А л г о р и т ъ м за работа на общопрактикуващите лекари, лекарите в дкц, мц и цсмп при случай, съмнителен за грипДата21.06.2018
Размер28.3 Kb.
#75289
А Л Г О Р И Т Ъ М

за работа на общопрактикуващите лекари, лекарите в ДКЦ, МЦ и ЦСМП при случай, съмнителен за грип
Според СЗО, по време на сезонната грипна епидемия - 2010-2011 г., се очаква да циркулират познатият вече пандемичен грипен вирус А(H1N1) от 2009 г. и успоредно с него – грипните вируси от подтип A(H3N2) – щам Пърт (нов за България) и от тип В – щам Бризбейн.

При поява на болен със съмнение за грип, лекарят действа по следния начин:

1.Извършва задълбочен преглед и съответна епидемиологична анамнеза за контакт с други болни и възможности за заразяване на рискови лица.

2.При поставяне на диагнозата се придържа към клиничните и епидемиологични критерии и основните симптоми на заболяването (Приложение № 1):

● остро начало;

● фебрилитет;

● суха кашлица;

● мускулни болки

3.След комплексна оценка на симптомите и риска за болния и контактните, предприема хоспитализация или домашно лечение.

4. Насочва за хоспитализация болните с тежка клинична картина или усложнения (пневмония и др.) към подходящо болнично отделение в зависимост от вида на усложненията.

5.По-голямата част от пациентите не се нуждаят от антивирусни медикаменти при леко протичаща грипна инфекция и получават симптоматична терапия. Лицата с по-тежко протичане на заболяването или признаци на клинично влошаване, трябва бързо да получат емпирична антивирусна терапия, независимо от предишното им здравословно състояние или възрастта. Препаратите могат да се назначат безплатно от разпределените от РИОКОЗ количества. Веднъж назначено, лечението трябва за започне максимално бързо.Терапията с антивирусни препарати не изисква лабораторно потвърждение за грип.

6.Ранно емпирично лечение с антивирусни средства трябва да се има предвид при лица, които са изложени на най-висок риск от усложнения:  • Деца под две годишна възраст;

  • Лица над 65 години;

  • Лица с хронични заболявания - хронични белодробни (вкл. астма), сърдечносъдови (с изкл. на хипертония), бъбречни, чернодробни, хематологични, метаболитни (вкл. диабет);

  • Имуносупресирани, включително поради прилагане на медикаменти или носителство на ХИВ;

  • Болни от заболявания, компрометиращи респираторните функции;

7.Не се препоръчва постекспозиционна профилактика с антивирусни средства. Такава може да се назначи само при лица с висок риск от усложнения от грип, които са осъществили тесен контакт с пациент с потвърден случай на грип, по време на заразния период (един ден преди и един ден след фебрилния период).

8.Лекарят, поставил диагнозата, взема проби за вирусологично изследване само при първи случаи в съответната община (в острия период на заболяването – до 5 ден от появата на симптомите). Материалите да се вземат, съхраняват и транспортират съгласно указанията на МЗ – Приложение № 2.

9.Препоръчва изолация на болния при възможност в отделна стая, спазване постелен режим, щадяща диета, почивка и продължителен сън.

10.За намаляване възможността от заразяване на членове от семейството и други лица, дава указания за:

● спазване на т. н. “респираторен етикет” - при кашляне и кихане да се закрива устата с ръка и кърпа, която след това да бъде изхвърлена в кошче за отпадъци. Да се избягва докосването с ръце на очите, носа и устата;

● спазване на лична хигиена и често миене на ръцете с вода и сапун;

● носене на маска от болния и обслужващите го лица. Маската следва да се сменя на всеки 3-4 часа.

11.Съблюдава следните противоепидемични изисквания:

● използване на лични предпазни средства (маски, престилки, ръкавици) при обслужване на пациентите;

● извършване хигиенна дезинфекция на ръцете след прегледи, манипулации, сваляне на ЛПС и пр.;

● изхвърляне на всички използвани консумативи (кърпички за еднократна употреба, маски и пр.) в съдовете за опасни болнични отпадъци;

● провеждане стриктна текуща дезинфекция във всички помещения;● редовно проветряване на кабинета.

12.При необходимост се консултира с епидемиолозите от РИОКОЗ за организиране на противоепидемични мерки, особено в рискови групи – училища, детски градини и ясли, организирани колективи и др.
Каталог: arhiv1 -> docs
docs -> Тестът на Фагерстрьом дава точкова оценка за степента на Вашата никотинова зависимост
docs -> Вирусен хепатит тип а източник на заразата
docs -> Тя е високо технологична и специализирана, отговаря напълно на високите изисквания на инспекцията за качество и професионализъм
docs -> Анализ на здравословното състояние на учениците във възрастова група от 7 до 18 год
docs -> Ден на Земята – 22 април Историята на едно движение
docs -> Предпоставки, улесняващи индивидуалните кризи за самоубийство Самота
docs -> А л г о р и т ъ м за поведение в лечебно заведение за болнична помощ при случай, съмнителен за грип
docs -> Какво трябва да знаем за артериалната хипертония?
docs -> Рискови фактори, които не могат да бъдат избегнати


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница