Стенокардия или "гръдна жаба" внезапна болка или дискомфорт в гръдната област, предизвикани от недостатъчно снабдяване с кръв на определен участък на сърцетоДата12.03.2018
Размер92.45 Kb.
#62323
Стенокардия
През 1772 г. W.Heberden въвежда термина "стенокардия" като характеристика на синдрома, при който в гръдната клетка се отбелязва” усещане за задух и безпокойство”, предизвикано обикновено от физическо натоварване. Той не успява да определи сърдечния произход на това чувство, но в следващите години други изследователи демонстрират връзката на стенокардията със заболявания вследствие на поражения в коронарните артерии на сърцето.
Стенокардия или “гръдна жаба” - внезапна болка или дискомфорт в гръдната област, предизвикани от недостатъчно снабдяване с кръв на определен участък на сърцето.
В болшинството случаи стенокардията се явява като една от формите на проява на исхемичната болест на сърцето, в основата на която е атеросклерозата на сърдечните артерии. В много случаи болката в гръдната област се наблюдава и при други заболявания (вродени и придобити сърдечни пороци, миокардити и възпалителни поражения на коронарните артерии(васкулити)).
Стенокардията се класифицира като стабилна и нестабилна (прогресираща), безсимптомна (тиха) миокардна исхемия, вазоспатична стапокардия, синдром “Х” ( микроваскуларна стенокардия ).
Симптомите на стенокардия са стабилни , ако възникват веднъж на няколко седмици без значително влошаване. В типичния случай симптомите се появяват при дейности, изискващи повишени потребности от кислород за миокарда. Но дори при стабилна стенокардия, характерът на симптомите може да се мени в зависимост от различни фактори като температура на околната среда или емоционален стрес.
Счита се, че стенокардията е нестабилна при внезапно влошаване на съществуваща стенокардия без видима причина или когато стенокардията се появаява при относително слабо физическо натоварване или в покой. Тази форма на стенокардия обикновено е свързан a с отделяне на плака от стените на кръвоносния съд и последващо образуване на тромб . В някои случаи важен фактор се явява повишаването на тонуса на коронарните артерии или техния спазъм.
Вазоспастична стенокардия. В редица болни се наблюдава локален спазъм на коронарните артерии, без явни атеросклеротични поражения. Този синдром се нарича “вариантна” стенокардия или стенокардия тип Prinzmental. В този случай доставката на кислород за миокарда е намалена като следствие на интензивен вазоспазъм, което и предизвиква стенокардията. Вазоспатичната стенокардия често се развива в положение на покой, доколкото причина за исхемията е подчертано недостатъчната доставка на кислород, а не нуждата на миокарда от него.
Тиха (без болки, без симптоми) исхемия. Исхемия на миокарда понякога се развива без субективно усещане за дискомфорт или болка.Такава исхемия може да се диагностицира с технически средства (Холтер мониторингово изследване, ехокардиография или натоварващ стрес- тест). Тиха исхемия се наблюдава при 40% от пациентите със стабилна стенокардия и при 2,5-10% от мъжете на средна възраст, които иначе нямат оплаквания. Осъзнавайки важността на симптомите на стенокардия като физиологически сигнал за тревога на организма, то безсимптомният характер на тихата исхемия се явява отрицателен фактор , възпрепятстващ навременното лечение.
Синдром «Х» . С този термин се класифицират пациенти с типични симптоми на стенокардия, у които обаче не се наблюдават стенозни поражения на коронарните артерии при ангиографски изследвания (коронарография).
Причини.

В болшинството случаи стенокардията е резултат от атеросклероза на коронарните сърдечни артерии. Атеросклеротичната плака постепенно стеснява проходимостта на артериите, предизвиквайки дефицит на кръвоснабдяването на миокарда при значително физическо и/или емоционално претоварване. Изразената атеросклероза, стесняващ проходимостта със 75% и повече, предизвиква такъв дефицит вече и при умерени натоварвания.


Необтуриращ (незакриващ напълно проходимостта) тромб и набъбването на атеросклеротичната плака, водещи до стесняване на сърдечните артерии.
В редица случаи причината за стенокардия е артериалната хипотензия, проявяваща се като намаляване на притока на кръв към устието на коронарните артерии (артериална, особено диастолна хипотония от всякъкъв произход, включително след прием на понижаващи кръвното налягане медикаменти; намаляване на силата на изтласкване при тахиаритмии; венозна хипотония).
Остра болка в сърдечната област се наблюдава и в случаите, когато нуждата на сърдечния мускул от кислород не се задоволява от кръвния поток. Пристъпите на стенокардия възникват при физическо натоварване, емоционален стрес, при преход от среди с рязка температурна разлика, след употребата на тежка или пикантна храна, след употребата на алкохол.

Във всички посочени случаи работата на сърцето се увеличава, съответно по-осезаем е недостига на кислород. Като резултат възниква болка..


Пристъпът отшумява, намалявайки значително работата на сърдечния мускул ( прекратяване на физическото натоварване, прием на нитроглицерин), възстановявайки достатъчния приток на кръв към коронарните артерии.
Основни симптоми
При възникването си стенокардията често е интензивна, има стягащ, задушаващ характер. Особена отличителна черта е, че болката се разпространява и по други части на тялото – най-често към лявата ръка, лявото рамо, под лявата лопатка, в долната челюст.
Пристъпът на болка продължава от 1 до 10 мин. и бързо се притъпява след прием на нитроглицерин или преустановяване на физическото натоварване. Субективните усещания на пациента при стенокардия могат да се опишат като задух и пробождаща болка в областта на гръдната клетка, често преминаваща в рамото, ръката, шията или челюстта.
По правило болката е с продължителност около 10 мин. и бързо преминава след приема на подходящи медикаменти или отдих. При някои пациенти се наблюдават и пристъпи с продължителност от 30 сек. до 30 мин.
Болката при стенокардия се отличава със следните признаци:

има характер на пристъп, т.е. ясно изразен момент на възникване и затихване.

възниква при определени условия.
Условия за пристъп на стенокардия: най-често – при ходене (болка при ускорено движение или изкачване, при ходене след хранене или срещу силен вятър), както и при всяко физическо усилие или емоционален стрес. Зависимостта на болката от физическото усилие се проявявава в това, че с неговото продължаване или увеличаване неизменно нараства и интензивността на болката, а при прекратяването му болката затихва или изчезва след няколко минути.

започва да затихва или изчезва съвсем под влиянието на нитроглицерин ( до 1-3 минути след прием под езика).


Посочените три особености са достатъчни за поставяне пристъпа на стенокардия като клиническа диагноза, както и за разграничаването им от останалите усещанията в сърдечната област, несвързани със стенокардия (кардиалгии).
Означават ли пристъпите на стенокардия приближаващ инфаркт?
На първо място ясно трябва да се поясни, че пристъпът на стенокардия не е инфакт ! Това е само временна проява на недостиг на кислород за работещия сърдечен мускул.
За разлика от стенокардията, при инфаркт възникват необратими изменения в сърдечната тъкан вследствие на напълно нарушеното кръвоснабдяване на засегнатия участък. Болката в гърдите при инфаркт е по-ярко изразена, по-продължителна е и не преминава след приема на нитроглицерин. Инфарктът, освен това, е съпроводен от гадене, немощ, изпотяване и чувство за страх.
Трябва да се помни, че случаите, когато пристъпите на стенокардия са по-продължителни, зачестяват и възникват в състояние на покой, предполагат висок риск от развитие на инфаркт .
Дали всяка болка в гръдната област може да се счита за стенокардия?
Абсолютно не! Не всяка болка в гърдите и даже не всяка болка в сърдечната област са признаци на стенокардия. Например, ако болката е с продължителност под 30-40 сек., преминава след дълбоко вдишане, изменение положението на тялото или глътка вода, Вие не трябва да се безпокоите. Болката не е причинена от стенокардия..
Диагностика на стенокардията
В общия случай лекарят поставя диагноза стенокардия след като изясни характера на Вашите симптоми и обстоятелствата, при които те се проявяват. За да се изключат съпътстващите заболявания се провеждат редица медицински изследвания, включващи електрокардиограма (ЕКГ) в състояние на покой и след физическо натоварване, стрес тест, измерва се кръвното налягане, рентгеново изследване на коронарните артерии(ангиограма).
С помощта на ЕКГ лекарят ще изследва електрическите импулси на сърцето. Те показват наличието или отсъствието на исхемия(недостатъчно кръвоснабдяване), измененията на сърдечния ритъм и други. За да се получи пълна картина на сърдечната дейност лекарят снема данните от ЕКГ в състояние на покой и след изпълнението на някои физически упражнения.
По комплексния стрес- тест позволява да се оцени кръвния поток във вътрешността на сърдечния мускул в покой и при натоварване. Използва се малко количество радиоизотоп (обикновено талий), който се инжектира във вената по време на физическо натоварване. След това със специален прибор се определя разпределението на талии в различните зони на сърдечния мускул. Различните концентрации или отсъствието му позволява да се определят участъците с недостатъчно кръвоснабдяване.
Най точният метод за оценка на вътрешните изменения в кръвоносните съдове на сърцето е ангиографското изследване (коронарография- рентгеново изследване на сърдечните коронарни съдове). При него тънка гъвкава тръбичка (катетър) се вкарва в една от артериите в областта на слабините или в областта на предрамието и после се придвижва по кръвоносната система до една от двете коронарни(сърдечни) артерии. Впръсква се контрастно вещество, като по този начин може да се наблюдават измененията в изследваните артерии.
Каква е разликата между стабилна и нестабилна стенокардия?
Трябва да се прави разлика между стабилна стенокардия( при натоварване) и нестабилна стенокардия(при покой).
Обикновено пристъпите на стенокардия се повтарят с предсказуема честота. Пациентът може да прогнозира своето състояние, помнейки, че пристъпите са свързани с емоционален стрес или физическо натоварване. Това характеризира стабилния, прогнозируем характер на стенокардията при натоварване, като това е едно от най-разпространените заболявания.
В някои случаи обаче стенокардията се проявявава непредсказуемо . Изразява се в неочаквано силна или често повтаряща се болка в гърдите, възникваща при минимално физическо натоварване или в състояние на покой. Този вид стенокардия се нарича нестабилна или стенокардия в покой и се нуждае от особено щателно лечение.
Терминът нестабилна стенокардия се използва и при всички симптоми за инфаркт, които обаче не са клинически потвърдени и при които няма данни за увреждане на сърдечния мускул.
Какви са съществуващите методи за лечение на стенокардия?
За успешното лечение на стенокардията е необходимо на първо място да се ограничат рисковите факторите, причиняващи сърдечно-съдовите изменения. Към рисковите фактори се отнасят: повишеното артериално налягане, повишеното съдържание на холестерол в кръвта, наднорменото тегло, тютюнопушенето. Вашия лекар ще Ви предпише необходимите медикаменти за нормализиране на кръвното налягане, ще Ви посъветва да се придържате към някои правила на хранене и за някои физически упражнения.
В течение на десетилетия първия избор за лечение и профилактика на стенокардия бяха нитратите. В наши дни се използват тринитрати, динитрати и мононитрати. Те действат, като дилатират (разширяват) кръвоносните съдове на сърцето, увеличавайки притока на кислород към сърдечния мускул и понижавайи напрежението в миокарда. Нежеланите ефекти от използването на нитрати са болки в главата, зачервяване на лицето, понижаване на артериалното налягане, световъртеж и привикване на организма, водещо до нечувствителност към определана доза от медикамента.
Освен нитратите при терапията на стенокардията се ползват бета-блокери, понижаващи силата и честотата на съкращаване на сърдечния мускул. Използването на калциеви антагонисти възпрепятства спазъма на съдовете .
В особено тежки случаи на стенокардия, когато медикаментозната терапия е недостатъчно ефективна, се провеждат хирургически интервенции- поставяне на байпас или балонна ангиопластика.
Поставянето на байпас (коронарен шънт) е хирургическа операция , при която се възстановява кръвният поток в блокиран участък на коронарната артерия. От пациента се извлича вена, обикновено от крака, която се пришива преди и след блокирания участък, възстановявайки по този начин кръвообращението по заобиколен път.
Ангиопластиката включва използването на катетър с малко балонче накрая, който се вкарва в бедрената или подмишечната артерия и се придвижва до мястото на стеснение на коронарния съд. Там балончето бързо се раздува или разпъва, отстранявайки спазъма.

Профилактика на стенокардията

Първата линия на защита от развитието на стенокардия включва физическа активност, здравословна храна, умерено хранене, отказ от тютюнопушене и ограничаване употребата на алкохол.


Кардиалгии
Стенокардията трябва да се отличава от болките в сърдечната област с друг произход. Тези болки се наричат “кардиалгии”. Те могат да се наблюдават при други сърдечни болести (напр. сърдечни пороци, аортити и др.), при невротични реакции, шиина остеохондроза, междуребрена невралгия.
В тези случаи болката може да е с продължителност от много часове и дни, понякога е мълниеносна, пробождаща, локализирана обикновено в горната област на сърцето. Приемът на нитроглицерин не повлиява болката и подобрение настъпва след прием на седативни и обезболяващи медикаменти.
За поставяне на правилната диагноза може да подпомогне определянето на точките на възникване на болка при палпация на междуребрените нерви при невралгия. Пристъпите могат периодически да зачестяват, а понякога изчезват за продължително време.
Прогноза

Стабилната стенокардия, предизвикана от атеросклероза на коронарните артерии, е широко разпространено и водещо до инвалидност заболяване.


Съпоставено с продължителността на живота, това е заболяване , предполагащо висок риск за прогресиране до инфаркт на миокарда и/или настъпване на смърт.
При навременно лечение обикновено могат да се контролират симптомите и прогнозата да бъде значително подобрена. На практика опасностите от това заболяване са значително недооценени, а оптималните стратегии за лечение на пациентите не се прилагат.
Каталог: zabol -> sss
zabol -> Zepir ltd. – Health & Nature
zabol -> Лекари от сащ установиха за какво е нужен апандиситът
zabol -> 9. спешни състояния в педиатрията кардиопулмонална реанимация остри отравяния
zabol -> Карцином на хранопровода На латински език: Carcinoma oesophagi. На английски език: Esophageal cancer. Синоними
zabol -> Запек при бебето
zabol -> Вроден сифилис А50. 3 Късно вродено сифилитично увреждане на очите
zabol -> 01 Кои кости влизат в състава на долния крайник и как са свързани те помежду си?
sss -> Миокардит На латински език: Myocarditis. На английски език: Myocarditis. Определение
sss -> Нарушения на сърдечния ритъм
sss -> Исхемична болест на сърцето /ибс


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница