Община смолян 2014 2020



страница1/28
Дата11.04.2022
Размер2.97 Mb.
#114077
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   28
ПРИЛОЖЕНИЕ КЪМ РЕШЕНИЕ №771- СТРАТЕГИЯ ТУРИЗЪМ 2014-2020
Свързани:
1. Казус 1 - Намръщен и кисел подчинен




СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ТУРИЗМА В ОБЩИНА СМОЛЯН
2014 - 2020

ВЪВЕДЕНИЕ

Настоящата общинска стратегия за развитие на туризма обхваща периода 2014 - 2020 година. В нея са систематизирани визията, мисията, стратегическата цел и приоритетите, чиято реализация ще доведе до устойчиво развитие на туризма и утвърждаване на Смолян като атрактивна туристическа дестинация за целогодишен туризъм.


Смолян е град с важно значение в Родопския регион и страната. Предпоставки за това са както уникалните природни дадености, богатото културно- историческо и етнографско наследство, религиозното многообразие на региона, така и визията за развитието на града като град, съчетаващ традициите и модерното, творчеството и иновациите.


В увереността ни, че Смолян много бързо може да се превърне в предпочитана и добре разпознаваема туристическа дестинация, е нашето взаимодействие и сътрудничество с общините от трансграничния регион България – Гърция. Важно да се отбележи е и ключовото местоположение на Смолян като център на бъдещия туристически регион “Средни Родопи”.


Всички предпоставки дават основание туризмът да бъде заложен като един от водещите приоритети за развитието на Община Смолян.


През изминалата година община Смолян приключи реализацията на три мащабни проекта, свързани именно с оползотворяването на туристическия потенциал на общината, финансирани по програмата ЕТС “Гърция – България” 2007 – 2013. През тази година приключват други два мащабни проекта също в сферата на туризма – „Момчилова крепост – митовете оживяват” и „Развитие на туристически регион „Средни Родопи” и маркетинг на неговите дестинации”, изпълнявани в рамките на ОП „Регионално развитие”.


Настоящата стратегия предлага визия, планове и проекти за изпълнение на заложените цели, но истинският ключ за превръщане на Смолян в привлекателна туристическа дестинация държи самата туристическа индустрия, а това са всички организации, занимаващи се с туризъм, туроператори и туристически агенции. Най-важното е, че тази стратегия осигурява основните параметри с визия и решения за локалната туристическа политика и дава възможност на туристическата индустрия да поеме своята част от отговорността за бъдещето на нашия регион.




Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   28




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница