За блоговете и женитеДата01.02.2018
Размер37.05 Kb.
#52664
26 януари 2009

Az-jenata.com


За блоговете и женитеРайна Цветкова, зодия Водолей. През свободното си време като хоби поддържа личен блог на теми, които я вълнуват - книги, хора и пътешествия. Тук накратко споделя как е започнала да поддържа блог и кое я вдъхновява. Кого/какво чете, с какво се занимава - може да намерите в блога й - http://tzvetkova.wordpress.com
За каква професия мечтаехте като дете?
Уча английски език от втори клас и бях очарована от учителката си. Тогава мечтаех като порасна да стана като нея. Когато тя излезе в отпуск по майчинство, цяла година молех майка ми да се обажда и да пита кога ще се върне на работа, защото ми липсваше. Тя беше невероятен човек. За съжаление вече не е между живите, но е от хората, които много ценя и винаги ще помня. На г-жа Любов Петрова-Мъдрова, преподавател и преводач,– с любов!

А как станахте блогър?
Някак малко на шега и не се вземам твърде сериозно като блогър. Да поддържам блога си за мен е по-скоро хоби. Една хубава юлска вечер миналата година вечеряхме с Велян Стайков (блогър от години) в градината на едно заведение в центъра на София (Your Place). И двамата бяхме с компютрите си и от дума на дума, след около десетина минути с негова помощ, вече имах регистриран блог в Wordpress. Идеята за личен блог ме очароваше и вече бях мислила по въпроса. Така че с радост се възползвах от предложената помощ.

Списвате блог вече от доста месеци. От къде черпите вдъхновение?
Вдъхновяват ме хората, такива каквито са, техните успехи и постижения, нещата, които ги радват. Когато пътувам, вече си мисля кое и как да включа в блога си. Докато гледам някой филм или театър, който ми допада, след това нямам търпение да напиша нещо за него. Опитвам се да пиша кратко, както казват някои приятели ‘постингите ти са като тийзър’ – събуждат любопитство, не отегчават и са закачливо написани. Един от коментарите за блога ми ме зарадва много. В него читателят правеше интересна аналогия между книгите като прозорец към света и блоговоте, като сравняваше сърфирането през моя блог с пътуване с влак. ‘Обичам да гледам през прозореца на Rayn@. Усещането е като за пътуване с влак – преди да придобиете усещане за място или идея, влакът вече ви е закарал на друго място…’ (Елена Ганева)

Какви са основните теми, по които пишете в блога си?
Основните теми в моя блог са за хора, които ме вдъхновяват, книги, които ме впечатляват и места, които ме очароват. Пиша за неща, върху които имам преки наблюдения. Всяко събитие, което привлече вниманието ми намира свое място в блога. Например, ако търся нещо в Гугъл и логото им е различно понякога това буди някаква асоциация в мен, не се сдържам и спонтанно пускам кратък текст. Въобще всяко нещо, което ми е интересно или ме заинтригува по някакъв начин може да се превърне в повод за споделяне в блога.

Защо пишете на английски език?
Пиша на английски, защото някои от моите приятели, познати и колеги са чужденци и не говорят български. А българската част сред тях ползват достатъчно добре английски език. Понякога когато пътувам извън България пиша от интернет клуб или кафе, където няма кирилица.

Най-голямото предизвикателство на блогването?
Предизвикателствата на блогването, според мен, зависят от целите, които си си поставил – да си популярен, да те четат много хора, да продаваш стоки или идеи, ти самият да се забавляваш. За мен лично, най-голямото предизвикателство е да пиша кратко, да е забавно на хората, които целенасочено или случайно посещават блога ми и ако при търсене на нещо друго случайно са попаднали на моя блог (за което и аз имам кратък текст) да ги заведа при източника (например ако пътувам до Рилски манастир, моят текст е кратък, но съм се поровила да намеря изчерпателни източници по въпроса, така че за повече информация предлагам директни връзки/препратки към тях).

Може ли всеки (всяка жена) да стане блогър?
Този въпрос ми напомня за шегата, приписвана на Артур Рубинщайн, когото попитали как се стига до концертната зала Карнеги Хол, а той отговорил: ‘С практика, с много практика’. Според мен желанието и целите са двете най-необходими неща за поддържането на личен блог.

По колко време отделяте дневно или седмично?
Самото писане ми отнема по-малко време (около 10-15 минути на ден), в сравнение с времето, през което избирам от нещата, които са ме впечатлили за какво да пиша днес и в какъв образ да го облека.

Повечето блогъри са мъже. Как си обяснявате това?
И с поетите и философите, мисля, че е така. Не търся обяснение. Чета тези блогъри, в които намирам интересни неща и смятам, че изразяват собствена позиция.

Геройство ли е да си жена в днешно време?
Не знам как е било да си жена в друго време, дали бабите ни не са били по-големи героини, защото не са имали и една десета, от нещата, с които ние разполагаме днес. Допада ми източната концепция, че именно настоящето е единственото време, с което разполагаме. Някъде беше формулирано, че миналото е история, а бъдещето е мистерия, така че колкото по-често имаме нагласата да се радваме на днешния ден и настоящия момент, толкова по-добре се чувстваме, поне при мен е така.

За какво мечтаете?
За повече хармония – вътре в мен и около мен. За по-топло време. За лято и море…, а понякога за една Закуска в Тифани…

Какво послание бихте отправили към българките?
Да бъдем по-смели в мечтите си, по-настойчиви в реализирането им и с повече оптимизъм в мислите си.

Любим цвят? Песен? Вкус? Място?
Предпочитам пастелните цветове. Вкъщи преобладава цвят праскова. Харесвам и папая … и …
Любимата ми песен е от филма “Дух”. Харесвам и музиката на Пако де Лусия … и …Шаде … и …
Любимият му вкус - на току-що изпечена питка…и шоколад … и кафе .. и …
А любимото ми място - обичам различни места, но се чувствам най-добре през лятото край морето...(а онлайн) и в блогосферата 
Каталог: 2009
2009 -> Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2009 Г. Обн. Дв бр. 109 от 23 Декември 2008г
2009 -> Операционни системи Unix въведение
2009 -> Католически Литургичен Календар 2010
2009 -> Смб – Секция “Изток” Великденско математическо състезание 22. 04. 2007 г
2009 -> Програма 10 11 февруари 2009 г. Гр. София, Конферентна зала на хотел „Диана-3 Лектори
2009 -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
2009 -> Общински съвет гр. Тервел п р е д л о ж е н и е от
2009 -> Предлага изработване на абитуриентски албуми


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница