Информация за пътуващи в Обединени арабски емирства Обща информация Ниво на престъпностДата23.07.2016
Размер83.11 Kb.
#1601
Информация за пътуващи в Обединени арабски емирства

Обща информация

Ниво на престъпност: Общото ниво на престъпност в ОАЕ е ниско, но това не изключва взимането на превантивни мерки за лична сигурност. Потенциални заплахи за тероризъм не са изключени за района на Близкия изток, в това число и за ОАЕ. Най-рискови са посещавани от туристи и чужди граждани обществени места и туристически обекти.
Криминални престъпления като кражби и сексуални посегателства са редки, но се случват най-често при обстоятелства свързани с употреба на алкохол, посещения на нощни заведения и установяване на отношения с непознати лица. Препоръчително е да не се приемат напитки, цигари и др. от непознати, както и използването на неоторизирани таксиметрови и други транспортни услуги.

Местна валута: Местната валута в Обединени Арабски Емирства е дирхам (един дирхам се състои от 100 филса).  Курсът на дирхама е официално свързан с курса на щатския долар в съотношение 1 щатски долар = 3.67 дирхама. 

Кредитни карти на  VISA, MASTER CARD, AMERICAN EXPRESS и DINERS CLUB се приемат в повечето хотели, търговски центрове и магазини.  


Валутата се обменя само в банките и обменните бюра, обмяната извън тях се наказва.

Особености в законодателството: Необходимо е чуждите граждани да имат предвид редица особености в местното законодателство и традиции, с които да се съобразяват по време на престоя си в страната, като например:
- По време на свещения месец Рамадан не трябва да се употребява храна, напитки и да се пуши на обществени места и в автомобилите.
- Притежаването и на минимално количество наркотично вещество може да доведе до присъда от 4г. затвор. Наличието на следи от наркотични вещества в организма може да се приеме от властите като притежание на наркотици. 
- Транзитни пътници под въздействието на алкохол или наркотични вещества също могат да бъдат арестувани.
- Алкохолни напитки се сервират в лицензирани ресторанти и заведения, но употребата или видимо поведение след злоупотреба с алкохол на обществени места са наказуеми. Пребиваващите продължително в страната чужденци-немюсюлмани могат да получат лиценз за закупуване и домашна употреба на алкохол.
- Демонстрирането на неприлични жестове, груб език и обидно поведение на обществени места е наказуемо. Забранено е демонстрирането на публични места на жестове и поведение на привличане, като целуване, прегръщане и др.
- Поддържането на извънбрачни сексуални връзки е наказуемо.
- Хомосексуалните връзки и поведение са наказуеми.
- Внасянето на порнографски материали е незаконно.
- Управлението на МПС след употреба и на минимално количество алкохол е сериозно престъпление. Застраховката може да бъде обявена за невалидна в подобни случаи, а финансовите загуби и претенции се заплащат от шофьора-нарушител.
- На обществени места облеклото следва да не бъде предизвикателно. 
- Не е прието да се снимат местни жители без тяхното изрично разрешение. 

- Забранено е снимането на дипломатически представителства и обществени сгради.Особености в движението: Българските СУМПС не се признават в ОАЕ  и до подписването на двустранно споразумение /в процедура/, продължително пребиваващите на територията на ОАЕ български граждани е необходимо да положат съответен допълнителен изпит. Обединените Арабски Емирства са сред страните подписали Конвенцията за движение по пътищата-Виена, 1968г. Равнището на сигурност е добро. Шофирането изисква постоянно внимание и стриктно спазване на знаците и ограниченията на скоростта. Преминаването на червен светофар от водач на МПС може да доведе до сериозни глоби и затвор до 1 месец, ако нарушението е създало опасност за произшествие. В  Абу Даби и Дубай  за наемане на  лека кола е необходима международна шофьорска книжка. За останалите емиратства  задължително е необходима местна шофьорска книжка. При транспортен инцидент е необходимо да се спазват правилата на емиратството, в което се намирате. В Абу Даби  не следва да местите колата си до пристигане на полицията, даже ако се пречи на  движението. В Дубай  можете  да преместите колата си  само ако  причинява затруднения на движението. В другите   емиратства  колата може да бъде преместена, ако инцидента е лек и двете страни в него са се договорили  за отговорността по него. Счита се за сериозно нарушение напускането на произшествието преди идването на полицията. Даже  незначителни прояви на раздразнение по време на шофиране, като груби жестове, могат да доведат до значителни наказания.

Ниво на здравеопазване: За да бъдат използвани медицинските центрове в ОАЕ от краткосрочно пребиваващи в страната чужденци е необходимо предварителното осигуряване на медицинска застраховка или да бъдат покрити на място разходите за медицинско обслужване. При регистриране на продължително пребиваване в страната се извършват медицински тестове за СПИН, туберколоза и хепатит „В”. Сертификати, издадени извън страната, не се признават. При положителен резултат чужденецът подлежи на депортиране. 

Документи за пътуване: Задграничният паспорт следва да бъде валиден минимум 6 месеца към момента на подаване на документите за виза. Може да бъде отказано влизане или преминаване през страната, ако паспортът съдържа валидна или изтекла виза за Израел или входни и изходни печати от ГКПП на Израел.


Митнически правила
Правила за внос

Свободен внос
1. 400 къса цигари или 50 пури на стойност не повече от AED 3,000.-;
2. Парфюмерия - само за собствени нужди на обща стойност не повече от AED 3,000.-;
3. Алкохолни напитки в:
 a. Абу Даби и Фуджейра: до 4 литра алкохол, при положение че пътника не е мюсюлманин;
 b. Дубай: 24 кутии (консерви) бира или 4 литра всякакъв друг алкохол;
 c. Шаржа: 2 литра алкохол и един стек бира.


Забранени за внос : 
1. Всякакви пресни хранителни продукти със срок на трайност под 14 дни с произход от Япония. Хранителни продукти с трайност над 14 дни могат да бъдат внасяни, когато са придружени със сертификат за липса на радиоактивност, издаден от японските здравни власти. 
2. Абу Даби и Фуджейра: плодове и зеленчуци от области, заразени с холера, култивирани перли.
3.Дубай и Шаржа: термично необработени морски дарове, плодове и зеленчуци от области, заразени с холера

Птици (живи или мъртви), птиче месо и производни продукти от всички азиатски страни, Египет, Ливан, Ирак, Йордания, Сирия, Тунис и други държави, които биха могли да са заразени с вируса на „птичи” грип. За транзитно преминаващи птици е необходимо получаването на разрешение за транзит.
Оръжия и амуниции:

Необходимо е получаване на разрешително от местните власти.Домашни любимци:

Котки, кучета и птици трябва да бъдат придружени от:

1. разрешително за внос, издадено от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) на Обединените арабски емирства, и

2. ветеринарен здравен сертификат, издаден от компетентните органи на страната износител.

Освен това, котки и кучета трябва да имат документация за проведена ваксинация и пълната история на ваксинацията и (ако е необходимо) резултат от серумен тест за бяс. Котките и кучета трябва да имат микрочип.

Всички домашни любимци трябва да бъде внесени като манифестирано карго, и могат да бъдат експортирани като чекиран багаж, при условие че се представи официален сертификат за износ от Министерството на околната среда и водите.

Служебни кучета, придружаващи пътници се допускат в кабината на самолета при строги условия и след като са изпълнени всички изисквания за внос.

Министерството на околната среда и водите на ОАЕ е въвело забрана за внос на определени породи кучета. Пълна информация за вноса на домашни любимци може да се намери на http://petimport.moew.gov.ae 


Заб.: Неспазването на правилата за вноса на домашни любимци може да доведе до депортирането на домашни любимци за сметка на собственика или конфискация или унищожаване на домашния любимец.
Защитени растителни и животински видове:

Както Република България, така и Обединените арабски емирства са страна по Конвенцията за международната търговия със застрашени видове (CITES). Информация за обхвата на конвенцията, присъединилите се държави и защитените видове може да се намери от http://www.cites.org/


ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ! ОАЕ има много строг контрол и нулева толерантност в политиката за борба с наркотиците. Докато в много други страни също се прилага контрол на тези вещества, в ОАЕ е възможно провеждането на изключително щателни претърсвания на много туристи през нейните летища, с много чувствително оборудване.

Ако трябва носите в себе си лекарства, се уверете, че:

1. Те не са в списъка на забранените "Наркотици";

2. Вие имате в себе си рецепта за тях.

Някои от свободно продаваните в България лекарства могат да съдържат вещества, включени в забранителния списък на ОАЕ. Подробна информация за забранените и контролирани субстанции може да се намери на:

http://213.42.151.126/admincp/assetsmanager/Files/Pharmacusts/Updated%20Controlled%20medical%20list%20seperated%202007.pdf
Внимание! В ОАЕ съществуват пълни забрани за вноса на определени стоки, предмети и вещества. Забраните са свързани с различни причини, включително международните конвенции, опазване на околната среда, здравето и безопасността, както и религиозни и морални съображения. Те обхващат: всички видове наркотици, азбест, използвани пневматични гуми; промишлени отпадъци; подправени валута; "Habara" соколи, слонова кост и рог от носорог; живи камили; всички печатни материали, които не се придържат към местната религия и морала; или материали, забранени съгласно законите в сила в страната (Списък на основните забрани: наркотици; фалшива и подправена валута; необработена слонова кост и рог от носорог; приспособления и машини за хазартни игри; трислойни найлонови рибарски мрежи; Печатни произведения, живопис с маслени бои, произведения на искуството, снимки, карти, книги, списания и каменни скулптури, които противоречат на ислямските учения, добрите нрави или умишлено насаждат неморалност или смут; използвани и рециклирани автомобилни гуми; бонбони с форма на цигари; вещества, разрушаващи озоновия слой; халогенопроизводни на въглеводородите; Халогено-, сулфо-или нитрозопроизводни на фенолите или на фенолните алкохоли, съдържащи само халогенни заместители и техните соли; радиационно замърсени вещества; азбест; лазерни писалки; опасни отпадъци; метални отпадъци и скрап; ). Изцяло се забранява вносът от Израел, както и на стоки, носещи логото на Израел.

Валута

Разрешен е вносът на местна и чуждестранни валути, като в случай на внос над AED 40 000 трябва да се декларира при влизане в страната.Износ:

Свободен режим, като е необходимо доказателство за покупка или декларация за внос за големи суми пари, злато и бижута.
Каталог: uploads -> files
files -> Книга на етажната собственост (Загл изм. Дв, бр. 57 от 2011 г.)
files -> П р е д у п р е ж д е н и е от Управителя/Управителния съвет
files -> 10 години движение за социален хуманизъм
files -> Категория : open, индивидуален смесен Хендикап : за жени 8 точки на игра Дати : от 06 октомври до 12 октомври 2008
files -> Xxxv редовна годишна среща „Регионални организации и местни органи 2016”
files -> Списък на застрашените от изчезване местни сортове, важни за селскотостопанство
files -> Наредба №4 от 11 март 2011 Г. За реда и условията за провеждане на конкурси за полски инспектори
files -> Наредба №31 от 11 септември 2008 Г. За сертифициране на хмел и продукти от хмел и за регистриране на договорите за доставка на хмел
files -> Рег.№ Име на фирмата Адрес на управление и телефон
files -> Т е Х н и ч е с к о з а д а н и е технически изисквания и технически спецификации


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница