Смесени алкохолни напитки /коктейли/ с ВодкаДата14.06.2023
Размер0.83 Mb.
#118043
ТипПрезентация
Презентация- Пепа Помакова ХиТ

УНИВЕРСИТЕТ ПО ХРАНИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ ГР. ПЛОВДИВ


СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ
КАТЕДРА „ТУРИЗЪМ И КУЛИНАРЕН МЕНИДЖМЪНТ“
Презентация по дисциплината
„Организация и управление на заведения за отдих и развлечение“
Тема : Смесени алкохолни напитки /коктейли/ с Водка
Изготвила : Пепа Помакова
Специалност : ХиТ
Фак. №: 33510
Научни ръководители :
проф. д-р Мариана Баева
ас. Петя Раева
Пловдив, 2023
Цел: Да се проучат смесените алкохолни напитки с Водка.
Задачи:
 • Да се представи кратка характеристика за Водката;
 • Да се разгледат част от видовете Водки;
 • Да се представи производството на Водката;
 • Да се представи технология на смесени алкохолни напитки с Водка.

ХАРАКТЕРИСТИКА ЗА ВОДКАТА
Водката е алкохолна напитка, която се свързва основно с Русия и Източна Европа, но произходът й е трудно да бъде точно определен. Някои историци твърдят, че водката е била създадена в Русия през 14-ти век, като има и версии, че тя произлиза от Полша или Украйна.
Първоначално водката е била наричана "вода жизнена" (вода животворящая) и се произвеждала чрез дестилация на житни култури като пшеница, ръж и ечемик. През 16-ти век водката станала все по-популярна в Русия и започнала да се произвежда масово.
През 18-ти и 19-ти век водката става символ на руската култура и идентичност. В този период се появяват множество водки, които са се превърнали в традиционни за регионите, в които се произвеждат.
Водката първоначално е била използвана за медицински цели. Използвани са специфични лекарства с водка за облекчаване на настинки и разстроен стомах, лечение на много различни заболявания, като например за облекчаване на болки, за лечение на раните, като се излагала директно върху раните за дезинфекция и предотвратяване на инфекция.
Алкохолното съдържание най-често е 40 об. %, но достига до 50 об. %
ЛЕГЕНДА ЗА ВОДКА „СОБИЕСКИ“
Според легендата, крал Ян III Собиески е бил силно притеснен за съдбата на своята страна преди битката при Виена. Той се молел за успех и бил готов на всичко, за да защити Полша от турските войски.
Една вечер преди битката, кралят се разходил из лагера си и бил привлечен от аромата на печено месо. Следвайки аромата, той е стигнал до лагера на своите войски, където войниците са приготвяли храна в големи казани. Ян III Собиески бил толкова впечатлен от аромата, че е поискал да му донесат един от казаните.
Когато са му донесли казана, кралят е почнал да пие от водката, която била приготвена в казана, за да измие вкуса на месото. Той бил толкова впечатлен от вкуса и качеството на водката, че е поръчал да бъде произведена в големи количества за своите войски.
Така, според легендата, водката Собиески е станала официалния напитка на полската армия по време на битката при Виена. Тази легенда придава допълнителен символичен смисъл на водката Собиески, която се свързва с идеята за защита и кураж в борбата за свобода и независимост на Полша.
Водката Собиески е произведена от чиста ръжена захар, която се дестилира три пъти. Процесът на дестилиране се осъществява в медни казани, като това позволява на водката да запази своята мекота и богат вкус. След това водката отлежава в дъбови бъчви за няколко месеца, за да придобие още по-дълбок вкус и аромат.
Водката Собиески е изключително популярна в Полша и в други части на света. Тя е печелила множество награди за качество и вкус, включително златен медал на конкурса за водка в Сан Франциско през 2006 година. Също така, тя е била избрана като официалната водка на Военноморските сили на САЩ през 2007 година.
Сега водката Собиески се предлага в различни вкусове, включително класическа, лайм и айсберг, като всяка една от тях има своите характеристики и вкусове. Независимо от избора на вкус, водката Собиески е известна с мекия си вкус и качествените си съставки.
ВИДОВЕ ВОДКА
 • Класическа водка - произведена от житни зърна или картофи. Тя има прозрачен цвят и нейната вкусова характеристика е свежа, чиста и леко пикантна.
 • Водка от ръж - произведена от ръж или житни зърна, тази водка има плътен и богат вкус, който е мек и гладък.
 • Водка от картофи - произведена от картофи, тази водка има наситен вкус и е мека и гладка.
 • Флейвърд водки - това са водки, които са ароматизирани с различни вкусове, като например лимон, портокал, ягода, ванилия и други.
 • Премиум водки - това са висококачествени водки, които се произвеждат от най-добрите суровини и се дестилират многократно. Те са по-скъпи от обикновените водки и имат по-богат вкус.

ПРОИЗВОДСТВО НА ВОДКА
Подготовка на суровините: Суровините за водката са обикновено зърнени култури като ечемик, ръж и царевица. Те се почистват, измиват и се накисват, за да се започне процесът на превръщане на негликозидните вещества в глюкоза. Това се постига чрез въвеждане на вода и малц.
Ферментация: След като суровините са готови, те се смесват с вода и малц и се оставят да ферментират. В този процес микроорганизмите, наречени дрожди, превръщат глюкозата в алкохол. Ферментацията може да продължи между няколко дни и седмици, в зависимост от условията.
Дестилация: След като ферментацията приключи, полученият алкохол се дестилира. Това означава, че се загрява алкохола до температура, при която той се изпарява. Парата се събира и се охлажда, за да се кондензира обратно в течност. Този процес се повтаря няколко пъти, за да се постигне желаната концентрация на алкохола.
Филтриране: След дестилацията водката се филтрира, за да се отстранят нежеланите вещества и да се постигне по-гладка текстура. Филтрирането може да включва използването на активен въглен, кварцов пясък или други материали.
Разреждане и опаковане: След като водката е била филтрирана, тя се разрежда с вода до желаната концентрация на алкохол и се опакова в бутилки за продажба.
Някои производители на водка могат да добавят и други съставки, за да дадат на продукта специфичен вкус или аромат. Например, допълнителни съставки могат да включват билки, плодове, подправки или дори златни частици.
В производството на водка, качеството на суровините, дестилационният процес, филтрирането и опаковането са от съществено значение за крайния продукт. Например, за производството на висококачествена водка, е важно да се използват най-добрите суровини, да се спазва прецизен контрол върху температурата и налягането по време на дестилацията и да се използват най-добрите материали за филтриране.
В някои страни, като Русия и Полша, водката е традиционно напитка, която има голямо културно значение и се произвежда по специални методи. Водката е един от най-популярните алкохолни напитки в света и е известна със своята гладка текстура и лек вкус.
Марка Страна Основа
Абсолют Швеция житни зърна
Белуга Русия житни зърна
Грей Гуз Великобритания житни зърна
Смирнофф Русия житни зърна
Столичная Русия житни зърна
Финландия Финландия ечемик
Райка Русия ръж
Кетел Оне Полша ръж и житни зърна
Зубровка Полша ръж
Царская Русия ръж
Мери Джейн България пшеница
Флирт България пшеница
Зодиак САЩ картоф
Айсберг Канада праскова
Бомбора Австралия грозде
ТЕХНОЛОГИЯ НА СМЕСЕНИ АЛКОХОЛНИ НАПИТКИ С ВОДКА
Космополитан
Чаша: Мартини
Метод: Шейк (Shake)
Помощна техника: Strain (Стрейн).
Водката, Коантрото, лимоновият сок и сокът от боровинки се разбъркват добре в шейкър.
Изсипва се в чаша Мартини и се украсява с лайм (уеджис, туист).
 • Водка - 40мл, 1 и ½ oz
 • Коантро - 15мл, ½ oz
 • Лимонов сок – 15мл, ½ oz
 • Сок от боровинки – 30мл, 1 oz
 • Лайм (уеджис, туист)

Синята Лагуна
Чаша: Мартини
Метод: Шейк (Shake)
Помощни техники: Strain (Стрейн), TOP-UP (Топ-ап), Cooling.
В шейкър с лед се смесват и разбъркват водката и синьото кюрасо. Изсипва се в изстудена чаша с лед и се долива до горе с лимонов сок. Синята лагуна може да се украси с лайм (ринг или туист), листа мента и карамбола.
 • Водка – 30мл, 1oz
 • Синьо кюрасо – 30мл, 1oz
 • Лимонов сок – 90мл, 3 oz
 • Лед
 • Лайм ( ринг или туист)
 • Мента и Карамбола

SEX ON THE BEACH
Чаша: Колинс
Метод: Билд (Build)
Помощна техника: Stir
Във чашата се слагат лед, след това водка, ликьор от праскови, портокалов сок и сок от червени боровинки и се разбъркват. Може да се украси с четвърт слайс портокал и коктейлна череша.
 • Водка – 50 мл, 1 и ⅔ oz
 • Ликьор от праскови – 30мл, 1 oz
 • Сок от портокал – 70мл, 2 и ½ oz
 • Сок от червени боровинки – 70 мл, 2 и ½ oz
 • Лед
 • Четвърт слайс портокал и коктейлна череша

Мартини еспресо
Чаша: Мартини
Метод: Шейк (Shake)
Помощна техника: Strain (Стрейн).
Водката, еспресото, ликьор Калуа и шоколадовия ликьор се разбъркват добре в шейкъра, пълен с лед.
Изсипва се в чашата мартини и се украсява с зърна от кафе.
 • Водка – 30мл, 1oz
 • Кафе еспресо – 30мл, 1oz
 • Ликьор Калуа – 15мл, ½ oz
 • Какаов ликьор – 15мл, ½ oz
 • Зърна от кафе

Изводи:

 • Представена е кратка характеристика за Водката;
 • Разгледани са част от видовете Водка;
 • Представено е производството на Водка;
 • Представена е технология на смесени алкохолни напитки с Водка.

БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО!

Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница