Гала вечер на наградата за кино лукс 2012 на Европейския парламентДата23.07.2016
Размер34.66 Kb.
София, 11 март 2013 г.

Гала вечер на наградата за кино ЛУКС 2012 на Европейския парламент


Информационното бюро на Европейския парламент в България организира Гала вечер на наградата за кино ЛУКС 2012 на ЕП, в рамките на Международния София Филм Фест. Филмът "Табу", финалист за наградата ЛУКС 2012, ще бъде представен безплатно на три прожекции в София, Пловдив и Бургас. Актрисата Ана Морейра, която изпълнява една от главните роли във филма, ще пристигне в България, за да представи копродукцията на Португалия, Германия, Франция и Бразилия. Тя ще се срещне със зрителите на "Табу" и в трите български града.

Първата галавечер ще се състои на 15 март, петък, в Бургас, от 20.00 ч. в Общинско кино "AБ". На 17 март, неделя, филмът "Табу" ще бъде представен в Пловдив в Лъки Синема. С прожекцията в Пловдив започват и поредица от събития в рамките на "Дните на Европейския парламент" в града от 17 до 23 март. Заключителна гала вечер е на 18 март, понеделник, в Дома на киното в София.15 март, петък, 20,00 часа

Общинско кино "AБ", ул. "Цар Иван Асен I", 36 А, в сградата на Драматичен театър "Адриана Будевска", гр. Бургас.17 март, неделя, 18,30 часа

Лъки Синема, ул. "У. Гладстон" 1, гр. Пловдив.18 март, понеделник, 18,00 часа

Дом на киното, ул. “Екзарх Йосиф” 37, гр. София.


В рамките на прожекциите са предвидени публични дискусии с участието на актрисата Ана Морейра, изпълнителка на една от главните роли във филма.
Българската премиера на "Табу" се състоя през ноември 2012 г. в София в рамките на панорамата на трите филма-финалисти за наградата ЛУКС за 2012 г.

Табу (Tabu), филм на Miguel Gomes

Португалия. 2012 г., 120 мин.

С Teresa Madruga (Пилар), Laura Soveral (възрастната Аурора), Ana Moreira (младата Аурора), Henrique Espírito Santo (възрастният Джан-Лука Вентура), Carloto Cotta (младият Вентура), Isabel Cardoso (Санта), Manuel Mesquita (Марио)

Награда „Алфред Бауер“, Берлинале 2012
Историята от първата част на филма „Табу” – „Изгубеният рай“ (Paraíso perdido) се развива в днешен Лисабон и разказва за Пилар, петдесетгодишна жена, членка на християнската общност в Тезе. Тя посвещава времето си на другите хора и на различни добри дела. От време на време се грижи за възрастната си съседка Аурора, която страда от старческа деменция, въобразява си, че е преследвана от цветнокожата си домашна помощница Санта и че е изоставена от дъщеря си. Но всеотдайността на Пилар като че ли не намира истински отзвук нито у околните, нито у хванатата в капана на своите мании възрастна жена.
Неочакваната смърт на Аурора ще открехне вратата към едно дълбоко погребано минало във втората част на филма — „Раят“ (Paraíso). Джан-Лука Вентура, отдавна изчезнал любовник на Аурора, е човекът, който ще открие на Пилар и Санта историята на възрастната жена — една тайна любов, която ги събира в Африка, в португалска колония, станала жертва на първите катаклизми на борбата за независимост.

Какво представлява наградата за кино LUX на ЕП?

С присъждането на наградата LUX всяка година от 2007 г. насам Европейският парламент се стреми да подкрепя както обществения дебат, посветен на ЕС и неговите политики, така и разпространението на европейски (ко)продукции. Победителят за миналата година, избран от членовете на Европейския парламент, - Io sono Li (Шун Ли и поетът), копродукция на Италия и Франция. бе обявен на 21 ноември 2012 г.Какво мисли обществеността?

Мнението на обществеността е гласът на хората. Можете да споделите своето мнение, позицията си за филмите от селекцията за наградата LUX и за проблемите, които поставят. Посетете нашия уебсайт или страница във Фейсбук и изразете мнението си!За повече подробности по наградата — интернет страница на наградата LUX

Съобщение за печата за наградата LUX 2012 г.http://www.luxprize.eu/news/lux-prize-launches-lux-film-days

Интернет страница на София Филм Фест

За контакти:

Информационно бюро на Европейския парламент за България


epsofia@europarl.europa.eu


: (02) 985 35 45

Информационно бюро на ЕП в България


Европейският парламент във Facebook

Европейският парламент в Туитър

Информационното бюро в България във Facebook


Каталог: resource -> static -> files
files -> Пресконференция на Комисията по култура, образование и медии на еп в Пловдив на 10 октомври от 11. 30 часа
files -> Програма за обмен за студенти по програма "Еразъм" (Чехия). За носител на трета награда бе обявен проектът "Заведи ме у дома с колело", документален филм от Унгария
files -> За младежи! На 28 януари 2013 г приключва срокът за кандидатстване за международната награда „Карл Велики
files -> По-малко от месец остава за участие в конкурса за млади журналисти на еп в България
files -> Програма „Правосъдие, организиран от Министерство на правосъдието в България
files -> До 18 януари е регистрацията за регионалното състезание „Евроскола“ в Пловдив
files -> Панорама на финалистите за наградата за кино на еп lux 2012 на 28-30 ноември в Дома на киното
files -> Българска премиера на носителя на наградата за кино лукс на Европейския парламент
files -> 17 декември Прожекция на "Това не е филм" на Джафар Панахи и дискусия за наградата "Сахаров" 2012 на еп
files -> Събития в Дома на Европа в периода 19 23 януари 2015 г. 19 януари 2015 г от 10: 00 17: 00 ч


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница