Кметът Бойко Борисов се закани да уволни виновните чиновници Общината едва не купи ниви по € 35 на квадрат Вангелина михайловаДата25.02.2018
Размер299.73 Kb.

12.09.2008 г.Кметът Бойко Борисов се закани да уволни виновните чиновници

Общината едва не купи ниви по € 35 на квадрат
Вангелина МИХАЙЛОВА

Столичната община вче­ра за малко не купи две ниви в землището на Горни Богров на три пъти и половина по-висока цена от поискана­та от собствениците.

Това стана ясно на първа­та сесия след лятната вакан­ция на градския парламент.

Имотите са за бъдеща площадка, на която кмет­ството ще разположи инста­лация за компостиране на сметта (обработка на зелен отпадък до тор), която е част от завода за боклука. Първа­та нива от 8,3 дка била пета категория и е оценена от „Софинвест" за 547 866 лв. Втората е 7,1 дка, четвърта категория и има стойност 468 666 лв. Докладите за по­купката са подписани от кмета Бойко Борисов и щяха да бъдат разгледани на заседанието, но в началото му стана ясно, че са оттеглени, за да се прецизира цената. „Собствениците са пои­скали 10 евро на квадрат, а им даваме по 35 евро. Ще има ли наказани длъжностни лица за това", попита съ­ветникът Петър Курумбашев (БСП). И добави, че ако сделката се реализира, ще­тата за общината ще е 850 000 лв. Зам.-кметицата Мария Бояджийска обясни, че оценката е направена от независим оценител. „Сега ще уволня някого, защото под­писвам доклади, изготвени от специалисти", закани се Борисов. Според шефа на съвета Андрей Иванов еди­ният имот бил собственост на 23-ма души, но един зая­вил, че иска 10 евро, а за претенциите на другите ня­мало данни. До 25 септември бил удъл­жен срокът за подаване на документи за конкурса за концесионер по чистотата на районите „Люлин", „Мла­дост", „Овча купел", „Вито­ша" и част от „Триадица", за­щото до първоначалната да­та се явил само един канди­дат, каза още Бояджийска.


12.09.2008 г.Спряха сделка на „Софийски имоти"
Сделка на дъщерната фирма на „Софийски имо­ти" - „Заводпроект", е била спряна в последния мо­мент от общината. Това съобщи вчера столичният кмет Бойко Борисов.

„Става въпрос за терен от 300 кв. м с къща в „Крас­но село". Сделката е засе­чена, когато е поискана скица, която вероятно да послужи при продажба­та", обясни шефът на сто­панската комисия в об­щинския съвет Данаил Ки­рилов (ГЕРБ). Сделки с имоти без решение на съ­вета са забранени. „Продължават да искат да крадат, затова ще има още 3 дела в прокуратура­та и трябва съд и в затвор", гневеше се Борисов.

Общината обаче не е разбрала, че през март т. г., пак чрез „Заводпроект", са били продадени на це­ни в пъти под пазарните 3 апартамента в центъра на София на фирма „Еф Екс студио". Според общинари апартаментите били придобити срещу предос­тавено право на строеж. Възможно било и за сдел­ката да е имало предвари­телен договор. „Собстве­ността, макар и опосредствена, е общинска", ко­ментира Кирилов.

Заради новите сделки съветът забрани вчера и дъщерните дружества на общинските фирми да се разпореждате имоти.


12.09.2008 г.Карат балите с нощния влак
Има вариант балите да се карат до Силистра със стари вагони нощно време. Това обяви столичният зам.-кмет по финансите Минко Герджиков. По думите му така транспортът на сметта до други сметища в страната може да излезе по-евтино.

София е заделила достатъчно пари, с които да превозват отпадъците до която и да е точка на България - 22 милиона лева.

Фирма "Чистота-Искър" спечели търга за транспорт на балите. Компанията планира да превозва отпадъците в камиони тип гондола, за да не се излъчват вредни емисии по време на пренасянето. Това било и едно от основните изисквания в конкурса.

Парите за транспорт и съхранение на софийските бали в други сметища в страната ще стигнат, категоричен бе Герджиков. Той разказа, че спечелилата фирма иска по 11 стотинки на тон за километър. Това означава, че превозът на балите до центъра на България в Севлиево например, ще струва на София 7 млн. лв.

Пращането на столичните боклуци на стотици километри пък ще спести на града друг разход - за съхранение на отпадъците. В момента от "Московска" 33 броят по 200 000 лева само за терените, на които се складират балите.

Минко Герджиков бе категоричен, че няма да се наложи увеличение на такса смет за софиянци заради транспорта на боклука.

12.09.2008 г.

Депото на Силистра е най-модерното

Приех балите, защото ми е съвестно за столичани, признава кметът Иво Андонов
Иво Андонов е трети мандат кмет на Силистра. На последните избори бе избран с подкрепата на БСП, въпреки че преди това открито демонстрираше пристрастията си към ГЕРБ.

- Г-н Андонов, как се стигна до решението Силистра да приеме боклука на София? Вие ли го предложихте, или някой ви натисна?

- Реших го спонтанно, защото ми стана съвестно боклукът на София да се носи в Германия например. Всеки един колега може да изпадне в нужда като Столична голяма община и мисля, че трябва да си помагаме. Проведохме среща със столичния кмет Бойко Борисов и зам.-министъра по околната среда и водите Чавдар Георгиев. Разбира се, ще имаме нужда от допълнителна техника. Депото ни ще премине на 24-часов режим на работа.

- Откъде ще дойде тази допълнителна техника и какво искате в замяна на услугата?

- Аз не съм тръгнал да правя пазарлък и не искам невъзможното. Но очакваме да се помогне с важни за региона неща. Очакваме ударно да се ускори завършването на канализацията на цели две села - Айдемир и Калипетрово. Да се изгради пречиствателната станция в Сребърна, защото там изгубихме доста туристи. Имаме идея за заработването на завод за преработка на отпадъците.

- Пловдив още чака обещаните пари за приетите софийски бали. Не се ли опасявате, че и ползата за Силистра няма да е голяма?

- Не, защото не съм се договарял за нищо. Мисля, че няма и съпоставимост между това, което искаха в Пловдив, и това, което искаме ние.

- Защо градът ви няма проблем с отпадъците, каквито има в София?

- Депото ни е едно от най-добрите, изградено е по европейската програма ИСПА. Капацитетът му е 1,2 милиона тона. Предстои да бъде изградена инсталация за сепариране на отпадъците, което ще доведе до намаляване на количествата, които да се депонират.

Депото ни бе проверено през миналата година от комисия на ЕС. Тези проверки са изненадващи и внезапни. Експертите останаха изключително доволни от това, което видяха, и казаха, че нашето депо е най-доброто от всички 169, които са проверили през миналата година в цяла Европа. Имаме монтирани датчици с инфрачервени лъчи, които следят от разстояние температурата, за да се избегне подпалване. Имаме охранителни камери.

- Как силистренци гледат на решението ви да приемете софийския боклук?

- Днес (б.р.- вчера) на сесия на Общинския съвет докладвах за срещите си в София и мисля, че реакцията беше позитивна. Що се отнася до хората в града, силистренци са спокойни и интелигентни хора и едва ли си представят нещо по-различно от европейска преработка на боклука.Цветелина Терзиева

12.09.2008 г.Взимат земите първо под университети, после под улици

Ректори кръстосват шпаги с реститути

Държавата да плати за отчуждаване на терените, иска общината
Сбогом на капанчета, кръчми и сергии на университетска земя. Най-късно до Нова година тя отново ще се превърне само в територия на знанието. Или в територия на нова война, ако поредният опит терените на вузовете да бъдат съхранени от набезите на частници не се превърне в бомба със закъснител.
Битката за земите на висшите училища в момента се води едновременно на два фронта - от МОН и от Столичната община. До 1 октомври министерството ще внесе законопроект, с който да забрани реституциите на терени, принадлежащи на университетите. Според източници на "Стандарт" проектът вече е готов и чака съгласуване с наши водещи адвокати, за да бъде напълно сигурно, че възможните вратички за атака от страна на реститутите са затворени. Замисълът е всички университетски терени да бъдат обявени за публична държавна собственост, която по закон не подлежи на реституция.

Главният архитект на столицата Петър Диков пък е още по-краен - неговият замисъл е на вузовете да бъдат върнати и земите, които реституцията им е отнела досега. Идеята му, залегнала и в проекта за нов устройствен план на Студентски град, предвижда имотите, които досега са върнати на частници по закона за реституцията, да бъдат отчуждени. Хората трябва да бъдат компенсирани с пари, които обаче да даде държавата, а не общината. Все още не е изчислена точната сума, нужна за това, тъй като според Диков преди това трябва да се направи експертиза от независим оценител. "Държавата носи отговорността, че имоти, които са били държавна собственост, са връщани през годините на частни лица в реални граници. Затова тя трябва да извади парите за компенсирането им", казаха от общината. Според Диков следващата стъпка е да бъдат повторно отчуждени и терените под улици и тротоари, които са върнати на реститутите по погрешка.

Повторното изземане на земи, които веднъж вече са върнати на собствениците си след изтощителни съдебни битки, обаче със сигурност ще отприщи нови войни. Повечето частници за нищо на света не искат да изпуснат върнатия си в реални граници терен, от който могат да печелят, при това доста, срещу каквито и да било компенсиращи суми.

Вина за хаоса с реституцията има грешният кадастър, в който дворовете, игрищата и опитните полета на вузовете са описани като неизползвани земи само защото не са застроени. В годините на най-активна реституция община "Студентска" така и не се погрижила да го актуализира. Заради това общо 1400 дка, или половината от Студентски град, в момента е в частни ръце. Отделно има върнати около 1000 дка университетски имоти на граждани в зони извън Студентския град. СУ "Климент Охридски" например има такива терени в "Лозенец" и до департамента за езиково обучение. "Много ще се радвам, ако най-сетне този въпрос бъде решен законово", каза ректорът Иван Илчев. Според шефа на Техническия университет Камен Веселинов университетите в момента губят изтощително много време и пари в съдебни дела за реституирани имоти, за което всъщност не носят никаква вина. Парадоксът е, че вузовете не притежават документи за собственост, така че всъщност борбата им е да докажат, че техните земи принадлежат на държавата. "И общините допринасят за отнемането на териториите ни. Скиците, които се дават оттам, свършват до ръба на сградата. В тях не се отчита дори отстоянието, което трябва да съществува по Закона за устройство на териториите, никъде не фигурират паркингите, градинките и другите площи, на които университетът се разполага", твърди Веселинов. Частник например е вдигнал къща направо върху паркинга на Техническия университет, след като се сдобил обратно с него чрез реституция. Техническият, Лесотехническият, Химико-технологичният и Минно-геоложкият университет пък се борят за запазването на общо 827 дка. Не може да се каже за каква земя претендира всеки от тях, защото не са я разделили помежду си. Официално неин притежател е държавата, а на вузовете тя е дадена просто за ползване. Най-тежко е положението на Спортната академия, която се бори за 200 дка стадиони, към които посягат (при това вече успешно) реститутски ръце.

Ако общината тръгне към отчуждаване, за което при това трябва да плати държавата, разрастването на щата в правните отдели на университетите е гарантирано. За да има кой да води борбата в съда. Дано само той не стане повече от преподавателския. И улисани в битки за земя, университетите да не забравят какво всъщност правят на нея.

Стела Стоянова12.09.2008 г.

С такса „сградна инсталация”

Парното надписва с 57%

Отоплението на входа по-скъпо от домашното
АСЯ ИВАНОВА

Абонати плащат пове­че за отоплението на входа, отколкото за то­ва в домовете си. При­мер за това е госпожа Добрева от "Зона Б-5", в чиято сметка такса "сградна инсталация" е 57,24% от общата сума на фактурата.

Абсурдът идва и оттам, че дори и тези, които са се лишили от парното, се ръсят за големи суми за топлото на сградата.

Сметки

Според запознати су­мата за такса "сградна инсталация" се определя от броя на абонатите, ко­ито са се отказали от пар­ното си. Колкото по-го­лям е техният брой, тол­кова повече е таксата за всички. По проста арит­метика се оказва, че дори и да имаш парно, ти пла­щаш повече за "сградна инсталация", отколкото за енергията, която си из­разходвал. Пример за по­добна сметка ни даде и Павел Кърлев от Федера­цията на потребителите. По фактура госпожа Добрева плаща 57,24% за "сградна инсталация", А потреблението на енер­гия за отопление на двус­тайния й апартамент е с 14,76% по-малко от так­сата.Принуда

"Тъй наречената такса за "енергия от сградна инсталация", която фигу­рира в сметките на абона­тите, принуждава всички да плащат. Дори тези, ко­ито са махнали своите ра­диатори. Те имат високи суми по сметките си имен­но заради тази такса", за­явява Кърлев от Федера­цията на потребителите. Сумата за "сградна инс­талация" се разпределя между всички живеещи в сградата, независимо да­ли в тяхното жилище има радиатори, или са изклю­чени и свалени. "Абонати­те, които са изключили своето парно, не би тряб­вало да имат отношение към проблема. Те и не трябва да плащат енер­гия от сградна инстала­ция . А в момента те са за­дължени да плащат чуж­ди енергийни разходи", добавя Кърлев.Дефекти

"Със Закона за енерге­тиката и енергийната ефективност за дялово разпределение от 2001 г. се въведоха няколко дефекта, един от които е налагане на зависимост на хората", заяви Павел Кърлев от Федерацията на потребителите. "Високите сметки наложиха гражда­ните масово да спират paдиаторите си и въпреки това пак имаха големи суми на фактурите си. През 2002 г. от федерацията се обърнахме А към върховния административен съд по въпроса с такса "сградна инсталация". На няколко пъти m те сменяха номера на постановлението крайна сметка осъдих­ме постановление, като го обявиха за незаконно, но те отново смениха новия номер".


12-18.09.2008 г.Улични бунтове през зимата
Десните не щат „културната революция” на ГЕРБ, планират „Ден на бойкота”
УЛИЧНИ бунтове гласят за зимните месеци де­сните партии, научи „168 часа".

В момента обединената опози­ция на ГЕРБ, ДСБ и СДС раздава подписка за уволнение на прави­телството, но източници от ДСБ и СДС споделиха, че вече се обсъж­дал вариант и за улични протести и шествия.

Те трябвало да започнат през зимните месеци, най-вероятно през ноември. Това е изпитан трик, тъй като тогава е първият шок от новите високи сметки и недовол­ството на хората нараства с всеки ден.

Зимните месеци те­първа предстоят, така че промяна в мисленето на гражданите няма да има поне до средата на фев­руари, обясняват PR спе­циалистите. По подобен сценарий бе свалено пра­вителството на Виденов през 1997 г. Сега се цели не толкова свалянето на кабинета, колкото съз­даване" на благоприятна ситуация за изборите до­година, казват от СДС.

Планът на десните включва „Ден на бойкота". За такава инициатива се заговори още в началото на лятото, но сега вече са ясни отчасти и подробно­стите по осъществяването й

„Всички десни депута­ти ще напуснат парла­мента и ще излязат на улицата с хората", обяс­ни зам.-шефът на ДСБ Пе­тър Москов.

От СДС пък допълниха, че ако се съберат достатъчно много хора, то можело такъв ден да има всяка сед­мица. Според зам.-предсе­дателката на СДС Любов Панайотова десните наис­тина не са се отказали и от идеята да бойкотират засе­данията на парламента. Първоначално този парламентарен бойкот трябваше да стане със за­почването на новата сесия на Народното събрание в началото на септември. Сега и тази идея отивала по-назад във времето.

„Ако не сте съгласни с решенията в пленарна за­ла или в комисиите, ще напуснем парламента" - заяви Панайотова. Поне до ден днешен няма опо­вестени никакви критерии по какво ще се съди за „съ­гласие" или „несъгласие". В смисъл - дали това за­виси от законодателните инициативи, гласуването в пленарна зала или нещо друго.

Не е ясно и как хората ще бъдат изкарани на улицата

От десницата разчитат гражданите сами да под­крепят обявения ден на бойкот. Наясно са, че само с членската си маса трудно ще създадат впечатление за всенародно недовол­ство. Предвиждало се и ден на „бойкот на опреде­лени услуги". Какво точно ще означава това, също не е ясно. Дори и хората да бойкотират градския транспорт или химическо­то чистене например, това едва ли ще уплаши упра­вляващите.

В същото време от ГЕРБ засега не дават рамо на идеята за улични проте­сти и митингарски натиск върху кабинета. Според председателя на герберите Цветан Цветанов не трябвало да се използва протест от типа „тояги и сопи", а такъв „с писалка"

- каквато е и инициатива­та за сваляне с подписка, озаглавена „Аз съм евро­пеец". Партията на Бори­сов е решена да бори влас­тта „културно".

„Европейската народна партия не Желае хаос", обясниха от ГЕРБ. „На управляващите им дава­ме възможност по най-цивилизования начин да разберат, че не са харес­вани ", заяви самият Бойко Борисов.

В СДС и ДСБ смятат, че ГЕРБ не иска улични протести, защото не ис­ка и чак толкова много предсрочни избори. Сини­те дори смятат, че в БСП им се подиграват за тази

„епистоларна" инициати­ва. Червеният политолог Андрей Райчев им заявил, че „България ще бъде уникален феномен ако правителството бъде бутнато по този начин", признаха ядосани предста­вители на „Раковски" 134.

„С писалка правител­ство никога не е било сва­ляно - ако намерите един такъв пример по света, ще сменим лъвчето на СДС с „Паркър", ехидно комен­тира представител на си­ните. „Сегашното прави­телство не се стресна от бойкота на земеделците, та моливче и четка за ри­суване ли ще го уплашат", допълни той.

На същото мнение са и в ДСБ. Хората на Иван Костов смятат, че само ежедневен уличен натиск мо­же да има някакъв ефект и да доведе до сваля­не на ка­бинета. В партията на Коман­дира вече дадоха да се разбере, че въобще не смятат да се съобразяват с „култур­ната рево­люция" на Борисов. По време на честванията за Деня на съединението в Пловдив костовистите освиркаха тримата първи в държавата - Първанов, Станишев и Пирински.

„Писалката скоро ще я сложим в джоба", призна­ха от ДСБ.

„Очакванията за подписката са правител­ството на Сергей Ста­нишев да се опита да се държи като европейско в края на мандата си и да не се налага опозицията да предприема следващи стъпки", заяви членът на ръководството на ДСБ Пе­тър Москов. Колегите му допълниха, че са наясно колко ще се съобрази с то­ва управляващото мнозин­ство, така че „следващите стъпки" били само въпрос на време

Сините не смятат, че бунтарското им поведение ще навреди много на отно­шенията им с ГЕРБ. Както „ 168 часа" писа, СДС и ДСБ вече подозират ГЕРБ, че тайно подготвя сътрудни­чество с „Атака" за сметка на двете десни формации. След като Волен Сидеров предприе „по-културен" курс в своето и на парти­ята си поведение, рейтин­гът на „Атака" се понижи. В момента атакистите правят всевъзможни скандалджийски акции - висят цяло лято пред президент­ството и дънят Вагнер, постоянно се изпречкват на пътя на полицаите и според социолозите това стабилизирало рейтинга им. Сините са недоволни от подобен развой, защото виждат конкурент в ли­цето на вечно търсещите провокации сидеровци.

„Ако Борисов искаше „културно сваляне на правителството", защо разреши на „Атака" без­срочен протест пред пpeзидентството!", свиват рамене десните.

Самият Бойко Борисов очевидно освен писалката е решил да използва и гла­совите прийоми, вече няма мероприятие - без значение от какъв вид, на което кме­тът да не се е изказвал по повод и без повод срещу управляващата коалиция. По време на финала на турнира по плажен волей­бол в София на 6 септем­ври „М-Тел бийч мастър" Борисов бе запитан от журналистите как ще ко­ментира равния резултат, който националният отбор по фут­бол напра­ви срещу аутсайдера Черна гора. „Ами така ще е, ще падаме, докато то­ва прави­телство е на власт", заяви Бо­рисов в не­формален разговор със спорт­ните репор­тери. Това в т р е щ и невдяващите в политтематика спортни журнали­сти, които започнаха да се чудят Станишев ли е бил на терена или Бербатов. Генерала обясни, че ставало въпрос за това как държавата не обръщала внимание на спорта и на нищо въобще. Репортери­те веднага си припомниха гледката на скъпите коли и дрехи на футболистите, чиито изяви май отдавна са престанали да зависят от държавата.БИСЕРКА БОРИСОВА
Подписката-преброяване на сините митингари

ИНИЦИАТИВАТА „Аз съм европеец" не е нищо друго, освен преброяване на наличния състав на десните, признаха от тройната опозиция.

„Идеята за бойкоти и улични протести изобщо не е отхвърлена, но трябва да се знае колко хора биха излезли. С такава акция партиите целят да си вдигнат рейтинга, но ако няма хора - ефектът ще е катастрофален за опозицията", признаха десните.

Подписката бе стартирана на 6 септември, като свидетели споделиха, ; че тя далеч не вървяла с такъв успех, какъвто прогнозирали герберите и сините. Оказало се, че в първия ден се подписвали ; много роми. В същото време немалка част от кметовете, избрани с бюлетината на обединената опозиция, сложиха подписа си едва след 3-4 дни.
12.09.2008 г.

БСП подаде жалба срещу Борисов за дискриминация
Наделина Анева

Столичният кмет Бойко Борисов също стана клиент на комисията за защита от дискриминация. В понеделник той ще бъде призован, за да даде обяснения за остро изказване срещу БСП. Преписката е образувана по жалбата на 18 членове на БСП в Бургас срещу Борисов, неформален лидер на ГЕРБ. След като на 7 май кметът на Ветрино Георги Андреев, избран с бюлетината на ГЕРБ, лично получи членска карта за соцпартията от Станишев, Борисов заяви: "Ако липсата на морал у него (Андреев) се окаже истина, с радост им го подарявам, защото в БСП всички са без морал." Според правилата на комисията, кметът трябва да докаже, че думите му не са форма на дискриминация. Според жалбоподателите това изказване ги дискриминира по "убеждения" и "политическа принадлежност". Освен това в него съзират и тормоз, защото с него Борисов създавал в обществото враждебна и обидна среда спрямо тях. 18-те леви от Бургас твърдят, че всички от БСП са с висок морал.
12.09.2008 г.

Боже, пази коректните платци! На длъжниците не им пука
Или защо столичната "Топлофикация" упорито върви към фалит
Христо Николов

Тежка е съдбата на честните и примерни платци в България. Те са първата жертва на всички монополисти, решили да демонстрират активност по възможно най-нелеп начин. Най-много да получат извинение с половин уста, че са останали без парно или топла вода заради безхаберни или просто бедни съседи, неплатили навреме сметките си. Което ни най-малко не им помага. По-скоро логично ги навежда на извода, че няма нужда те да са най-големите балами в държавата -


хем да си плащат, хем да са наказани
"Сега" нееднократно е описвал безумията на "Софийска вода" и "Топлофикация", за които няма никаква разлика между коректни и некоректни клиенти. Кампанията по спирането на топлата вода в София, която върви от няколко седмици насам, само за пореден път доказва, че е крайно време някой да озапти фирмите, които откровено нарушават закона с действията си. Нещо повече - те стават все по-нагли, защото на много места спирането на топлата вода става ден след като на съответния вход е залепена предупредителна бележка. Няма никакъв срок за реагиране - нито 7, нито 15 дни. При това, дори да има хора, които веднага плащат забавените си сметки, те остават наказани, докато и останалите не се издължат.

Вече сме свикнали в края на лятото и началото на есента "Топлофикация" да се размърдва. Тогава обикновено настъпва периодът на голямото неплащане. Едни граждани са втрещени от току-що излезлите изравнителни сметки и умуват откъде да намерят пари за тях. Други пък се оказват надплатили и чакат фирмата да им приспадне дължимото от следващите сметки. Трети просто са в отпуск. Така че плащанията в този сезон обективно намаляват. Затова и всяка година "Топлофикация" измисля нещо, за да ги стимулира. Миналата година по това време бе организирана лихвена ваканция за издължаване на стари сметки. По-миналата година по входовете бяха окачени "позорни списъци" с длъжниците. Тази година обаче играта видимо загрубя, след като "Топлофикация" започна да спира топлоподаването на цели сгради без оглед на това, че в тях живеят и коректни клиенти.

За съжаление тази есен стартира и предизборната кампания, която допълнително усложни нещата, защото темата стана
повод за поредния сблъсък между БСП и ГЕРБ,
чийто лидер се явява столичен кмет. Министърът на икономиката Петър Димитров директно прехвърли проблема в ръцете на Столична община, а софийският водач на социалистите Румен Овчаров, който има съществена роля за сегашните проблеми с парното, иронично посъветва Бойко Борисов да използва излишъка в общината, за да подпомогне закъсалата фирма. Само че столичният кмет, както пролича вчера, вече не е на мнението си от миналата година, когато в разгара на скандалите с Валентин Димитров настоя общината да си вземе цялата топлофикация и да си я продава. Тогава той сериозно смяташе, че от сделката ще падне към милиард и нещо. Но днес Бойко Борисов вече е извъртял позицията си на 180 градуса. Според него държавата стои като двуглава ламя и притиска столичната топлофикация. Едната й глава е държавната "Булгаргаз", която все вдига цената на горивото, а другата й глава е ДКЕВР, която не дава на топлофикация да пипа цените на парното. По средата е нещастната "Топлофикация", която е обречена. Затова и кметът вече не желае да се занимава с нея.

Трагичното в случая е, че поредната


размяна на ефектни реплики между Борисов и кабинета няма да реши проблема
Нещо повече - управляващите на всякакво ниво нямат никаква идея как да излязат от омагьосания кръг и да помогнат на все по-затъващата "Топлофикация". Петър Димитров например направи аналогия с Германия, където спирали дори студената вода, телефона и кабелната тв, щом не плащаш парното. В неговия вариант в България можело общината да спре да обслужва гражданите, които не плащат редовно, и така да ги принуди да се издължат. Самият Бойко Борисов не се знае какво точно мисли за съжителството на коректни с некоректни платци, но човек трябва да е безпочвен оптимист, за да очаква точно той ще реши проблема, особено пък ако има риск в навечерието на изборите да загуби част от потенциалните си избиратели.

И докато политиците се налудуват, "Топлофикация" упорито реже клона, който я крепи. От една страна, практиката дори тези граждани, които са се издължили, да продължават да стоят без топла вода, едва ли може да се нарече стимулираща. От друга страна, тази зима парното в София ще е с 13% по-скъпо от предишната и за много хора няма да е практически възможно да плащат. По-скоро ще стане обратното - все повече софиянци ще се откажат от услугите на "Топлофикация". Още повече че от миналата зима отоплението с ток излиза по-евтино, отколкото с парно, а тази зима разликата в полза на тока ще е още по-голяма. Неслучайно повечето обитатели на проблемни сгради масово си купуват бойлери и климатици. Накрая вече никой няма да има нужда от "Топлофикация" - нито гражданите, които ще са намерили по-евтин начин за съществуване, нито общината и държавата, за които фирмата ще е като воденичен камък. Може би само Вальо Топлото ще си спомня с носталгия за охолните години, осигурени му от т.нар. общинско-държавна фирма.

12.09.2008 г.

Подариха апартамент на Руми Нейкова
Единствената ни олимпийска шампионка от Пекин Румяна Нейкова вече е собственик на апартамент от 106 кв. м в столичния район "Красно село". Това стана ясно след вчерашното заседание на общинския съвет на София, където предложението на градоначалника Бойко Борисов бе прието единодушно.


12.09.2008 г.

Софийски имоти“ се източва преди приватизацията


Столичният общински съвет забрани на всички общински дружества и дъщерните им фирми да извършват сделки с имоти заради злоупотреби на „Софийски имоти“. Налагаме мораториума, за да се застраховаме, каза председателят на съвета Андрей Иванов. Такава забрана има още от 2003 г., но въпреки това дъщерните дружества на скандалната фирма са сключвали сделки с общинска собственост. Три от тях са подписани при управление-

то на настоящия директор на фирмата Александър Шопов.Столичният кмет Бойко

Борисов допусна, че сделките може и да са законни, защото мораториумът за продажба досега е бил само за фирмата майка. Според общинските съветници е нарушена на-

редбата, според която имоти могат да се продават само със санкция на съвета. Общинарите признаха, че не знаят какво е състоянието на активите на „Софийски имоти“, защото правният анализ на компанията се пише почти година.


Източването на "Софийски имоти": Епилог

Зорница Латева

Общинското дружество "Софийски имоти", чието име отдавна е синоним на скандал, отново влезе в дневния ред на съветниците в София. А общинарите направиха поредния безсмислен опит да спрат източването на фирмата месеци преди приватизацията й.


Те одобриха налагането на мораториум върху сделките с имоти и на 12-те дъщерни дружества на компанията при действаща забрана за извършването на продажби от 2003 г. насам. "Налагаме мораториума, за да се застраховаме от злоупотреби", каза председателят на съвета Андрей Иванов. Мораториумът се разпростря и върху всички останали общински фирми и техните поддружества.
От гледна точка на практиката мярката е по-скоро формална, тъй като въпреки забраната дъщерните дружества на "Софийски имоти" са сключвали сделки с общинска собственост "без знанието" на общинския съвет. Според публикация на в. "Сега" едно от тях - "Заводпроект", е продало три общински апартамента на пл. "Славейков" на фирмата "Еф Екс студио", собственост на Ивайло Коевски и Христо Чоевски. Цената на квадратен метър в тази сделка е между 614 и 637 евро, най-малко два пъти по-евтина от пазарната. "Заводпроект" се притежава 100% от фирма "Лабело", чийто собственик е "Софийски имоти". Управител и на двете поддружества е Светослава Ангелова. Според фирмения регистър ДАКСИ "Заводпроект" е собственик на "Заводпроект-Антек" и "Заводпроект-Рокмастърс".
Кметът: Сделките може да са законни
Сега ще има още три дела срещу "Софийски имоти", коментира разкритията столичният кмет Бойко Борисов. Той обаче допусна, че сделките може да са законни, защото мораториумът за продажба досега е бил само за фирмата майка. Обяснението му дава достатъчно основание да се предвиди какъв ще е изходът от трите дела, разкривайки оставената вратичка схемата с източването да продължи.
Според общинските съветници обаче е нарушена наредбата, според която продажбите могат да се осъществяват след санкция на съвета, каквато липсва за трите апартамента. Тълкуването на съда може да е различно, на свой ред предвидиха изхода общинари. На този фон коментарът на председателя на общинския съвет за опитите да се направи някаква далавера дори и с риск от затвор не прозвуча убедително.
Сегашните шефове на "Софийски имоти" очевидно не са имали сериозен повод да се притеснят от факта, че прокуратурата вече повдигна обвинения за неизгодни сделки срещу бившите директор на "Софийски имоти" Тошко Добрев и Петър Савов. За злоупотреби пред съда ще се изправят още бившият общински съветник от "Гергьовден" Станимир Зашев, както и членовете на борда Милен Милчев, Ина Станчева и Симеон Симеонов. През декември миналата година обвинителите заявиха, че ще обвинят в престъпно бездействие и настоящия шеф Александър Шопов, защото криел таен архив с документи за работата на компанията. Всички заведени и стигнали до съд дела за злоупотреби с общинско имущество неизменно са приключвали с оправдателни присъди.
Циркът на ГЕРБ с ръководството
Оказа се, че никой в общината не знаел какво е същинското състояние на "Софийски имоти" към момента. Информацията за работата на дъщерните дружества също била оскъдна. Причината е, че ръководството на компанията не предоставяло всички документи за дейността й. Преди две седмици съветниците трябваше да се запознаят с доклад за работата на смесените фирми на "Софийски имоти". В документа обаче нямало и лист за "Лабело" и "Заводпроект", през които е източвана компанията.
Сегашният управителен съвет на дружеството беше избран през януари по предложение на мнозинството от ГЕРБ, а изпълнителният директор Александър Шопов, който беше назначен през 2006 г. от Бойко Борисов в предишния му мандат, остана на поста си. Обяснението на мнозинството беше, че всички, помолени да заемат мястото му, отказали от страх, че ще станат "клиенти на прокуратурата". Смяната му е проблем, защото не можем да намерим човек, който би се захванал с това, обясни вчера Андрей Иванов. Остана неясно кои са помолени, но по-важно е, че конкурс не е обявяван.
Анализът се пише от година
Цялостна представа за състоянието на активите на "Софийски имоти" трябва да даде правният анализ на компанията, който се пише почти година. Без този документ не може да започне и същинската приватизация на компанията, която е включена в списъка за продажби за тази година. Предаването му е отлагано няколко пъти по искане на консултанта - юридическата кантора "Георгиев, Тодоров и ко". Когато в края на юли първият вариант на анализа беше внесен в Столичната агенция по приватизация, се оказа, че не е пълен и затова е върнат за доработка. Той съдържал само списък с имоти и кратка информация за тях. Консултантите от юридическата кантора заявили, че от "Софийски имоти" им предоставили само 85% от документите на дружеството. Вече втори месец двете страни не могат да подпишат приемно-предавателен протокол за всички документи, каза председателят на общинската стопанска комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). По думите му една от двете страни полага огромни усилия, за да забави процедурата по приватизацията на компанията, без да уточни коя. Консултантът е избран от администрацията на кмета Борисов.
Разследването на прокуратурата
"Софийски имоти" се разследва от 2006 г. за безстопанственост и източване. Нанесените щети може да достигнат стотици милиони левове. Прокуратурата разследва продажби при занижени цени, като само за 2003 г. те са 30. Проверяват се и договорите за наеми, правените дарения и спонсорства, рекламна дейност, данъчни престъпления. Дейността на всички директори от създаването на компанията през 1996 г. досега са в полезрението на прокуратурата. Сред най-скандалните сделки на "Софийски имоти" беше апортирането на 54 дка на в пъти по-ниски цени в смесеното дружество "София сити къмпани". По-късно капиталът на фирмата бе тихомълком увеличен, а основният дял от акциите мина в ръцете на офшорки. Шумен скандал предизвика и апортирането на къпалнята "Мария Луиза" във фирма, свързана с "ВАИ холдинг".
Дружеството е ощетявано и от наеми
Първоначалната прокурорска експертиза за злоупотребите в "Софийски имоти" показва драстично занижаване на наемните цени, по които дружеството е отдавало имотите си. Засега е доказана щета за 2 млн. лв., каза наблюдаващият обвинител по делото Пламен Панайотов, цитиран от "Медиапул". Сред съмнителните сделки е отдаването на почивна база в Китен с площ 1.5 декара за 650 евро на месец. Наемател в момента е "Евро холидей". Социологическата агенция МБМД е наела от "Софийски имоти" двуетажна къща от около 300 кв.м за 329 долара на месец. Бизнесменът Пламен Хранков е ползвал помещение на столичния бул. "Витоша" на цена от 5.40 евро на месец. Демократическата партия, чийто член е бившият изпълнителен директор на "Софийски имоти" Тошко Добрев, ползва търговско помещение от 32 кв.м в кв. "Младост 1" за 32 евро на месец. Договорът е продължен с анекс за същата цена от сегашния шеф на дружеството Александър Шопов. "Настоящото ръководство е можело да прекрати споразуменията или поне да се опита да ги предоговори, но не го е направило", заяви Панайотов.

Шегата "Хора за затвора"

Последното източване на "Софийски имоти"
Въпреки забраната от 2003 г. да сключва сделки и въпреки смененото ръководство скандалната общинска фирма "Софийски имоти" е продължила да продава на силно занижени цени общинско имущество, при това на най-атрактивните места в София, където цените са космически. В същото време мнозинството на общинските съветници от партията на кмета Борисов не търсило отговорност на избраното от тях ръководство, понеже никой не можел да го спре да злоупотребява?!
Така общинската фирма необезпокоявано продължава да е емблема на грабежа в Столичната община и не случайно приватизацията й беше отлагана през всичките години на прехода. Вече е ясно, че когато дойде време за продажбата й, ще се окаже, че няма какво да се продава, защото предварително е раздадено по нагли с простотата си схеми. Последната е, че мораториумът от 2003 г. важал само за фирмата майка, но не и за дъщерните й дружества, през които общинските ресурси са източвани в годините след тандема Софиянски - Николов.
С присъщия си политически циркаджилък отговорните фактори в мнозинство на ГЕРБ в общината обясниха как не успели да намерят кандидат за нов директор на скандалното дружество, тъй като това автоматично би го превърнало "в клиент на прокуратурата". Изглежда, заради убеждението си, че "всеки" ще прави далавера въпреки заплахата от затвор, са решили, че е безсмислено да обявят и конкурс. Само на пръв поглед обаче това звучи като подигравка със здравия разум. Досегашните действия на прокуратурата, както и решенията на съда за Столичната община потвърждават тъкмо тази концепция. И ако в случая има шега, това е в самото допускане за затвор.


12.09.2008 г.

Правят молитва за сметта
Дискусионният клуб за социална местна политика (ДКСМП) организира днес специална "Молитва Г.Е.Р.Б. - Господи, Ела, Разкарай Боклука!". Молитвата ще бъде., от 12 часа пред пло­щадката с балите в Креми­ковци. В нея участие ще взе­ме отец РЕЦИКЛИОН Со­фийски (известен в светски­те среди като Гербер Некадърников), информираха от клуба. Церемонията ще се извърши в помощ на кмета Бойко Борисов за решава­нето на проблема със сто­личния боклук.

12.09.2008 г.322 млн. лева за капиталови разходи в София
322 млн. лв. са били използвани от общината за капиталови разходи. Това пише в изявление на политическата гру­па на ГЕРБ в Столичния общински съвет. За периода ноември 2007 април 2008 г. това са близо 36,13% от бюджета, като за образование са били използвани 180 млн. лв., или 20,23%. 97,2 млн. лв. са отишли за чистота, 12,8 млн. лв. за озеленяване, 33 млн. лв. за здравеопазване и 25 млн. за социални грижи. В областта на борбата с корупцията са спрени заменките и неиз­годните за общината сделки, разгледани са над 400 сигнали и жалби на граждани.

Вчера кметът Бойко Борисов съобщи, че още три дела ще бъдат повдигнати от прокуратурата срещу "Софийски имоти". Чрез дъщерни дружества на фирмата се правят опити да се продават имоти в София. При опит да продадат имот в "Крас­на поляна" ги хванах, направихме про­верка и намерихме и други сделки, обяс­ни кметът. Той изрази надежда да бъдат повдигнати обвинения.

12.09.2008 г.

СОС прие увеличение на заплатите на общинските служители
Заплатите на общинските служители да бъдат увеличени със задна дата от първи юли, реши на вчерашното си заседание Столичният общински съвет. Увеличението на заплатите е съгласно постановление 175 от 2007 г. на МС, изменено и допълнено с постановление 198 от 8 август тази година. От 1 юли заплатата на кмета на Столичната община става 1630 лева, решиха съветниците. Средната работна заплата в общинската администрация става 744 лева. Общинските служители в районните администрации ще получават между 544 и 578 лева. Заплатите на районните кметове и кметовете на кметства също се увеличават от първи юли. Най-висока е заплатата на районния кмет на "Младост" - 1018 лева, а най-ниска - на кмета на с. Клисура - 383 лева.


12.09.2008 г.

Нено Димов, депутат от ДСБ: Костов нqма да влезе в следващия парламент

ДСБ съществува, защото някои хора желаят да останат в политиката, за да оцелеят
Светла КАРОЛЕВА

- Г-н Димов, новият политически сезон започна. Какво е състоянието на ДСБ, случва ли се нещо ново ?

- Грубо казано, ние в парламентарната група сме разделени на два "лагера". Единият подкрепя официалната линия на ръководството. Той поддържа идеята да се направи коалиция на всяка цена, като се върви към управлението, независимо от принципите. В другия сме аз, Димитър Паница, д-р Николай Михайлов и Антонела Понева, Евдокия Манева, хората, които се противопоставят на този подход. Ако на следващите парламентарни избори ДСБ се яви самостоятелно и получи повече мандати, отколкото имахме на предишните избори, ще е очевидно, че подходът на Костов, този на безпринципната политика, работи. Ако спечелим по-малко или останем извън парламента, това ще означава, че сме сбъркали. Проблемът на този тест е, че ако се окажем извън Народното събрание, което е по-вероятно към днешна дата, това ще отбележи и формално края на проекта ДСБ.- Каква е вината на Иван Костов това да се случи?

- През годините десницата се е цепила няколко пъти. Първото истинско сериозно разцепление бе създаването на ДСБ. Когато се отделиха СДС -център и СДС - либерали, на практика те откъснаха нищожен дял демократично мислещи българи. След това СДС се превърна в партия. Единственото сериозно разцепление, което отне реални гласове от демократично мислещите българи, беше създаването на ДСБ. Ние тогава не разделихме гласоподавателите на СДС на две равни части, а на практика на три. Една малка част, която продължи да гласува за СДС, друга малка общност, която подкрепяше ДСБ, и една голяма част, която престана да гласува. Тогава ние имахме претенциите да запазим автентичната десница на прехода, за да може в България да се развие капиталистическо общество, което се характеризира с определени морални ценности, свобода и разум. Това е достатъчно голямо основание да разцепиш една партия. Отказвайки се от тези принципи, Костов отне основанието за отделянето от СДС. Нямаше право на това. Логично е да се запитаме защо тогава съществува ДСБ? Отговорът е - защото някои хора желаят да останат в политиката, за да оцелеят.- С това ли можем да си обясним затоплянето на отношенията между ДСБ и ГЕБР. Дори с "Атака"?

- "Атака" е привидно опозиционна партия, на практика тя изповядва философията на комунистическата държава - национализация, липса на свобода, силна централна власт. Принципи, които умъртвиха България през 45-те години комунизъм. Може ли тя да бъде възприета като опозиция на социалистите или е по-силното ляво крило, което върви в същата посока? Според мен второто е вярно. Що се отнася до ГЕРБ, не става дума за затопляне на отношенията. Разбираме от интервю на Иван Костов тези дни, че е взето политическо решение по въпроса.- Взел е решението, без да го обсъди в партията?

- Вероятно го е взел с верните си хора от ръководството. Не е имало друг форум, на който да се обсъди. Това не е затопляне на отношенията, а по-скоро нова политическа линия. Странното тук е, че досега ние определяхме ГЕРБ като заплаха за европейското бъдеще на България. Днес ГЕРБ е гарант за европейския ни път. Определяхме го като партия, създадена от подземния свят, днес тя е гарант на борбата с него. Дефинирахме го като партия, която извира от най-тъмните недра на левицата, днес ГЕРБ стана гарант, че левицата повече няма да управлява. Сега Костов трябва да обясни как така изведнъж от черна партията на Борисов стана бяла. Или всъщност ДСБ заприлича на ГЕРБ?- Може би Иван Костов се ръководи от максимата: "Целта определя средствата"?

- Аз не споделям този принцип. Много зависи и от целта, и от средствата. В случая няма цел. Ако имаше ясно заявена алтернатива, ако ние кажем, че сме алтернативата на днешното управление и предлагаме конкретни неща, тогава може да се мисли за средствата и дали са оправдани. Сега единствената ни цел е да се свали БСП от власт. Според мен това не е достатъчно, защото аз бих се притеснил повече, ако "Атака" е на власт, или, не дай Боже, се създаде коалиция "Атака" и БСП. Тази комбинация е дори по-лоша от днешната.- Да поставим на везните тройната опозиция срещу тройната коалиция - коя страна ще натежи?

- Трите опозиционни партии са също толкова безпринципни, колкото трите управляващи. Да си припомним как се сформира това правителство. НДСВ и БСП предизборно тръбяха, че те са алтернатива една на друга. Събраха се безпринципно в името на властта и (под маската за еврочленство) се провалиха. Да си представим сега, че други партии, които са се обявявали за алтернативи, също направят коалиция (под благовидна маска). Съвсем очевидно е, че ще последва подобен провал. Не можем да си позволим продължаващи провали. Трябва ясно дясно послание, десницата да е ясно разпознаваема за избирателите.- Ако проектът ДСБ се е провалил, необходима ли е нова дясна формация?

- Неминуемо това ще стане. Не мисля обаче, че моментът е подходящ. Съществуването на преходните лидери и вдясно, и вляво, замърсява терена и е много трудно да се пробие. При този провал на левите, ако имаше десница, каквато в момента не съществува, щеше ясно да се види прилив на доверие и обществена подкрепа към нея. Ситуацията, в която се намираме, е лоша, защото политическата ни система няма десен крак, а левият е гангренясал! Липсата на алтернатива прави народа апатичен. Тогава много лесно могат да се прокарат антидемократични мерки. Свидетели сме на възобновяването на подслушванията , репресията и пълното беззаконие.- След като не сте съгласен с позицията на ръководството на ДСБ, бихте ли напуснал парламента?

- Сериозно обмислям подобна стъпка. Повече от две години се опитвам заедно с някои колеги, които ме подкрепят, да формирам различно мнение в партията. Дни след втория тур на президентските избори за първи път поставих болезнените въпроси сред най-тесен кръг от съмишленици. Когато видях, че не само не се взимат мерки, напротив, върви се тъкмо в обратната посока, започнах да говоря публично. Ние винаги търсим вината във външния враг, без да виждаме гредата в своите очи. Няма вариант, при който Иван Костов ще напусне парламента или лидерския пост в ДСБ, независимо от призивите и ситуацията, защото той доказа, че не притежава достойнствата на европейски политик. Естествено е, когато си имал поредица от загуби, да си подадеш оставката. Не може с личен пример на съветски тип ръководител да претендираш, че ще водиш държавата към Европа.- Говорите ли си с Иван Костов, как общувате в групата?

- С някои колеги от другия "лагер" разговаряме, но като цяло преобладава сталинският принцип: "Има човек - има проблем, няма човек - няма проблем". Слава Богу, не живеем в онези години! Шоковото състояние , параноята и страхът, които тресат ръководството на ДСБ, тези залитания към ГЕРБ и "Атака", показват, че проблемите се множат.- Обсъждат ли се варианти за предизборна или следизборна коалиция?

- В момента според мен се правят усилени опити за следизборна коалиция. Тъй като ГЕРБ ясно заяви, че не желае съюз с ДСБ преди изборите. По-вероятно е да се правят опити за коалиция със СДС, въпреки че Пламен Юруков категорично се противопоставя на тази идея. Изборните резултати показаха, че самостоятелно двете формации вземат повече гласове, отколкото ако са в съюз. ДСБ и СДС с много усилия вкара 11 съветници в общинския съвет. В СДС разбират този проблем и имат своя писта. Лидерите на двете формации ще решат дали ще правят коалиция, или не. Според мен ДСБ трябва да се яви самостоятелно на изборите, като много бързо се върне на основополагащите си позиции.- Как ще стане това?

- Иван Костов създаде ДСБ с определени принципи и очевидно тогава не е бил искрен. След като изигра този вариант при създаването на партията, може да го изиграе и сега. Ако тогава беше искрен, днес нямаше да е в тази патова ситуация. Подобни негови пируети в политиката не са един и два. За мен това е единственият шанс. Ако това не стане, агонията ще продължи. Имаше един виц, дето шопът попитал: "Оти ги ручахме жабетата". В нашия случай защо се разделихме със СДС.- Според вас Бойко Борисов ли ще е следващият премиер на България?

- Аз не мога да гадая, защото Бойко Борисов най-напред трябва да затвърди доверието, на което се радва в момента. Трябва да реши няколко ключови проблема, единият е за боклука на София. Убеден съм обаче, че следващото управление няма да бъде по-добро от днешното, което е тъжна перспектива. Питам се колко дълго ще продължи лошото управление на страната. Дали ще се справим с още един мандат, след което политическата система ще се нормализира. Дали ще вървим към двуполюсен модел или ще продължим да затъваме в това блато на консенсусно поведение, което е пагубно за страната.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница