Media Coverage, Business Lunch with Prime-minster Boyko Borisov, Jan. 29, 2013Дата29.08.2016
Размер247.29 Kb.
Media Coverage, Business Lunch with Prime-minster Boyko Borisov, Jan. 29, 2013
60 media attendees

Coverages in TV-s, online and print media

Over 15 000 Page Views

bTV

Борисов намекна за парламентарни избори на 7 юли


Video: http://btvnews.bg/bulgaria/borisov-namekna-za-parlamentarni-izbori-na-7-yuli.html

Парламентарните избори може да са на 7 юли. Това намекна премиерът Бойко Борисов на официален обяд с инвеститорите от Американската търговска камара.

Премиерът използва срещата си с бизнеса да агитира инвеститорите защо трябва да подкрепят ГЕРБ, а не БСП. Премиерът бе помолен от Американската търговска палата у нас да очертае пред инвеститорите основните приоритети на страната ни до 2020-та година, както и дългосрочното евроатлантическо сътрудничество. Точно в този момент Борисов обяви и възможна дата за изборите.

„За рамката на транс-атлантическото сътрудничество можем да говорим до 7 юли. Менда, кога са изборите или и ти не знаеш? След това евроатлантическото сътрудничество приключва. БСП при този референдум и яростна защита на Белене, почват да строят Белене. Ако някой от вас ми каже от кои милиарди ще вземем”, заяви премиерът Борисов. По думите на Борисов ако не победим ще се върнат братко и батко и „знаете как се затварят фондове един по един и всички програми”.

Премиерът очаква до две седмици да има както нов образователен министър така и изцяло нов екип в компрометиралия се през миналата година Фонд за научни изследвания.

„За съжаление министърът не ме чу когато му казах в петък, че въобще като чуя думата корупция не мога да я чувам, а камо ли да ми се говори от учени на площада. Помолих го да направи необходимите промени в този фонд. Той реши да ме убеждава в обратното. И затова всички включително, надявам се председателят на борда да си е подал оставката, че него го бях пропуснал, всички ще си отидат. Ще сложим нови хора, които да могат с учените да използват парите да направят наука”, коментар премиерът.

При втора победа на ГЕРБ на изборите Борисов обеща на инвеститорите данъците да останат ниски, бюджетният дефицит и външният дълг да се запазят на тези ниски нива, както и да продължи да инвестира в инфраструктура, образование и здравеопазване.

На въпрос на Соломон Паси кога и нашата страна ще стане член в Европейската космическа агенция премиерът отговори, че това е въпрос и на голям членски внос, който трябва да платим. Но в отговора си иронизира отново темата за ядрения референдум. „Може следващият референдум да е за космодрум да направим, до Пазарджик. Може и това да вземем решение за един ден”, пошегува се Борисов


 

Nova TV
29/01/2013 19:22 ч.

Премиерът: МОМН и научният фонд ще бъдат реконструирани

Промените щели да станат факт до две седмици, заяви премиерът


Video: http://novanews.bg/news/view/2013/01/29/43605/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%BD-%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B4-%D1%89%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B0%D1%82-%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8/

Оставките заради скандала с Фонда за научни изследвания продължават да валят. Премиерът Бойко Борисов очаква поста си да освободи и шефът на Изпълнителния съвет Рангел Гюров.  До две седмици образователното министерство и фондът щели да бъдат конструирани наново. 

 

Покрай напрегнатия вчерашен ден, премиерът забравил да поиска оставката на Гюров. 

Думата "корупция" пък коствала стола на Сергей Игнатов. 

 

За съжаление министърът не ме чу, когато му казах в петък, че въобще като чуя думата „корупция”, не мога да я чувам. А камо ли да ми се говори от учени на площада”, коментира Борисов.  

Не стана ясно дали премиерът подозира министърът в оставка в участие в корупционните схеми.

 

Помолих го да направи необходимите промени в този фонд, а той реши да ме убеждава в обратното”, каза още Борисов.Така, след него, с постовете си ще се сбогуват още хора, но кои точно - не стана ясно.

 

„Ще сложим нови хора, които да могат с българските учени да седнат и да използват парите да правят наука”, категоричен бе министър-председателят. 

По негова сметка тези промени ще отнемат не повече от две седмици.

 

Репортер: Марина Стоименова

Bulgarian National TV

29.01.2013 / 19:32


Video: http://bnt.bg/bg/news/view/93843/bojko_borisov_za_referenduma

Бойко Борисов за референдума

Премиерът Бойко Борисов определи референдума като нещо много хубаво и голяма крачка напред към това да се чуе какво мислят гражданите. Според него обаче темите, които ще се подбират занапред, трябва да са обществено значими, а не строго специфични. На работен обяд с представители на американската търговска камара и чуждестранни посланици у нас, премиерът заяви, че финансовата стабилност на страната в бъдеще ще бъде гарантирана, само ако ГЕРБ спечелят предстоящите парламентарни избори.

Темата на първия демократичен референдум Бойко Борисов  определи като специфична  и противоречива дори за експертите. И съжали, че общественото допитване е било експлоатирано за политически цели.

"Похарчихме доста пари. А близо 90% от българите казаха, че тази тема не им е интересна. Или са против, или не им интересна", коментира министър-председателят Бойко Борисов.

Затова, според премиера, ако се правят референдуми в бъдеще, трябва да се подбират теми, които действително са важни за цялото общество. Борисов отново повтори тезата си за стотиците  милиони, дадени от бюджета  за един гьол и благодарностите си към Станишев, че не е подписал договора за строежа на Белене.

"В това отношение помогна много. Разбира се, след това заради партията си и политиката си, после 20 милиона трябваше още да дадем  за този референдум и трябваше да играе този театър. Истинската, реалната работа я свърши той", заяви Борисов.

Фактът, че лидерът на ДПС е бил до социалистите на пресконференцията им след референдума, Борисов изтълкува като знак за бъдеща коалиция и насочи вниманието на участниците в срещата към предстоящите парламентарни избори. Заяви, че само ако ГЕРБ спечели, страната ни ще запази финансовата си стабилност, ниския  бюджетен  дефицит и външен дълг, които са пример за цяла Европа.

"Защото след това, ако не победим, ще се върнат „Батко и Братко" и знаете как след това се затварят всички програми и пари", посочи Бойко Борисов.

На многобройните представители на бизнеса в залата,  Борисов заяви, че целта на неговото правителство е да достигне 80 процента усвояване на европарите през тази година и сравни ситуацията с под 1 процент усвояемост при предишното управление. Посочи също, че за първа година кандидатстваме и за пари по програмите за образование и наука.

"За съжаление, министър Сергей Игнатов не ме чу, когато му казах в петък, че въобще думата корупция, не мога да я чувам, а камо ли да ми се говори от учени на площада. Помолих го да направи необходимите промени в този фонд. Той реши да ме убеждава в обратното. Затова всички, днес да се надяваме, че и председателят на борда на фонда да си е дал оставка, ще си отидат. На тяхно място  ще бъдат сложени  нови хора, които да могат заедно с учените  да седнат и да използват парите, за да правят наука", каза още министър-председателят.


Автор: Ирина Цонева

29.01.2013 / 19:48


Борисов за стрелбата срещу Баретата


Video: http://bnt.bg/bg/news/view/93835/borisov_za_strelbata_sreshtu_baretata
Премиерът коментира стрелбата срещу Златомир Иванов - Баретата. Бойко Борисов посочи като евентуална причина - истини, казани от свидетели по време на делото срещу сочения за наркобос.

Вътрешният министър Цветан Цветанов пък от Брюксел припомни, че Баретата е бил човек, с когото много хора в подземния свят са се съобразявали. Също в белгийската столица - главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че това е демонстрация на безнаказаност.

"Винаги съм твърдял, че когато става дума за извършени престъпления и има присъда на първа инстанция тези хора трябва да стоят в ареста. Това, първо е здравословно за самите тях. Хората, които се конвоират и не са под домашен арест, а са в следствения арест отиват по съвсем друг маршрут със специална охрана, през вътрешния двор", обясни министър-председателят Бойко Борисов.

"Аз вярвам, че колегите ще вложат максимален професионализъм и ще можем да разкрием поръчителите и извършителите на това покушение днес. Златко Баретата е човек, с който много хора са се съобразявали. И човек, който е в състояние да оказва сериозен рекет, изнудване и, разбира се, да участват в наркоразпределението на пазара в България", това заяви Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи.

"Няма спор, че това е, аз бих го нарекъл, възможно най-бруталното посегателство, дори не с оглед фигурата, а с оглед мястото и показаното брутално съзнание за пълна безнаказаност, което, дай Боже, да успеем да ликвидираме", допълни главният прокурор Сотир Цацаров.
Автор: Ирина Цонева

http://bnt.bg/bg/news/view/93835/borisov_za_strelbata_sreshtu_baretata

Борисов за стрелбата срещу Баретата


29.01.2-13 11:00

Много истини са казани от много свидетели, докато делото срещу Златомир Иванов-Баретата е гледано на първа инстанция в Софийския градски съд, така министър-председателят коментира стрелбата по подсъдимия тази сутрин. Борисов каза още, че се надява на промени в законите, които да гарантират, че получилите един път осъдителна присъда ще чакат развоя на процесите зад решетките, а не в домашни условия. Премиерът отбеляза още, че пространството пред Съдебната палата е много удобно за покушения.

"Винаги съм твърдял, че когато става дума за извършени престъпления и има присъда на първа инстанция тези хора трябва да стоят в ареста. Това, първо е здравословно за самите тях. Хората, които се конвоират и не са под домашен арест, а са в следствения арест отиват по съвсем друг маршрут със специална охрана, през вътрешния двор", обясни министър-председателят Бойко Борисов.

Автор: Ирина Цонева

Bulgaria On Air TV
Video:
http://bgonair.bg/bg/news/economy/read/borisov_fiskalnata_disciplina_shte_se_zapazi_ako_gerb_specheli_izborite/

Борисов: Фискалната дисциплина ще се запази, ако ГЕРБ спечели изборите

Премиерът подчерта, че са надява усвояването на европейски средства да достигне 80%.


Пред повече от 250 представители на американски компании, посланици и министри премиерът Бойко Борисов гарантира, че страната ни ще продължи да следва строга фискална дисциплина, която по думите му ще гарантира икономическия растеж. По време на форум, организиран от Американската търговска камара, той обеща ръст на брутния вътрешен продукт в случай, че ГЕРБ победи на предстоящите парламентарни избори.

"Бюджетният дефицит ще се запази, както и външният дълг, а брутният вътрешен продукт - ще се вдига. С едните сме едно семейство, а с другите- най-добри партньори", коментира Борисов, визирайки САЩ и Европейския съюз. Той допълни, че са надява размерът на усвоените европейски средства да достигне 80%. По този начин ще имаме основания да настояваме за повече средства през следващия програмен период от 2014 до 2020.

Премиерът Бойко Борисов не пропусна да отбележи, че е необходимо всички държави-членки на Европейския съюз да спазват Маастрихтските критерии. Борисов изтъкна редица икономически ползи за инвеститорите, ако предпочетат да развиват бизнеса си именно в България-ниски данъци и такси, добър кредитен рейтинг.

Борисов подчерта още, че страната ни не може да си позволи да строи нова ядрена централа и че усилията ще бъдат насочени към изграждане на седми блок в АЕЦ „Козлодуй“.Council of Ministers


Бойко Борисов: За четири години България постигна финансова дисциплина, която е пример в Европа

29 Януари 2013

„За четирите години управление на ГЕРБ България постигна такава финансова дисциплина, която се дава за пример и за радост – високо се цени от европейските ни партньори. Нисък бюджетен дефицит, ниски нива на външния дълг и спазване на Маастрихстките критерии - с това могат да се похвалят малко държави в ЕС.“ Така министър-председателят Бойко Борисов започна презентацията си пред членовете на Американската търговска камара по време на работен обяд днес. Той изрази надежда, че повечето европейски държави ще повишат макроикономическите си показатели и ще покажат стабилност във финансово отношение, тъй като кризата в дадена страна влияе и на тези в съседство.

Премиерът посочи кои са ключовите за изминалата година събития в обществено-политическия и икономическия живот на страната ни. По думите му най-неблагоприятно в много аспекти се е отразил атентатът на бургаското летище „Сарафово“. Той изказа благодарността си към американските, израелските и европейските служби за помощта, която са оказали и продължават да оказват в хода на разследването. Министър-председателят определи покушението над лидера на ДПС Ахмед Доган като осъдителен акт, но призова да не се правят прибързани изводи, преди да е приключило разследването по случая. „Провокации винаги ще има, особено в период преди избори, както се намираме в момента“, подчерта г-н Борисов.

Относно допитването до българския народ по въпроса за ядрената енергетика в България, премиерът изрази надежда, че за в бъдеще референдуми ще се провеждат по истински важни за обществото теми.

„България е от малкото страни, които използват европейските пари по предназначение“, заяви министър-председателят в отговор на въпрос за усвояването на средствата по европейските програми. Премиерът Борисов изрази надежда, че през 2013 г. процентът на усвояване ще достигне 80%.

Mediapool.bg
При победа на ГЕРБ – финансова стабилност, с БСП - “Батко и Братко” се връщат на власт
15:08 | 29.01.2013 | 6236 прочитания | Лили Границка

Парламентарните избори ще са на 7 юли, съобщи премиерът Бойко Борисов, който е уверен, че останалите коалиции няма да могат да победят ГЕРБ, а ако това случайно стане, ще настъпи край на финансовата стабилност, трансатлантическото сътрудничество и "Батко и Братко" ще се върнат на власт.
Съобщението бе направено във вторник по време на делови обяд с Американската търговска камара, в присъствието на 250 американски компании, чужди дипломати и журналисти.
Срещата премина при засилени мерки за сигурност, защото беше на стотина метра от Съдебната палата, където часове преди това бе прострелян Златомир Иванов – Баретата.
Основната тема на разговорите бяха бъдещото развитие на България, “Европа 2020” и трансатлантическото сътрудничество. Бизнесмените също се включиха, като всеки задаваше въпроси в сферата, която го вълнува – от зелена енергия, през образование и инвестиции, до участието на България в международни организации.
Премиерът засегна всички злободневни теми от атентата на летището в Сарафово, през нападението срещу Ахмед Доган и референдума, а “за да не го питат журналистите” коментира и стрелбата срещу Златко Баретата.
На срещата Бойко Борисов дойде с подкрепление от четирима министри – на икономиката Делян Добрев, на транспорта Ивайло Московски, на екологията Нона Караджова и на труда и социалната политика Тотю Младенов.
За изборите
“За трансатлантическо сътрудничество може да говорим до 7 юли. После ако не вземем изборите то приключва. Менда, тогава ли бяха изборите?”. Така премиерът отговори на въпроса на председателя на Американската търговска камара за бъдещето на трасатлантическото сътрудничество. Зам.-председателят на парламента от ГЕРБ Менда Стоянова също беше на срещата, но не се чу нейният отговор. Досега ГЕРБ не са обявявали дата на парламентарните избори, които би трябвало да се насрочат от президента след консултации с политическите сили.
Премиерът отказа да коментира какви дългосрочни ангажименти на правителството в края на мандата заради предстоящите избори. “За финансовата стабилност аз не гарантирам. Може да гарантирам, ако спечелим изборите”, каза Бойко Борисов, независимо, че и той, и финансовият министър Симеон Дянков при други поводи са отдавали заслуженото на всички предходни правителства от 1997 г. насам за запазването на финансовата стабилност и валутния борд.
Борисов разясни на присъстващите, че бъдещите коалиции вече са се оформили.
“Видяхте, за съжаление, че председателят на ДПС също се беше наредил до социалистите. Очертаха се коалициите. Мисля, че и заедно няма да могат да ни победят”, каза премиерът. Той предупреди, че ако БСП и ДПС се върнат на власт, това означава край на финансовата стабилност и връщане на “Батко и Братко” на власт.
БСП ясно казаха, че искат да се строи АЕЦ “Белене”, за “един гьол” пръснаха близо 1 млрд. лв. от държавния бюджет, коментира Борисов и увери, че няма да спре да напомня това на Станишев. Той за пореден път каза, че заради "Белене" през май трябва да извади и да плати 400 млн. лв. на френската банка “Париба”. В същото време тези пари му трябвали за съфинансирането на европейските проекти.
"400-те млн. евро за "Париба" ми трябват да си дофинансирам проектите"
“Оттук нататък, ако някой от вас ми каже - от кои милиарди ще вземем – образование, спорт, здравеопазване, инфраструктура... На нас ни трябват още само 300 млн. само, за да докофинансираме инфраструктурните проекти. Точно тези, които ще дам на "Париба" – 400 милиона - ми трябват, за да си дофинансирам проектите, и те са заминали на един гьол. Всичките”, каза Борисов.
Той припомни и стенограмата, която прочете пред министрите си преди седмица. “С министерско постановление - 300 милиона. Станишев вика: "Не сме харчили пари от бюджета". Кажете - на какъв език да му кажа – каня всички посланици - идете в деловодството на МС и прочетете министерското постановление. Щом Дянков се изнервя, може да си представите колко е тежка ситуацията вече – да им казваме и да ги убеждаваме”, каза с усмивка Борисов.
“Ако не победим, ще дойдат Батко и Братко и ще има несъответствие. Така звучи на дипломатичен език спирането на парите от Европа”, каза премиерът.
В същото време при победа на ГЕРБ на изборите данъците ще останат ниски, бюджетният дефицит и външния дълг ще се запази, брутният вътрешен продукт ще се вдига, административният капацитет ще расте, обеща Борисов. Той попита: “Кой премиер не иска да изкара 3 - 4 милиарда дълг и да го инвестира в пенсии и заплати?”. Но напомни, че трябва да се спазват правилата на Европейския съюз за фискална дисциплина. Затова няма да се хване на популистки обещания, с които се печелят гласове, а ще пази фискалната стабилност.
Говорих с Дейвид и Фредерик, България няма проблеми с кохезията
Премиерът даде пример със “социалиста Сапатеро”, който “вдигаше дълга, всички го виждаха и сега испанците горчиво плащат”. “Колкото повече се наливат пари в нереформирани сектори, толкова повече следващите поколения ще плащат. За това държим всеки да спазва критериите”, каза премиерът. Защото “няма безплатен обяд и днешният сигурно, някой го плаща”, допълни той.
Премиерът се обяви против двойните стандарти в Европа и призова “всички да си покриват Маастрихските критерии, така както ние спазихме шенгенските”. Борисов е за даване на повече правомощия на Еврокомисията и строги наказания за държавите неспазващи изискванията.
В момента ситуацията в ЕС по отношение на политиката на сближаване Борисов описа така: “Като свършат парите – започват кавгите”.
Според премиера обаче на България й е лесно за защити позицията си да не се намаляват парите за кохезията, защото “всичко, което ползваме отива за цяла Европа”. Причината през страната ни минават пет европейски транспортни коридора и ние сме свързващото звено между Европа и Азия. Освен това обучаваме лекари и ИТ специалисти, които след това захранват не само европейския трудов пазар, но и САЩ, Австралия, Канада, изтъкна премиерът.
“Говорих с Дейвид (б.р. премиер на Великобритания) и Фредерик (премиер на Швеция). България няма проблем с кохезията, защото много точно използваме европейските пари по важните за Европа теми”, каза Борисов.
Той посочи, че започваме с лош старт преговорите за бъдещия програмен период на ЕС 2014 – 2020 г. “Казано образно – ако имаме 100 единици и сме усвоили към момента 30, но искаме 120. Как да очакваме да ни разберат? Вие сте мениджъри и от вас ако го поискат, вие как ще реагирате? Затова тази година трябва да усвоим поне 80% от еврофондовете”, вдигна високо летвата премиерът.
Нападение като това срещу Доган може да се случи навсякъде
“Нападението, посегателството, покушението, атентатът срещу Ахмед Доган, не съм юрист не знам кой е правилният термин, е недопустимо и се отрази много тежкo на всички българи”, каза премиерът.
“Това дори и в тази зала може да се случи. Трябва да ви кажа, че реакцията никога не може да бъде толкова бърза, колкото ни се иска. Неслучайно и в Съединените щати подобни атентати има, и даже успешни", допълни Борисов по повод нападението срещу бившия лидер на ДПС.
Според него от този случай не трябва да се правят “генерални изводи”. "При всички случаи това е много осъдително и много неприятно за нас. Надявам се и парламентът да приеме подобна декларация и да не се случва пак. Особено в предизборни кампании нервите на всички са много опънати и винаги би могло да има провокации”, каза премиерът. Първият опит за обща позиция на Народното събрание за нападението срещу Доган се провали след като ГЕРБ не се съгласиха с формулировката на ДПС и БСП за “политическо покушение”.
За атентата в Сарафово, при който загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор, Борисов отбеляза, че очаква скоро да има обобщения доклад по случая.
Чудовищните цени на зелената енергия
Въпрос на адвокат Владимир Пенков за бъдещото на “незаконната” според него такса достъп за зелената енергия провокира Борисов отново да вземе думата.
“Ако трябва да избирам между инвеститорите и българските граждани, на първо място са ми българските граждани”, каза премиерът Борисов.
“Ако в Германия и Австрия вдигнат цената на тока с 13%, знаете ли какво ще стане? Ако Обама вдигне цената на тока с 13%, знаете ли какво ще стане?”, попита Бойко Борисов. Той нарече старите цени за зелена енергия “чудовищни”. И обясни, че е заварил проекти за 12 000 мегавата. “Нямаше как да ги плати българският народ, най-бедният в Европа, тези цени. Дори за 800 мегавата не може да ги плати. В света цените на новите технологии падат с дни. Така че 140 – 160 лв. за мегават е една прекрасна цена и пак имате голяма печалба”, каза премиерът.
Той разказа и как е взел решението за бърза промяна на закона, за да паднат цените от ВЕИ от 800 – 900 лв. за мегават на 140 – 160 лв. “Аз истински се уплаших, когато премиерите на две азиатски държави... Единият ми казва - готов съм веднага 5 милиарда евро да инвестирам, а другият казва - 3 милиарда евро в зелените енергии. Тогава събрах колегите и казах в парламента - бързо, сменяйте закона. Защото ако това се беше случило, нямаше да остане нито една нива. Всичко щеше да е в перки и соларни батерии. Щяхме да фалираме държавата. Така че, като казвате предвидимост, решението ми беше предвидимо за българите, защото защитих техния интерес”, отговори Борисов на адвоката.
Бъдещето на енергетиката
Той допълни обаче, че ако инвестира малкият и среден бизнес или си сложите панел на покрива, тогава е склонен да плати по-висока цена. “Цялата стратегия на правителството и усилията, които ще вложим в следващите, дай Боже, години, е - енергийна ефективност. “България може да не харчи по 800 млн. лв. от разходите за топлоенергия и съответно – осветление. Можем да спестим над 1000 мегавата, поне. Един реактор ни е горе-долу загубата, която търпим по електропреносната система”, каза Борисов.
Позицията ни е ясна. Удължаваме живота на V-ти и VI-ти реактори на АЕЦ “Козлодуй” и строим VII-ми. Въглищата и “Мариците”. В момента държим 500 мегавата затворени. Няма пазар за тях. Изнасяме 1500 мегавата ток. Те излизат и лъжат хората – 60 000 работни места.

The Sofia Globe

European partners appreciate Bulgaria’s fiscal discipline, Borissov tells AmChamPosted Jan 29 2013 by The Sofia Globe staff in Bulgaria, News

Prime Minister Boiko Borissov, addressing a January 29 2013 American Chamber of Commerce in Bulgaria lunch audience, praised the performance of his centre-right government’s fiscal management in the four years it has been in office.

Borissov said that the financial discipline achieved by his GERB government was appreciated by Bulgaria’s European partners. The country’s low fiscal deficit, low foreign debt and compliance with the Maastricht criteria could be boasted by few countries in the European Union, according to the Prime Minister.

He expressed hope that other European countries would improve their macroeconomic indicators and show stability in financial terms, because a crisis in one country affects those nearby.

Listing the key events in Bulgaria in the past year, Borissov said that the worst in many respects was the suicide bombing terrorist attack on a group of Israeli tourists at Bourgas Airport. At the same time, he expressed his gratitude to the assistance given by United States, Israeli and European institutions in the investigation.Borissov described the January 19 gas-pistol-pointing incident involving Ahmed Dogan at the Movement for Rights and Freedoms congress in Sofia as a “reprehensible act” but warned against drawing conclusions too hastily before the investigation into the incident (for which a man is in custody) is completed. Borissov said that in an election year – he hinted that the date for the regular parliamentary elections would be July 7 – “provocations” would always occur.

Commenting on the January 27 national referendum on the future of nuclear energy in Bulgaria, Borissov said that he hoped that in future, referendums would be held on issues of real importance to society.

Responding to a question about Bulgaria’s absorption of EU funds, Borissov said that Bulgaria was one of the few countries that used European funds as intended. He expressed hope that in 2013, the rate of absorption of EU money in Bulgaria would reach 80 per cent.


Novinite.com

Bulgaria PM: Grid Access Fee for Renewable Energy Producers Was Unavoidable


Energy | January 29, 2013, Tuesday| 165 views


Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov has admitted that the introduction of the contested grid access fee for renewable energy producers was his idea, but the decision was tough to take. Photo by BGNES

Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov has admitted that the introduction of the contested grid access fee for renewable energy producers was his idea, but the decision was tough to take.

"We would have driven the state to bankruptcy, had we not interfered on time," Borisov said Tuesday, commenting on the grid access fee paid by renewable energy producers.

"If we had fetched panels worth billions, we would be having no wheat but only wind turbines," Bulgaria's Prime Minister stated, as cited by econ.bg.

He pointed out that the decision to introduce the grid access fee, which was met with repeated protests of renewable energy producers, was his and had been pretty tough to make.

Bulgaria's Prime Minister emphasized that Bulgarian citizens were dearer to him than investors.

The grid access fee was introduced on September 14, 2012, after which renewable electricity producers staged multiple protests, asserting that the fee was discriminatory.

Meanwhile, Economy and Energy Minister Delyan Dobrev reminded that the fee was to be revised six months after its introduction.

He argued that the fee was absolutely legal, citing legal provisions on the matter from 2007.

Dobrev claimed that investments of EUR 5 B had already been made in renewable energy sources in Bulgaria, adding that the expenses for renewable energy projects were high and had to be covered by the investors.

Borisov noted that these expenses were currently covered by the people, whose electricity bills were 13% higher.

The Prime Minister stressed that renewable electricity was more expensive due to the fact that wind turbines and solar panels were imported from China as no investments had yet been allocated to a plant for such installations.

The Prime Minister also argued that grid losses in Bulgaria amounted to the output of a nuclear reactor.


Blitz

Бойко Борисов: Златко Баретата трябваше да е в ареста!


Винаги съм твърдял, че когато има присъда на първа инстанция, лицата трябва да са задържани, заяви премиерът

Публикувано: 29 ян. 2013, 13:07 | Обновено: 29 ян. 2013, 13:07


прочитания: 7237 | коментари: 36

“Винаги съм твърдял, че когато има присъда на първа инстанция, лицата трябва да седят в ареста”, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти.Той направи коментара си от хотел “Шератон”, където започва негов работен обяд с чужди посланици и над 150 представители на бизнеса, по повод стрелбата срещу Златомир Иванов - Златко Баретата.

"Винаги съм твърдял, че всеки, който е получил присъда на първа инстанция, трябва да бъде в ареста. Тези хора, осъдените на първа инстанция, са защитени и е по - здравословно да бъдат в ареста и тогава ще има кой да се грижи за тяхната охрана”, смята министър-председателят.

“Ако Златко Баретата беше в ареста, щеше да бъде воден под конвой до Съдебната палата и щеше да бъде вкаран от задния вход, а сега, като е под домашен арест, е станал лесна мишена", смята Борисов.


Blitz

Бойко Борисов: Парламентарните избори ще са на 7 юли


- Ако не победим, ще се върнат Братко и Батко

Публикувано: 29 ян. 2013, 17:47 | Обновено: 29 ян. 2013, 17:47


прочитания: 678 | коментари: 26

Парламентарните избори може да са на 7 юли, намекна премиерът Бойко Борисов на официален обяд с инвеститорите от Американската търговска камара. Премиерът използва срещата си с бизнеса да агитира инвеститорите защо трябва да подкрепят ГЕРБ, а не БСП.Премиерът бе помолен от Американската търговска палата у нас да очертае пред инвеститорите основните приоритети на страната ни до 2020-та година, както и дългосрочното евро-атлантическо сътрудничество. Точно в този момент Борисов обяви и възможна дата за изборите.

„За рамката на транс-атлантическото сътрудничество можем да говорим до 7 юли. Менда, кога са изборите или и ти не знаеш? След това евроатлантическото сътрудничество приключва. БСП при този референдум и яростна защита на Белене, почват да строят Белене. Ако някой от вас ми каже от кои милиарди ще вземем”, заяви премиерът Борисов.

По думите на Борисов ако не победим ще се върнат братко и батко и „знаете как се затварят фондове един по един и всички програми”, съобщи bTV.

Премиерът очаква до две седмици да има както нов образователен министър, така и изцяло нов екип в компрометиралия се през миналата година Фонд за научни изследвания.

„За съжаление министърът не ме чу когато му казах в петък, че въобще като чуя думата корупция не мога да я чувам, а камо ли да ми се говори от учени на площада. Помолих го да направи необходимите промени в този фонд. Той реши да ме убеждава в обратното. И затова всички включително, надявам се председателят на борда да си е подал оставката, че него го бях пропуснал, всички ще си отидат. Ще сложим нови нови хора, които да могат с учените да използват парите да направят наука”, коментира премиерът.


При втора победа на ГЕРБ на изборите Борисов обеща на инвеститорите данъците да останат ниски, бюджетният дефицит и външният дълг да се запазят на тези ниски нива, както и да продължи да инвестира в инфраструктура, образование и здравеопазване. /БЛИЦ

http://www.novinite.com/view_news.php?id=147336

Easy Assassination Spot in Downtown Sofia, Bulgarian PM Tells AmCham


The spot before the Central Courthouse in Bulgaria's capital is an "easy" one for shooting, Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov told AmCham during his annual luncheon with US investors in downtown Sofia shortly after a failed assassination attempt against emblematic mobster Zlatomir Ivanov, aka Zlatko Baretata (The Beret).

"Zlatko Baretata already has been sentenced by the first-instance court. I have always claimed that persons who have been sentenced at first instance will be much healthier if they stay in custody," Borisov told the American Chamber of Commerce in Bulgaria, reiterating his comments from the time when he was Bulgaria's Chief Interior Ministry Secretary in 2001-2005 when gangland murders peaked in the country.

"This is a very easy spot for shooting," the PM stressed referring to the spot in front of the Central Courthouse in Sofia, where Zlatomir Ivanov was shot at, and which is located just a few dozen meters away from the Sofia Sheraton Hotel Balkan, the meeting venue for Borisov's luncheon with AmCham.

He added that anybody who has a sentence from a first-instance court should be kept in custody or in a house arrest, and that in the latter case the defendant can be brought in under police protection through the back year of the Courthouse.

"Let's hope that some day we will have progress in the part of the legislation – so that persons with a sentence by a first instance court will be kept in custody," Borisov concluded his brief remark on the Baretata shooting in his speech to AmCham, after refusing to comment on the attack when entering the meeting venue.

Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov arrived Tuesday noon for a luncheon with the American Chamber of Commerce in Bulgaria (AmCham) in downtown Sofia even though an attempt to assassinate an emblematic mobster was made just meters away from the meeting venue a little earlier.Zlatomir Ivanov, aka Baretata, and one of his bodyguards were shot and wounded at about 9:30 am on Tuesday but in addition to the Borisov-AmCham meeting the assassination attempt failed to cancel any of the key trial hearings scheduled in the Central Courthouse, including a hearing of Otkay Enimehmedov, the 25-year-old ethnic Turkish Bulgarian who tried to assassinate ethnic Turkish leader Ahmed Dogan, leader of the DPS (Movement for Rights and Freedoms) party, at a party conference on January 19, 2013.

Novinite.com
http://www.novinite.com/view_news.php?id=147333

Bulgarian PM, AmCham Lunch Unperturbed by Mobster's Assassination Attempt


Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov arrived Tuesday noon for a luncheon with the American Chamber of Commerce in Bulgaria (AmCham) in downtown Sofia even though an attempt to assassinate an emblematic mobster was made just meters away from the meeting venue a little earlier.

Borisov showed up for his annual lunch meeting with AmCham at the Sheraton Hotel Balkan in downtown Sofia at about 12:30 EET on Tuesday, as the area was swarming with police after an assassination attempt that left key mafia boss Zlatomir Ivanov, aka Zlatko Baretata (The Beret), alive but with four gunshot wounds in front of the Central Courthouse a few dozen meters away from the luncheon venue.

US Ambassador to Bulgaria Marcie Ries opened Borisov's luncheon with AmCham.

Zlatomir Ivanov, aka Baretata, and one of his bodyguards were shot and wounded at about 9:30 am on Tuesday but in addition to the Borisov-AmCham meeting the assassination attempt failed to cancel any of the key trial hearings scheduled in the Central Courthouse, including a hearing of Otkay Enimehmedov, the 25-year-old ethnic Turkish Bulgarian who tried to assassinate ethnic Turkish leader Ahmed Dogan, leader of the DPS (Movement for Rights and Freedoms) party, at a party conference on January 19, 2013.

Later, during his speech to the forum, Borisov commented brief on Baretata's assassination attempt by saying that the spot before the Central Courthouse in Sofia was an "easy" one for shooting.Dir.bg

Борисов: Плащаме на ”Париба” от парите за инфраструктурата

Тези пари, които ще дадем на „Париба”, трябват, за да си дофинансираме инфраструктурните проекти, които сме започнали.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов на среща с Американската търговска камара по повод 400 милиона лева, които България трябва да изплати през май на банка "Париба" по проекта АЕЦ "Белене", предаде Агенция “Фокус”.
Ако НЕК не може да върне заема си към банките, електропреносната ни мрежа ще стане тяхна собственост, каза преди година Иван Костов. Тогава министър Делян Добрев обяви, че може да се наложи НЕК да пусне емисия облигации, за да изплати заема.

„Оттук нататък, ако някой от вас ми каже - от кои милиарди ще вземем – образование, спорт, здравеопазване, инфраструктура... На нас ни трябват още само 300 млн. за да докофинансираме инфраструктурните проекти. Точно тези, които ще дам на "Париба" – 400 милиона - ми трябват, а те са заминали за един гьол. Всичките”, ядоса се Борисов пред членовете на камарата.

Той отново припомни стенограмата, която прочете на Министерски съвет преди седмица за 300-те млн. лева за "Белене", гласувани с постановление през 2008 г., По-рано Станишев беше казал, че не е харчил бюджетни пари за централата.
"Кажете - на какъв език да му кажа – каня всички посланици - идете в деловодството на Министерски съвет и прочетете министерското постановление. Щом Дянков се изнервя, може да си представите колко е тежка ситуацията вече – да им казваме и да ги убеждаваме”, каза сега Бойко Борисов.

Пред бизнесмените Борисов обяви категорично, че държавата ще строи 7-ми реактор в АЕЦ "Козлодуй".


"5-и и 6-и реактор ще бъдат удължени. Въглищата и "Мариците" са добра диверсификация, направи сметките премиерът. Да, още са скъпи, но в един критичен момент България ще успее да удържи необходимостта от електричество чрез тези централи, каза още той. Борисов посочи, че в момента държим електроенергия, която няма пазар, и няма какво да правим с нея.
Бойко Борисов: Здравословно е хора с присъда на първа инстанция да са в следствения арест, а не - под домашен
29 януари 2013 | 14:01 | Агенция "Фокус"

Начало / Съдебна власт


София. Съдебната палата е много лесно място за стрелба. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на среща с Американската търговска камара, на която присъстваха 250 представители, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „Винаги съм твърдял, че когато за извършено престъпление има присъда на първа инстанция, тези хора трябва да стоят в ареста. Това, първо, е здравословно за тях и за тяхното здраве. Ако той не беше под домашен арест, за да си ходи сам в Съдебната палата - хората, които се конвоират и не са под домашен арест, а са в следствения арест, отиват по съвсем друг път, със специална охрана, през вътрешния двор. Това е много лесно място за стрелба. Знае се в колко часа има съдебно дело”, каза Борисов. „Да се надяваме, че един ден ще имаме и напредък в корекциите на тази част на законодателството. При издаването на първа инстанция на присъда, са разпитани много свидетели, много истини са се чули, които не са се знаели. Особено, когато става въпрос за организирани престъпни групи”, каза още той. Златина ДИМИТРОВА
Агенция "Фокус"
Бойко Борисов: Тези пари, които ще дам на „Париба”, ми трябват, за да си дофинансирам проектите, а те са заминали за един гьол

29 януари 2013 | 14:50 | Агенция "Фокус"

Начало / Енергетика
София. Тези пари, които ще дадам на „Париба”, трябват, за да си дофинансираме проектите. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на среща с Американската търговска камара по повод 400 милиона лева, които България трябва да изплати през май на банка "Париба" по проекта АЕЦ "Белене", предаде репортер на Агенция “Фокус”. „Оттук нататък, ако някой от вас ми каже - от кои милиарди ще вземем – образование, спорт, здравеопазване, инфраструктура... На нас ни трябват още само 300 млн. само, за да докофинансираме инфраструктурните проекти. Точно тези, които ще дам на "Париба" – 400 милиона - ми трябват, за да си дофинансирам проектите, и те са заминали на един гьол. Всичките”, каза Борисов.
Той припомни стенограмата, която прочете на Министерски съвет преди седмица. „С министерско постановление - 300 милиона. Станишев вика: "Не сме харчили пари от бюджета". Кажете - на какъв език да му кажа – каня всички посланици - идете в деловодството на Министерски съвет и прочетете министерското постановление. Щом Дянков се изнервя, може да си представите колко е тежка ситуацията вече – да им казваме и да ги убеждаваме”, каза Бойко Борисов.
Златина ДИМИТРОВА

Премиерът Бойко Борисов ще участва в работен обяд с представителите на Американската търговска камара

29 януари 2013 | 07:10 | Агенция "Фокус"

Начало / Министерски съвет


София. Премиерът Бойко Борисов ще участва в работен обяд днес с представителите на Американската търговска камара, съобщиха от правителствената информационна служба. Предвидено е в рамките на събитието министър-председателят да изнесе презентация на тема: „Правителствени приоритети и политики през новия програмен период и многогодишната финансова рамка на ЕС за 2014 - 2020 г.“
На работната среща са поканени да присъстват министрите Делян Добрев, Ивайло Московски и Тотю Младенов, посланици на страни у нас и над 150 представители на бизнеса.
Събитието ще се състои в столичния хотел „Шератон“, зала „Роял“

Бойко Борисов: Посегателството, покушението, атентатът срещу Ахмед Доган е недопустимо и се отрази много тежкo върху всички

29 януари 2013 | 14:07 | Агенция "Фокус"

Начало / Министерски съвет


София. Посегателството, покушението, атентатът срещу Ахмед Доган е недопустимо и се отрази много тежкo върху всички българи. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с Американската търговска камара, на която присъстваха 250 представители, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „Това дори и в тази зала може да се случи. Трябва да ви кажа, че реакцията никога не може да бъде толкова бърза, колкото ни се иска. Неслучайно и в Съединените щати подобни атентати има, и даже успешни", каза Борисов.
„Не могат да се правят генерални изводи. При всички случаи това е много осъдително и много неприятно за нас. Надявам се и парламентът да приеме подобна декларация и да не се случва пак. Особено в предизборни кампании нервите на всички са много опънати и винаги би могло да има провокации”, каза премиерът.
Атентатът в Сарафово беше огромен риск за българската икономика – за бъдещето на цял сектор, от който бюджетът има много постъпления, отбеляза той.
Златина ДИМИТРОВА
Бойко Борисов: Не може да си много добър учен, да стоиш на 250 лв заплата, и никой да не те е потърсил, ако си толкова добър

29 януари 2013 | 15:15 | Агенция "Фокус"

Начало / Общество
София. Полагат се големи усилия в областта на науката и образованието, особено за подготовката на докторанти. Това каза министър-председателят Бойко Борисов, на среща с представители на американския бизнес, предаде репортер на Агенция “Фокус”. На въпрос - за малкото заплащане на младите учени, които получават по 250 - 300 лв., Борисов отговори: „Последните милиони, които дадохме за университетите, бяха за докторанти, които взимат по 20 000 лв. – и за програми, и за библиотеки и за институти. Ако е за 250 лв., няма да стоят там”, каза той.
„Не можеш да кажеш – аз съм много добър учен, страшно съм умен, страшно много съм направил, и да взимаш 250 лв. заплата, и никой да не те е потърсил, ако си толкова добър”, каза Борисов.
Всяка година с Института по метеорология имаме проблеми накрая на годината. Платихме за него 250 000 лв., каза Борисов.
На въпрос - за инвестиции в космически изследвания, Борисов каза: „Не се знае – следващият референдум може да бъде космодрум да правим – до Пазарджик, за да бъде удобно. Може и това да вземем като решение един ден. За космоса не сме компетентни”.
Златина ДИМИТРОВА

Novini.bg

Бойко Борисов: Безплатен обяд няма


Бойко Борисов присъства на работен обяд с представители на Американската търговска палата в хотел "Шератон".

Пред посланиците премиерът коментира, че няма безплатни обяди и сигурно този обяд също някой го плаща, предаде репортер на novini.bg. "Това е една традиционна среща", добави Борисов.

Министър - председателят коментира, че  не може да гарантира финансова стабилност на страната, тъй като през месец юли ще има избори и всичко зависи от тях. По думите му, той би коментирал, че ще има финансова стабилност, ако на изборите печели ГЕРБ, тъй като ГЕРБ се ръководи от нисък бюджетен дефицит, ниски нива на външния дълг и стриктно спазване на Маастрихските критерии. "Ние следваме примера на Германия и държим да не харчим повече от това, което произвеждаме", каза Борисов.

Премиерът коментира едно от най - ярките събития през последните месеци. Според него атентатът в Сарафово, който е бил изключително рискован за българската икономика и българския туризъм. Борисов не подмина и темата с опита за покушение на Ахмед Доган. Той осъди случилото се в НДК по време на националната конференция на ДПС. По думите му, по всяко едно време може да се случат подобни неща и на всеки му се иска реакциите да бъдат по-бързи, но е реалността е малко по-друга. "Утре се надявам парламентът да приеме декларация по този въпрос и да не се спекулира повече с този случай, още повече че идват избори и всички ще станат по - изнервени", каза Борисов.Министър - председателят отдели внимание и на наглото покушение срещу Златомир Иванов - Златко Баретата. "Винаги съм твърдял, че всеки, който е получил присъда на първа инстанция, трябва да бъде в ареста. Тези хора, осъдените на първа инстанция, са защитени и е по - здравословно да бъдат в ареста и тогава ще има кой да се грижи за тяхната охрана. Ако е Златко Баретата  беше в ареста,  щеше да бъде воден под конвой до Съдебната палата и щеше да бъде вкаран от задния вход, а сега, като е под домашен арест, е станал лесна мишена", каза Борисов.

Премиерът не пропусна и темата за АЕЦ "Белене" и референдума: "Референдумът като цяло е хубаво нещо и голяма крачка за демокрацията на България, но по такава трудна тема и неясна за обществото, резултатът е само едни похарчени  пари и то доста пари".

Борисов отново изтъкна пред насъбралите се журналисти, че България изключително успешно усвоява еврофондовете, както и че страната ни е под статистическата грешка при усвояването им.

Министър - председателят заяви също така, че е доволен и от прозрачния избор на нов главен прокурор на Република България. Според него това за първи път е станало в историята на България. Той го определи като пример за демокрацията в страната.Премиерът не пропусна и темата с оставката на Сергей Игнатов. Във връзка с нея заяви, че не иска да чува повече думата "корупция". "В петък не ме чу като му казах да направи пълни проверки във Фонд "Научни изследвания" и започна да до защитава", каза Борисов. По думите му, другата седмица ще станат ясни новите лица в МОМН и във Фонд "Научни изследвания".

Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница