Красимир Стоянов, главен секретар на Президента на РепубликатаДата25.07.2016
Размер104.2 Kb.Красимир Стоянов, главен секретар на Президента на Републиката

Роден на 13 май 1950г. в Стара Загора. През 1974 г. завършва ВХТИ – София, специалност “Технология на електрохимичните производства и източници на ток”, а през 1985 – Академията за обществени науки в Москва, специалност “Политология”. Бил е политически работник до 1989 г., а след промените – политически помощник на зам.-председател на БСП, ръководител на група за подпомагане на парламентарната дейност на БСП, секретар на ПГ на БСП и коалиция, зав. отдел на ВС на БСП. Главен секретар на 37-ото Народно събрание, главен съветник на зам. председател на 38-ото Народно събрание. От 2000 г. е член на ВС на БСП, на Изпълнителното бюро на ВС на БСП и секретар на ИБ на БСП. Женен, с две дъщери.Андрей Караславов, началник на Кабинета на Президента Роден на 23 септември 1948 г. През1972 г. завършва “Международни отношения” в Московския институт по международни отношения. През периода 1974-1977 г. работи последователно като стажант аташе, аташе и трети секретар в МВнР, отдел “Западна Европа”. От 1977 до 1980 г. е трети секретар в посолството в Бон, ФРГ. В следващите осем години работи в отдел “Международен” на ЦК на БКП, а след това – като съветник и пълномощен министър в посолството в Бон, от юли 1990 до март 1991 г. е временно управляващ посолството. След три годишно прекъсване през 1993 г отново се връща в МВнР. От 1995 до 1997 г. е началник на кабинета на министъра на външните работи, а от април до септември 1997 г. е пълномощен министър, временно управляващ посолството на Република България в Стокхолм, Швеция. Владее 4 езика – немски, английски, шведски и руски. Женен , с две деца.

Тодор Велев, ръководител на програмата на Президента

Роден на 25 май 1954 г. в с. Караш, община Роман. Завършва история в СУ "Св. Климент Охридски" през 1978 г. Научен сътрудник в Института по история на БКП. Разработва теми, свързани с антифашистката борба в България и с македонския въпрос в отношенията между комунистическите партии на Балканите по време на Втората световна война. От лятото на 1994 г. е секретар на Комисията по идейно развитие на ВС на БСП, а от началото на 1997 г. - началник на Кабинета на Председателя на ВС на БСП. Автор на редица студии, статии и на една стихосбирка.
Бойка Башлиева, секретар по връзки с медиите

Завършила е журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализация в Reuters Foundation – Лондон. Била е стажант-репортер във вестниците “Народна армия” и “Работническо дело”, парламентарен репортер и ръководител на икономическия отдел на в. “Дума”, нещатен кореспондент на БТА във Вашингтон, редактор във в. “Монитор” и в. “Банкеръ”. От 2000 г. е прессекретар на председателя на ВС на БСП. Владее английски и немски. Омъжена, 1 дете.

Ивайло Калфин, секретар по икономическите въпроси

Роден на 30.05.1964 г. в София. Завършил е френска езикова гимназия. Има магистърски степени по Международни икономически отношения от УНСС (1988) и по Международно банкиране от Университета в Лафбъро, Великобритания (Loughborough University) (1999). Специализирал е в Австрия и САЩ. Народен представител в 37-то и 38-то Народно събрание. Работил е в областта на външната търговия и като консултант по корпоративни финанси и макроикономически анализи. Преподава финанси в Интернешънал Юнивърсити-София по програма на Университета в Портсмут, Великобритания. Владее английски, френски, испански и руски езици. Занимава се с гмуркане и скуош. Женен, с една дъщеря.

Николай Николов, секретар по социалната политика

Роден на 25.01.1951 г. в Ямбол. Магистър по икономика, завършил през 1974 г. специалността "Икономическа кибернетика" в Московския икономически университет "Плеханов", докторант в УНСС, София. Специализирал e социално осигуряване в София и социална политика и публична администрация в Обединения виенски институт, Харвардския институт за международно развитие и Джорджтаунския университет в САЩ. Бил е член на управителния съвет на Националната здравно-осигурителна каса, старши консултант към Американската агенция за международно развитие, управител на Националния осигурителен институт от създаването му през 1996 до 2000 г., заместник-министър на труда и социалните грижи от 1993 до 1996 г., началник на Главно управление "Социално осигуряване" от 1990 до 1996 г., експерт в Комисията по труда и социалното осигуряване на Народното събрание през 1992 г. Бил е и дългогодишен член и председател на Комисията по социално осигуряване и подпомагане в Националния съвет за тристранно сътрудничество и член на Комисията по опрощаване на несъбираемите държавни вземания към Президента на Републиката. Преподавател в Училището по мениджмънт към Нов български университет, лектор и автор на редица статии, доклади, книги и проекти в социалната област. Женен, със син и дъщеря. Владее френски и руски.

Костадин Паскалев, съветник по вътрешната политика

Роден на 9.12.1961 г. в с. Кърналово, област Благоевград. През 1985 г. завършва Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", специалност "Математика". През 1997 г. специализира в Академията по мениджмънт в Мюнхен, Германия. През 1998 г. специализира местно самоуправление в университета в Северна Каролина, САЩ. 1985 - 1995 г. - преподавател по математика в СОУ "Иван Вазов" - Благоевград и хонорован асистент по математика в ЮЗУ "Неофит Рилски" Благоевград. От октомври 1995 до юли 2001 г. - кмет на община Благоевград От юли 2001 до декември 2002 г. - вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството на Република България. 1996 г. - 2000 г. - член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България. От януари 2000 до есента на 2001 г. - председател на НСОРБ.

Георги Димитров, секретар по външна политика

Роден на 2.10.1957 г. в София. Завършил е международно право в Московския държавен институт за международни отношения. Работил е като трети секретар в постоянното представителство на Република България при ООН и други международни организации в Женева (1988-1991), като главен специалист, експерт и гл. експерт в отдели “ООН и разоръжаване” и “Европейски регионални структури” и управление “Международни организации” в МВнР (1991-1993), и като началник управление “Международни организации” в МВнР (1993-1996). До октомври 1997 г. работи в постоянното представителство на България към ООН, ОССЕ и други международни организации във Виена, пълномощен министър, заместник-постоянен представител. Член и ръководител на български делегации на редица международни форуми и конференции по въпроси на ООН, международната сигурност и разоръжаването, неразпространението и контрола върху търговията с оръжие и др.Генерален секретар на Софийската среща на министрите на външните работи на страните от Югоизточна Европа. Изпълнителен директор на Българското дипломатическо дружество. Владее английски, руски и френски. Женен, една дъщеря.

Златин Тръпков, секретар по външна политика

Роден на 30.1.1957 г. в Поморие. Магистър по международно право на Киевски държавен университет. Специализира в Колежа на НАТО в Рим (1993 г.) и в Институт за изследване на сигурността между Изтока и Запада в Ню Йорк през 1989 г. Работи над 15 години в МВнР. Участник в делегацията на България за преговорите по обикновените въоръжени сили в Европа /Виена, 1989-1990 г./. Работил е в Посолствата на Република България в Япония и в Полша, в МВнР – като началник управление “Координация и анализ”. Участник в редица двустранни и многостранни преговори. Член на Българското дипломатическо дружество, на Национална асоциация за международни отношения. До момента – изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Хоноруван асистент в НБУ. Има над 40 статии в областта на външната политика и международното право в българския периодичен и научен печат. Негови статии са публикувани и в специализирани издания в Люксембург и САЩ.

Никола Карадимов, секретар по външна политика

Роден на 25.10.1942 г. в Пловдив. Завършил е Висшия институт по строителство и архитектура. Има специализация по жилищна политика в Националния жилищен институт в Брюксел, Белгия (1976 г.) и в Съсекския университет в Англия (1991 г.) Ст. н. с. по жилищна политика. Работил е като проектант на електрически централи, жилищни сгради, училища и спортни съоръжения. Главен проектант на болници, училища и детски градини в страни от Третия свят. От 1987 до 1991 г. работи като директор и главен директор по жилищна политика в Министерството на строителството и архитектурата и като представител на България в работната група по жилища при Европейската икономическа комисия към ООН. През 1991-1992 г. е министър на регионалното развитие, жилищната политика и строителството. От 1993 до 1997 г. е посланик на Република България в Кралство Дания. 1997 г. – министър на регионалното развитие и благоустройството. От 1997-1999 г. е посланик на Република България в Европейските общности – Брюксел. През 2000 г. – национален координатор на Република България по Пакта за стабилност в Югоизточна Европа. Владее английски, френски и руски. Женен, с двама сина.

Добрин Канев, секретар по изследвания и анализи

Роден на 23.10.1948 г. Завършил е икономика на външната търговия във ВИИ - София. Доктор по философия. Доцент в НБУ, зам.- ръководител на Департамент по политически науки. Постоянен старши сътрудник на Центъра за изследване на европейската интеграция на Бонския университет. През 1995-1997 г.-. създава и ръководи отдел “Парламентарни изследвания “ на Народното събрание. Бил е гост-преподавател и е изнасял лекции в университети във ФРГ, Великобритания, САЩ, Белгия. Главен редактор на сп. “Политически изследвания" и член на международната редколегия на сп. “Преглед на Югоизточна Европа” – Дюселдорф. Автор на редица монографии и научни статии в България и чужбина по въпросите на социалдемокрацията и на българската политическа система. Владее немски, английски, руски, френски. Женен, с двама синове.

Ертан Кара, секретар по икономическите въпроси

Роден на 16.05.1972 г. в Кърджали. Завършил е Анкарския университет - Турция, специалност “Международни отношения”, и Технически университет – София, специалност “Индустриален мениджмънт”. Работил е като изпълнителен директор на “Света Елена” АД – София, като бизнесконсултант на “Битова електроника” АД – В. Търново и в “Систем комерс” АД – София.

Ибрахим Ахмедов, секретар по земеделието

Роден на 1.11.1938 г. Завършил е Аграрен университет – гр. Пловдив. Доктор на селскостопанските науки. Работил е като агроном в Разградска област, научен сътрудник в КОС – Разград. От 1972 г. до сега е научен сътрудник в Добруджанския земеделски институт. Има над 100 научни публикации. Владее английски и руски. Женен, с две деца.

Николай Слатински, секретар по националната сигурност

Роден на 16. .6.1956 г. в Перник. Завършил е Национална математическа гимназия в София , а след това – факултет по математика и механика в Харковския държавен университет, Украйна. Доктор по математика. Народен представител от 1990 до 1994 г. Председател на Комисията по национална сигурност в 36-ото Народно събрание. През 1995-1997 г. е стипендиант на НАТО на тема “Граждански контрол на системата за национална сигурност”. През 1994 г е специализирал също по проблемите на гражданския контрол над въоръжените сили ( в Гармиш Партенкирхен, Германия), както и по проблемите на контрола върху разузнаването (във Форин офис на Великобритания) Изнасял е доклади пред парламентарните асамблеи на ЗЕС и на НАТО. Преподавател по проблеми на националната и международната сигурност в УНСС- София, ЮЗУ – Благоевград, Славянски университет, НБУ, Варненски свободен университет. Участвал е в много международни проекти по проблеми на сигурността. Има 36 научни публикации, 6 от които в чужди издания. Владее руски и английски. Семеен, с три деца.

Петър Странчевски, секретар по националната отбрана

Роден на 1.01.1942 в София. Контраадмирал, о.з. Завършил е ВВМУ “Н.Й.Вапцаров” във Варна и Военноморска академия (командно-щабен профил) в Санкт Петербург, Русия. Участвал е в образователни програми “За ролята на военните в демократичното общество “ (организирана от Информационната агенция на САЩ) и “Гражданско-военни отношения” (организирана от Атлантическия съвет на САЩ). Бил е съветник по военноморските сили във Военния кабинет на президента (1992-1993), аташе по отбраната в Белгия/офицер за връзка с НАТО и ЗЕС, Брюксел (1994-1996), аташе по отбраната в Белгия, Холандия и Люксембург (1996-1997). Член на борда на директорите на Атлантическия клуб в България. Владее английски, руски и немски.

Пламен Киров, секретар по юридическите въпроси

Роден на 5.12.1960 г. в Плевен. Доктор по право, дисертация на тема “Избирателна система и политическо представителство”. Главен асистент в катедрата по конституционно право на Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Чете лекции също във ВТУ “Св.св. Кирил и Методий”, Нов български университет, УНСС и Висшата школа на МВР – Симеоново. Автор на множество научни публикации в областта на конституционното право и избирателните системи. Учредител и член на УС на Гражданска инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ). Участник в работна група за изработване проект за Конституция на Република България през 1991 г., както и на редица други законопроекти. От 1995 г. до този момент е член на всички централни избирателни комисии. Зам.-председател на Централните избирателни комисии за избиране на президент през 1996 г. и 2001 г. От 1995 до 1997 г. е съветник в Народното събрание и член на Съвета по законодателство в Министерството на правосъдието ( 1994-1996 г.) Член на Българската асоциация по философия на правото и на УС на Националната юридическа фондация.

Сабрие Сапунджиева, секретар по юридическите въпроси

Родена в Якоруда. Завършила е математическа гимназия в Благоевград и ВЛТИ в София – специалност “Вътрешна архитектура и мебелно производство”, а по-късно – специалност ”Право” в Югозападен университет “Неофит Рилски” – Благоевград. Член на Адвокатската колегия в Благоевград.

Цветан Сивков, секретар по юридическите въпроси

Роден на 28.11.1960 г. в Плевен. Доктор по право в СУ “Св. Климент Охридски”. Работил е като стажант-съдия в СГС, асистент, старши асистент и главен асистент в Софийския университет. Води лекционни курсове по териториално и селищно устройство и по местно управление също във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Има публикации в областта на местното управление, административното наказване и по въпроси на публичното право на Германия. Женен, с една дъщеря.

Ген. Михо Михов - съветник на Президента на Републиката по военната сигурност на страната

Пилот по професия с повече от 2000 часа прелетяни на реактивни бойни самолети. Бил е командир на авиационен полк и дивизия за противовъздушна отбрана. От януари 1992 до юли 2002 г. последователно е командващ на Военновъздушните сили и началник на Генералния щаб на българската армия. След изтичане на мандата му е назначен за съветник на Президента на Републиката по военната сигурност на страната.

Филип Боков - секретар по координация на посланията

Роден на 3.6.1948 г. в София. Завършил е английска гимназия в София и специалност "Международни отношения" в Московския държавен институт за международни отношения. Работил е като аташе, трети секретар и пълномощен министър в посолството на България във Великобритания, като началник отдел "ООН и разоръжаване" в Министерството на външните работи и като първи заместник-главен директор на Агенция "София-прес". Ръководител на делегации на България на форуми на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа и член на делегациите на България на сесиите на Общото събрание на ООН през 1987, 1988 и 1989 г. Председател на Комитета за радио и телевизия (декември 1989 - февруари 1990 г.). Народен представител в VІІ Велико народно събрание и в 36-то и 37-то Народно събрание. Член и ръководител на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (1992-1997). Заместник-председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (1996). Съдружник в частна консултантска фирма (1997-2003 г.). Владее английски, шведски, руски и френски език.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница