Вестник “Банкер” 17-24. 01. 2014 г., с. 43 Сем да дебне Волен в самолетаДата11.01.2018
Размер32.27 Kb.
#42833
Вестник “Банкер”

17-24.01.2014 г., с. 43


СЕМ да дебне Волен в самолета

Изключително активен се събуди тази година Съветът за електронни медии. И с непривичен работохолизъм отсече – да се забранят медиите, финансирани от политически партии. Идеята обнародва надзорничката Мария Стоянова. Според нея било прецедент в България политическа партия да има телевизия. Подобни „находки" в Европа нямало и въпросът веднага трябвало да се разреши в парламента. Бившата кореспондентка на БНТ в Берлин дори вече била предложила на колегите си от СЕМ да изготвят предложение към Комисията по култура и медии в 42-рото Народно събрание за поправки в Закона за радио и телевизия. Семаджиите веднага казали твърдо „да" и гласували с две ръце да се разкарат най-после политическите тв канали. Очевидно е, че мъдреците в регулатора са се вдъхновили да направят пролетно почистване на медийния сектор. Дори фактът, че нямат законодателна инициатива, не може да охлади януарския им устрем.

„За съжаление нашето законодателство не забранява политически партии да имат телевизии. Това обаче не бива автоматично да означава, че е позволено. Има и други държави в Европа, където това не е забранено изрично, но не е и допустимо. Затова аз казвам, че ние доста сериозно трябва да се замислим по въпроса – дали изобщо да не поправим Закона за радио и телевизия така, че в него да няма такава възможност", категорична е Мария Стоянова.

Колегата й Иво Атанасов коментира пред „БАНКЕРЪ", че е възможно на пръв поглед в останалите държави членки на Евросъюза наистина да няма телевизии, финансирани от партии, но идеята за прекрояването на нашия закон трябвало да се обсъди чрез широк дебат. Не било изключено евентуалната забрана да възроди някои неприятни въпросителни. Предимно около болезнената тема за финансирането на медиите. Схемата би могла да се заплете още повече, след като правителството на- Пламен Орешарски оряза държавните субсидии на партиите. „Ще си сверим часовниците по този въпрос с колегите от останалите регулаторни органи в Евросъюза на срещата в Будва в Черна гора през юни", издаде Иво Атанасов. Той уточни, че СЕМ само ще даде експертната си оценка на законодателя, а дали ще настъпят промени, било твърде рано да се предвиди.

Поводът за рязкото надигане на регулатора и спешното му желание да укроти медийния сектор е непослушната телевизия „Алфа". И по-специално отказът й да получи 11 акта за нарушения само за половин година. Надзорниците добросъвестно се опитвали да й ги предоставят, но все не попаднали на действителния собственик на медията – Волен Сидеров. Липсата на драматично ангажирания националист пък допринасяла за рязкото намаляване на събираемостта на глобите, което нанасяло непоправима щета на държавата.

„Просто се крие от нашите експерти. Това мен адски много ме притеснява. Неведнъж съм поставяла въпроса, че ние, от една страна, губим от това, че не можем ефективно да вършим своята дейност докрай - въпросът не е само в съставянето на акта. Губим и събираемост на средства от тези актове", обясни пунктуално Мария Стоянова. Тя е категорична, че ще се направят такива законови поправки, които да предпазят хазната от източване от недобросъвестни медийни собственици. Един от вариантите, според Иво Атанасов, е актовете да се публикуват на сайта на Съвета за електронни медии, което автоматично да означава, че те са връчени. Преди това обаче ще синхронизират идеята със Закона за административните нарушения.

Смисълът на подобни нововъведения не бил СЕМ само да изпъчи гордо мускули. Целта му била профилактично възпитателна. Трябвало да докаже, че надзорният орган по съдържанието на медиите не е смехотворен и че думата му важи и се чува.

Намеренията на семаджиите може би са дори благородни, стига да не бяха опасни. Ако са толкова са загрижени за финансирането на телевизиите, досега щяха да защитят сериозността на намеренията си. Но те от години „свенливо" мълчат, когато става въпрос за политическо и финикийско влияние в някои други медии. Така че сега биха могли поне да се опитат да извадят на светло реалните собственици на телевизиите у нас. Или пък да си припомнят, че забраните винаги водят до причиняване на други щети.

Да забраниш съществуването на медия, защото тя не изповядва твоите политически възгледи, с мотива, че била финансирана от някоя партия, звучи несериозно. Все пак живеем във века на интернет и глобалните комуникации. Така че, ако се дръпне шалтерът на една кабеларка, тя ще се роди в интернет и ще залее тези, които са я „отлюспили" от пазара.

В желанието си да се правят на строги и стриктни, нападайки телевизията на Волен Сидеров, семаджиите реално я рекламират, макар и доста непохватно. Правилното поведение в този случай е да се остави публиката да реши. В крайна сметка дистанционното отдавна е измислено. А що се отнася до източването на хазната заради неплатените актове, ако членовете на СЕМ толкова искаха, можеха да отскочат до парламента и да му ги връчат. В краен случай могат да разчитат и на късмета -да засекат Волен Сидеров в някой самолет. Защото и семаджиите пътуват нерядко за сметка на бюджета.Снимка на три колони – Собственикът на телевизия „Алфа" се оглежда за пратеници на СЕМ.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница