Г репортаж как София хвърли на боклука нови 750 000 лвДата11.06.2018
Размер267.58 Kb.
#73866


11.06.2008 г.

РЕПОРТАЖ
Как София хвърли на боклука нови 750 000 лв.
На улица "Бесарабия" сметището е емигрирало от лявата поляна към дясната.
Общината плати солено за разчистването на нерегламентирани сметища, но терените пак тънат в отпадъци
ТАНЯ ПЕТРОВА
Перифериите на Гара Искър, столичен квартал. Оттук минават много влакове, но на перона е спрял фатално един - този на безутешността. Хиляди кубически метра смрад и отчаяние са завзели териториите в съседство до лъскавото тяло на новия летищен терминал. Гърбицата на стария полигон премества брегове от отпадъци. Отсреща - по втасалите бали със софийския боклук растат трайни култури. Близо до тях, прикрито зад малка лагуна от боклуци, се шири огромно нерегламентирано сметище. То не би трябвало да съществува. За разчистването му Столична община плати 72 800 лв.
Това е едно от бунищата със строителни отпадъци, които трябваше да извози неизвестната досега фирма "Вато 97". Компанията получи невъзможна поръчка - да разчисти 170 нерегламентирани сметища за има няма 20 дни. Видите ли, фирмата успя. Тя отчете, че е обработила 8 сметища, и прибра парите за 170. От общината обясниха врътката с наличието на огромно количество боклук на 8-те площадки, надхвърлящо в пъти сметките на експертите.

6 месеца по-късно геройските усилия на фирма "Вато 97", прелели в сметките й 748 000 лв., се оказват залудо. Дори и фирмата наистина да е разчистила терените, това по нищо не личи. А София трябва да си приготви


нов милион за извозването на отпадъците
И така всяка година заради пълното отсъствие на контрол.

Издирването на "разчистените" сметища на първо четене звучи като занимателно упражнение. Покрай всеобщата мръсотия съзнанието се изкушава към заблуди, пречат и други метаморфози в публичното пространство. В крайна сметка обаче думата сметище се оказва недвусмислена, а гледката подбужда първо към отчаяние, а после и към агресия.

Спомен за "Вато 97" в по-централните райони на София все още има. Така например от фирмата твърдят, че са извозили 5200 кубически метра боклук от площад "Пирдоп" в квартал "Подуяне". Работещи в складове наблизо си спомнят камиони, извозвали през зимата купчини пръст и строителни материали. Къде и колко точно е бил боклукът обаче, се оказва труден въпрос, защото площад "Пирдоп" на практика не съществува.

По средата на някогашния площад, там, където са си играли децата, в момента е частен имот. Площта е асфалтирана и прилежно заградена. На оградата висят табелки - влизането забранено. Това не пречи през имота да минава нещо като улица.

"Най-много боклуци имаше точно тук - купища строителни отпадъци. Но преди 2 години някой незнайно как взе терена, разчисти го и го загради", разказва мъж от квартала, учещ внучката си да кара колело върху бившия площад. Имотът е на фирма, наела пространството при подлеза към "Подуяне". Работниците твърдят, че около частния терен е имало други боклуци, извозени по заповед на общината.

В "Подуяне" е и друга площадка, попаднала в отчета на фирма "Вато 97" - в дъното на ул. "Бесарабия". Съдбата на това сметище е тъжно потвърждение на максимата, че


природата вакуум не търпи
Теренът, току под прозорците на държавната лаборатория по пътища и мостове, прилича на разровен от гигантски мутирали къртици. Сред боклуците метал търси Наско - бивш шофьор на градски автобус, уволнен заради конфликт с шефката. "Бях в едно адско задръстване и някаква жена ми вдигаше кръвното, тя пък била шефката", разказва безработният шофьор.

Наско много добре си спомня, че преди да го уволнят през март, на мястото на къртичините е имало поляна. Сметището е било от другата страна, на има няма 20 метра. "Ей тука имаше много боклуци, някой ги е махнал, сега ги трупат вдясно", сочи мъжът.

Под тежестта на строителните боклуци лека-полека се променя и ландшафтът на терена. "Поляната падаше по-ниско, като в долчинка. Сега обаче от време на време идват машини, бутат боклуците настрани, изравняват и почват да трупат отгоре", разказва мъжът. И тук реалната площ на изчистената територия е трудна за установяване. Фирмата твърди, че е обработила обща площ от 12 000 кв. м, или 12 декара. Разчистената площадка е видимо по-малка.

Гледано цинично, ул. "Бесарабия" е подходяща за бунище. Столичани нямат работа в тази промишлена зона, след улицата е поле, а камионите на строителните фирми, изхвърлящи безплатно прескъпо изплащащия се боклук, са невидими.


Превръщането на езерата на Долни Богров в сметище
обаче си е живо престъпление. Под напора на строителния боклук езерата постоянно се свиват. Брегът навлиза навътре, а сриваните от багерите боклуци и пръст превръщат плитчините в зловонен жабурняк.

Виещият се покрай езерата път минава буквално през 2-метров тунел от отпадъци. Малко се иска струпаните всевъзможни строителни парчета - асфалт, тухли, изгнили сградни изолации и вездесъщите найлони, да се споят в трайна и грозна стена. Някогашните поляни, използвани от столичани за плажове, вече не съществуват.

Тук трябва да си голям оптимист, за да вярваш, че някой е чистил. На хартия от езерата са извозени близо 20 000 кубически метра боклук.

Пътешествието по пътя на боклука свършва в Гара Искър. И тук на сметището откриваме мъж - възрастен столичанин, който едва говори. Мръсотията изтръгва от устата му ругатни. "Тук ще има подземни паркинги", изломотва мъжът с простряна към отпадъците ръка. Намираме се на улица "Подпоручик Йордан Тодоров" с изринати по отчет 8000 кубически метра отпадъци. Калната просека, наречена улица, води към летището, но камионите са си прокарали със сила ново отклонение. Нов път към пазвата на боклучава и безнаказана София.


ПРОВЕРКА

По договора с фирма "Вато 97" е разпоредена прокурорска проверка, съобщиха от Столичния инспекторат. Прокурорите следва да проверят първичните документи, с които е отчетена работата на фирмата. Към протоколите не е приложен снимков материал, който да доказва, че фирмата наистина е разчистила сметищата. Не е ясно и дали има фактури, с които да се доказва, че боклукът е извозен до законното депо за строителни отпадъци във "Враждебна". Депото взима такса за всеки кубичен метър боклук и ако сметищата са наистина разчистени, това може да се засече.

Остава под въпрос и как е извършван контролът за изпълнение на договора. За него е отговаряла служителка на инспектората, която обаче бе в отпуск. От инспектората признават, че не е нормално при 170 възложени сметища да се обработят само 8. Според експертите проблемът със строителните отпадъци е сериозен и София се нуждае от нови депа за земни маси. Проблемът опира и до отсъствието на какъвто и да е било ангажимент на районните кметове по опазването на вече разчистените общински площи, обясняват специалистите.
11.06.2008 г.

Общинари искат 100% по-високи заплати
Общинари от районните администрации в София искат заплатите им да бъдат увеличени със 100%. Това стана ясно на пресконферен­ция на Асоциацията на бъл­гарските градове и региони.

Лавината от недоволство започнало от район „Надеж­да", но събрания и подписки за протест и символична стачка вече били събрани в много от 24-те района на сто­лицата.

Средната заплата в кмет­ствата била около 450 лв.

Кмет на район взимал 816 лв. Главните счетоводители били по-зле - получавали около 417 лв., а по-нисшите служители - по 300 лв. „Ни­ските заплати генерират ко­рупция, а и ниско качество на услугите", заяви депутатът от ОДС Иван Сотиров. Според асоциацията заплатите мо­жело да се увеличат, като се вземат средства от бюджет­ния излишък. Можело и част от събраните данъци и такси, например 30%, да остават за районите.
11.06.2008 г.

Полицаи почват работа в сграда до Виетнамските общежития
Захарна фабрика" настръхна след побой
Вангелина МИХАЙЛОВА Илина БИСЕРОВА

Жителите на столичния кв. „Захарна фабрика" и вчера бяха настръхнали едни сре­щу други. Напрежението ескалира, след като през нощта срещу неделя пред бл. 79 роми пребиха четири българчета. Според жертви­те ромите ги нападнали без причина, докато се прибира­ли от рожден ден. Мургавите пък твърдят, че до сблъсък се стигнало, след като младе­жите вандалствали край до­мовете им. Случаят се прове­рява от полицията. Задържа­ни няма.

„Положението в квартала е нетърпимо и ще предприе­мем мерки, за да спрем ромския терор. Ако не ги изсел­ят, ще организираме добро­волни отряди, ще блокираме квартала и ще обявим граж­данско неподчинение", кате­горичен бе Етиен Йовев от инициативния комитет. И по­сочи като виновник за побоя ром на име Николай.

„Посегнаха на децата ни. Ще се въоръжим и ще бра­ним домовете си", закани се и Елисавета Стоянова. Екип на „Труд" се срещна с две от пострадалите момчета - на 19 и 20 г. Те отказаха да си кажат имената и да бъдат снимани: „Страхуваме се, че ще посегнат и на близките ни", обясниха те.

„Не ни снимайте, че ще ни пребият. Как ще отидем до магазина", дърпаха се роми­те. Вчера те се бяха събрали да мислят какво да правят.

При тях бе и лидерът на „Евророма" Цветелин Кън­чев. „Те нямат вина, защото са ги нападнали, но хиляди пъти съм им казвал, че никой не може да бие друг. Има си полиция, където да се опла­чеш", каза Кънчев. И бе кате­горичен, че ако тръгнат да ги изселват, ще се жалват до всички евроинституции. Хо­рата му си плащали наемите. И Николай бе сред тях. Той отрече пред екипа ни да е бил момчетата. „Незаконно живеещите роми ще бъдат изведени от жилищата", ка­тегорична бе кметицата на район „Илинден" Румяна До­йчинова. Тя помоли за по­мощ вчера комисията по ред и сигурност към общинския съвет. „Трябва да се направи нещо, защото за 3 г. имаме четири жертви на насилие." В четвъртък общинският съвет в София пък ще даде на 3-то РПУ сграда до бившите Виетнамски общежития в друг населен с роми квартал „Красна поляна". Там ще ра­ботят полицаи.
11.06.2008 г.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов: Нормално е ГЕРБ

да управлява с нас
Мариела БАЛЕВА

- Г-н Каракачанов, кой победи на изборите в Сан­дански? От ВМРО и от пар­тия ЛИДЕР, с която бяхте там в коалиция, казахте, че сте първа политическа си­ла. Как така, като имате са­мо трима съветници?

- Коалиция „Напред", в коя­то участваха ВМРО и ЛИ­ДЕР, получи много добри ре­зултати и е втора по резултат след коалицията на кмета в града. Системата е такава, че партии, които са взели 400-500 гласа по-малко от нас, също вкарват трима съ­ветници. Но това са недоста­тъците на избирателната ни система. Нашият резултат е по-добър от този на партии като ГЕРБ и БСП.

- Високата избирателна активност ли бе факторът, който преобърна сметките на някои?

- Категорично да. Още в началото на кампанията алармирахме, че ДПС се подготвя чрез циганските ба­рони, които преди работеха за „Евророма", да стане пър­ва политическа сила. Ние ка­захме това на висок глас, включиха се и други полити­чески сили и- така се стигна до безпрецедентната висока избирателна активност. На редовните избори през ок­томври тя бе 42%, а сега е 62%.

- Как най-радикално мо­же да се спре купуването на гласове?

- Задължителното гласу­ване ще обезсмисли купува­нето на гласове, Това ние предложихме още преди две години. Ето-в Сандански при 62% активност купените гла­сове станаха незначително малко. За справка - „Евроро­ма" на вота през октомври м. г. имаше 1300 гласа, но спе­чели 10 общински съветни­ци. Сега с 1700 гласа пак от същите роми, но дадени за ДПС, те имат 3-ма общински съветници.

-Не мислите ли, че когато бизнесът в даден регион не се чувства комфортно, той търси място в политиката?

- Това е факт. Ако поглед­нем изборите от октомври миналата година, виждаме, че в 1/3 от общините се поя­виха най-различни сдруже­ния, организирани от мест­ния бизнес.

- Как си обяснявате то­ва?

- Първото обяснение е, че бизнесът се опитва да влезе в политиката, за да решава свои икономически въпроси. Има и друго - на голяма част от средния и дребния бизнес им омръзна да бъдат рекетирани. Защото всеки бизнес­мен отива в общината за вся­ко нещо, което има да реша­ва като проблеми в своя биз­нес. Когато общинската ад­министрация не се обръща с лице към неговите проблеми

и не ги решава бързо, а се опитва да го рекетира за па­ри, в един момент на бизнеса му писва да плаща на чинов­ниците. Така той иска да предотврати рекета и рушве­тите, които му искат. Но има и друг бизнес - който влиза в политиката, за да се добере до европейските програми и фондове. И тук пак стигаме до партиите фантоми, които си продават регистрациите, за да обслужват подобни икономически операции.

- Коалицията ви с ЛИДЕР в Сандански беше ли тест за парламентарните избо­ри?

- Да, макар че беше само с ЛИДЕР, а другите ни евен­туални бъдещи партньори от Земеделския народен съюз бяха с отделна листа. Те съ­що направиха добър резул­тат и взеха около 1200 гласа. Коалицията между трите партии ще тестваме на избо­рите в Казанлък след седми­ца, където участваме заедно. Това за нас е много важно, защото едно е трима лидери да седнат на масата и да от­секат: играем заедно. Но друго е да видим какво ще кажат структурите, дали хо­рата искат и приемат такава коалиция. Затова сме реши­ли да започнем отдолу наго­ре, а не отгоре надолу, както обикновено ставаше в Бъл­гария.

- Преди дни в Стара Заго­ра на обща среща между ВМРО, ЗНС и ЛИДЕР обя­вихте, че 6-9% от избирате­лите са настроени да гласу­ват за такава коалиция. Как разбрахте?

- Направихме социологи­чески проучвания и фокус групи в Софийския регион, в Южна и с в Северна България. Най-интересното е, че 40% от тези хора не са гласували досега. Може би защото са отвратени от политическата система. С нашия политиче­ски модел ние искаме да ан­гажираме онези над 45% български избиратели, които просто не си правят труда да гласуват, защото в старите партии не виждат алтернати­ва за себе си.

- Вашата коалиция може би е първата ясна коали­ция за следващия вот?

- Това ще стане ясно до края на лятото, но се надя­вам, че може да е основа за формиране на нов политиче­ски субект. Голямата част от българите вече са уморени от 18-годишната политичес­ка омраза. Хората искат да видят нещо позитивно, а не само да слушат всеки ново­появил се претендент за властта как оплюва предиш­ния. Това ще е разковничето на политическия успех за кампанията на изборите през 2009 г. Трудно е да анга­жираш хората с тези като ко­мунизъм и антикомунизъм, червено и синьо, ляво и дяс­но.

- Не се ли притеснявате от това, че ЛИДЕР ви ухаж­ва заради имиджа и па­триотизма на ВМРО, а вие пък се оглеждате в тях, за­щото имат пари?

- Във всяка коалиция тряб­ва да има взаимен баланси­ран политически интерес. Защото това се прави, за да бъдат постигнати резултати. Но още по-важното нещо е на базата на какви идеи се прави коалиция. Затова ние не бързаме да подписваме споразумение с когото и да било, тестваме модели, пра­вим проучвания. За да видим дали можем да предложим такава алтернатива на бъл­гарския избирател. Иначе съвсем естествено е, в една коалиция всеки да бъде полезен с това, в което е най-добър.

- ВМРО да не би да разлюбихте ГЕРБ?

- Напротив, ние с ГЕРБ имаме много добри отноше­ния и смятам, че те трябва да бъдат запазени и в бъдеще, тъй като социологическите проучвания показват, че ГЕРБ ще бъдат една от ос­новните политически сили в страната.

- Да не би в главата ви да се „мотае" бъдеща упра­вленска коалиция с хората на Бойко Борисов?

- Аз мисля, че това е доста резонна перспектива. Но ние ще участваме в следваща управленска коалиция само при ясно отчитане на българ­ския интерес.
11.06.2008 г.

София се разбърза с транспортния мегаконсорциум
Зорница Латева

Сливането на общинските транспортни фирми в София изненадващо ще бъде разгледано от общинския съвет още този четвъртък. Това става две седмици след като докладът за преструктурирането на дружествата беше отложен и засипан с критики от опозицията. В сряда, ден преди заседанието на съвета, стопанската комисия, която е водеща по въпроса, ще разгледа новия документ, който урежда съдбата на транспортните дружества.


Столичната компания за градски транспорт (СКГТ), "Паркинги и гаражи", "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт" и "Трамкар" трябва да се слеят в консорциум, но ще запазят юридическата си самостоятелност. Най-голяма ще е промяната за СКГТ и "Паркинги и гаражи", които ще престанат да съществуват самостоятелно и ще се превърнат в Център за градска мобилност, който ще е част от транспортното мегаобединение. Сливането на всички фирми трябва да стане, без да се съкращават работници. Според първоначалната идея в консорциума трябваше да влезе и "Метрополитен", но засега фирмата остава извън обединението.
Предложението за изваждането и продажбата на имоти от общинските фирми, включително и на терена на "Трамкар" от 40 дка на бул. "Цар Борис ІІІ", остава в сила, заяви вносителят на доклада Данаил Кирилов от ГЕРБ. То обаче щяло да бъде предложено официално в следващ доклад до общинския съвет.


11.06.2008 г.

Общините ще бъдат наказвани за незаконни такси
Местните администрации може да останат без пари за пътища
Общините трябва да премахнат регулаторните режими, които са въвели незаконно, или ще бъдат наказани. Министърът на държавната администрация Николай Василев даде пример с разрешителното за откриване на търговски обект. Местните администрации "си измислили", че те трябва да позволяват отварянето на магазини, а това е в компетенцията на министерството на икономиката. Общините са въвели незаконно около 800 режима.
Ако не ги премахнат, ще бъдат санкционирани, обяви областният управител на Разград Наско Атанасов на среща с кметовете от региона. Едно от обсъжданите наказания е спирането на парите от държавния бюджет за ремонт на общински пътища. Глобите се обсъждат от работна група към правителството, уточни Атанасов. Кметовете, които участваха в срещата, потвърдиха, че събират пари за откриването на търговски обект. Община Исперих например имала 60 хил. лв. годишни приходи само от тази дейност. Кметовете обясниха, че досега никой не е възразявал срещу таксите, които са гласувани от общинските съвети.
Новост за общините ще е и подготвяният от министерството на държавната администрация рейтинг. Работата по него ще започне до няколко месеца. Класацията ще е определяща при оценяването на общините за участие в национални и европейски проекти. Подреждането ще бъде направено по различни критерии. Сред тях ще са и въвеждането на системите за управление ISO и подобряването на работата на администрацията. Рейтингът ще дава представа за кредита на доверие, който може да се гласува на всяка община при кандидатстването й по проекти, казаха от министерството.
Спорният проект за сертификатите тръгва
Двата консорциума, спечелили оспорваната поръчка на министерството на държавната администрация за въвеждането на системи за качество ISO в 100 общини, представиха във вторник програмите си. Воденият от "Давид холдинг" "Юнайтед консултантс" ще работи в 67 общински и областни администрации, а "Интер консулт нова" - в 33. Сроковете за въвеждането на системите са кратки, но ще се справим, обещаха изпълнителите. Ако някъде има проблеми, вината ще е на общините, които не са спазили препоръките ни, казаха консултантите.
"Давид холдинг" е основен доставчик на услуги за почти всички държавни институции и общини, чиито електронни системи за управление на документите са практически закрепостени към тази компания. Държавата не е откупила авторските права за разработената от нея програма "Архимед" и по тази причина всяка година холдингът сключва договори с институциите за обновяването и поддържането й по процедурата "договаряне без обявление". С "Архимед" работят НЗОК, НАП, НОИ, НЕК Министерският съвет. Миналата година МС е възложил на холдинга и поръчка за система за достъп до информация за актовете на правителството. "Давид холдинг" е и в консорциума "Профис", работещ по проекта за супермрежата, която трябва да свърже МВР, прокуратурата и съда и чийто старт се отлага през последните седем години независимо от натиска на ЕС.


11.06.2008 г.

Забавачките без лятна ваканция
Детските градини в София ще работят без почивка през лятото. За ваканция ще затворят врати само заведенията, на които им предстои летен ремонт. Това съобщи зам.-кметът по образование на София Йорданка Фандъкова.

"В момента се прави планиране, за да се види кои градини ще работят и кои ще се поправят. Децата от забавачките в ремонт ще бъдат пренасочени към други заведения", обясни още Фандъкова, цитирана от "Фокус". В понеделник кметът на Кюстендил Петър Паунов съобщи, че детските градини в неговия град също ще работят без ваканция през лятото.

Зам.-кметът Йорданка Фандъкова се оплака и от недостиг на персонал. По думите й стана ясно, че директорите на градини назначавали пенсионери.


11.06.2008 г.

Децата в София с 1500 повече
През последните три години средно с по 1500 се увелича­ват децата в София на година. С 2500 бройки пък са се уве­личили местата в детските градини са­мо за 2 години, но то­ва не се усеща.

Това заяви столич­ният зам.-кмет по об­разованието Йордан­ка Фъндъкова.

Въпреки това тя е убедена, че обедине­ните усилия на държа­ва, община и родител­ски организации ще спомогнат за решаване на проблема за лип­сата на места в гради­ните.

Столична община залага конкретни програми с определе­ни финансови пара­метри, за да се реши проблемът с липсата на места в детските заведения.

Като например при изграждането на но­вите квартали вече се спазва изискването на територията им да има определен брой детс­ки градини и училища.11.06.2008 г.

Билетът лев дo дни
АНТОНИЯ ТАНЕВА

До броени дни билетът в столицата вече ще струва левче, вместо досегаш­ните 70 стотинки.

Решението за поскъпването ще се гласу­ва от столичните общинари утре. Очаква се, че около поскъпването на билета ще се оформят доста спорове, но увеличението да бъде прието. Талонът за пътуване скача заради поскъпването на горивата, обосно­вават се от общината. Билет, купен в рейса, ще струва 1,10 лева. Картите също поскъп­ват. Месечната за една линия ще е 23 лв., а за всички линии ще е 50 лева. Най-солена ще е картата за три месеца за всички линии, която вече ще е вместо досегашни­те 100 -130 лева. Дневна карта за всички линии ще струва 4 лева. Въвеждат се и та­лони за 5 пътувания срещу цената от 4,25 лева, а талонът за 10 возения в градския транспорт ще е 7,50 лева. Глобата, ако си гратис в трамвая, ще е 10 лева.


Касират изборите

11.06.2008 г.за общински съветници в Сандански?
Повторните избори за общински съвет в Сан­дански вероятно ще бъ­дат касирани заради влязлата в сила присъда срещу бизнесмена Нико­ла Малчев, който приз­на, че е купувал гласове в полза на спечелилата най-много гласове коали­ция. Това заяви вчера зам.-главният прокурор Валери Първанов при представянето на докла­да на държавното обви­нение за миналата година.„Някои казват, че на­ложеното наказание от 2500 лв. и пробация е малко, но в същото вре­ме се забравя, че влезлият в сила съдебен акт води и до други послед­ствия. Съдът може да анулира изборния резул­тат, след три месеца да има нов вот, а парите на тези хора да са отишли на вятъра", обясни Пър­ванов. Той изрази вяра, че ако всеки път право-охранителните органи ре­агират по този начин, мо­же да се каже, че се ра­боти по европейските правила и изисквания.

В изборния ден зара­ди купуване на гласове бяха арестувани петима души, само собственикът на оранжерии в с. Дамяница Никола Малчев обаче бе осъден, след като се призна за вино­вен. Бизнессдружението Коалиция „Бъдеще за об­щина Сандански" (Ради­калдемократическа пар­тия - НЗП „Никола Пет­ков") се класира първа, като спечели осем ман­дата в 29-местния об­щински съвет.

Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП настоява за отмяна на вота, каза Ивелин Николов след края на заседанието на бюрото. Левицата вчера внесе жалба в ЦИК и ОИК. Порочният модел е опасен за гражданите на Сандански и за ця­лото общество, каза Ни­колов. ИБ на БСП се противопоставя срещу опитите на кмета на об­щината да повлияе вър­ху изборите. От партия­та изразяват благодар­ност към МВР за оказа­ния контрол в изборния ден. Бюрото определя представянето на парти­ята в изборите в Сандан­ски като незадоволител­но. Ето защо те настоя­ват ръководството на местната партийна орга­низация и предизборни­ят щаб да поемат поли­тическата си отговор­ност. Междувременно те са поискали сами да си подадат оставките. Въз­можността партии, кои­то не съществуват, да участват в избори тряб­ва да бъде ограничен, защото само така може да се ограничи донякъ­де купуването на гласо­ве, смята Николов.

БСП е получила и сиг­нали, че кметът на с. Га­бър (Созопол) от СДС в късния следобед на из­борния ден „с два доста мощни джипа е отишъл да подпомогне изборните резултати" и е спече­лил изборите.

Обща е загриженост­та, че и на изборите в Сандански се появиха сериозни пороци в изби­рателната система, кои­то не могат да не трево­жат както политически­те партии, така и българ­ското общество, тъй ка­то това, което видяхме, показва, че са необходи­ми мерки за укрепване на политическата систе­ма в страната, заяви на свой ред председателят на Националния предиз­борен център Евгений Узунов.

Коалиция „Движение Напред" - ВМРО-БНД и „Лидер" също ще пода­дат жалба за касиране на последните частични местни избори в град Сандански, съобщиха от пресцентровете на две­те партии. Това не могат да бъдат избори, каза и кметът на София и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. „Бездействието на дър­жавата след местните из­бори и изборите за евродепугати доведе до па­радокса „Сандански", но в Роман е същото", обяс­ни той и подчерта, че ако нещата продължат по съ­щия начин, ще се стигне до там да няма полити­чески партии и да няма демокрация. Според кме­та промяната в законо­дателството трябва да е инкриминиране на купу­ването на гласове. При­съдата за това да е над 5 години.
11.06.2008 г.

Фалстарт с тримесечното отчитане на тока
Абонатите с двойно по-високи сметки за енергия
Елена Иванова

Тримесечното отчитане на електромерите започна с фалстарт. Новата система за смятане на енергията може да бъде отменена заради многобройните оплаквания на потребителите от завишени сметки за юни, съобщи вчера шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов. По думите му много от абонатите на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, което снабдява с ток София и региона, са подали жалби в комисията за завишени данни. Хората са се оплакали и от това, че сметките за електричество са неразбираеми - например изписани са две суми и абонатите не знаят коя от тях да платят.

По думите на някои експерти тримесечното отчитане на енергията противоречи на практиките в държавите в ЕС, където е прието да се плаща само за количеството употребен ток. Според нововъведения у нас метод първите два месеца абонатите заплащат прогнозно количество енергия, а на третия месец инспектори отчитат електромерите и изготвят изравнителна сметка. Тогава от дружеството приспадат сумата, която е предплатена първите два месеца.


11.06.2008 г.

Архитекти рушат Витоша с грозни блокове
Започват обсъждания за забрана на високото строителство в Бояна
Безумно строителство на повече от 100 жилищни блока, високи по 5-6 етажа, съсипва планинските скатове на Витоша в китния тузарски квартал Бояна. Те се строят върху блата, дерета, на улиците, в ската на планината и въобще навсякъде, където собствениците са могли да докопат скъпо парче земя. От Столичния инспекторат уж трябва да следят за мръсотиите и дали строителите си почистват улиците. Но това не се случва и на практика кварталът е задръстен от строителни и битови боклуци, по тесните шосета тече нонстоп питейна вода от спукани водопроводи, а калните следи от гумите на тежки бетоновози са обичайна гледка. Това строителство вече е узаконено с новите правила на Общия градоустройствен план и така на практика всички тези кичозни сгради в полите на планината са облечени в дрипите на закона. Той пък се оказа, че пак е направен на парче, в изгода и интерес на този и онзи човек, който е в позицията на властта. Пред медиите всички отговорни управници – от главния архитект Петър Диков, през кмета на района Любен Петров, та до кмета на столицата Бойко Борисов, се оправдават с гафовете на законодателя. В конкретния случай Общият устройствен план (ОУП) вече разрешава строителството на кичозните сгради до шест етажа. Законът за устройство на територията пък развързва ръцете на архитектите и те с мерак разписват позволения за съсипването на планината с подобни мастодонти. Защото за тях явно са важни пачките, които прибират от новобогаташите, а не красотата в архитектурата. Гражданите тук обаче недоумяват и се питат защо например един специалист като сегашният главен архитект Петър Диков, не е работил за забраната на високото строителство в района. Тъй като той е един от авторите - ръководител на екип по изработването на Общия устройствен план на София. Сега обаче той непрекъснато повтаря, че не е виновен – законодателят предвиждал възможността да се правят високи сгради в планината.

Над 250 жители на квартала от години депозират своя протестна подписка срещу безумното строителство в квартала им. Най-вече, защото съществуващата немощна инфраструктура не може да поеме грандиозното строителство. А канализациите на тези сгради се отвеждат в деретата и рекичките наоколо. Тази подписка е депозирана в Столичния общински съвет и при кмета Бойко Борисов. Хората са категорични, че е недопустимо в 21 век да се работи на парче, без цялостен архитектурен план на селището. Те изразяват нонстоп своето възмущение и от това, че се изграждат локални канализации, които, освен че мърсят, и смърдят. От Бояна например алармират за строежа на огромен мастодонт в местността Гърдова глава, под улица 611. Там се засипва някогашното блато и се вдига жилищна сграда с магазини, кафенета, сладкарници, ателиета, подземни гаражи и т.н. Строителното разрешение е издадено от предишната кметска управа на 16 декември 2005 година. Тогава все още не е влязъл в сила новият ОУП, но сградата е на пет етажа, плюс подземните вкопавания за гаражи. Възложител, т.е. собственик на сградата, е “Студерек” ЕООД, но според настоящия кмет Любен Петров тези земи са били реституирани и изкупени от трети собственик. Интересно е как ще се направи отводняването на терена и какви ще са последиците за сайбията на този огромен строеж, кацнал върху някогашното блато. Недоумение предизвиква и друго мащабно строителство на блокове в самия скат на планината, върху терена на някогашната ски писта на ул.”Беловодски път” №21. Блоковете отново са на по шест етажа с вкопани гаражи. През 2005 година е започнат и строежа на висока сграда на “Панорамен път” №24, която буквално затиска съседната семпла къщурка. Там строи “Джи Би Ай – 91” ЕТ Жанета Младенова. Комшиите твърдят, че тук се гради върху засипано дере. Малко по-надолу пък се извисява огромна сграда, във фитнесцентъра на която е предвидено да релаксират местните богаташи. Завършено е и строителството на такъв блок, който се намира на ъгъла на “Панорамен път” и “Петко Воевода”. Безразборното строителство на високи сгради не е само по обиколното шосе, опасващо Бояна. Такова може да се види и по улица “Резньовете” на номера 5, 8 и 10 и т.н. В самото начало на тази улица пък необезпокоявани от никакъв контрол от фирма “Линеа роса” са разпрострели строежа си на самото шосе. Бурен градеж кипи и по улица 612 в съседство на стари двуетажни къщи от преди 20-30 години. Обяснението за всички тези обекти, според специалистите по контрол на строителството в район Витоша е, че те са законни. Разрешенията са издавани предимно в района, според всякакви възможни вратички на закона.

Тези сгради обаче са катализатори на екокатастрофа, която може да избухне в китните тузарски райони всеки монет. За това алармират и много екоорганизации, разтревожени от съсипването на планината. Признава го и самият кмет на района Любен Петров. Той организира кампания за промяна на ОУП и забраната на високото строителство в китните планински селища. Сега се провеждат събрания и обсъждания какво да е строителството в тези места и има слаба надежда да бъде спряно вдигането на грозни блокове в планината. За липсата на инфраструктура в района, съобразена с екологичните норми за такова строителство, от най-високата трибуна в държавата – тази в парламента предупреди и депутатът от “Гергьовден” Ася Михайлова. Пак от тази трибуна екоминистърът Джевдет Чакъров прехвърли топката в ръцете на кметовете и на неправителствените организации. Но, както сочи порочната практика досега у нас, конкретен виновник за грозното и безумно строителство няма. Заради неразбории в този апетитен район за строежи на бързо забогателите българи през последните двайсетина години даже обвинението има затруднения да реализира заканите си срещу предишния кмет на района Йордан Йорданов, за когото медиите шумно обявяваха, че уж го били чакали поне 8 години затвор.

Всички граждани могат да алармират за грозни строежи на телефона на читателя 4006400.
11.06.2008 г.

Любен Петров, кмет на район "Витоша" :

От новите сгради в квартала мирише
Проектанти предвиждат да вкарат и ТИР-ове в района
Интервю на Аделина Делийска

Визитка: Кметът на район "Витоша" Любен Петров е роден през 1966 година в София. Той е икономист по образование, завършил е специалността “Икономика и управление на индустрията". Бил е изпълнителен директор и ликвидатор на "Оборище" АД , главен специалист в район "Сердика" на Столична община. Бил е и монтьор-регулировчик в завод за лазери. Избран е за кмет от квотата на коалицията “Алианс за София” на СДС и ДСБ с мнозинство от 51,82%.


- Г-н Петров, харесва ли ви, че във вашия район "Витоша" и то в Бояна се строят над 100 жилищни блока на пет-шест етажа, които загрозяват подножието на планината?
- Въпросът ви има два аспекта – първо, че има строителни разрешения, които са стари и се изпълняват по старите параметри, но противоречат на новия Общ устройствен план /ОУП/. Бояна попада в т.нар. административна категория “ЖМ-2”. Това означава, че се позволява строителство на сгради с 8,5 метра кота корниз, при максимална плътност на застрояване 25%, т.е. ако имате 1 декар място, можете да застроите 250 кв. м в него. Между кота терен и кота корниз трябва да има разстояние от 8,5 метра според правилата в новия ОУП. Над това се позволява кота било 13 метра, т.е. още 4,5 метра над кота корниз и строителите в този диапозон вдигат по още два етажа. Даже над тази височина могат да се строят по 25 кв. м кулички, беседки и т.н. чудесии на архитектурата. Но това е позволено по закон. При наклонен терен собствениците вкопават и по един два етажа за гаражи надолу и стават високи по 6 етажа блокове.
- И всичко това твърдите, че е законно. Нали уж в тези райони се позволяваха само двуетажни къщи?

- За съжаление е законно и е по правилата на новия ОУП. Има и къщи от по два етажа, но те са все по-малко.


- Това не разваля ли общата архитектура на квартала, който е в подножието на планината?

- Личното ми мнение е, че наистина тези строителни безумства развалят архитектурата, особено когато са в съседство на малките спретнати къщурки на по два етажа отпреди 20-30 години. Те се задушават в обсега на мастодонтите.

- Не смятате ли, че ОУП беше нагоден така, щото да узакони строежите на блоковете, тъй като повечето от тях са с разрешителни от 2005 година? Още повече, че един от активните автори в този план е настоящият главен арх. Петър Диков.

- Да, не мога да не се съглася, че има и такава насока на мислене.


- В Бояна видяхме, че даже се засипва някогашно блато, под улица 611, за да се строи някаква колосална по мащаби сграда?

- Тези земи са получени по реституция и са препродадени на трети собственици. Наистина го засипват това блато и там има проблем с отводняването. Местността се казва Гърдова глава, точно под квартала.


- Как мижавата инфраструктура на бившето село ще поеме тези огромни строителства?

- Точно това е проблемът на нашето законодателство. Защото ние позволяваме да се строи, а инфраструктурата не е изградена. Миналата седмица кандидатствахме пред МОСВ заедно със Столична община за един колектор, който минава през Бояна в долната част на селището долу под гробищата, за над 1 800 000 лева. Но това е една капка в морето от проблемите на район "Витоша". Този колектор до някъде ще почисти канализацията на Бояна, но само на част от квартала. Сега се правят идейни проекти за инфраструктурата на всички квартали в района, на базата на които се възлагат работните проекти. Едва когато и те са готови, ще можем да кандидатстваме пред европейските фондове за финансиране. Ако разчитаме само на бюджета на общината, ще трябва да се мотаем над 10 години за направата на свестна канализация.


- Назовете основния виновник за безумното градско строителство в планината?

- Това е законодателят. Никой не се е сетил да предвиди ограничението да не се разрешава строителство преди да има изградена инфраструктура. В момента се правят локални пречиствателни станции, които са една идея по-добре от септични ями. Но ужасно миришат и се вливат в естествените дерета и реките. Представяте ли си как се чувстват новодомците в тези нови блокове, жилищата им струват много скъпо. Но... намирисват. Въобще всеки се спасява поединично, както намери за добре.

- Как се получава разрешително за строителство върху дере например?

- Да, зная, че е имало такъв случай в Бояна. Близо е до “Панорамен път”. По принцип на тези строежи им се прави задължително отводняване. По закон всеки собственик на имот е задължен да пропусне водите, които преминават под неговия имот.


- А проблемът със свлачищата в района?

- Имаме свлачища в района, но ако строежите са направени по всички изисквания, то няма опасност от тях. Но има и недобросъвестни граждани.


- В единият край на улица “Резньовете” видяхме и друг феномен – строи се на самия път?

- Ако строителят просто ползва територията на улицита, то той е задължен да плаща такса – наем на общината. Тези такси са страшно високи и им е по-изгодно да си наемат скалад или офис за материалите отколкото да ги стоварват на улицата. Но има и нарушители на всички правила. Ще проверим конкретния случай.


- Как общината извършва контрол над строителството в района?

- Винаги сме в готовност да реагираме на сигнали на гражданите за нередности. Служителите на Столичен инспекторат също помагат активно, но те не са на директно подчинение на районния кмет. Това създава проблеми. Има идея да минат директно на наше подчинение в районите, за да може веднага да се реагира на място, вместо да минава през Столична община.


- Не ви ли е страх от екологична катастрофа в района ви, тъй като се строи мащабно без инфраструктура?

- Най-големият проблем е в Манастирски ливади – стори се високо, плътно и няма инфраструктура. Единствената ми надежда да не стане тази екокатастрофа е, че на практика в тези т.нар.тузарски квартали хората купуват жилища, за да вложат парите си в недвижими имоти, но не се заселват масово и веднага в тези жилища. Ако заживеят в нормално домакинство, то мисля че канализацията няма да издържи и ще залее улиците. И най-опасната точка е в Манастирски ливади.


- Защо сте позволили да се строи и в ската на планината – на територията на бившата ски писта?

- Има зони, в които е точно очертана зоната докъде е планината Витоша и докъде урбанизираната територия. В случая този терен е в урбанизираната територия по план. Проблемът е, че хората знаят, че там някога е имало тази писта и не са наясно за границите. В момента текат обсъждания за промени на ОУП, но малко хора се включват за съжаление. А те биха могли да променят параметрите на високото сторителство в района.


- Но хората са ви гласували доверие и са ви избрали, вие, главният архитект Петър Диков и кметът Бойко Борисов ще позволите ли на практика да продължи това високо строителство в планината?

- Проектите ги подписва главният архитект, не аз и кметът Борисов.


- Отговорете ми като управленец – получавате заплата за това и имате власт?

- Лично моето мнение е, че параметрите не трябва да са толкова високи. И аз съм сигурен, че самите собственици на тези сгради рано или късно ще се убедят, че са направили грешки. Защото планината не е за високо строителство. Затова в промените на ОУП трябва да се намали височината на строителството. Все още може. Има много жалби от граждани и ще се обсъждат в Дирекцията “Архитектура и градоустройства” /ДАГ/, ще минават на комисии. Има и още един проблем в Бояна. Има едно отклонение от Черния кос, което е широк път със скъп мост, което ще излезе горе на Беловодски път в Бояна, под сараите на Ахмед Доган. Има две подписки срещу строителството на този път, който ще вкара ТИР-овете през Бояна. Аз съм подкрепил хората и съм дал становище до ДАГ, че съм против това строителство. Запознал съм главния архитект Петър Диков с всички жалби на гражданите от района. Топката е в ръцете на Столична община.


- Не можете ли да ползвате полезен опит от съседни нам държави за планинско строителство?

- Нямам голям поглед върху това. Но скоро ходих в един от районите на Солун. Там всеки район си е самостоятелен и си има свой бюджет и общински съвет. Така на място се решават проблемите на хората и има по-голяма ефективност. Ние не сме по-глупави от гърците и е срамота да живеем по-зле от тях.


- Какво стана с вашия предшественик, за който даже обвинителите прогнозираха 8 години затвор и други санкции заради строителствата в района?

- Мисля, че нещата са още в ръцете на прокуратурата. Но тук кипи огромно строителство. Само за илюстрация ще ви кажа, че от началото на годината досега при нас са издадени 245 разрешения за строеж с кота корниз до 10 метра. Същевременно в ДАГ са издали 326 разрешителни за градежи за цяла София. Тоест правете си сметка как се строи при нас и каква натовареност имат архитектите при нас. В момента се прави цифров кадастър на района ни, което малко ще ни улесни. Но за съжаление пък няма подземен кадастър.
11.06.2008 г.

Общината: Масирани проверки и изселване
КРИСТИНА КРЪСТЕВА
Да се проверят всички живеещи на ул. „Суходолска" 3 и в 6-те блок­чета на ул. „Кукуш" за настанителна заповед и адресна регистрация.

Това реши вчера комисията по об­ществен ред и сигурност на Столич­ния общински съвет (СОС). Повечето от обитателите били без заповеди за настаняване. Нещо повече - въпреки че живеят незаконно, те преотдавали жилищата и вземали наем.

На 24 юни комисията ще заседава в кметството на район „Илинден" с главния му архитект и шефовете на III PПУ, пожарната, районната инспек­ция за опазване на общественото здраве. „На адресите ще се направят обстойни проверки, за да се протоко­лира, че са опасни за обитаване", обясни председателят на комисията Ангел Джамбазки. Той изреди редица доказателства, че жилищата са не­пригодни и рискови. На „Суходолска" 3 били регистрирани повече от 1000 души с един водомер, една чешма, два електромера и без нито един про­тивопожарен хидрант. След изготвя­не на предписание, че сградите са опасни, те ще бъдат съборени. На за­конно настанените кметството ще осигури други жилища, към останали­те ангажимент няма.

Комисията „Джамбазки" ще отпра­ви запитване до прокуратурата докъ­де е стигнало делото за убития в За­харна фабрика проф. Станимир Ка­лоянов.Кметството да даде сграда на III РПУ, за да отвори денонощен поли­цейски пункт на входа на бившите виетнамски общежития, ще гласува утре СОС. Причина е бумът на битови престъпления и тормозът, на който незаконно настанените роми подлага­ли съседите си. В подкрепление им се стичали и авери от кв. Факултета.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница