IP/07/676 Брюксел, 16 Май 2007 г. 11 филма, подпомогнати от ес участват на фестивала в Кан 2007Дата26.09.2018
Размер29.66 Kb.
IP/07/676

Брюксел, 16 Май 2007 г.11 филма, подпомогнати от ЕС участват на фестивала в Кан 2007.

Единадесет филма, финансирани от програма МЕДИА на ЕС бяха избрани на 60-ия Международен филмов фестивал в Кан 2007 г., което подчертава първостепенната роля на МЕДИА в подпомагането на европейската филмова индустрия. Съзнавайки значението на аудиовизуалната индустрия в Европа по време, когато технологиите са причина за дълбоки преобразувания, министрите на ЕС ще потвърдят своята ангажираност спрямо европейския аудиовизуален сектор като на 26 май присъстват на Деня на Европа на фестивала в Кан. Френско-бразилският кинодеец Валтер Салес ще е патрон на този 5-ти Ден на Европа.

Фактът, че са избрани 11 филма, финансирани от МЕДИА на такъв престижен международен филмов фестивал със силна конкуренция като Кан е истински белег за качеството европейските филми“, заяви Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на информационното общество и медиите. „През последните 16 години, програма МЕДИА на ЕС оказа жизненоважна подкрепа на европейската филмова индустрия. МЕДИА 2007 ще продължи традицията и ще помогне на европейското кино, да се подготви за цифровата епоха.“

На тазгодишния филмов фестивал в Берлин, ЕС стартира своята нова програма МЕДИА 2007 с бюджет от 755 милиона EUR, предоставяща жизненоважна подкрепа за запазване конкурентоспособността на европейския аудиовизуален сектор през следващите седем години (виж IP/07/169).

След успеха на подкрепените от МЕДИА европейски филми по-рано тази година на Оскарите, с отличия Оскар за Das Leben der Anderen (Животът на другите), El Laberinto del Fauno (Лабиринтът на Пан) и The Queen (Кралицата) (виж IP/07/238), 60-ият филмов фестивал в Кан включи в списъка си 11 филма, получили подкрепата на програма МЕДИА за тяхната разработка и/или разпространение:Официален конкурс

  • Auf der Anderen Seite от Фатих Акин (подкрепа от MEDIA в размер на 70 139 EUR) — шестима герои търсят прошка и помирение между Германия и Турция.

  • Persepolis от Маряне Сатрапи (52 560 EUR) — талантливо и прямо младо момиче от Иран расте по време на ислямската революция.

  • Import Export от Улрих Сайдел (46 305 EUR) — медицинска сестра от провинциална Украйна пристига във Виена, за да започне нов живот и безработен австрийски служител по сигурността, който пътува с доведения си баща до Украйна в търсене на работа и смисъл в живота.

Конкурс „Un certain regard“

La Soledad от Хайме Росалес (50 000 EUR) — съдбите на четири жени се пресичат в Мадрид.

Конкурс „The Director's Fortnight“

  • Après lui от Гаел Морел (70 000 EUR) — Жена загубва сина си в катастрофа и се вкопчва маниакално в неговия най-добър приятел.

  • Garage от Лени Ейбрахамсон (23 857 EUR) — Несретник от малък град, работещ в ирландска бензиностанция, търси по комичен начин любов, взаимност и най-подходящото място за поставяне на моторното масло.

  • La question humaine от Никола Клоц (25 000 EUR) — Управител от човешки ресурси в многонационална компания губи разсъдъка си, но е помолен от неговия началник да направи психологическа оценка на генералния директор на компанията.

  • Tout est pardonné от Миа Хансен-Льове (37 498 EUR) — След преместването на австрийска двойка и тяхната малка дъщеря в Париж, семейството се разделя. След дванадесет години, дъщерята отива да посети своя баща наркоман в Париж.

  • La France от Серж Бозон (40 345 EUR) — През Първата световна война французойка получава писмо от нейния съпруг на фронтовата линия, в което той ѝ съобщава, че я напуска. Тя незабавно отпътува, за да го намери.

Конкурс „International Critic's Week“

  • El Orfanato от Хуан Антонио Байона (50 000 EUR) — Жена се завръща в къщата, в която е отраснала, за да я превърне в сиропиталище. Междувременно синът ѝ си създава невидим приятел.

  • Voleurs de Chevaux от Миша Валд (72 500 EUR) — Млад мъж, прогонен от неговия казашки ескадрон, поради това, че се е оставил да му откраднат коня иска да си го намери и да си отмъсти.

На 26 май тази година на Филмовия фестивал в Кан, министрите на културата и аудиовизуалната политика на ЕС ще присъстват заедно с Комисар Рединг на специалния Ден на Европа. Комисар Рединг ще използва случая да разисква, заедно с представители от филмовия бизнес, как новите платформи за разпространение на филми, като интернет и мобилните телефони, променят творческата и икономическа страна на европейската филмова индустрия.

За допълнително информация относно програма МЕДИА посетете:http://ec.europa.eu/avpolicy/media/

Повече информация за успеха на европейските филми на тазгодишните оскари, посетете:http://ec.europa.eu/information_society/media/overview/news/oscar_2007/
Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница