Днес! София 1000



Дата18.01.2018
Размер39.16 Kb.
#48019



Да си върнем държавата ДНЕС!

София 1000

ул. Цар Калоян 6, офис 218

Тел.: 02 843 53 56

Web: www.dnes-bg.org

e-mail: office.dnes.bg.org@gmail.com





ДО
Комисия за взаимодействие с граждански организации и движения
Временна анкетна комисия за проучване на обстоятелства по оповестените факти и данни за нарушения, извършени в комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси

Въпроси и предложения от Гражданско движение „ДНЕС”, във връзка с публичната дискусия по възникналите проблеми при прилагането на ЗПУКИ и необходимите законодателни промени

Въпроси, свързани с дискусията, предизвикана от НС:

  1. Какво налага промяната в закона?

  2. Какво сочи практиката от година и половина?

  3. Какво се случва с лицата, заемащи изборни длъжности, предвид продължителността на процедурата по установяване и продължителността на мандатите им?

  4. Какво се случва с актовете, издадени при конфликт на интереси от лицето предмет на установяването?

Целта на закона е да създаде условия така, че лицата заемащи публични длъжности да поставят обществения интерес над личния (частния).


І. Обективност, равнопоставеност и професионализъм.

Това може да се осъществи единствено чрез обективността на органа (комисията), която изпълнява закона. Зависимостите не могат да бъдат премахнати, но могат да бъдат балансирани и минимизирани, като се гарантира на първо място равнопоставеността, професионализма и обективността на членовете на комисията. Предвид и събитията от близкото настояще:



  1. Наложително да се преразгледат правомощията на председателя на комисията. Разпоредбите на закона дават неограничена власт на председателя. По обективно е преписките да се разпределят на случаен принцип на член на комисията (докладчик).

  2. Всеки член на комисията трябва да определя и освобождава служителите, с които работи по преписката, за да се гарантира отговорността му.

  3. Изискванията за член на комисията лимитирани до висше юридическо образование, а трябва да има и стаж от минимум 5 години.

  4. Мандатът на членовете на комисията да се увеличи на 15 години. Ще се гарантира сигурността и обективността и ще се намали временното влияние на външните фактори.


ІІ. Прозрачност.

Работата на комисията трябва да гарантира прозрачност при провеждане на заседанията и своевременното оповестяване на решенията.

  1. Дневният ред да се определя по предложение на председателя и на членовете на комисията.

  2. Решенията да се връчват и предават за публикуване в определен срок след приемането им.

  3. Решенията да се публикуват задължително от държавен служител към комисията в определен срок.

  4. Протоколът от заседанието да се води чрез аудио запис и стенограма.


ІІІ. Анонимни сигнали.

Допускане за разглеждане на анонимни сигнали, предвид фактора страх, стига същите да са мотивирани и подкрепени с минимум насоки или факти и данни

  1. Анонимните сигнали, които са подкрепени с факти и данни да се разглеждат в комисията (сега е забранено).


IV. Съответствие на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси с други закони
1. Необходимо е да има съответствие между разпоредбите на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и Закона за пазари на финансови инструменти, съответно Наредба № 38/25.07.2007г. за изискванията към дейността на инвестиционните посредници.

Съгласно чл. 14, ал. 1 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси лице, заемащо публична длъжност, подава декларацията по чл. 12, т. 2 от закона в 30-дневен срок от избирането или назначаването му. В декларацията лицето посочва обстоятелствата, които биха довели до възникване на конфликт на интереси, като: участие в търговски дружества. Логично е при промяна на тези обстоятелства лицето да уведоми за промяната.



Следва да се има предвид, че участие в акционерно дружество, което е публично и се търгува на регулиран пазар може да бъде придобито и продадено в рамките на няколко дни чрез електронна система за търговия /или в рамките на часове, ако електронната система за търговия позволява това/. Също така следва да се има предвид, че когато лице, заемащо публична длъжност е упълномощило инвестиционен посредник да управлява портфейл от финансови инструменти, лицето не разбира веднага за придобиването на участие в акционерно дружество и за прехвърлянето на такова участие, тъй като периодичния отчет за извършените сделки се предоставя за по-дълъг период.
2. Необходимо е да има съответствие между разпоредбите на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и специалните закони, които уреждат подробно статута, начина на избиране/назначаване на лица, заемащи публична длъжност /напр. Закона за конституционния съд следва да уреди подробно правилата за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси при избиране на конституционните съдии, Изборния кодекс следва да уреди подробно правилата за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси при избиране на президент и вицепрезидент и т.н./.




18 януари 2018 г.| Координатор „Връзки с медиите” – pr@dnes-bg.org, тел. 0878 22 83 52






Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница