Performance art festДата21.07.2017
Размер25.02 Kb.
Софийски Арсенал - Музей за съвременно изкуство

бул. „Черни връх” №2, София

www.samcaproject.org
SOFIA UNDERGROUND

PERFORMANCE ART FEST

1997 - 2003 FILES
Видео и фото документация, обекти, текстове и програма с пърформанси и интервенции в САМСИ по повод дарението на видео архива на фестивала за колекцията на НМБИИ
Откриване: 4 април , 18.30 часа с интервенции и пърформанси

4 април – 12 май 2013
Sofia Underground 1997-2003 Files представя фестивала в първите му години и автенчен вид. Видео документацията от периода 1997-2003 г. с пърформанси и акции на някои от най-интересните автори на българската сцена ще могат да се видят в САМСИ. Освен видеодокументация “файловете” съдържат снимки , статии и няколко оригинални произведения, а в паралелната програма на изложбата ще има пъформанси и интервенции, изпълнени на живо. Проектът представя свидетелства за дейността на фестивала през годините, без да го ангажира с музейно куриране, определяне и ситуиране на българската сцена. Зрителите и професионалната общност ще могат сами да преценят къде и как да позиционират впечателнията и информацията, които ще добият, „с най-добри пожелания“.

Фестивалът на пърформанса Sofia Underground e основан през март 1997 г. от художествения критик Руен Руенов (1958-2011) като отговор на политическата ситуация в България в посока на нейното художествено овладяване. Давах си сметка, пише Руен в увода към каталога към фестивала, че при изграждането на новата парадигма на визуалното има вакуум на отговорно поведение към идеята за изкуство. Изпитвах непоносимост от усещането, че всичко клони отново към кавалетност и декоративност (така характерни за българското изкуство), лишени от каквито и да е социални проекции, евристични усилия и отваряне на сетивата към съвременността.


Първото издание на фестивала се провежда на 27 май същата година в подземията на Националния дворец на културата в София и представените пърформанси имат преди всичко политически характер. До 2000 г. са проведени 4 фестивала, в които участват на практика всички активистки настроени художници от така нареченото второ неоконцептуално поколение, както и някои ветерани от периода на възникването на съвременното изкуство в България: Расим, Косьо Минчев, Дан Тенев, Борис и Габриела Сергинови, Сашо Стоицов, Боряна Росса, Цветан Кръстев, Надежда Олег Ляхова, Даниела Костова, Маран Гозов (Цветан Марангозов), Свилен Стефанов, Димитър Грозданов, Илиян Лалев, Димитър Яранов и мн. др., също така експериментиращи музиканти (Limbourg Brothers, ОМ, Бобо, Тошо и Табаков...), писатели (Йордан Ефтимов, Боби Роканов, Лъчо Лозанов и др.)
В периода 2001-2003 г. фестивалът променя тактиката си и излиза в публични градски пространства: улици, площади, подлези и т.н. Осъществяват се няколко технически сложни и мащабни акции с участието на известни имена като Венцеслав Костов, Димитър Г. Димитров, Богдан Александров, експериментиращи поети и др.
През годините Sofia Underground е представян с фокументация на Биеналето в Кайро (2001), в галерии и клубове в Лондон (2002), Париж (2004), Ню Йорк (2010), Берлин (2011) Русе – с обширна изложба в Дом Канети (2012).
По волята на създателя му Руен Руенов, заявена от него приживе, архивът на фестивала Sofia Underground става част от колекцията на НМБИИ.
Настоящата изложба се реализира от екипите на Sofia Underground Performance Art Fest, Studio Dauhaus - Independent culture and contemporary art platform, ArtExpress 2004 EOOD и Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство – САМСИ, бул. „Черни връх” №2, София

www.samcaproject.org

www.sofiaunderground.com

www.studiodauhaus.blogspot.com
Каталог: archives -> artbox
artbox -> На вниманието на: Представителите на медии Галерия “Графит” – Варна с подкрепата на мтел
artbox -> Биография на силва бъчварова родена в гр. Пловдив
artbox -> Artefact на 31-ви май 2013 г., от 21 ч., в новото пространство на
artbox -> Презентация в България на откриването на Софийския фестивал на науката
artbox -> България, Студио за документален театър „Vox populi
artbox -> Независимост X 4: act фестивал за свободен театър 2014
artbox -> Калин серапионов колкото далеч, толкова близо
artbox -> Юрий василев роден 3 август 1951 г., София образование: 1973-1978
artbox -> Международен женски ден


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница