и класирания на трето място в конкурса консорциум "Титан - Чистота София". С аргумента, че тяхната оферта е с най-ниска цена, "Титан" поиска от антимонополната комисия да отмени заповедта на кмета Бойко Борисов, с която се обявява класирането. Жалбата на "Титан" беше разгледана от КЗК късно в четвъртък и решението й не стана известно до редакционното приключване на броя.


Съд до дупка

Независимо от решението на антимонополната комисия дългите процедури по обжалването на конкурса на практика поставиха всички страни по казуса - общината, спечелилата конкурса фирма "Заубермахер" и досегашния концесионер "Новера", в патова ситуация. Първо, защото каквото и да реши КЗК, то ще бъде обжалвано във ВАС. Ако то е в полза на "Титан", въпросът може да бъде отнесен за решение до Върховния съд от "Заубермахер" и обратно. Така ще се влезе в дълга съдебна процедура, за която не е ясно колко време ще продължи.

От всички в най-неизгодна позиция е австрийската компания. Тя спечели конкурса, но няма гаранции, че ще започне дейност. Ситуацията за "Заубермахер" допълнително се усложнява от това, че за да поеме чистенето на петте района от началото на март, компанията трябваше да започне предварителна подготовка още преди седмици. Това включва осигуряване на 25 хиляди контейнера за смет и кошчета по спирките, техника за почистване на улиците и извозване на сметта и наемане на стотици работници. Неизвестността около конкурса обаче е пречка за предприемането на такива стъпки. Защото, ако се стигне до продължаване на съдебните процедури или до отмяна на конкурса, това на практика ще са хвърлени средства на вятъра. Засега от "Заубермахер" отказват официално да коментират заплетения казус около конкурса за чистотата. Неофициално обаче твърдят, че вече са започнали обучения на хора от Австрия и Чехия, които да поемат работата в София през първите няколко месеца. Освен това са направили предварително планиране на кои места да разположат контейнерите си за смет и са договорили пренасочването на техника от чешките и австрийските подразделения на компанията.
Ние искаме боклука, те не ни го дават

На фона на задаващата се критична ситуация с боклука доста неясна е позицията на столичния кмет. При проведен конкурс и фирма, която го е спечелила, Бойко Борисов на няколко пъти публично лансира идеята, че общината изцяло трябва си върне дейността по сметосъбирането и сметопочистването. Казва, че има намерение да създаде общинска фирма, която да се занимава с това, и че води преговори с "Новера" за закупуването на концесията по чистотата. Как обаче ще се справи със ситуация, при която "Заубермахер" не могат да започнат да чистят петте района от 1 март, засега си остава загадка. Единственият логичен ход, ако се стигне до това, е да преговаря с "Новера" за удължаване на срока на концесията им. Веднъж това вече се случи миналата година, когато кметската администрация буквално проспа срока за насрочване на конкурс за четири от общините без "Младост", чиято концесия изтича на 1 март 2009 г. Тогава след преговори с "Новера" се стигна до споразумение концесионерът да продължи да чисти тези райони. Председателят на общинския съвет Андрей Иванов потвърди пред "Капитал", че се водят разговори за изкупуване на концесията. "Единственият начин да се подобри ситуацията с почистването на София е тази дейност да се поеме от общината като ангажимент", обясни той.

От "Новера" обаче твърдят, че досега никой от "Московска" 33 не е водил разговори с тях нито за изкупуване на концесията за останалите 19 района, която изтича през 2014 г., нито за евентуално удължаване на срока на дейността им за петте столични общини. "Ако нямаме подписан договор или анекс за продължаване на концесията, няма как да продължим да чистим, защото след това общината няма как да ни плати", казват от "Новера". Оттам са категорични, че на 1 март започват да изтеглят контейнерите си за смет и кошчетата по автобусните спирки от тези райони.
Кой е по-по-най

Изказванията на Бойко Борисов за създаване на общинска фирма за чистота подхраниха още веднъж съмненията (неофициално споделени от "Новера"), че от "Московска" 33 саботират дейността на компанията с цел да я доведе умишлено до фалит. В подкрепа на съмненията си те посочиха отказа на общината да актуализира цените на услугите, което не е правено от 2004 г. От "Новера" на няколко пъти изпращаха официални писма и покани за започване на разговори, но от кметската администрация отказваха да преговарят с тях. В началото на декември все пак започнаха някакви разговори, но те бяха прекратени. Към съмненията за умишлено водене към фалит от "Новера" посочват план-сметката на общината за тази година за цените на дейностите за чистене, които са на базата на офертата на "Заубермахер". От тях е видно, че за някои дейности те са четири пъти по-високи от тези, на които чисти в "Новера". Нещо повече - концесионерът предполага, че планът на Борисов е да доведе до невъзможност "Новера" да плаща задълженията си към две австрийски банки и в същото време да преговаря директно да изкупи дълговете на дружеството с банковите институции. И така да принуди фонда"Икуест" да се раздели с дружеството си. В подкрепа на това говорителят на компанията Димитър Димитров посочи незадоволителните финансови показатели на фирмата вследствие на забавената индексация на цените на услугите.

Заплетената ситуация около боклука даде обаче коз в ръцете на "Новера" да постави по-категорично въпроса с актуализиране на цените. Първо, от "Новера" намекнаха, че дори да им бъде предложено да продължат с чистенето на петте района след 1 март, те могат да откажат, ако офертата е само за два-три месеца. А в сряда изненадващо от "Волф 96", "Чистота-София" и ДИТЦ внесоха искове в Софийския градски съд срещу Столичната община за половин милион лева заради отказа на общината да индексира цените за чистене.
Ще има криза, няма да има

Неизвестността кой ще се грижи за хигиената на петте района даде основание на общински съветници да предрекат, че се задава поредната криза с боклука. Зам.- председателят на комисията по околна среда в общината Петър Курумбашев (БСП) посочи няколко въпроса, на които общината няма ясен отговор. "Има ли готовност "Заубермахер" да поеме районите от "Новера" и как това ще стане за една нощ или една седмица", попита Курумбашев. Другите въпроси са: какво ще се случи, ако "Заубермахер" не може да поеме концесията и на каква цена ще се чисти оттук нататък. "Мисля, че в момента не бихме могли да говорим за криза. Имаме идея как и какво ще правим", контрира председателят на общинския съвет Андрей Иванов. Той обаче отказа да разкрие повече подробностите как общината ще се справи със ситуацията.

Независимо от това как ще се развие ситуацията около неяснотата кой ще чисти петте района, София ще продължи да бъде в перманентна боклучена криза. Защото залогът в тази битка е не толкова чистотата на столицата, а кой ще вземе близо 100-те милиона лв., които столичани плащат всяка година, за да живеят в чист град. Последното засега е само мечта.

Спести си сам

Расте броят на софийските компании, които избират да не плащат цялата такса смет
Вече пета година бизнесът в София има алтернативи при извозването на боклука. Това означава, че фирмите могат да си правят сметката на кого, как и колко такса смет да плащат. И при добри изчисления всяка година могат да спестяват разход от хиляди левове и да са сигурни в качеството на услугата. Възможните варианти явно носят икономии, щом като все повече компании се насочват към тях.
Да избягаш от монопола

Засега изборът е само за работещите в София фирми, притежаващи нежилищни имоти. Останалите общини в страната събират единна такса смет за всички компании. В столицата освен този вариант дружествата имат още два.

Първият е собствениците да се договарят пряко за събирането и извозването на боклука със специализирани фирми, различни от избраните от общината концесионери (засега "Чистота София", ДИТЦ и "Волф-96" - собственост на "Новера"). От тази възможност се възползват все повече търговски и индустриални обекти (виж графиката).

Избралите схемата подписват едногодишни договори с компания по чистота, в които уточняват количествата отпадък, честотата на извозването му и цената на услугата.

Прякото договаряне не освобождава бизнеса от плащането на такса смет, но му позволява да си спести част от нея. Такса смет за 2009 г. е 12 промила върху отчетната (балансовата) стойност на имотите. Заради избора на алтернативен "чистач" компаниите ще плащат само 8.2 промила: 4.2 - за обезвреждане на битовите отпадъци, и 4 - за поддържане чистотата на градинки, улици, площади и други територии за обществено ползване. Така бизнесът не плаща на общината останалите 3.8 промила, но малка част от тези средства отива към алтернативната почистваща фирма.

Тази година конкурентите на концесионерите са договорили количество смет, което е с около 50% повече от миналогодишните 57 888 т, съобщиха от дирекция "Регулиране на търговската дейност" в Столичната община. По груби изчисления в София се изхвърлят около 1000 - 1200 тона боклук на ден. Това означава, че около една четвърт от отпадъците на столичани през 2009 ще се извозват от компании, различни от концесионерите.

От прякото договаряне се ползват дружества, които генерират много отпадъци и искат да си гарантират по-добро обслужване.

Софийската месопреработвателна компания "Тандем" от години избира алтернативна на концесионерите фирма за чистота. "Плащаме според договорения брой контейнери и честотата на извозването им. Цената ни е изгодна, спестяваме си хиляди левове. Партньорите ни са точни и мотивирани, а отношенията с тях - диалогични", казва управителят на фирмата Кирил Вътев.

Алтернативните сметосъбирачи получават разрешителни от Регионалната инспекция по околната среда и водите, която после ги контролира. За 2009 г. те са 51, което е с един по-малко от миналата година. С най-голям пазарен дял е "Шеле България".

Този начин на договаряне е предпочитан от големите вериги магазини, бензиностанции, хотели. До тази година и болниците са плащали по схемата, но тъй като след актуализация отчетната стойност на имотите им е нараснала, това значително завишило сметките им за смет и някои от тях преминали към другата схема на плащане - според количеството изхвърлени битови отпадъци.


Плащаш - ползваш

Да се плаща според количеството изхвърлени битови отпадъци е подходящо за фирми, които притежават имоти с висока стойност, но изхвърлят малко боклук. В този случай управителите на компаниите подават декларация в Столичната община за вида и броя на контейнерите, които искат да ползват, и за честотата на извозването им. Грижата за превоза е поверена на концесионерите. За 2009 г. са подадени декларации за 2231 имота.

Фирмите плащат на общината стойността на съда и само 4 промила (а не 12) върху отчетната стойност на имота за поддържането на територии за обществено ползване. За 2009 г. годишната такса за съд тип "бобър" от 1100 л е 1300 лв. при един път седмично извозване, а за контейнер с обем 3.5-4 куб.м - 7800 лв. на година, отново за извозване веднъж в седмицата. Предишни години таксата беше по-ниска и варираше според района.

Административният директор на софтуерната фирма "Сирма груп" Чавдар Димитров посочи, че по тази схема за 2008 г. компанията е платила 5575 лв. (без ДДС). Изчислили, че тази година, въпреки по-високата такса за съдовете, за компанията пак е по-изгодно да плаща според количеството изхвърлени отпадъци вместо цялата такса смет от 12 промила.




7-13.02.2009 г.

Да отгледаш независима парламентарна група
"Аз съм независим човек. Защо искате от мен да бъда на същото мнение, което съм имал преди шест месеца? В такъв случай моето мнение би било мой тиранин", казва героят на Стендал от романа "Червено и черно" граф Шалве. Нарочно или по съвпадение, мнозина от българските политици са възприели тези думи като ръководен принцип за успешна партийна кариера. Дали защото искат да приличат на френските аристократи, или просто защото са непостоянни и им е все едно под каква абревиатура ще се подвизават, но и в 40-о Народно събрание, както, впрочем, и във всички предишни, хора с променлива политическа ориентация не липсват. Затова и ставаме свидетели как депутати прехвърчат от група в група, появяват се ту вляво, ту вдясно или пък се закотвят като независими и като такива довършват мандата.

За да се спре това политическо номадство, от НДСВ предложиха радикални мерки чрез промени в конституцията. Според тях депутат, който е напуснал групата си или пък е бил изключен от нея, трябва да бъде автоматично отстранен и от парламента. На негово място ще влиза следващият в листата на съответната партия или коалиция.

"В парламентарната история от 1990-а насам няма случай на избран независим народен представител, независимо колко е бил популярен кандидатът. Но също така оттогава насетне няма и Народно събрание, в което да не са се нароили независими депутати. Нашето разбиране е - когато имаш несъгласие с политическата сила, от името на която си избран, бъди така добър да напуснеш парламента. Но това не може да стане сега, защото в конституцията няма текст, предвиждащ прекратяване на мандата по тази причина", обясни позицията на царистите Яни Янев. Затова те предлагат промяна на чл. 72 от основния закон, който определя при какви условия могат да бъдат прекратени пълномощията на народен представител. В момента текстът на този член гласи, че това може да се случи при подаване на оставка пред Народното събрание, влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление или когато изпълнението на наказанието лишаване от свобода не е отложено. Мандатът на депутат може да бъде прекратен още при установяване на неизбираемост или несъвместимост (само Конституционният съд може да обясни по-ясно що значи това) и при смърт. Хората на царя предложиха още и от законодателната институция да бъдат гонени депутати с влязла в сила присъда за купуване на гласове. Изглежда, обаче те не отчитат колко трудно се доказва подобна простъпка, особено когато се отнася за политически фигури. А като имаме предвид нежеланието на БСП (и особено на ДПС) за промени в основния закон, шансовете идеите на жълтите да станат действителност са минимални.

По повод смяната на политически убеждения и партии заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев заяви, че политическото номадство досега не е донесло дивиденти на никого. "Отцепниците имат много по-малки шансове да успеят в политиката, отколкото тези, които останаха", смята той, коментирайки отцепилите се от царската партия. Доколко е прав предстои да се види - и "Българска нова демокрация", и "Новото време" вече усилено водят преговори с няколко десни партии и ако се съберат, има вероятност да участват и в следващия парламент. За разлика от НДСВ, която е решила да се яви сама на изборите и след два мандата в управлението като нищо може да стане извънпарламентарна опозиция. Освен това Милен Велчев забравя за обвиненията, които тегнат именно над неговия лидер Симеон Сакскобургготски за "особено голям принос в покваряването на политическия живот в страната". Все пак именно царят щедро даряваше с жълт партиен билет всеки, който го пожела през 2001-ва. Без значение дали преди това е бил син, червен, или партиец в някакъв друг цвят. Сега обаче, след като НДСВ има повече депутати, отколкото симпатизанти, царистите почнаха да се оплакват от "неверни" колеги. А проблемът с гастрольорството не бе решен дори и с последните поправки в Закона за политическите партии. Промените, които депутатите приеха, определят, че държавната субсидия следва народния представител, решил да напусне парламентарната си група и да се присъедини към друга, стига тя да има валидна регистрация, направена преди изборите. Субсидия ще получават и тези партии, към които независимите депутати са заявили, че принадлежат, стига, разбира се, да са регистрирани преди вота. Някои от законотворците, които отговарят на тези условия, са Петър Берон, Йордан Величков и Станчо Тодоров. Те влязоха в Народното събрание като част от коалиция "Атака", но после я напуснаха и станаха независими. И тъй като тяхната партия "Защита" отговаря на посочените условия, те продължават да получават субсидия. Същото се отнася и за представителя на партия "Нова зора" в Народното събрание Христо Величков. Както и за Лъчезар Иванов от ГЕРБ, но не и за хората на Николай Свинаров от БНД, които си имат група и партия, не са независими, но нямат необходимата регистрация. Все пак те съществуват в този си вид едва от май 2008-а, така че са нямали време да участват в избори.

Заместник-председателят на "Защита" Станчо Тодоров пък още през 2006-а изяви желание да направи нова група, но отново "патриотична". Той обаче не успя да събере необходимите поне десет съмишленици, за да се сдобие с отделна стая и представителен автомобил. При все че бившият атакист дори откри общност във възгледите си с тези на ГЕРБ.

"Идеите, които сме си поставили, са същите, които сега Бойко Борисов иска да разшири. На България не е необходимо нито ляво, нито дясно, а национално-патриотично обединение", разсъждава Тодоров.

И това далеч не е единствената идея за появяването на още една група в парламента, нищо че до края на мандата му остават само няколко месеца.

С последните три попълнения от "Демократи за силна България" независимите депутати достигнаха двайсет и една бройки. Достатъчно да сформират не една, а цели две групи, стига да се разберат кой да им е председател, кой секретар и кой да ги замества. Всъщност независимите щяха да са 25, ако ОДС не си бяха прибрали Стефан Софиянски, Румен Ангелов и Борислав Българинов от Съюза на свободните демократи, земеделеца Венцислав Върбанов и изгонения от тях самите в края на 2005-а Марио Тагарински. Все пак сините са "обогатили" "групата на независимите" с други четирима народни представители - Александър Праматарски, Мария Капон, Елеонора Николова и Яне Янев.

Всъщност само Движението за права и свободи не е дало жертви в полза на независимите в този парламент. След тях с един загубен се нарежда "Коалиция за България". Левите се освободиха още в началото на 2008-а от социалдемократа Николай Камов. Официалната причина бе, че получават от него повече критики, отколкото от опозиционерите. НДСВ пък са първенци по донорство. Освен 16 депутати в полза на "Българска нова демокрация" те могат да се похвалят и с двама в полза на независимите - Лъчезар Иванов (ГЕРБ) и Светослав Спасов (за момента безпартиен). В интерес на истината Спасов прекара половин година при Свинаров и компания, но не му хареса и си тръгна. Оттогава е заменил партиите с гражданското движение ДОБРО (Движение за обновление на българските региони и общини), на което е председател. Допреди седмица и Иван Костов не беше изоставян от парламентарните си последователи. Тогава от тъмносините си тръгнаха Нено Димов, Николай Михайлов и Антонела Понева. Най-новата парламентарна група движение "Напред" от създаването си е на ръба на оцеляването. Добре, че отмъкнаха от ОДС движение "Гергьовден" в лицето на Любен Дилов-син и Ася Михайлова. Ако не бяха те, осемте войводи на ВМРО и единственият земеделец на Стефан Личев - Борислав Китов, щяха да се лишат от уюта на стаята си в левия кулоар и щяха също да останат независими. Така групата на Български народен съюз, в който влизаха хората на Софиянски и земеделците Мозер и Върбанов, се разпадна, а остатъците от нея заедно с двете свежи гергьовски попълнения се преименуваха. Равносметката е двама за пет в ущърб на "Напред". Те обаче си имат и един Павел Чернев, който не е член на нито една от съставките на новата формация. Той попадна в Народното събрание като поддръжник на Волен Сидеров, после магистрала "Тракия" ги раздели и Чернев половин година бе независим депутат. В крайна сметка си намери група и заработи с войводи и земеделци, които нямат много общо с радикално дясната партия на Сидеров. Интересното е, че именно "Атака", която сочат за сигурен участник в следващия парламент от 2005-а, досега печели първенството по изпратени най-много депутати при независимите - общо девет. Останалите 11 верни националисти пък напуснаха парламента. Даже оставиха бележка, че ще се върнат след изборите в увеличен състав и предупредиха колегите си да не вършат глупости, докато ги няма.

Демократическата партия също има принос към формирането на четвъртата по големина "група" в парламента - тази на независимите. От тримата представители (които на изборите през 2005-а се явиха с листата на ОДС) - МариоТагарински, Александър Праматарски и Мария Капон, двама са без група. Тагарински също споделяше съдбата им, но после реши да се върне там, откъдето е тръгнал. Мария Капон си направи Единна народна партия, в която привлече и независимата депутатка Елеонора Николова, също бивша седесарка. Двете дами вече са получили покана да се присъединят към "Напред" или към бъдещо дясно обединение, но засега не са се отзовали на предложенията. Поведение, което породи слуха, че самите те готвят създаването на някаква нова парламентарна формация.

Александър Праматарски, за разлика от Тагарински, не се е върнал в сините редици, но него го подозират в по-близки отношения с Костов, отколкото със СДС и сие. Самият Тагарински пък коментира влизането си в ролята на блудния син така: "Лично аз никога не съм напускал парламентарната група на ОДС по своя инициатива, а бях изключен. Сега единодушно са гласували да отменят това решение. А когато съм бил независим народен представител, съм го приемал като нестабилна формалност. Никога не съм се отделял от хората, които са ме избрали. Винаги съм бил от ОДС, участвам там от създаването на СДС и за мен това е нещо много съкровено. Не съм подавал молба за възстановяване на членството си в групата на ОДС. Просто сега дойде времето, когато трябва да си помогнем."
Няма съмнение, че десните ще имат нужда от все по-голяма подкрепа, особено с наближаването на изборите. Затова и напоследък се говори за всевъзможни междугрупови трансфери в Народното събрание. Дори председателят на парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов заяви пред националното радио, че ЕНП плюс може да стане реалност до края на този мандат. Председателят на СДС Мартин Димитров уточни, че най-близко до сините са ДСБ, Демократическата партия и новата формация на Анастасия Мозер "Обединени земеделци". Синият лидер пропусна да спомене дали БЗНС (или каквото е останало от него) попада в тази група, тъй като единственият му представител Георги Пинчев все още е в ОДС. Сините обаче са си харесали независимите депутати Лъчезар Иванов (ГЕРБ) и Мария Капон и Елеонора Николова от Единна народна партия. Те дори са склонни да привлекат на някакъв по-късен етап и бившите царисти, които сформираха "Българска нова демокрация". Докато обаче се наканят да свършат каквото и да е, мандатът на 40-о Народно събрание може просто да изтече.


07.02.2009 г.
БСП предрича кой ще чисти пет района на София
Съветници от БСП в София вчера затвориха в “Кутията на късмета” плик с предполагаемото име на фирмата, която ще поеме чистотата в пет района от 1 март.

Тогава изтича концесията за хигиенизирането на “Люлин”, “Овча купел”, “Младост” “Витоша” и “Триадица” с “Новера”. Австрийската “Заубермахер” спечели обявения конкурс, но процедурата се оспорва.

“На прага сме на поредната криза. Но от администрацията нямало становище какво ще се прави”, заяви Жельо Бойчев. Колегата му Петър Курумбашев допълни: “Дотук е ясно само, че София има лош човешки материал и кмет с добри човешки качества”.


07.02-08.02.2009 г.
София мълчи за чистенето на града
Таня Петрова

Водените от София разговори за закупуване на бизнеса на концесионера по чистотата "Новера" потънаха в пълна мистерия. След като от "Новера" отрекоха да преговарят, официално опровержение дойде и от собственика на фирмата - инвестиционен фонд "Икуест". "Няма преговори, те не могат да се водят без "Новера", заяви пресаташето на фонда Нина Гиргинова.



София вчера не обяви резултата от тайните договорки, както обеща председателят на СОС Андрей Иванов. Междувременно от групата на БСП обвиниха мнозинството, че преговаря без мандат от общинския съвет. Съветниците предупредиха за предстояща криза с чистотата в 5 столични района. За тях договорът на "Новера" изтича на 1 март, а новият конкурс е спрян по решение на съда. Предизвестеният победител беше австрийската "Заубермахер".


07.02.2009 г.
Пускат телефон за дефекти по софийските улици
При констатиране на дефекти по пътните или тротоарните настилки, гражданите могат да подават сигнали за аварийни ремонтни дей­ности. Това съобщиха вчера от пресцентъра на Столичната община. Телефоните са: 987 55 55 - дежурен диспечер на Столичната община. Диспечерски пункт на ТБС - Инфраструктурно строителство АД - 807 93 33 - първа зона с граници - бул. "Цар Борис III" и локалните плат­на включително бул. "Ген. Тотлебен", бул. "Маке­дония" , бул. "Христо Ботев" , бул. "Ал. Стамбо­лийски", бул. "Цар Освободител", бул. "Цариград­ско шосе". Диспечерски пункт на "Пътища и съоръжения" ЕАД - 857 46 09 е за втора зона с граници - бул. "Цариградско шосе" и локални­те платна, бул. "Цар Освободител", бул. "Княгиня Мария Луиза", бул.Рожен". Диспечерски пункт на сдружение "Пътища - София" - 0895 510 239 е за трета зона с граници - път II - 16 от бул. "Княгиня Мария Луиза" , бул. "Ал. Стамболийски" , бул. "Христо Ботев", бул. "Македония", бул. "Ген. Тотлебен", бул. "Цар Борис III".
Каталог: 2009
2009 -> Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2009 Г. Обн. Дв бр. 109 от 23 Декември 2008г
2009 -> Операционни системи Unix въведение
2009 -> Католически Литургичен Календар 2010
2009 -> Смб – Секция “Изток” Великденско математическо състезание 22. 04. 2007 г
2009 -> Програма 10 11 февруари 2009 г. Гр. София, Конферентна зала на хотел „Диана-3 Лектори
2009 -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
2009 -> Общински съвет гр. Тервел п р е д л о ж е н и е от
2009 -> Предлага изработване на абитуриентски албуми


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница