България, Студио за документален театър „Vox populiДата18.09.2016
Размер62.31 Kb.
#10190

Театър „Реплика” (България), Студио за документален театър „Vox populi” (България) и Emergency Theatre (Берлин, София, Скопие, Хамбург, Москва) представят в периода 26-30 юли в Червената къща:


NEДРАма – театрална лаборатория за документален театър и съвременна драматургия
С участници от Германия, Полша, Русия и България.
26 юни (сряда), 18.00 ч.

Червена залаЗа историята и целите на Студио за документален театър "Вокс Попули"

лекция на Неда Соколовска (България) (http://www.studiovoxpopuli.org/)

На български език.

Вход свободен


19.30 ч., Червена зала

Студио за документален театър „Вокс Попули” (http://www.studiovoxpopuli.org/)представя вербатим спектакъл от поредицата „Невидими“:Невидими №2: Фу

Вербатим спектакълГледам го, а не го виждам - затова го наричам невидимо.

Слушам го, а не го чувам - затова го наричам беззвучно.

Пипам го, а не го улавям - затова го наричам мъничко.

Срещам го, но не му виждам лицето. Следвам го, а не му виждам гърба.

Във втория си спектакъл от поредицата „Невидими“ екипът на Вокс Попули събира разкази на китайци живеещи в България в един опит да разкрие неизвестния и безкрайно любопитен свят на китайската общност в България. Искаме да разберем как тези хора се чувстват в България, по какъв начин възприемат нашите традиции и спецификите на средата и как срещата на двете култури са въздействали върху тяхното развитие като личности върху посоката на жизнения им път. Невидими 2: Фу е вторият спектакъл от поредицата „Невидими“, която със средствата на театралната документалистика изследва тематата за маргиналните групи и общности в България. Още с първия си „епизод“ „Невидими“ заяви високата си цел да променя нагласи и да възбужда социална съпричастност. След темата за „невидимите“ хора с двигателни увреждания идва ред на „невидимата“ китайска общност в България. Това е един вербатим спектакъл, построен върху десетки интервюта с китайци, живеещи в България, както и с българи, чийто живот по някакъв начин е обвързан с китайската култура. „Невидими“2 – втори „вербатим“ поглед през очите на онези, с които живеем, без да познаваме.

На български език.Вход: 8/6 лв.
За онлайн резервации на билети и/или предварително закупуване на билети чрез еPay, моля посетете www.redhouse-sofia.org/Event.aspx?id=9453, или звъннете на тел. (+ 359 2) 988 81 88, (+ 359) 885 82 85 32 – за мобилни телефони, или пишете на office@redhouse-sofia.org.
29 юни–1 юли (събота-понеделник), 10.00 – 15.00 ч.

Червена залаАктьорът в документалния театър

уъркшоп с водещи Неда Соколовска (България) и Георг Жено (Германия/Русия)

На български език.

Вход свободен
30 юни (неделя) 2013, 16.00 ч.

Червена залаВъзникване и развитие на документалния театър в Москва

лекция на Георг Жено, режисьор (Германия/Русия) (www.beuystheater.ru)

На руски език с превод на български език.

Вход свободен
18.00 ч., Червена зала

Сдружение за съвременно алтернативно изкуство и култура „По действителен случай”

презентация-лекция на Ирина Голева и Огнян Голев за идейната същност на работа им, историята и бъдещите цели на сдружението (http://www.pds-org.blogspot.com/)Вход свободен
20.00 ч., Червена зала

Сдружение за съвременно алтернативно изкуство и култура „По действителен случай” представя:Осталгия

представяне на авторския театрален проект на Сдружение за съвременно алтернативно изкуство и култура „По действителен случай“, последвано от дискусия със зрителите

с участието на: Огнян Голев (актьор), Теодора Дончева (художник), Павел Терзийски (музикант); текст и постановка: Огнян Голев


Там, където хората не говорят за миналото си, то привидно не съществува, нещо като измислена (фалшива) амнезия. Как обаче това рефлектира върху взаимоотношенията между поколенията? Защо бленуваната промяна не настъпва, след като се борим да сме свободни? Какво трябва да направим, че да сме щастливи там, където сме родени, в ситуация на животинска борба за оцеляване? Защо е нужно да се кланяме на измислени от нас богове, като Топлофикация? Къде съм аз в това, което ми предначертават, там където аз решавам живота си? Своя гледна точка на всички тези въпроси дава новият експериментален театрален проект „Осталгия” на Сдружение „По действителен случай”. Една история за времето на възможностите. Повече информация на www.pds-org.blogspot.com/. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Представлението и дискусията са български език.

Времетраене: 70 мин.Вход: 5 лв.
За онлайн резервации на билети и/или предварително закупуване на билети чрез еPay, моля посетете www.redhouse-sofia.org/Event.aspx?id=9700, или звъннете на тел. (+ 359 2) 988 81 88, (+ 359) 885 82 85 32 – за мобилни телефони, или пишете на office@redhouse-sofia.org.
Повече информация:

През последните пет години Сдружение „По действителен случай“ реализира пет театрални проекта, сред които са „Пеперудите са всъщност изтребители“ (награда „Икар 2009“ за дебют на Ирина Дочева и номинация за авторска музика на живо на Александър Даниел), „Ноктюрно – от прахта до сиянието“ (награда „Икар 2011“ за авторска музика на живо на Мария Илчева – контрабас и Александър Деянов Скилър – бийтбокс и представителна селекция на наградите „Аскеер2011“ за драматургичен текст), „За жената отсреща“ (представителна селекция на наградите „Аскеер“ за драматургичен текст), „Емоционални“ (представителна селекция на наградите „Аскеер 2012“ за драматургичен текст) и „Опит 0.3“ (танцово представление с немския хореограф Изабел Шад). Сдружение „По действителен случай“ има още няколко награди и номинации през изминалите години.


Повече информация на http://pds-org.blogspot.com.
Стилът на работа на Сдружение „По действителен случай“ се определя до голяма степен от авторското писане на текстове за темите на проектите, музиката на живо като пряк участник в представленията, движенческата подготовка на участниците, използването на несценични пространства за представяне.
Проект „Осталгия“ е шести авторски проект на Сдружението. Работата по него започва през лятото на 2011, когато се оформя основната му тема – „последиците от близкото минало в живота ми сега“. След прочита на следната библиография:

- Илия Троянов „Кучешки времена. Революцията менте – 1989“ София, 2008

- Иван Еленков, Даниела Колева „Детството при социализма: Политически, институционални и биографични перспективи“София, 2010

- Искра Баева, Евгения Калинова „Социализмът в огледалото на прехода“ София, 2011

- М. Червендинева, проф. Д. Даскалов, В. Груздева, проф. Х. Бернхард „Георги Димитров“ София, 1982

и др.


Сценария за представлението се състои от 11 фрагментарни части върху различни лични за автора теми (детство, икономика, култура, политика, привидно променените неща), преследващи основната идея, че „приемайки миналото, човек е свободен да избира как да живее“. Текстът на представлението е личен нестандартен поглед върху ситуацията в страната. Основното средство за реализация на проекта е съчетаването на различни изкуства – театър, музика и изобразително изкуство. Представлението е изградено на базата на колаборацията помежду им, създавайки среда от рисуващ артист на живо и компилация от музикални жанрове и средства.
Повече информация за екипа:

Огнян Голев завършва НАТФИЗ през 2001 специалност актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. К.Азарян и доц. Т. Колев. През 2002 специализира режисура за драматичен театър в Академията. През годините играе във всички столични театри в различни постановки. Снима се в няколко български филма. Участва на няколко уъркшопа по съвременни танцови техники и актьорско майсторство. През 2008 заедно със своята съпруга Ирина Дочева Голева основава – Сдружение за съвременно алтернативно изкуство и култура „По действителен случай“. Представление „Осталгия“ е негов първи самостоятелен проект. Автор е на част от текстовете в представленията на Сдружение „По действителен случай“ – „Ноктюрно – от прахта до сиянието“ и „Емоционални“.
Теодора Дончева завършва НХА през 2008 с две специалности – „сценография и костюмография“ и „дигитална сценография и анимация“. Има няколко свои изложби в София и Пловдив. Интересува се от съвременен комикс и много от нещата й могат да бъдат видени на http://techwoo.blogspot.com/. В проект „Осталгия“ участва като художник, рисуващ мултимедийно на живо.
Павел Терзийски завършва НБУ през 2012 специалност „оперно пеене“. Музикант е в групите „Попара“, „Tripple A“ и др. Участва в много джем сешъни и концерти в страната и чужбина. В проект „Осталгия“ участва като музика на живо – певец, бек-вокал, специални ефекти, лупове, бийтбокс и др.

Проектът "NEДРАма – театрална лаборатория за документален театър и съвременна драматургия" се осъществява с подкрепата на Полски институт – София, Гьоте-институт в България, Театър „Йозеф Бойс”, Москва и Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”.


++++ ++++ ++++ ++++ +++++
Центърът за култура и дебат „Червената къща ”Андрей Николов” e проект на фондация “Гъливер клиринг хауз”. Червената къща е създадена със съдействието на програма МАТРА на Министерство на външните работи на Холандия, Принц Бернард Фонд и Институт „Отворено общество”– София. Основен партньор на Червената къща е фондация „Комунитас”. Червената къща работи с подкрепата на грантове от Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа и Фондация „Америка за България”.
+++++++++++++++++++++++Каталог: archives -> artbox
artbox -> На вниманието на: Представителите на медии Галерия “Графит” – Варна с подкрепата на мтел
artbox -> Биография на силва бъчварова родена в гр. Пловдив
artbox -> Artefact на 31-ви май 2013 г., от 21 ч., в новото пространство на
artbox -> Презентация в България на откриването на Софийския фестивал на науката
artbox -> Независимост X 4: act фестивал за свободен театър 2014
artbox -> Калин серапионов колкото далеч, толкова близо
artbox -> Performance art fest
artbox -> Юрий василев роден 3 август 1951 г., София образование: 1973-1978
artbox -> Международен женски ден


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница