Туристически маршрут с. Орешари – С. СтранджевоДата09.01.2018
Размер26.44 Kb.
ТУРИСТИЧЕСКИ МАРШРУТ

С.ОРЕШАРИ – С.СТРАНДЖЕВО  1. ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ “ОРЕШАРИ”.

Защитената местност “Орешари” е разположена в землището на с.Орешари, срещу моста на река Арда. Заема площ от 55 хектара. Обявена е с цел опазване на местообитанията и популациите на защитени видове растения и животни, в т.ч. тис, венерин косъм, родопска горска майка, румелийски трахелиум, черен щъркел, египетски лешояд, белоопашат мишелов, дългоух и полунощен прилеп и др., и съхраняване на забележителен източнородопски ландшафт, включващ скални венци, арки, пещери и тракийски скални ниши. Тук се намира природната забележителност “Пещери в местността Моста”.

Теренът е варовит, изпъстрен с множество карстови форми. Пещерите са богати на фауна, а в някои от тях са открити следи от минал живот.

Установени са 4 вида реликтни защитени растения – тис, папрат венерин косъм, родопска горска майка и чинар. Освен тях, още над 10 вида са включени в Червена книга на България.

Районът се обитава от редица защитени видове, като египетски лешояд, черен щъркел, алпийски бързолет, среден и малък пъстър кълвач, жалобен синигер, червеногърба и червеноглава сврачка, горска чучулига, сива овесарка, ивичест гущер, кримски гущер и др..

В пещерите има колонии от защитени видове прилепи - голем нощник, дългопръст нощник, пещерен дългокрил, голям и малък подковонос, сив дългоух прилеп, савиево прилепче, полунощен прилеп, кафяво прилепче, малко кафяво прилепче и др.


2.СРЕДНОВЕКОВНА СКАЛНА ОБИТЕЛ „ДУПКА НА ПОП МАРТИН” - паметник на културата от национално значение.

Скалната обител се намира в защитена местност „Орешари”. Изсечена е в труднодостъпни скали над десния бряг на река Арда. Входът й се намира на 4 м. над околния терен. Около него са изсечени 13 скални ниши. Във вътрешното й пространство има оформени ниши, улеи и вдълбавания.3. ТРАКИЙСКИ СКАЛНИ НИШИ - паметник на културата.

Скалните ниши се намират в защитена местност “Орешари”. Изсечени са по недостъпни отвесни скали високо над десния бряг на р.Арда. Разположени са на 7-8 групи, в които се наброят над 150 ниши в участъка от устието на река Крумовица до моста на река Арда при с.Долно Черковище.
4. ПЕЩЕРИ В МЕСТНОСТТА „МОСТА” /ШЕСТТЕ ПЕЩЕРИ/ - природна забележителност.

Пещерите се намират на територията на защитена местност „Орешари”. Разположени са близо една до друга и са обявени с цел опазване на забележителни пещери. Отворите им са широки 2-3 м., а дължината им е от 10 до 20 м. Те са местообитания на защитени видове прилепи: голям нощник, дългопръст нощник, пещерен дългокрил, голям и малък подковонос, сив дългоух прилеп, савиево прилепче, полунощен прилеп, кафяво прилепче, малко кафяво прилепче.

Обектът “Пещерите” е включен в списъка на 250-те най-известни пещери в България.
5. РЕКА АРДА.


Северна граница на община Крумовград е река Арда. Тя е най-голямата и пълноводна родопска река. Част от изградения на нея язовир „Студен кладенец”, включително язовирната стена и ВЕЦ “Студен кладенец” са разположени на територията на общината.Реката протича край селата Котлари, Странджево и Бряговец. Всяка година, в края на м.май се провежда регата ”Арда и нейните язовири”. Спускането започва от язовир Кърджали, минава през язовир "Студен кладенец" и завършва на стената на язовир " Ивайловград".

Реката Арда предлага условия за практикуване на риболов и водни спортове.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница