Програма за тях, както и сектор преработка на тези продукти вътре в България, за да остава добавената стойност, а не просто да изнасяме продуктите навънДата27.10.2018
Размер57.93 Kb.
ТипПрограма
    Навигация по данной странице:
  • Фокус
Зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев в интервю за Агенция „Фокус”
Фокус: Г-н Гечев, какво се случва с млекопреработвателите, разбрахте ли се?
Явор Гечев: Видяхме се с председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, уточнихме позициите си и се разбрахме да работим в режим на постоянни срещи, за да може да няма неразбирателство между министерството и бранша и да можем всички заедно да работим за доброто на българските производители. Конкретните неща, за които говорихме, са за евентуална инициатива, с която БДС стандартите за храни да съдържат само български продукти. Мисля, че започнахме едно добро сътрудничество.
Фокус: Кои ще са първите стъпки, за които ще работите заедно?
Явор Гечев: Много са, с всяка една от браншовите организации, не само с тях.
Фокус: Като цяло кои са най-належащите сектори от земеделието, по които трябва да се вземат спешни мерки?
Явор Гечев: В момента в Министерство на земеделието и храните най-важно е завършването на програмата за Развитие на селските райони до края на периода. След една седмица отивам в Брюксел за консултации с колегите в Генерална дирекция „Аграрно развитие”, за да можем да спасим максимално много от средствата, които са налични в момента, за да може да бъде разплатена и успешно завършена програмата с минимални загуби. Имаме идеи за всяко от нещата и ще предложим на колегите в Брюксел определени варианти, които са на базата на екшън-плана, който сме изготвили. Също така другата седмица трябва да се даде драфт на новата Оперативна програма и в министерството се работи денонощно, за да може да я приключим. Това, което заварваме, е един много суров вариант.
Фокус: Какво се случва със средствата по програма „Развитие на селските райони”, които са намалени за България за следващия програмен период?
Явор Гечев: И в тази насока се работи. Моята работа е когато има рамката на средствата, по приоритетите, които министерството поставя за развитие на аграрния сектор в България, да променим програмата едва ли не с главата надолу. Искаме да имаме друг подход, а подходът е на база на вдигане на Брутния вътрешен продукт и подкрепа на българските производители в аграрния сектор. Искаме да структурираме програмата по приоритетите, които държавата е дала, за да може наистина тя да е ефективна, а не да се получава усвояване на средства само заради самото усвояване, а да има и ефективност. Също така да има и достъпност и при най-малките производители и базирано на добавена стойност върху земеделските производители тук, вътре в България, което означава няколко приоритетни сектора – зеленчукопроизводство, плодове, животновъдство, десертно грозде, както и всички позабравени сектори в България, които обаче носят добавена стойност и дават по-голяма заетост. Базирано и на подкрепа на малките производители, с гарантирани бюджети вътре в самата програма за тях, както и сектор преработка на тези продукти вътре в България, за да остава добавената стойност, а не просто да изнасяме продуктите навън.
Фокус: Защо са намалени средствата по програма „Развитие на селските райони”? Това нормално и очаквано ли е?
Явор Гечев: В рамките на Общата селскостопанска политика, която Европа води, има намаление на средствата за сектор земеделие. Аз не съм участвал в преговорите и няма как да ги знам нещата от една седмица насам, но друг е въпросът дали не можеше да се отстоят още неща, не само по отношение на програмата, но и по отношение на изостаналите райони като допълнителни средства от допълнителни фондове. На практика така се опитваме да направим, че тези средства, които имаме, да са максимално ефективни за икономиката и земеделските производители и преработватели в България.
Фокус: Като цяло какви са перспективите на българското земеделие? Ще се развива ли то активно и ще се разширява ли обхватът на чуждите пазари?
Явор Гечев: И в двете насоки би трябвало да се работи. Земеделските производители трябва да знаят ясната и целенасочена политика на държавата по отношение на сектора, за да може да планират и собствените си дейности. Аз мисля, че можем да увеличим Брутния национален продукт от земеделие и то на базата на алтернативните досега сектори, ясно е, че имаме постижения по отношение на зърнопроизводството, но ако успеем да развием секторите зеленчукопроизводство, овощарство, производство на животни в България, гледането на животни и ако успеем да ги пласираме преди всичко на вътрешния пазар, защото има какво да работим по отношение на вътрешния пазар, нещата ще са добре. Трябва да мислим и в насока износ, но за да се случи това, трябва да бъде в масовата му част земеделски продукти вътре в България и надявам се с добавена стойност върху тях, не просто сурови продукти, а преработени такива. Чака ни много работа, този ефект може да се постигне единствено и само със средствата, които идват от Европейския съюза, тоест трябва всички инструменти да работят в една симбиоза, за да може да има ефект.
Фокус: Как ще се реши проблемът с внос на продукти на по-ниски цени, което подбива българския пазар?
Явор Гечев: Още от първия ден на работното си място в Министерство на земеделието направихме нещо, което е безпрецедентно – границите са покрити в България, съвместно с всички компетентни институции, за да може да се вижда какво влиза в България. Всичко, което е нерегламентирано под една или друга форма, да бъде на практика спирано. Това даде още първата седмица много сериозен ефект, защото по данните, които виждам всеки ден, доматите от 0.20 лв. вече са на 0.50 лв. въпросът е, че това са шокови мерки и когато последните години не е работено в тази насока в министерството е трудно да се наваксат тези периоди. Днес имаше оперативка на работната група на всичките институции в министерството, имаме седмичния анализ и мога да кажа, че излизат изключително много проблеми, включително и такива, че няма нормативна база, която да обуславя и проверките и възможните наказания и всичко останало. Тръгваме към крайно решаване на въпроса и амбицията е тази седмица да започнем да разписваме и спешни промени в законодателството, които не ни позволяват да си вършим работата, защото в момента се натъкваме на една невъзможност да си вършим работата, заради липса на нормативна база.
Фокус: Тоест и да констатирате нарушение, няма закон, по който да го санкционирате, така ли?
Явор Гечев: До голяма степен да. Има такива казусни ситуации, в които законът не ни дава възможност да си вършим работата. Проблемът е, че това е много сериозна задача, не за един, два, три дни, но вървим към решаването й, това е амбицията не само на колегите от Министерство на земеделието, но и на колегите от Министерство на финансите, от полицейските служби. Трябва да решим проблема веднъж завинаги и да надграждаме постоянно нещата, защото понякога хората, които се занимават с нерегламентиран внос, са много изобретателни.
Фокус: Има ли вече резултати от проверките по граничните пунктове? Къде точно се извършват проверки?
Явор Гечев: Навсякъде се правят, проверките са на почти всички входно-изходни артерии на страната с постоянни екипи, както и вътре в страната. По-големият акцент е на самите граници, защото един продукт, когато го пусне да влезе в държавата нещата стават много по-сложни, трябва още на границата да се спира нерегламентираният внос, както и всички неща, които не отговарят на българското законодателство. На вътрешноевропейска граница няма даже и митница и нищо, което да спре стоките, както искат земеделските производители, но това на практика не е възможно. Всичко, което не отговаря на закона, което е нерегламентиран внос, което е вътрешнообщностна доставка със съмнителни качества или документи, се проверява всеки ТИР, който минава през митницата. Ефектът е абсолютно видим, има покачване на 150 % на цените на доматите в България, на местните производители, другото е пазар. За една седмица имахме абсолютно адекватна реакция, която е от полза на производителите.
Фокус: Най-честите нарушения са нерегламентиран внос и липса на документи, така ли?
Явор Гечев: На практика, да. Например имаше един случай на ТИР, който онзи ден е върнат заради липса на документи, а вчера влиза пак, само че вече фактурата, която представя шофьорът, е за насипен дървен материал, а не за дини. От всякакво естество са опитите за нерегламентиран внос, засега смятам че се справяме повече от чудесно. Благодарности на колегите, които ги правят, защото за един ден наистина можахме да направим симбиоза между няколко институции, които да работят заедно и има наистина добри резултати. Въпросът е, че това не трябва да бъде по този начин постоянно, а трябва да има система, която да е устойчива, да гарантира ефективност и наистина да е постоянна, но не епизодична. На този етап мерките, които сме взели, са постоянни, не епизодични, но трябва да преминат на последваща фаза – по-голяма ефективност и постоянно действие.
Фокус: А проверките, които се извършват на вътрешните пазари, какво се случва с тях?
Явор Гечев: За всички тържища и пазари, за които имаме информация, че се продават дадени стоки, има екипи, които извършват проверки, екипи има и в големите магазини и вериги. Ние обхващаме целия спектър – от вноса до крайния потребител, като седмично сравняваме данните по отношение на всички проверки и правим заключенията, които ни дават възможността да разберем в цялост механизмите, които действат не само по борсите и магазините, но и по границите, за да можем да изградим нормативна база, която ще ни позволи трайно да решим проблема. Другото важно нещо е – много работа, а не само гасене на пожари. Трябва да има дългосрочна политика, която ако съществува няма да се стига до такива ситуации и да гасим пожари. Това, което се опитваме да правим в министерството, е трайна политика, чрез която земеделските производители да знаят какво прави държавата за техните интереси постоянно, не епизодично.
Зорница ПОЛЕГАНОВА


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница