На вниманието на опл, специалисти по очни болести, унг болести, вътрешни болести и микробиология от мц и дкц, лечебни заведения за болнична помощДата16.07.2017
Размер23.68 Kb.
#25841
НА ВНИМАНИЕТО НА ОПЛ,

СПЕЦИАЛИСТИ ПО ОЧНИ БОЛЕСТИ, УНГ БОЛЕСТИ, ВЪТРЕШНИ БОЛЕСТИ И МИКРОБИОЛОГИЯ ОТ МЦ И ДКЦ, ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА БОЛНИЧНА ПОМОЩ

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

С писмо № 16-00-14 / 17.02.2015 г. МЗ информира, че от началото на 2015 г. в страната са регистрирани 15 случая на Туларемия. Случаите са от различни области, включително и от Ямбол: София град-2, Стара Загора (гр. Чирпан-1, гр. Раднево-1), Бургас-2, Хасково ( гр. Симеоновград-2 и с. Троян, общ. Симеоновград-1), Софийска област ( с. Алдомировци-4 и гр. Сливница-1) и Ямбол-1. Обобщената справка от информацията в МЗ показва, че при 7 от случаите се касае за ловци, при които заразяването е вседствие обработка и консумация на умряли диви зайци и намерена отстрелена птица. При 5 от случаите се касае за лица, живеещи при лоши санитарно-битови условия и наличие на гризачи в жилищните помещения. Заболелите са във възрастовия диапазон от 37 г. до 74 г., сред заболелите има и четири деца на 2 г. и 6 м., 3 г., 11 г. и 14 г. Всички случаи са късно диагностицирани, преобладава ангинозно-жлезна и очно-жлезна форма на заболяването.

Във връзка с регистрирани случаи в други области, извън известните до момента природни огнища на Туларемия, на 04.02.2015 г. в Министерството на здравеопазването се проведе заседание на Националния координационен съвет за управление на Националната програма за профилактика и контрол на векторно-предавани трансмисивни инфекции при хората в Рупублика България. НЦЗПБ изготви и предостави в МЗ правила за вземане материал от хора за микробиологично изследване на Туларемия, инструкция за вземане и изпращане на водни проби за туларемия, инструкция за вземане и изпращане на материали от животни за Туларемия и основни правила в диагностиката и проучване на случаи. Същите са публикувани на интернет страницата на НЦЗПБ ( www.ncipd.org).

В изпълнение на решение по т.4 от Протокол №2/04.02.2015 г. от заседанието на Националния координационен съвет, Ви информирам за мерките, които следва да предприемете:


  1. Да се повиши информираността на всички общопрактикуващи лекари, относно заболяването и при неизяснени случаи на лимфаденити в диференциално-диагностичен план да се има предвид Туларемия.

  2. Специалистите по УНГ, очни болести и вътрешни болести да съобщават своевременно заболели и суспектни лица за заразяване с Туларемия, както и да изпращат материали за изследване.

  3. Основните противоепидемични мерки са:

  • незабавно извършване на съвместно епидемиологично и епизоотологично проучване;

  • предприемане на медицински мерки за своевременна хоспитализация, диагностика и лечение на болните;

  • при пациенти, суспектни за Туларемия ( клинични симптоми и епидемиологична анамнеза) е необходимо освен серум за серологично изследване да се взема и подходящ за култивиране материал, в зависимост от локализацията на патологичния процес (аспирати, тампони, биопсии, материали от респираторния тракт). Особено важно е пробата за култивиране да се взема преди стартиране на антибактериална терапия в лечебното заведение! Пробите се вземат и изпращат при спазване правилата за вземане и изпращане на проби от пациенти за Туларемия в Националната референтна лаборатория по особено опасни бактериални инфекции, НЦЗПБ.

Прилагам следните материали:  1. Основни правила в диагностиката и проучването на случаи на туларемия.

  2. Инструкция за вземане и изпращане на проби от пациенти за туларемия.

19.02.2015 г.Д-р Радостина Калчева,

нач. отдел ПЕК, дирекция НЗБ
Каталог: Document -> ActulInfo
ActulInfo -> 10 септември Световен ден за превенция на самоубийствата 10 септември е обявен от Световната Здравна Организация за
ActulInfo -> Конкурс „ посланици на здравето формуляр за кандидатстване
ActulInfo -> Инициативи по повод 1 декември 2011 г. Световен ден за борба срещу спин
ActulInfo -> 24 март – световен ден за борба с туберкулозата
ActulInfo -> Артериална хипертония
ActulInfo -> Състояние на водата на местните водоизточници в Ямболска област, изследвани в рзи ямбол
ActulInfo -> Туберкулоза
ActulInfo -> Състояние на водата на местните водоизточници в Ямболска област, изследвани в рзи ямбол


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница