Отчет за дейността на нч"георги с. Раковски-1871"



Дата10.02.2018
Размер114.55 Kb.
#57702
ТипОтчет
ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА НА НЧ”ГЕОРГИ С. РАКОВСКИ-1871” с.ЗЕЛЕНИКОВО, общ.БРЕЗОВО, обл.ПЛОВДИВ
Читалището ни се утвърди като културен ,образователен и информационен център в селото.Най-характерната отличителна черта на библиотеката днес е ,че това е една демократична институция за достъп до информационните ресурси и услуги.Тя има няколко основни функции-образователна ,информационна,културно развитие и социална функция.През годината са набавени 51 библ. документи на стойност 427.25лв.Отчислени са 19 книги и в края на годината библиотечния фонд е 7200.Заетите през годината документи са 2662,като преобладават книгите -2596,а периодиката е 66.Читателите 2016 г. са 64,разпределени по професия са: 13 работници в промишлеността;4 работници в селско стопанство;4 инженери ;2 селскостопански специалисти ;медицински специалисти-2;математици , физици ,биолози -1;философи,историци ,педагози и филолози -5;писатели, журналисти художници и учители -5 и други 6.Учащите общо са 22.Разпределени по пол ползвателите са :15 мъже и 49 жени.Посещенията през годината общо са 1718,като 528 за дома и 1190 в читалня. Абонамент на вестници и списания има през цялата година .В-к „Телеграф”/ежедневник/,в-к „Т сага” и „Читалищен вестник”, както и списанието за деца ”Бърборино” и ” Журнал за жената”.

Библиотеката е място за отдих ,място за срещи и контакти.Създадената атмосфера привлича хората от общността,стимулира общуването между тях и формирането на контакти.Децата и учениците от ЦНСТ с.Зелениково са на различна възраст и когато имат нужда посещават библиотеката и ползват различни материали и библиотечни документи-както книги ,така и периодика.Тук всеки може да направи справка или консултация относно учебния процес-по даден предмет ,тема,въпрос.На тези деца не се взема такса за ползване на библиотеката и дребни копирни услуги.

На хората в неравностойно положение при нужда им се носят нещата на место.Това се прави за тяхно улеснение.

Библиотеката е тая която насърчава четенето сред всички възрастови групи, най-вече при децата в ранна възраст.Тя подпомага и образователния процес.Доста се обнови справочния фонд,което е от голямо значение за справките които се правят в библиотеката в помощ на учебния процес. Постоянно се правят справки за здравния статус по ЕГН. Наред с традиционните справочно - библиографски услуги ,тук се извършва и търсене на текстови и библиографски бази данни,интернет портали,издирвания в глобалната мрежа и други консултантски услуги.Библиотеката има ключова роля в събирането,организирането и разпространяването на информация.Тук се събира информация с местно значение ,която се предоставя за ползване от всички ползватели.Събират се документи свързани с историята на общността и отделни личности.Дарени са 3бр. книги от Цаню П.Цветков,други от НБ”Иван Вазов” Пловдив и ИК ”Хермес”.Допълва се краеведската сбирка,която ще остане като архив за поколенията.Чрез дейността си библиотеката подпомага развитието на местната културна идентичност.Набавя се нова литература на база читателски интерес и отказите .Изготвят се кътове,което улеснява ползвателите ,особено най-малките деца.Интерес представляват читателските дневници с които трябва да свикват учениците,защото така те се учат да използват и справочни издания ,енциклопедии и речници.

Организирани са сбирки с деца от ЦНСТ и селото „Природата и ние”, „Обичаме ли да четем?”,”Занимателни енциклопедии”,”По пътя на нашите будители”на които библиотекаря говори по темата ,след което започва игра на въпроси и отговори.Предоставя се необходимата литература във вид на кътчета,а понякога организираме поход до близка местност и рисуваме по тема.

Игрите и сценките от интернет обогатиха програмите по повод различните празници.От много книжки се взеха идеи,как от нищо да направим нещо.Изработиха се декори за Великден и Коледа,подреди се кът с оригами, кукери и други интересни неща,табла за Баба Марта,събора и юбилея на читалището.По повод на годишнини на писатели личности свързани със Смирненски ,Райна Княгиня,за Ботев и Левски ,Хаджи Димитър ,за Съединението,Независима България и Народните будители.

Как да намерим детските книжки? или Кака да попълня читателския дневник? Какви енциклопедии има за………? са много често задаваните въпроси. Предоставят се примерни читателски дневници,дават се указания как са подредени детските книжки и енциклопедии.Детската отраслова литература е разделена по теми ,за да може децата да се ориентират по добре.Има рафтове с препоръчителна литература ,която най-често се ползва от учениците и се включва в списъците дадени им за прочит през ваканцията.”В помощ на библиотекаря” бе едно от заниманията през ваканцията ,където учениците се включиха при пренареждането на отрасловата литература.Изработиха се и няколко разделителя.Направихме декор за лятната ни читалня и за юбилея на читалището.Всички които обичаха да рисуват бяха наградени в края на ваканцията.Организирано бе парти по повод края на лятото под надслов „Сбогом лято”.

Съобразено е работното време на библиотеката със свободното време на ползвателите.Учениците от началните класове си идват към 17.00 часа ,поради което библиотеката работи до 17.30 часа ,за да могат те да ползват материали и книжки които са им необходими за учебния процес.Репетициите на групата се провеждат според сезона час.Когато възникнат други ангажименти се поставя бележка за информация.Услуги се правят извън библиотеката,когато потребностите на потенциалните ползватели налагат това.

Библиотекарят поддържа връзка с колежки от общината и други общини,РБ”Иван Вазов”гр.Пловдив,РЕКИЦ ,ББИА.Членува в ББИА .Участва в работни срещи ,обучения и практикуми.С висше образование ,завършила ВТУ специалност БИД.

Художествената самодейност също е приоритет на читалището и това се доказа през 2016г. Горди сме затова ,че танцовата ни формация има много изяви през годината.Групата участва във всички общински празници-ромски празник с.Чоба,Великденски празник в Брезово,празник в с.Свежен ,празник на хляба в с.Стрелци.Имахме самостоятелен щанд с приготвени за празника изделия,при което учениците Виктория и Асие взеха награда.Участвахме в събори и други празници в Чоба и Върбен.За пореден път участвахме във фестивалите „Моминска трапеза” и Евро фолк”Жива вода 2016” гр.Хисаря където получихме бронзов медал. От всички празници и участия имаме грамоти и дипломи ,а стената на успеха се превърна в един прекрасен декор в залата за репетиции.Посетихме Слънчева Стела над с.Бабек –м. Юни и връх „Кадрафил” над с.Свежен,където е гроба на Хаджи Димитър през м. юли.И в двете мероприятия се включиха над 20 души от Зелениково. Участвахме със скечове и хумор в тържества и в други населени места.Не сме пропуснали Бабинден ,Баба Марта ,8-ми март ,Първа пролет ,Великден и Коледа,отбелязани с много хумор ,поздрави ,номинации ,забавни игри .Празникът на розата отпразнувахме с много хумор, музика и танци.Атракцията на празника бе националния ни герой Бай Ганьо.Розопроизводството в миналото и днес представи нашия герой,след което към празника се присъединиха и Калоферските гайдари,след тях и нашите танцьори. Пълният площад показва, че хората имат желание да се веселят и интересът им към традиции и обичаи не е намалял ,а напротив все повече се засилва. По повод Обесването на Левски посетихме скривалището в с.Розовец ,където прочетохме слово за Апостола и поднесохме цветя.Организирани са сбирки с ученици от ЦНСТ с.Зелениково и местни деца в библиотеката по повод 3-ти март и Деня на будителите.Предоставен бе на библиотекаря исторически разказ от Христина Куртова „Зелениково-1878г.”Поднесохме цветя на паметните плочи по повод двата празника.Говорихме за Зелениковските будители, а участниците в сбирката записаха техните имена и написаха какво са за тях будителите.24 май се отбеляза с тържество ,което се проведе в ЦНСТ Зелениково.Включиха се ученици от ЦНСТ и селото,като всички бяха изненадани от гости от гр.Раковски.

Програма ,която включваше стихове песни и танци бе заснета от Мария Станчева –репортер от гр.Раковски.

На 03.09.2016г. в големия салон на читалището отбелязахме 145 години от неговото създаване.Богатата ни програма напълни душите на всички гости и жители на селото. Доказахме ,че сме добри рецитатори ,танцьори ,артисти и певци.Читалището ни е живо и трябва да продължи и занапред да бъде сред първите в общината.Благодаря за помощта на учениците Асие ,Ваня и Жечка.Благодарност и към Пенка Хаджийска и Васка Атанасова които взеха участие за почистването на салона.Мария Даржалиева както винаги подготви облеклото на най-малката група участници в програмата ,а хореографията изработена от Росица Пипева ни върна в спомени от детството и превърна слънчевата сцена в сцена на детските усмивки.Имахме и други участници в програмата от гр.Брезово и Пловдив.На същия ден бе и събора на селото.

Никулден бе организиран съвместно с Клуба на пенсионера,като трапезата си приготвихме сами ,а секретаря на читалището разнообрази сбирката с викторина за празника.Коледа събра малки и големи в малкия салон на читалището.Нашите танцьори изненадаха присъстващите с разнообразието от танци,а секретаря разказа за празниците –Бъдни вечер и Коледа.Орхидея ни разказа за добрия старец Дядо Коледа, а той от своя страна забавлява децата и присъстващите и раздаде много подаръци.Кръшното хоро бе кулминацията на празника.Читалището участва и в организирания общински Коледен базар с конкурс за картичка и рисунка.Взехме 3 награди-две втори и едно трето място.

Ние представяме не само читалището и селото , а общината на чиято територия се намираме.Похвални писма идват и в община Брезово,което издига и нейния имидж.

Председател ЧН:……………………..

/ Радка Гогова/

План дейности 2017г.
НЧ”Г.С.Раковски-1871”с.Зелениково,общ.Брезово ,обл.Пловдив

м.януари
Посещение на църквата „Света Петка” по повод Йордановден.

„За празниците и обичаите”.Традиции и обичаи свързани с християнските празници-сбирка в читалището.
„Христо Ботев – поет и революционер”-да напишем своето есе.
Със стиховете на Блага Димитрова-поетична вечер./по повод 95г. от рождението на българската поетеса/
21.01 –Бабин ден – празнуване по план-сценарий.Табло със снимков материал във фоайето на читалището-„Баба и внуче”.
110г. от рождението на Паулина Станчева-„С шареното детство на Паулина Станчева” –сбирка с децата от ЦНСТ с.Зелениково.
м.февруари
95г. от рождението на Стоянка Мутафова –интересни случки и сценки от нейния живот.
14.02 -Трифон Зарезан – ”На чаша вино”-празнуване в читалището.
19.02.- Обесването на Левски –поднасяне на цветя на паметника .

„ За Левски?” –посещение на къщата –музей в Карлово.

115г. от рождението на Светослав Минков.”Снежният човек и врабчето”- драматизация.

м.март
01.03- Ден на самодееца-сбирка в читалището .

Мартенски обичай в ЦНСТ с.Зелениково.
По повод 3-ти март –посещение на историческа местност.

Ангел Кънчев и Филип Тотю нашите бълг. революционери -витрина с материали.

Да обновим къта на Пеньо Еневски - четник от четата на Таню Стоянов.
08.03. –Ден на жената -тържество в ресторанта с.Розовец с програма (хумор, програма с номинации )

„С поезията на Димчо Дебелянов”-поетична вечер./130г. от рождението на бълг. поет/


Да посрещнем Първа пролет –излет до близка местност.Букет от пролетни цветя-да декорираме детския кът.

м.април
1-7.04. - „Седмица на детската книга” (награди за най-четящите)

„Аз обичам да чета”-занимания в библиотеката.

07.04. По повод деня на здравния работник –поздравителен адрес.


„Ой Лазаре, ой Лазаре” –възпроизвеждане на обичая с деца от ЦНСТ и селото.
12.04 – Ден на авиацията –посещаване на музея на авиацията Крумово.

Участие на танцова формация „Микс” в Общински ромски и Великденски празник.

„Лазар си отиде,ей Великден иде” -програма със сценки и песни.Участие на ТФ „Микс”.

Нашата Великденска трапеза-работа в домашна обстановка с деца от ЦНСТ Зелениково.Изработване на Великденски декор.


25.04-55г. от рождението на Петя Дубарова.Да напишем своето стихотворение-конкурс .
м.май
Първата седмица на май-обучение по „Компютърна грамотност”. /за възрастни/

Библиотеката като образователен и информационен център-работа с ученици от началните класове.


Участие във фестивалите „Моминска трапеза”с.Момино село и фестивала на Лаута гр.Пловдив-с танцова формация „Микс”.
125г.откакто Стоян Михайловски написва стихотворението „Върви народе възродени”-нашия училищен химн /1892г./

24 май- Ден на славянската писменност и култура –посещение на театрална постановка гр.Брезово.

Ден на розата в Зелениково-програма с ТФ”МИКС” ,хумор и песни.

Участие в Общински празник на розата-ТФ”Микс”.


м.юни
Ден на детето –парти с игри в читалището.
2-ри юни –Ден на Ботев –поднасяне цветя на паметната плоча.
Участие на ТФ”Микс” в Евро фолк „Жива вода” 2017 .
Работа с децата през ваканцията:

„В света на приказките” –занимания за децата в библиотеката

110 г. от рождението на поета Младен Исаев./запознаване с творчеството му/.
„Да опознаем Зелениково и околността” – на поход до близките местности.
Участие на читалището в кулинарната изложба на Слънчевата Стела.

м.юли
Нашата лятна читалня-занимателни игри.

Детски рисунки на тема: „При баба на село”.
140г. от рождението на Елин Пелин-да разкажем приказка.

180г. от рождението на Апостола на свободата-Левски-до землянката в с. Розовец.

Събиране на снимков и друг материал ,свързан с историята на селото.
В помощ на библиотекаря-пренареждане на детската художествена и отраслова литература.
м. Август

Как да водя читателския дневник?-указания /работа с ученици от началните класове/.Да направим сами разделители за детската отраслова литература.


115г. от рождението на Ангел Каралийчев-„С неговия приказен свят”.
-„Сръчни ръце „ –изработки на деца по време на ваканциите с материали от хартия и плат.
Съставяне план –програма за събора на селото.

м.септември


„Сбогом ваканция” –сбирка с малки и големи в читалището.

Събора на селото- с песни и танци да се веселим.


Участие на ТФ”Микс" в поредния национален събор за автентичен фолклор”От извора” с.Труд.

Изготвяне на плакати по повод 6-ти септември –Деня на Съединението и 22 септември – Ден на независимостта на България.


м.октомври


1-ви октомври –ден на пенсионера.На кафе в клуба на пенсионера.
„Петковден” –празник на селото.Посещение на църквата „Света Петка”-отслужена литургия за празника.
150г. от смъртта на Георги С.Раковски-български революционер.

Да се напише стихотворение за читалището ни носещо името на Раковски.

м.ноември
1-ви ноември –Деня на народните будители.Поклонение и поднасяне цветя пред паметните плочи,поздравителен адрес от секретаря по повод празника .”Нашите будители”-есе.
Празнична трапеза по повод 21 ноември –ден на християнското семейство.Работа в домашни условия с деца от ЦНСТ.
Участие на ТФ”Микс” във фестивала „ЗЛАТНА ЕСЕН” гр.София.
215г. от рождението на Вилхем Хауф - майстор на приказката.
м.декември
6-ти декември -„Никулден” Как да подготвим празничната трапеза- рецепти и идеи.
Тържество в малкия салон на читалището.

По сценарий ”Коледа е”-със самодейци и танцьори при читалището.

Изненада за най-малките деца.

50 г. от смъртта на Чудомир-хумористична новогодишна програма.


Участие във фестивала „Зимна магия” гр.Пловдив.

Изготвил- секретаря на читалището:...........

(Светла Рускова)

Читалищно настоятелство


1.Радка Минчева Гогова –Председател на читалището

2.Светла Цветкова Рускова- Секретар и библиотекар

3.Иванка Иванова Райковска- член ЧН

4.Кръстю Димитров Бациев- член ЧН

5.Тотка Денева Дишлиева-член ЧН

Проверителната комисия


1.Цветана Колева Дешлиева –Председател ПК,

2.Пенка Василева Ботева-член ПК,



3.Мария Косева Даржалиева-член ПК.
Каталог: images -> karta -> 2017
2017 -> Отчет за изразходените средства през 2016 Г. Закупуване на 2 шатри и 3 комплекта маси и пейки 674 лв
2017 -> Народно читалище “искра 1898 г.” село калейца, община троян
2017 -> Програма за дейността на читалището през 2017 Г. Основна цел
2017 -> Доклад за дейността на нч "христо смирненски 1935" пловдив през 2016 година
2017 -> Национална изложба конкурс "Трифон зарезан" февруари 2017, Сунгурларе. Международен конкурс на тема „С очите си видях бедата",април 2017, мон, София. Национален конкурс „Възкресение Христово", одк варна, април 2017
2017 -> Програма за дейността на Народно читалище "Светлина-1952"- с. Света Петка 2017 г. Основни приоритети
2017 -> Народно читалище"Христо Ботев"-1931г


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница