Как да научим децата да управляват емоциите си? Стъпка 1: Обогатяване на речника с думи за чувствастраница1/7
Дата02.04.2024
Размер26.5 Kb.
#120857
  1   2   3   4   5   6   7
2Как-да-научим-децата-да-управляват-емоциите-14-въпрос
Свързани:
Lek PDKK - Предаване на данни и компютърна комуникация, пом.-възпитател

Как да научим децата да управляват емоциите си?


Стъпка 1: Обогатяване на речника с думи за чувства
Помагайте на детето да разпознае чувствата си като му давате думи за тях. Когато разпознаете, че детето е радостно, щастливо, споменете го: „Виждам, че си щастлив“. Направете същото и с негативните чувства: „Изглежда се натъжи, когато баба си тръгна“, „Ядоса се, че ти взеха играчката ли?“. Вие също споделяйте чувствата си: „Притеснявам се, когато се катериш нависоко.
Книжките с приказки дават чудесна възможност за обогатяване на речника. Докато четете заедно истории или приказки, обръщайте внимание на детето върху чувствата на героите. Примерно: когато зайчето от популярното стихотворение „Зайченцето бяло“ се загубило в тъмната гора, било объркано и уплашено, а когато се прибрало при майка си, било щастливо и спокойно.
Започнете изграждането на речник с думи за чувства от най-ранна възраст, дори детето да не може да говори. Окуражавайте по-големите деца да използват думите, за да опишат как се чувстват.
Стъпка 2: Разпознаване на чувствата по мимики, жестове и интонация на гласа
Помагайте на децата да разпознават своите и на другите чувства по мимиките и жестовете, които правят. Радостта се изразява с усмивка и отворени жестове, тъгата – с тъжен поглед и нацупени устни, гневът – със сключени вежди, почервеняло лице, напрегната стойка.
Използвайте игри, за да направите ученето забавно и запомнящо се за децата. Ето някои идеи:
Игра 1: Карти с емоции
Тази игра е подходяща за деца над 4 години. Направете карти с емоции. Помолете детето да изтегли една карта и да изобрази емоцията с лице и тяло, да разкаже ситуация, в която я е изпитало, да опише как е реагирало и т.н. Това е чудесна семейна игра. Колкото повече хора участват, толкова е по-забавно и детето учи от опита на всеки един от вас.
Игра 2: Как се чувстват хората?
Играта е подходяща за деца над 3 години. Заедно наблюдавайте различни хора на улицата или на снимка и стимулирайте детето да опита да разпознае как тези хора се чувстват по признаците, които изразяват с лицата и телата си. Колкото повече „следи“ детето може да разпознае, за да идентифицира дадено чувство, толкова повече се увеличава неговата социална интелигентност и умение за преценка в коя ситуация как да подходи.
Игра 3: Пъзел
Изрежете точки за очи, дъги за уста и ленти за вежди. Заедно с детето ги подреждайте в различни комбинации – усмихната уста, тъжна уста, сключени вежди и т.н. При промяна на посоката на веждите, се променя лицеизразът така лесно може да насочите детето по какви признаци да разпознава дали някой е ядосан, радостен, тъжен, смръщен и т.н.
Игра 4: Познай по гласа
Играта е подходяща за деца над 3 години. Намислете си едно изречение. Примерно: „Моят бонбон е кафяв“. Помолете детето да затвори очи и да познае по интонацията в гласа ви, как се чувствате, докато произнасяте изречението. Постарайте се, докато казвате „Моят бонбон е кафяв“, да звучите ядосано, тъжно, радостно, разочаровано и т.н. Когато репликата се повтаря, вниманието на детето ще се насочи към интонацията и по-лесно ще се научи да разпознава различните емоции по гласа.
Игра 5: Огледало
Вземете две огледала, които са удобни за хващане- едното за детето, другото за вас. Може да играете и пред голямо огледало, което е закачено на стената.
Започнете играта като питате: „Огледалце, огледалце, как се чувствам?“ и направете физиономия. След малко отговорете:„Чувствам се щастлива и се усмихвам!“. Нека след Вас да опита детето.
Играта е подходяща за деца над 2 години и половина. Вероятно е по-малките деца само да повтарят емоциите, които Вие изразявате или пък да се забавляват само да Ви гледат. Нека това не Ви изненадва, защото те и по този начин учат. При по-големите деца, може да назовавате емоциите, да ги теглите от карти и след това заедно с детето да ги изразите пред огледалото.По същия начин може да играете и докато четете история. Спрете в определен момент и окуражете детето да помисли как се чувства героят. Сега заедно трябва да изобразите емоцията в огледалото.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница