Пресслужба областна администрация варнаДата05.03.2018
Размер28.73 Kb.

ПРЕССЛУЖБА

областна администрация - варна

тел./факс: 052/600 617 d_toncheva@abv.bg

0887 82 99 61 press@vn.government.bg

ул. “Преслав” № 26 www.vn.government.bg9 февруари 2006
Във връзка с инициираната от областния управител проверка на състоянието на сградите държавна собственост със своя заповед Петър Кандиларов назначи техническа комисия за проверка на обекти на територията на Варненска област.
Комисията трябва да установи конструктивната устойчивост на сгради и съоръжения с масов характер на експлоатация относно осигуреността им да поемат продължителни натоварвания от сняг, пулсиращ силен вятър, сеизмично натоварване от VІІ-ма степен по скалата на Медведев- Шпонхоер-Карник и съчетанията им с експлоатационен товар.
Петчленната комисия ще провери обектите: Фестивален и конгресен център, Аспарухов мост и пътните мостове при язовир Цонево.
Със заповедта на областния управител, кметовете на общини се задължават със свои заповеди да назначат експертни технически комисии за обследване на обекти общинска и частна собственост:

 • сгради за масово пребиваване на хора – училища, детски заведения, спортни зали, молитвени храмове и обредни зали, големи търговски комплекси, болници и ДКЦ-та.

 • Високи съоръжения, подложени на силен вятър – кулокранове, комини, телевизионни кули и др.

 • мостови съоръжения по четвъртокласната пътна мержа

Заповедта предвижда още специализираните фирмени организации да назначат свои комисии за проверка сигурността на съоръженията си: • “Напоителни системи” ЕАД – клон Варна за язовирни стени, диги, саваци и др.

 • Областно пътно управление за пътни и ж.п. мостове

 • “ВиК” ООД – Варна за пречиствателни станции, помпени станции, магистрални водопроводи и канализационни мрежи

 • “Електроразпределение” – Варна и “Мрежи високо напрежение” – електропреносен район Варна за електрически стълбове, подстанции и трафопостове

 • Летище Варна за кули и халета

 • Автогара – Варна за чакални и козирки

 • Ж.п. гара – Варна за чакални и козирки

 • Пристанища “Варна - Изток” и “Варна - Запад” за кулокранове и халета

Кметовете на общини трябва да препоръчат на големите търговски комплекси /“Метро”, “Пикадили”, “Мосю Бриколаж”, “Практикер”, “Техномаркет”, “Технополис” и др./ да извършат проверки за моментното състояние на конструкциите си и да представят на областния управител заключенията от извършените проверки, както и плановете за провеждане на неотложни аварийно-спасителни операции при бедствия, аварии и катастрофи.


При осъществяване на обследването, комисиите задължително да прегледат наличната документация относно проектите на сградите, обслужването и профилактиката на конструкциите и изискванията на нормативната база по отношение на годината на построяване, се казва още в заповедта.
Комисиите трябва да направят външен оглед за видими дефекти, пукнатини, корозия, вертикални и хоризонтални отклонения и др. При необходимост в работата на комисиите могат да се включат и експерти от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.
За сгради и съоръжения с доказани конструктивни дефекти, които представляват потенциална опасност за живота и здравето на хората, да се изготвят проекти за укрепване.
Заповедите и графиците за проверките трябва да бъдат представени на областния управител в срок до 28 февруари 2006 г., а докладите от проверките трябва да бъдат представени в срок до 5 май 2006 г.


Каталог: stranici -> novini -> 2006
2006 -> Високотехнологичен бизнес инкубатор варна
novini -> Железопътна инфраструктура
novini -> Съобщение за средствата за масово осведомяване
novini -> Област с административен център варна о б л а с т е н у п р а в и т е л
2006 -> Пресслужба Областна администрация – Варна
novini -> Пресслужба областна администрация варна
novini -> Област с административен център варна о б л а с т е н у п р а в и т е л
novini -> Доклад на европейската комисия за 2003 г. За напредъка на българия в процеса на присъединяване към европейския съюз
2006 -> Списък на социалните и обществените заведения, които ще получат непотърсените награди от изборната томбола област Благоевград


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница