ГР. Крумовград антична и средновековна крепостДата11.01.2018
Размер27.56 Kb.
ТУРИСТИЧЕСКИ МАРШРУТ
ГР.КРУМОВГРАДАнтична и средновековна крепост (участък от крепостна стена) - паметник на културата.

Днешният град Крумовград лежи върху основите на укрепено селище. Участъкът от крепостна стена се намира в центъра на града, до джамията. Крепостта е имала квадратна форма и кръгли кули в ъглите.


Средновековна църква - паметник на културата.

Намира се в централната част на града, до джамията. Тя е еднокорабна едноабсидна. Градена е от дялани и ломени камъни, споени с бял хоросан. Запазени са първите 2-3 реда.


Музейна сбирка.

Музейната сбирка се намира на пл.”България” № 18. На площ от 250 кв.м. са подредени над 2 хиляди експоната, които разказват за културно-историческото наследство на общината.

Разположена е в сграда, паметник на културата, строена през 1901 година за военен клуб. В периода 1912 – 1913 година е използвана за кметство. Сградата притежава културно-историческа стойност като единствен съхранен пример на обществено строителство в града от началото на века. През 1971 година е реставрирана и адаптирана за нуждите на музейната сбирка.
Джамия “Сейтляр джамиси” - паметник на културата.

Джамията “Сейтляр джамиси” се намира на ул.”Съединение” № 6.

Изградена е върху основите на стара талпена джамия от 16 – 18 век, която е била предпоставка за възникването на града: във връзка с петъчните събирания на вярващи, около нея се появява търговия, построяват се търговски складове, а по-късно и жилища.

Строена е през 1855 година, като първоначално постройката е била дървена. В сегашния си вид е построена в периода 1901-1904 година от фамилията Сейди.


Църква “Св. Иван Рилски” - паметник на културата.

Църквата “Св. Иван Рилски” се намира на ул.”Д.Благоев” № 11. Строена е през 1934 година по инициатива на Гиню Кантарджиев, Русин Русинов и Хараламби Колев. За целта е имало създаден фонд, в който се събирали средства.

Осветена е на 30.10.1938 година от Пловдивския митрополит Кирил, по-късно Патриарх български.
Тютюневи складове - паметник на културата.

Тютюневите складове се намират на ул.”Съединение” № 1 и ул.”Д.Благоев” № 2. Построени са през 1939 година. Първоначалната и настояща функция на двете сгради е тютюневи складове. Притежават културно-историческа стойност като представители на типа сгради, свързани с основния поминък на района.


Къщи на ул.”Съединение” - паметник на културата.


Построени са през 30-те години на ХХ век и представляват характерна за града от този период бедна жилищна архитектура. Притежават културно-историческа стойност като елементи на съхранен градоустройствен ансамбъл.

На родната къща на Емил Колев Хараламбиев, убит в Отечествената война 1944-1945 година в Унгария, е поставена паметна плоча.

Паметник на хан Крум Паметник на майка България

Паметник на убитите опълченци Паметник на капитан Петко войвода


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница