Програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в БългарияДата20.08.2018
Размер38 Kb.
#81753
ТипПрограма
Меморандум

Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в България
Днес, 5 март 2015 г., по инициатива на Комисия по здравеопазването към 43-то Народно събрание, Българска асоциация за изучаване на черния дроб и Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“, се проведе кръгла маса на тема „Хепатитът: скрита епидемия или решим проблем?“ - Европейският контекст и значимост на въвеждането на Национална програма за профилактика, скрининг, ранна диагностика и лечение на вирусните хепатити в България.
Участниците в Кръглата маса отчитат следното:


 • По данни на СЗО повече от 350 милиона души по света страдат от хроничен вирусен хепатит B, a тези, страдащи от хепатит С наброяват 170 милиона. В България хората, живеещи с вируса на хепатит В и хепатит С са над половин милион души.

 • През 2007 г. Европейският парламент прие декларация, с която задължава Европейската комисия да предприеме конкретни мерки относно скрининга за Хепатит С, осигуряването на ранна диагностика и по-широк достъп до лечение и медицински грижи в страните членки на ЕС.

 • През 2010 г. Световната здравна организация подписа резолюция, подкрепена и от България, която обявява вирусния хепатит за здравно предизвикателство от световен мащаб, наравно със заболяванията СПИН, малария и туберкулоза.

 • През декември 2014 г. по време на среща, организирана от Европейския парламент на тема: “Борбата с вирусните хепатити в държавите членки на ЕС” беше прието становище, в което всички заинтересовани страни бяха призовани към съвместни действия с цел повишаване информираността за опасността от вирусните хепатити, създаване на национални планове и бърз достъп до лечение и медицински грижи.

 • Профилактиката на вирусните хепатити е приоритет за изпълнителната и законодателната власт на страната – от 1992 г. всички новородени са ваксинирани срещу хепатит В по задължителната ваксинационна програма на Министерство на здравеопазването.

 • Понастоящем няма открита ваксина за превенция на хепатит С и единственият начин да се ограничи разпространението на заболяването е посредством ускоряване достъпа до най-съвременните терапии според утвърдените терапевтични ръководства за лечение в ЕС.


Участниците в Кръглата маса се обединиха около следното:


 • Приемане, въвеждане и изпълнение на проекта за Национална програма за профилактика, скрининг, ранна диагностика и лечение на вирусните хепатити в България.

 • Осигуряване на необходимите средства за изпълнение на заложените по Програмата дейности, както и за осигуряването на съвременни терапии за пациентите, страдащи от вирусни хепатити.

 • Създаване на ефективни механизми за мониторинг по изпълнението на целите на Националната програма от страна на законодателната и изпълнителната власт и пациентските организации.

 • Предприемане на допълнителни мерки, които да ограничат разпространението на заболяването в България и последствията от него, като усъвършенстване на Имунизационния календар на Република България, въвеждане на достъпни скринингови изследвания, както за медицинските специалисти, така и за определени рискови групи, разработване на програми за повишаване информираността на населението относно чернодробните заболявания.

 • Отчитайки дългосрочните ползи за здравната и социална системи, да се гарантира достъп до най-съвременни и иновативни терапии за лечение на вирусните хепатити, съгласно утвърдените терапевтични ръководства, в рамките на националната нормативна уредба.Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница