Предпоставки, улесняващи индивидуалните кризи за самоубийство СамотаДата09.01.2018
Размер18.11 Kb.
#41832
Предпоставки, улесняващи индивидуалните кризи за самоубийство


  • Самота  -   Засягат се хора от различни възрастови групи.

  • Алиенация - Много автори посочват отчуждението като условие, провокиращо суицидните действия.

  • Безработица - Понякога цели семейства са с недостатъчни доходи или изобщо без такива. Обикновено в тези случаи хората изпадат в панически страх за бъдещето си - както своето, така и на своите деца.

  • Възрастови кризи

Мотивацията на самоубийствените действия в отделните възрастови групи е различна.

  • Детска възраст  - Първата цел на самоубийството при деца в криза е бягство от създалата се ситуация, която е непоносима.

  • Училищна възраст - Обикновено е свързана със създаване на сложни и динамични взаимоотношения между деца и родители. В тази възраст самоубийствата често имат демонстративен характер и се извършват с цел сплашване.

  • Младежка възраст - Освен личностните кризи, причините за извършване на суицидните опити в тази възраст обикновено са свързани със зависимост към алкохол и опиати.

  • Зряла възраст - Тази възрастова група се състои от хора, интегрирали се в обществото и завършили своята биологическа и психическа зрялост, но в ежедневието понякога настъпват несполуки и затруднения, причиняващи кризи и невротични състояния.

  • Третата възраст - Промените, настъпващи в процеса на стареене, могат да се отразят и върху психичните функции, засягайки ги в различна степен. Засилват се песимизмът и страхът, свързани със задоволяване на елементарни житейски потребности. Друга причина е самотата, която е угнетяващо състояние, настъпващо особено след смъртта на единият от съпрузите.

Какво е важно да знаем за психичното здраве?

Важно е всеки да намери начин да се справи с тревогата, и с душевната болка, причинени от различни житейски ситуации и стрес в реалния живот. Когато човек е разкъсван от противоречиви мисли и съмнения, когато той не изпълнява и нарушава отделни предписани от обществото роли, тогава се получава дисхармония в психиката.Това води до несигурност и поражда страх. Във всички случаи на противоречивост и душевна борба трябва да се изхвърлят от съзнанието онези мисли, които смущават, както и емоциите, които тревожат. Винаги има решение на проблемите, но трябва да се научите да говорите за тях.
Каталог: arhiv1 -> docs
docs -> Тестът на Фагерстрьом дава точкова оценка за степента на Вашата никотинова зависимост
docs -> Вирусен хепатит тип а източник на заразата
docs -> Тя е високо технологична и специализирана, отговаря напълно на високите изисквания на инспекцията за качество и професионализъм
docs -> Анализ на здравословното състояние на учениците във възрастова група от 7 до 18 год
docs -> Ден на Земята – 22 април Историята на едно движение
docs -> А л г о р и т ъ м за поведение в лечебно заведение за болнична помощ при случай, съмнителен за грип
docs -> Какво трябва да знаем за артериалната хипертония?
docs -> Рискови фактори, които не могат да бъдат избегнати
docs -> А л г о р и т ъ м за работа на общопрактикуващите лекари, лекарите в дкц, мц и цсмп при случай, съмнителен за грип


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница