На леля си Елисавета Пулиева оставя къщите си в Букурещ заедно с покъщнината, конете и недвижимите имоти към тяхДата20.07.2018
Размер117 Kb.
#76655

Строежът на сградата на Софийския университет започва през

1924 г., а 10 години по-късно е завършена и тържествено открита.

Строеж на Софийския университет, СУ „ Климент Охридски” днес

20-те години на XX в.

Нека днес, повече от сто години по-късно, минавайки през сградата на Софийския университет да погледнем с признателност и преклонение прекрасните скулптури на карловските братя, дело на Кирил Шиваров. Това е най-малкото, което можем да направим за тях. Нека помним думите от завещанието на родолюбивия българин Евлоги Георгиев:

Само надеждата ми, че ще мога и аз да участвам в преуспяването и величието на отечеството ми ме прави да умра спокойно!“


1. Защо Евлоги и Христо Георгиеви завещават богатството си за благотворителност? Изкажете мнение.

2. Какви личностни качества притежават двамата братя?

3. Нуждаем ли се в днешно време от благотворителност?


Чета и споделям

за

Евлоги и Христо Георгиеви – меценатите, които завещаха всичко на България

Днес ще Ви представим две личности, за които мнозина от Вас ще кажат, че далеч не тънат в забрава, даже напротив. Булеварди и улици в цяла България носят техните имена. Ние не можем да се задоволим само с това. Делата на Евлоги и Христо Георгиеви са толкова големи и благородни, че едва ли днес някой наш акт може да е достатъчен, за да изразим благодарността и признателността си към тях.Кратка биография на карловските братя:
Евлоги Георгиев Недев е роден на 3 октомври 1819 г. в Карлово. Първоначално започва образованието си в местното училище под ръководството на възрожденския учител Райно Попович. Продължава да учи в Пловдив, а след завършването на гимназия се завръща в родния си град да учителства. Следващата и по-голяма част от живота си прекарва извън пределите на Османската империя. През 1837 г. заминава за Галац, а после за Букурещ. Едва на 18 години, без особено голям капитал, започва да развива търговска дейност. Бързо натрупва състояние и се превръща в един от най-богатите мъже в Европа за XIX в. Умира на 5 юли 1897 г. в Букурещ.

Х


Гробницата на карловските братя в Букурещ.
ристо Георгиев Недев е роден през 1824 г. и е по-малкият от двамата братя. За жалост от 5 деца остават живи само Христо и Евлоги. Подобно на брат си, той започва бизнес. Христо Георгиев умира внезапно на 6 март 1872 г. в Букурещ.
Живот и принос към България:

През 50-те години на ХІХ в. братята започват даренията си „на ползу роду“. Те се считат за основатели на „Добродетелна дружина“ – организация на заможни българи, която си поставя за цел освобождение на българските земи от османско иго. Дружината подпомага финансово и организационно революционерите. Центърът на организацията се намира в Букурещ. Тя набира български доброволци за руската армия в Кримската война (1853 – 1856 г.), а в последвалите години набавя солидни средства за осигуряването на образование на редица видни българи. Христо умира млад, едва 48-годишен,  без да доживее до най-големите дела, с които днес помним карловските братя. Макар да губи живота си прекалено рано, историците го поставят редом до брат му, тъй като в завещанието си Евлоги посочва и неговите заслуги за дарението, предвидено за строеж на университет в София.

Съвместните действия на българските революционери, емиграцията и последвалата Руско-турска война водят до Освобождението на България. След 1878 г. Евлоги Георгиев се връща в България и в следващите години закупува солидно количество парцели в центъра на София, така че през 90-те години вече притежава над 10 хиляди квадратни метра. През 1896 г. меценатът обявява дарението си от 800 000  златни лева и земя на стойност 200 хиляди лева за построяването на сградата на университета.

Други големи дарения, които Евлоги Георгиев прави са:

На болницата в „Галац“ – 100 000 лева.

На университета „Карол I“ – 200 000 лева.

На Българско девическо училище в Солун – 50 000 лева.

На Българска болница в Цариград – 120 000 лева.

Само година след направеното дарение за Софийския университет големият българин умира, а в завещанието си оставя колосална сума пари. Това е космическата цифра от 6 милиона златни лева, която е дарена за построяването и поддържането на сградата на висшето училище в София. За изпълнител на завещанието карловецът посочва видния българин и негов съратник Иван Евстратиев Гешов.


Завещание:

  • На българската черква в Букурещ Евлоги Георгиев завещава 20 000 лева.

  • 200 000 лева разпределя за поддръжката на училището „Кирил и Методий“ и за Букурещкия университет, „за да се издържат бедните, но прилежни студенти.“

  • На общината в Галац приписва 30 000 лева.

  • 6 000 000 лева дарява за построяване на Висше училище в България.

  • 20 000 отделя за строителството на българска болница в Цариград.

  • Евлоги Георгиев разпределя пари и за приюта „Елена“ и букурещкото управление на болниците.

  • Три години преди смъртта си Евлоги Георгиев купува сграда в Солун за българска община.

  • На първите си братовчеди, родени от тримата братя на майка му – Христо, Никола и Иван Пулиеви, завещава по 16 000 лева, които по-късно променя на 40 000.

  • Още по 4000 лева дава на тези от братовчедките си, които са останали неомъжени.Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница