Изпитна тема №3: Туристически пътувания с въздушен транспорт План-тезисстраница1/7
Дата20.09.2023
Размер85.5 Kb.
#118721
  1   2   3   4   5   6   7
turisticheski-pytuvaniya-s-vyzdushen-transport

Изпитна тема № 3:
Туристически пътувания с въздушен транспорт
План-тезис:
1.Развитие, роля и значение на въздушния транспорт в туризма.
2.Материално техническа база (МТБ) и организация на експлоатацията й.
3.Технико-икономически особености.
4. Показатели на характеристика на пътническия транспорт.
5.Организиране на туристически пътувания с въздушен транспорт.
6. Проблеми и перспективи на въздушния транспорт в България.
Примерна приложна задача/казус:
Изяснете разликите между еднократен чартър и чартърна верига. Посочете какъв вид чартър е по-подходящ при ваканционни пътувания и по направления с установени масови туристопотоци.
ОТГОВОР:
Еднократният чартърен превоз се изпълнява по схемата "отиване-връщане". Харак¬теризира се и с това, че туроператорът наема самолета за организиране на туристическо пътуване на една или няколко групи, съставени от сродни по интереси, мотиви за пътуване, политическа или религиозна принадлежност лица.
При чартърните вериги полетите се извършват многократно по схемата „отиване-връщане”. Характерни са ваканционните пътувания и по направления с установени масови туристопотоци. Колкото по-„дълга” е чартърната верига, толкова относително по-малък е броят на празните курсове, а следователно е по-висока ефективността при използването на наетите машини от страна на туроператора.

1.Развитие, роля и значение на въздушния транспорт в туризма.
Първият успешен опит за полет на човек във въздуха е реализиран от французи с топловъздушен балон през 1837г. В края на 19 и началото на 20 век по-масови превози по въздуха се осъществявали само с дирижабли, но през 1937г. Един от тези балони с топъл въздух изгаря и с това ерата на въздушните балони за превоз на пътници свършва. Съвременното самолетостроене е свързано с името на братята Райт, които създават аероплан с бензинов двигател, който извършва първият успешен полет в Америка. Следва бурно развитие на авиационната техника и технологии, за да се превърне самолета в неизменна част от средствата за масово придвижване на пътници и товари.
Развитието на въздушния транспорт у нас започва сравнително по-късно, първоначално за нуждите на армията по време на Балканската война. Като рождена дата на съвременното българско пътническо въздухоплаване се приема 29 юни 1947 г. когато е открита линия „София-Бургас”. През август същата година е пусната в експлоатация и линията „София-Варна”.
През 1948г. са доставени първите по-модерни за времето си самолети „Ли-2”, съветско производство. През май 1949г. е създадено смесеното българско-съветско авиационно дружество ТАБСО.
През втората половина на 80-те години у нас единствената стопанска организация в областта на въздушния транспорт е БГА”Балкан”.
През 70-те и 80-те години българската гражданска авиация постигна високи темпове на развитие. Самолетният парк нарасна няколкократно. Изградени са основите, приемащи, обслужващи, наземни съоръжения в градовете София, Варна и Бургас, в това число и нови аерогари.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница