Новини за общините 30. 06. 2014 г. Dariknews bgДата09.08.2018
Размер273.32 Kb.
Новини за общините

30. 06. 2014 г.

Dariknews.bg

НСОРБ: Още се оценяват щетите от пороите, но другото „бедствие" са спрените пари по „Околна среда"

30 юни 2014 16:42

В Националното сдружение на общините продължават да постъпват помощи от местните власти в цялата страна за пострадалите от наводненията общини. Сдружението координира доставките до бедстващите райони, като ще разпредели според волята на дарителите и постъпилите средства по сметката на организацията. 

В интервю за Дарик изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова посочи, че е трудно да се коментира реалният размер на щетите от бедствията във Варна, Добрич и Великотърновско, защото тепърва те се описват. Организацията не е толкова притеснена за нужните пари за възстановяване, които според тях ще бъдат намерени, а по-скоро сдружението е обезпокоено за скоростта на взимане на нужните решения от правителството. 

Гинка Чавдарова нарече „друг тип бедствие" проблемът със спрените евросредства по Оперативна програма „Околна среда", които са оставили много градове разкопани с блокирани проекти: 

„Най-обемната работа е всъщност реалната оценка на щетите, оформянето на многобройните документи. Средства при такива случаи могат да се намерят, въпросът е кога ще се намерят. Защото навсякъде вече текат първите ремонтно-строителни дейности, които са главно за отстраняване на разрушени жилища и разчистване след наводненията. Работи се с частни фирми на доброволни начала в момента, което обаче не може да продължава още дълго. Така че трябва да намерим възможност за поне известно авансиране на този вид първоетапни строително-ремонтни работи".

По думите на Чавдарова много голямо вълнение има и около „друг тип бедствие" - спрените плащания по ОП „Околна среда":

„Можете да си представите едни разкопани градове в условията на тези поройни дъждове до какво са довели. Все още и от Брюксел няма сигнал дали ще се възстановят и кога плащанията - това е едно огромно напрежение не само сред общините, но и сред гражданите и бизнеса. На отделни места са спрени проектите, на други общините все пак намират някаква възможност, макар и частично да разплащат. Имаме в сряда среща с новия министър и новия ръководител на управляващия орган, за да имаме позитивно решение от Брюксел и след това - бърза реакция и в България".Фокус

В Община Благоевград ще бъдат отворени оферти с предмет „Обновяване на парк „Ловен дом”

30 Юни 2014 | 09:02 | Агенция "Фокус"Благоевград. В Община Благоевград ще бъдат отворени оферти с предмет „Обновяване на парк „Ловен дом”, съобщиха от пресцентъра на общината. Възлагане на обществена поръчка чрез Публична покана по реда на ЗОП с предмет „Обновяване на парк „Ловен дом” в град Благоевград”. Отварянето на офертите ще се състои от 10.30 часа, Зала № 101 в сградата на Общинска администрация - град Благоевград.

Фокус

С концерти на централния плаж, Бургас посреща първото юлско утро

30 Юни 2014 | 10:55 | Агенция "Фокус"Бургас. С концерти на сцена на централния плаж бургазли и тази година ще посрещнат първото юлско утро, предаде репортер на Радио „Фокус” – Бургас. Тази година общината организира цял тридневен фестивал, като концертите започнаха още вчера. Тази вечер на сцена под Морското казино, до моста ще излязат общо 9 групи измежу, които от Сърбия и от Македония. Концертите започват от 19.00 часа с група Blazerinte, след тях от 20.00 часа ще излезе англичанина Jersy Budd, който пристига специално в Бургас заедно с групата си. От 21.30 часа концертите продължават с бургаската група Siluet, които ще подгреят публиката за македонците от BANDX. Те са една от малкото групи с платен лиценз да изпълняват парчета на роклегендите AC/DC. Групата се очаква да излезе на сцена около 22.30 часа. След тях идва ред на Джанго Зе, Stiff Bones, бургаският бард Митко Таралежков и Шантаж. Финалът на концертите ще сложат македонците от Korbin, с които публиката ще посрещне първите слънчеви лъчи на юли и разбира се емблематичното парче на Uriah heep - July Morning. Организаторите от община Бургас са взели всички мерки за сигурност като за всеки един фестивал. Къпането ще бъде забранено, ще има спасители ако все пак някой се опита да влезе в морето, от общинска полиция и полицията в града, също ще бдят са сигурността. Тази година са осигурени и достатъчно количество дърва за тези, които искат да си запалят огньове. Ако времето е дъждовно концертите ще се проведат в Летния театър.

Фокус

Зам.-кметът на община Аксаково инж. Димитринка Димитрова: Необходимо е укрепване на пътя Варна-Балчик в района на спирка „Кипарис” заради свлачището

30 Юни 2014 | 11:35 | Агенция "Фокус"Аксаково. Има опасност от прекъсване на пътя Варна-Балчик в района на спирка „Кипарис“, която се намира във Вилна зона „Кранево” в землището на село Осеново в община Аксаково. Това каза за Радио „Фокус” – Варна зам.-кметът на община Аксаково инж. Димитринка Димитрова, която участва в техническата експертна комисия, направила оглед на участъка на свлачището. Свлачището в района е констатирано през 1997 година. Необходимо е укрепване на пътя. Инж. Димитринка Димитрова уточни, че това е участък от републиканската пътна мрежа и община Аксаково може само да сигнализира и да иска пътят да бъде ремонтиран. В района е имало и пътнотранспортно произшествие. Поставени са предупредителни знаци за свлачище и голям наклон, но хората много често не се съобразяват с това. Община Аксаково е получила уверение, че има изпратен доклад за отпускане на средства от Агенция „Пътна инфраструктура”. „Няма да спрем кореспонденцията, докато не видим конкретни действия и мероприятия по укрепване на пътя”, категорична бе инж. Димитринка Димитрова. В огледа на свлачището са участвали още представители от местната администрация, от Областна администрация Варна, „Геозащита“, Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението – МВР, Варна, Пето РУП – Златни пясъци, електроразпределителното дружество, ВиК – Варна. Покана за изпращане на представител в Комисията е отправена и към Областно пътно управление – Варна. Опасност е констатирана само в района на този пътен участък, по пътя в близост до плажа няма констатирани непроходими зони във връзка с последните проливни дъждове. Взето е решение община Аксаково да продължи ежеседмичното наблюдение на свлачищните процеси в региона.

Фокус

Кметът на Варна Иван Портних: Усилията ще бъдат насочени към Аспаруховия парк, където има струпване на много вода

30 Юни 2014 | 09:39 | Агенция "Фокус"Варна. Комисиите по оценка на щетите след водното бедствие във варненския квартал „Аспарухово” са направили опис на 99,9% от пострадалите домове. Има доуточняващи адреси, които се посещават. Това каза за Радио „Фокус” – Варна кметът на Варна Иван Портних. Екипи оценяват и щетите по инфраструктурата. Данните ще бъдат обобщени и внесени в Междуведомствената комисия, за да се търси финансиране по тази линия. Продължава разчистването на района, каза още кметът и допълни, че днес усилията ще бъдат насочени към Аспаруховия парк. Там има струпване на много вода, която трябва да бъде източена. Пристигат екипите на „Геозащита”, които ще започнат обследване на опасните зони и необходимите действия, включително и сондиране. Ще се подготвят предписания за проблемните зони и ще се прецени какви трябва да бъдат мерките, за да могат хората максимално бързо да се върнат по домовете си. Продължава евакуирането на хора, които обитава къщи с конструктивни нарушения или постройки, които се намират в новообразувалите се свлачищни райони в квартал „Аспарухово”. Във Варна вече са пристигнали 20 фургона, в които могат да бъдат настанявани хора от евакуираните зони. В момента се изгражда временното селище с фургоните, поискани от Гражданска защита. Работи се по изграждането на необходимите комуникации – ток, вода, канал, за да може да се осигурят нормални условия за пребиваване на хората там, допълни кметът. До няколко дни селището ще може да функционира. Броят на засегнатите от евакуацията вече е над 1500 души по адресна регистрация. Има пълна организация и по отношение на настаняването в общинските бази за тези, които търсят помощ от общината за решаване на този въпрос. Евакуираните основно търсят подслон при свои близки и роднини в района на Аспарухово. Пострадалият от наводнението квартал се нуждае от строителни материали, както и от строителни фирми, които да се включат активно в ремонтните дейности като дарители. „Щетите са много и за да ги преодолеем, това ще е една много сериозна помощ”, допълни Иван Портних.

БНР

Обявяват победителите в конкурса за обновяване на пл. "Централен"

публикувано на 30.06.14 в 07:51

Днес ще бъдат обявени победителите в Международния конкурс за обновяването на площад "Централен" в Пловдив. 

125 проекта на архитекти от целия свят дадоха предложения за конкурса на Община Пловдив. По думите на кмета Иван Тотев конкурс с такъв мащаб не е правен в последните 40 години в Пловдив. БНР

Поройните дъждове повредиха Двореца в Балчик

публикувано на 30.06.14 в 09:55 

Поройните дъждове и наводненията са нанесли много сериозни щети и в Държавен културен институт-Културен център (ДКИ КЦ) „Двореца” в Балчик, съобщи директорът му Жени Михайлова.

Активизирало се е свлачище пред галерията „Тихото гнездо”. Този район и в момента е отцепен о т съображения за сигурност. Образувало се е също опасно свлачище, което е наложило посещение на комисия от експерти по геозащита и Община Балчик.

Жени Михайлова поясни пред агенция „Фокус“, че точно под водопада скалата се е разцепила. Районът не е опасен, защото посетители и туристи нямат пряк достъп.

БНР

Бирфест започва в Перник

публикувано на 30.06.14 в 09:25

След години прекъсване в Перник отново ще се проведе едноседмичен Бирфест. Стартът ще бъде даден днес пред сцената в градския парк. Гости на откриването ще бъдат кметът на община Перник Росица Янакиева и мото-клубове. За настроението на най-малките ще се грижат аниматори. Те ще забавляват децата с рисуване върху лица, песнички и фокуси. Ще има много игри и награди. Всяка вечер на сцената в парка ще се представят различни групи и танцови формации. На Бирфеста ще има пряко излъчване на мачовете от Световното първенство по футбол, игра на "Не се сърди човече!" за възрастни и томбола с награда - екскурзия за двама в Гърция.

БНР

На дискусионен форум в Кюстендил бяха споделени добри практики на партньорство

публикувано на 30.06.14 в 08:53

Перспективи и постигнати резултати по програми в областта на европейското териториално сътрудничество бе тема на дискусионен форум, организиран от Областен информационен център-Кюстендил. Присъстващите бяха запознати с реализацията на проект "Прилагане и обмен на междурегионални практики и иновация за устойчиво местно развитие" от община Бобов дол, изпълняван съвместно с общините Сурия и Кастелгали, Испания. Споделиха се добри практики на партньорство между общините Бобошево, Рила и Реджо Калабрия, Италия, в областта на административното управление, както и положителните моменти от културното сътрудничество между читалище "Братство"-Кюстендил и Музикалното училище в град Ниш, Сърбия. Участниците в дискусионния форум получиха изработения от Областен информационен център каталог с добри практики и проекти, реализирани на територията на областта за програмен период 2007-2013 година. 

БНР

Редовното месечно съвещание на кметовете на деветте общини в област Кюстендил се проведе в Кочериново

публикувано на 30.06.14 в 08:50

На съвещанието бе обсъдено състоянието на потенциално опасни водни обекти при продължителни валежи; предприетите мерки за осигуряване на пожарна безопасност по време на жътвената кампания през горещи и сухи летни дни, както и други актуални въпроси за жителите на областта. Преди срещата областният управител Иван Каракашки имаше приемна за хората от община Кочериново. Той изслуша над 20 човека с техните проблеми, отнасящи се основно до решаване на социални въпроси, допуснати нередности при стопанисването на земеделски земи и при предоставянето на услуги от администрацията.

БНР

Реставрирани древни оръжия ще покаже днес Регионалният исторически музей в Перник

публикувано на 30.06.14 в 09:21

Експозицията ще бъде постоянна и в нея посетителите ще могат да видят внушителната по обем и културна стойност колекция от нападателно и защитно въоръжение от праисторическите времена до средата на ХХ век. Мечове, брадви, върхове на стрели и копия, елементи от ризници от античния и средновековния фонд на музея ще бъдат подредени в специална експозиция. Заради лошото им състояние артефактите досега не са излагани. Те вече са реставрирани по проект на стойност 30 000 долара. Откриването на изложбата ще бъде предшествано от кръгла маса на тема „Опазване и социализация на културното наследство – участие на публичната власт и гражданското общество“.

Darik news

Определиха дата за частични кметски избори в две търговищки села

30 юни 2014 10:53 

Президентът на България Росен Плевнелиев със свои укази определи 12 октомври за дата на два частични избора за кмет на села в община Търговище. Вотове ще се проведат във Вардун и в Руец, уточниха от общинската администрация.
Указите с номера 150 и 151 са публикувани с дата 18 юни 2014 г. в брой 53 на Държавен вестник.
До частичните избори в тези села се стигна след като Общинската избирателна комисия прекрати пълномощията на досегашните кметове. Във Вардун Николай Савов, който бе досегашния кмет, е извън страната. А кметът на Руец Байрамали Черкезов е освободен заради трайно заболяване.

Darik news

Откриха жътвата в с. Манастирище

30 юни 2014 10:46 | Дарик – Враца

С традиционен ритуал откриха тази година жътвата в с. Манастирище, врачанско. Докато пееха типичните за нашия край жетварски песни, преди първият комбайн да влезе в пшеничената нива, самодейците със сърпове в ръце ожънаха първите житни класове пшеница.  Вързаха първия житен сноп, изправиха го и най-опитната жетварка, заедно с домакина на нивата, поставиха пара върху снопа, за да е на  берекет годината и да е лека работата.

Организатор на събитието бе Кунчо Кузманов, управител на местна фирма, със съдействието на Община Хайредин и участието на самодейците от читалище „Светлина”- 1928.

„Традицията в община Хайредин продължава вече тридесета година, каза секретарят на читалището Пенка Кръстева. - Стараем се да запазим българското и да го предаваме на младите”, допълни още тя.

 

„Най- важното е, че се събират млади българчета, които научават как се изкарва хлябът и как се работи на полето, а пък ние по-старите  хора се вълнуваме, че все още има деца в България, които идват при нас, учат се и съхраняват българското. През последните години хората започнаха да оценяват колко е важно да пазим своята идентичност и да поддържаме българския дух жив”, каза Кунчо Кузманов, който е и един от основните благодетели на читалището в селото.Darik news

Фолклорен фестивал препълни Карнобат с посетители

30 юни 2014 10:30 

Препълнени хотели, ресторанти, магазини и улици съпроводиха първото издание на „Балкански фестивал на изкуствата"в Карнобат.

Гостите от Гърция, Молдова, Македония и Турция, както и над 40 ансамбли от България превърнаха града домакин в предпочитано място за почитателите на песните ,танците и занаятите.

Дефилетата на участниците и изявите им на трите сцени на централния площад „Трети март", в градския парк и на площад „Янчо Блецов" събраха вниманието на хиляди хора през четирите дни на проявата.

От община Карнобат отчетоха 100% заетост на хотелската база в града. От екипът, зает с организацията на фестивала, признаха, че се е наложило да ангажирали хотели и почивни станции в Айтос и в Бургас, за да могат да настанят всичките 600 участници.


Една от заложените идеи в проявата е „Балканският фестивал на изкуствата" да се превърне в запазена културна марка на Карнобат.

Паралелно с песните и танците на няколко балкански страни карнобатлии и гостите на града имаха възможност да станат свидетели на възраждането на прочутия през Възраждането местен панаир.


За последно той е бил проведен през 1973 год. и общината си постави за цел да направи всичко възможно да върне старата му слава.
За целта в рамките на фестивалните дни по протежение на бул. „България" в зоната между централния площад и градския пaрк беше обособено панаирното градче, където майстори на занаятите и производители предлагаха своята продукция.

Според кмета на община Карнобат Георги Димитров най-голямото постижение на фестивала е било това, че градът се изпълнил с усмихнати хора, които са се забавлявали и са изпитвали удоволствие от това, че живеят или гостуват в Карнобат.

През следващата година се очаква участниците в Балканския фестивал на изкуствата да надхвърлят 1000 души.

Darik news

Събраните от севлиевци помощи отпътуваха за бедстващите райони

30 юни 2014 10:06

Даренията за бедстващите райони в Добрич, Варна и Велико Търново отпътуваха. На призива на Община Севлиево за подкрепа на пострадалите се отзоваха много граждани, фирми и институции. Събраните дрехи, обувки, одеяла, спално бельо, почистващи материали, гумени ботуши, суха храна и вода бяха извозени безплатно от логистично-транспортна фирма „Еконт Експрес“. По настояване на БЧК Добрич даренията бяха доставени там.

Община Севлиево изказва благодарност към всички, които подкрепиха дарителската кампания.

Дарения продължават да се набират и могат да се изпращат в пунктовете на БЧК в градовете Добрич, Варна и Велико Търново. Пострадалите във Велико Търново се нуждаят от спално бельо, кърпи, почистващите препарати, пакетирани храни.

В Добрич и Варна имат нужда от нови одеяла и спално бельо, хигиенизиращи материали, пакетирана храна, гумени ботуши.

Желаещите да подкрепят финансово пострадалите, могат да го направят чрез Българския Червен кръст на сайта http://www.redcross.bg/ и с кампанията за дарителски sms-и.Darik news

В Г. Оряховица удължиха срока на проекта за приемната грижа

30 юни 2014 07:01 | Дарик Велико Търново 

До септември т. г. бе удължен срокът на проект „И аз имам семейство", който се реализира от Община Горна Оряховица в партньорство с Агенцията за социално подпомагане. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007-2013", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейският съюз.

В Община Горна Оряховица вече се отглеждат 10 деца от професионални приемни семейства, утвърдени по проекта. Социалните работници от екипа на приемна грижа към Общината подкрепя приемните семейства, полагащи грижи за деца в риск, като осъществяват консултации и обучения. Организират се срещи с групата за самопомощ, където приемните родители споделят помежду си както положителните, така и трудните моменти в грижите за децата.

Социалната услуга „Приемна грижа" по проект „И аз имам семейство" се предоставя от Общината Горна Оряховица от началото на 2012 г. Тя представлява отглеждане и възпитание в семейна среда на деца, които не получават пълноценни грижи в семейството си, намират се в риск да попаднат или вече са попаднали в институция. В рамките на социалната услуга, утвърденото семейство приема в дома си дете, като му осигурява подкрепа за неговото израстване и възпитание, без да добива родителски права.

Darik news

Общината ремонтира основно шест детски градини това лято

30 юни 2014 00:04 | Дарик Плевен 

В шест плевенски детски заведения ще бъде извършен основен ремонт през летния сезон. Средствата са осигурени по параграф "Капиталови разходи, финансирани с приходи от постъпления от продажба на общински нефинансови активи и приходи от приватизация" в бюджета на Община Плевен. Това информираха от общинската администрация.

Подмяна на дограма и съпътстващи дейности ще бъдат извършени в ОДЗ "Зорница" - до 50 000 лв., ЦДГ "Надежда" - до 70 000 лв. и ОДЗ "Първи юни" - до 46 000 лева.

Инжекционно-уплътнителни работи за укрепване конструкцията на сградата на стойност до 50 000 лв. ще бъдат осъществени в ЦДГ "Щурче", а в ОДЗ "Трети март" основно ще бъде ремонтирана покривната конструкция с разчети за близо 27 хиляди лева.

За основния ремонт на ОДЗ "Яница" - укрепване на сградата, ще бъде извършено проектиране, като първоначално определената необходима сума е до 50 000 лева.Градът

Готов е проектът за надлез над околовръстното в София при "Филиповско шосе"

Той се оказа причина за забавения строеж на Западната дъга от АМ "Люлин" до река Какач

Входно

Завършен е проектът за пътен надлез на "Филиповско шосе" над Софийски околовръстен път при км 59+500 в участъка от ул. "Добринова скала" до ул. "Трети март". Той стана известен като една от причините за забавянето на строителството на Западната дъга от магистрала "Люлин" до река Какач, оповести го председателят на управителни съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Стефан Чайков. Столична община възлага проектирането на надлеза през март, следват процедури по ЗОП.Проектното решение на надлеза осигурява естакадно преминаване на Софийския околовръстен път при ул. "Филиповско шосе" и дава възможност за вливане и отливане на трафика от западното локално платно на СОП към кв. "Филиповци". Пътното платното е с широчина 7 м - две ленти по 3.50 м, и тротоари по 1.50 м. Съоръжението и с хоризонтална крива с радиус 150 м. Надлезът е с дължина 100 м - 4 отвора по 25 м, монолитно съоръжение с рамкова конструкция. Общата широчина е 10 м (платно и тротоари), изпълнено е с пилотно фундиране и армонасипни подпорни стени с дължина около 150 м. Направени са подробни геоложки и хидроложки проучвания със 7 "ядкови" сондажи с обща дължина 100 м. В проекта са разработени всички необходими части - за пътни работи, хидрология и геодезия, канализация, отводняване, водоснабдяване, електроснабдяване, улично осветление и експертна оценка на растителността и т.н. Разработката е в процес на остойностяване и съгласуване.

В средата на миналата седмица стана ясно, че срокът за изграждане на Западната дъга от магистрала "Люлин" до река Какач се удължава до края на годината. Като причина за забавянето инж. Стефан Чайков, председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура", посочи: "Незнайно защо не е предвидено в проекта шосеен и пътен надлез за Филиповци." Заради това, както и поради отчуждителните процедури и преместването на техническите мрежи строежът на първата част от Западната дъга се бави.

В края на миналата седмица обектът беше проверен от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. Напреднали са работите по изграждане на естакадата на бул. "Царица Йоанна", установи министърът. Предстоят хидроизолационни работи, а общият физически напредък е над 55%. Към момента продължават отчуждителни процедури по част от проекта.

Ще обявим нов търг, за Западната дъга, част 2 – от р. Какач до Северната скоростна тангента, съобщи инж. Чайков.

Ако процедурата много се забави, проектът ще остане за втория програмен период, каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Фазираме проекта за втория програмен период, допълни министър Папазов. Той потвърди, че 30 млн. евро от 100-те млн. лева за втората част на Западната дъга отиват за железниците. Това ще стане с решение на Министерския съвет, което се подготвя.

Северната скоростна тангента ще се строи от септември, отговори на въпрос инж. Чайков. Преговорите със собствениците за цената на земята продължават, допълни той.

Западната дъга от СОП, част 1, е от магистрала "Люлин" до река Какач, дължината й е около 3 км, обхваща три големи съоръжения - пътен възел при бул. "Царица Йоана", пътен възел при бул. "Сливница" с естакада и мост при река Какач. Изпълнител е Обединение "Трейс СОП" ДЗЗД. Строителен надзор - ДЗЗД "Сдружение Пътконсулт 2000-Три ес". Авторски надзор - ЕТ "Людмил Коларов - Канел". Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП "Транспорт" 2007 - 2013 г.

каре

Обявиха повторния търг участък 2 от Западната дъга на СОПАПИ обяви търг за поръчка за "Определяне на изпълнител за строителство на обект: Път ІІ-18 "Софийски околовръстен път – Западна дъга в участък от км 0+780 до км 6+309". Общата дължина на отсечката е 5.5 км, индикативната стойност е 92 720 268 лв. без ДДС. Трасето на Околовръстния път на София - от км 0+780 през км до км 6+308.17, е изцяло на територията на София. Пътят е продължение на вече изграждащия се участък от Софийския околовръстен път. Началото на обекта започва на км 0+780 или на около 70 метра след пресичането на река Какач. Първият километър от трасето пресича последователно две съществуващи жп линии чрез надлез, като под отвора на съоръжението е разположен бъдещият булевард "Стефансон". При км 3+176 пътят пресича ІІ-81, където е разположен п.в. бул. "Ломско шосе". След бул. "Ломско шосе" околовръстния път се насочва към отклонението за с. Мрамор при км 3+996, където пресичането ще бъде с напречно преминаване на пътя за с. Мрамор. При км 5+109 СОП ще се включва към Северна скоростна тангента. Кандидатите могат да подават оферти до 18 август 2014 г.

Градът

Азия инвест" планира завод за гъби в Индустриална зона Телиш

Корейската фирма "Азия инвест" има намерение да инвестира в завод за гъби на територията на бившето военно поделение в село Телиш. Подписан е договор между инвеститора и "Национална компания индустриални зони", съобщи областният управител на Плевенска област Илиян Йончев. Възложено е проектиране. Инвестицията ще се реализира на няколко етапа, в първия ще бъдат ангажирани 100 човека. Планира се до началото на следващата година да заработи първият етап.


Преди дни Илиян Йончев се е срещнал с изпълнителния директор на "Азия Инвест" Чой Бьонг Хо. Инвеститорите уверили, че усилено се работи по подготовката на всички необходими документи. Вече са вложени повече от 1 млн. евро за купуване на машини, първите контейнери са доставени.
Проектът предвижда първоначално да се произвеждат 6300 тона гъби на година. Те ще растат на специални дървесни трупи и накрая ще се поставят в специални бутилки. За 5 години ще бъдат инвестирани 85 млн. лв. Очакваната заетост е между 500 и 600 човека.
Областният управител е обещал съдействие за проекта и за решаване на  проблема с моста преди входа на бившето поделение.
"Азия Инвест" ЕООД има подготвен и втори проект, който ще се реализира в Телиш. Той предвижда предоставяне на местни стопани на малки пилета за отглеждане заедно с необходимата храна. Фирмата ще изкупува обратно вече отгледаните биококошки. Социалната мрежа от ферми ще се реализира пилотно в страната.
Във връзка с подготовка на инфраструктурата в Индустриална зона Телиш "Национална компания индустриални зони" е възложила инженеринг на смесената канализация, малка ПСОВ и площадков водопровод. Изпълнител е "Водоканалстрой". Възложен е инженеринг на участък от площадкова електроразпределителна мрежа 20 kV, изведена от съществуващ нефункциониращ трафопост, и инженеринг на нов трафопост в имот в землище на с. Телиш, община Червен бряг. Изпълнител е ДЗЗД "Ел стандарт", съставена от "Етра Ел" ООД и "Релина" ЕООД. Договорът е на стойност 143 712 лв. Строителния надзор на двата обекта ще изпълнява фирма "Пешев" ЕООД.

Градът

Представиха проектите за езерото Клептуза

Журито не отличи победител в конкурса

Община Велинград класира три проекта в конкурса за идеен проект - визуализация за обект "Реконструкция и обновяване на съществуващи сгради и/или събаряне и изграждане на нови в същите петна, както и околното пространство - включващо двете езера на Клептуза (без парка) и прилежащата им територия, вкл. двата моста, осигуряващи достъп до тях". Първото място остана незаето, тъй като журито е отправило препоръки към проектите. След преработката на второпремирания проект предстои отново оценка от журито и ако проектът отговаря на критериите, ще бъде направен работен проект, с който община Велинград ще кандидатства за финансиране.


Третото място си поделят два колектива - екипът, разработил първото предложение, е в състав арх. Полина Сухорукова, арх. Петя Спасова, арх. Цветан Цеков и инж. Мая Фурнаджиева, а второто - "АРХ и АРТ-Тулешков, Стойчева" СД - София.

ІІ място*

"Журито констатира респект към съществуващия комплекс. Има достатъчно места, които дават добър контакт с водата. Проектът е най-адаптивен. Ресторантът е развит коректно, като изключим кухнята, която е неблагоприятно разположена на долното ниво", обосновава журито мотивите си да класира проекта на второ място.
Като недостатък на проекта е посочено, че залата с най-добър изглед към езерото е предвидена за билярдна зала вместо за ресторант. Сред препоръките е коригиране на покрива - да се направи плосък, тип използваема покрив-тераса, като се осигурят максимален брой седящи места с изглед към езерото.
"Хотелската част да се редуцира според заданието на възложителя до минимума: 1-2 апартамента. Сцената при долното (северно) езеро в проекта е ориентирана изток-запад (вместо да се търси по-благоприятния север) и при следобедните часове слънцето ще възпрепятства нормалното виждане на сценичните събития и прожекцията на екрана", допълва журиращата комисия.

ІІІ място - поделя се между два проекта

Екип арх. Полина Сухорукова, арх. Петя Спасова, арх. Цветан Цеков и инж. Мая Фурнаджиева
"При изготвянето на проекта са спазени всички изисквания на Възложителя и се цели максимално да се запази съществуваща база. В сегашното си състояние сградата в основното си тяло има два етажа, а в по-малкото – три, като третият представлява кула. Предвижда се изграждане на нов трети етаж в основното тяло и разширяване на кулата с цел оформяне на цял етаж", споделят проектантите.

Архитектурно решение
Сградата е ситуирана в южната част на парцела с гледка към езерото. Разделена е на две части – малко тяло и голямо тяло. Подходът в целия комплекс се запазва както е в съществуващото положение.
В голямото тяло се предвижда да се изгради нов етаж с хотелски стаи. По голямата част от съществуващите зидове се запазват, както и южното стълбище, водещо към втория етаж. Около него се оформят малка рецепция, асансьор, стая за почивка на персонала и офис със санитарни възли. Съществуващите тоалетни се запазват, като се добавя нова тоалетна за инвалиди и подходът за тях се осъществява посредством коридор, идващ от зала за дегустация на вина. Към нея е предвидено да има мокър бюфет, склад, винарна и два външни бара с гледка към езерото. Стълбището за втория етаж се подменя с ново, като се сменят и посоките му. Това е решено така, за да могат да бъдат обединени обемите и пространствата на най-атрактивната част от сградата. В най-северната част на сградата е предвидена малка винарна, в която се влиза от залата за дегустация. На втория етаж се предвижда да има многофункционална зала с тераса, която ще има директен достъп от нивото на алеите. Там биха могли да се организират изнесени ритуали. Вдясно от залата са повторени тоалетните от първия етаж. Стълбището, идващо от рецепцията, е предвидено да бъде продължено нагоре към новия трети етаж, където ще бъдат разположени 7 двойни стаи, 1 апартамент, 1 студио и една малка двойна стая, която би могла да се използва както за персонала, така и като резервна за повече гости.
Малката сграда е триетажна постройка, като третото ниво е построено частично. Цялото тяло е предвидено за ресторант, кухненски  и складови помещения. На кота -2.60 ще има складови помещения, малък асансьор, мъжка и женска битовка, стая за почивка и две хладилни камери. На кота +0.91 е разположена кухнята и малка зала с маси, които гледат към терасите и езерото. На етажа има две съществуващи стълбища, които се запазват. Едното ще се използва от клиентите и сервитьорите, които ще пренасят храна за втория етаж, а другото е предвидено за мръсните чинии, които ще влизат директно в миялно помещение. На кота +3.63 е основната зала на ресторанта. Към нея има и тераса с гледка към езерото. В овалната форма е проектирано сепаре. Стълбището, което води до миялното, е прикрито с интериорни паравани, зад които има сервитьорски шкаф.
В топлата връзка на кота +3.63 се предвижда да има кът за игра на деца, който ще е отделен с интериорни шкафове с височина до 60 см с цел да не се отделя от основния обем на пространството. При необходимост би могло да се използва за залаза коктейли, докато се изчакава дадено събитие да започне в многофункционалната зала.
Покривите и на двете тела ще са едноскатни. Фасадите са решени с облицовка от камък и бяла фасадна мазилка.

Обединение "АРХ и АРТ-Тулешков, Стойчева" СД - София


Предложението предвижда реконструкция на стария хотел "Езерото", който да се използва като хотел и ресторант. Идеята включва и изграждането на нови покрития върху тераси до и във водата. В зоната да има пеещи фонтани, а ВиК шахтите да бъдат декорирани скулптурно като митични фигури, са сред другите детайли от проекта. До ресторантите "Езерото" и "Клептуза" е предвидена нова алея, както и към дъното на долното езеро. Предложено е изграждането на беседково заведение, детско заведение. Зоната е оформена с изместване на водопада.
"Покривът (под който е разработен мансарден хотелски етаж над съществуваща двуетажна сграда за обществено хранене (2МсбО) със ЗП=338м2 -  източно петно) с капандури в ската е неубедителен (недостатъчно осветени стаи) и тежи като обем.
Керемиденият покрив на терасата - кът за хранене във водната площ - закрива гледката към водата на двуетажния ресторант зад нея и отново "натежава" и засенчва целия воден сектор. Сцената при долното (северно) езеро е запад-северозапад и при следобедните часове слънцето ще възпрепятства нормалното виждане на сценичните събития", казва журито за втория проект, класиран на трето място.

*Във връзка с административни уточнения, обект на коментар от община Велинград, авторството на проекта ще бъде обявено в следващия брой.Градът

Нова мултифункционална зала откриха в езиковата гимназия "Св. Константин - Кирил Философ" в Русе

30.06.2014

Автор: Градът.БГ

Нова мултифункционална спортна зала отвори врати в гимназията за европейски езици "Свети Константин-Кирил Философ" в Русе. Тя бе изградена за около 5 месеца, като началото на строителните дейности е през ноември 2013 г.


Кметът на града Русе Пламен Стоилов преряза лентата на новото съоръжение  в петък, в присъствието на известният баскетболист и възпитаник на гимназията
Филип Виденов.

Построената за 700 000 лева зала ще функционира от следващата учебна година. Средствата за изграждането й са част от близо 10 млн. лв., които държавата отпусна през 2012 г. на общините за изграждане на нови, ремонт и модернизиране на съществуващи физкултурни салони в общински училища. Спортното оборудване в съоръжението на стойност близо 30 000 лева е подарък от Община Русе.  


Съоръжението има 100 места, като плановете са  да бъдат изградени още 200.
В нея могат да се практикуват всички видове спорт на закрито - баскетбол, волейбол, хандбал.
По думите на кмета Стоилов, през февруари 2015 г. се очаква да бъде открита и голямата спортна зала на Русе.

Кмета. бг

Кметът на Царево: НП "Българско Черноморие" е много популистко решение

Причините Царево да е против идеята за нов Национален парк са много, обобщи Георги Лапчев

понеделник, 30 юни 2014 г., 8:37 ч.

Кметът на Царево Георги Лапчев е категоричен, че идеята за Национален парк "Българско Черноморие" е много популистко и крайно грешно решение. По думите му причините община Царево да е против обособяването му са много. Една от тях е страхът на хората от нови рестрикции.- Г-н Лапчев, след редица провалени обществени обсъждания, сякаш идеята за Национален парк "Българско Черноморие" остана "на тъмно". Община Царево обаче категорично се обяви против тази идея. Най-точно формулирано, какви са доводите за това?

- Аргументите са хиляди, но ако трябва да концентрирам отговора в едно или две изречения - първо е страха на хората от това, че отново някой ще ги излъже. Когато има обществено обсъждане, както за общия устройствен план, за плановете за управление на парка и за куп други теми, касаещи природозащита и територията обхващаща община Царево, засягаща жителите й, би трябвало диалогът да се проведе на кръгла маса в общината.

На какви ли не други места виждаме дебат по тази тема, но не и в Царево, където трябва да се подходи най-деликатно.

Първо, защото е най-югоизточната част на Европейския съюз, най-болната точка по отношение на природозащита и още по-важното е, че Царево е най-морската община на държавата. Почти 20% от морската граница в държавата е Царево, 90% от жителите на общината живеят по морето и то в диапазона, обхващащ точно това предложение за национален парк "Българско Черноморие".

90% от жителите живеят в зона А и когато коментираме нов забранителен режим, нови рестрикции, нова шапка, с която хората да се съобразяват - разбира се, че ще има недоволство и много въпроси. Към кого да се обърнат - към администрацията.

Аз твърдо вярвам, че без да има широк дебат по въпроса, той не трябва да се предлага изобщо. Трябва да се обясни каква е целта на това, защото и самите вносители на документа споменаха, че парка обхваща защитени територии, защитени местности, резервати и природни паркове. Половината от територията е защитена, какво защитаваме още на това Черноморие? Да не говорим че Национален парк, като статут на парка не е предвиден, а национален и има много по-големи рестрикции.

Строителство по морето се превърна в обидна дума, едва ли не това е нещо ужасно, което се случва. Строителство е на пътища, на детски градини, всичко е строителство. Така или иначе тези градове и села трябва да се разрастват. Имаме планове и програми, по които да работим. И в един момент някой да каже "ние ще наложим забрани" - това вече са още и още рестрикции.

Категорично заявявам, че няма кмет на юг от Бургас, който да иска да си унищожи природата. Местните хора не желаят да се случи. Единственото ни желание е, когато има разширяване на зони, които са организирани територии, да стават по закона с много обществен фокус, за да може да не допуснем грешката на севера. Защото там в момента кипи невероятен живот, но всички го определят като грешка.

Е, след като казват, че е грешка, значи и ние не трябва да я повтаряме, а трябва да извадим от дефекта - ефект. И точно затова категорично си заставам зад позицията, която винаги съм защитавал, а именно, че никой не желае да си унищожи природата. За мен Национален парк "Българско Черноморие" е много популистко и много крайно като решение и не знам кой ще бъде този министър, който ще си сложи подписа на тази заповед, която завършва с текст, че по проекта отговаря Комитет по горите.

Аз съм лесовод по професия, и кагато бях студент първа година, това са повече от 10 години, тогава бях чувал, че някога горите се управлявали от Комитет по горите. Не може през 2014 година администрация от екип с професори и доценти да пишат документ, посочвайки администрация, която от 10 години не съществува. Изписани са един куп закони, които отдавна са отменени.

Този документ е съставен на принципа копи-пейст. От 250 страници става ясно, че това е някакъв фарс. Да не говорим, че генералната цел "да защитим природата" е наистина популистко и тази природа кой я защитава? Най-засегнатите страни трябва да могат да кажат мнението си и трябва това население от 1 млн. души да бъде чуто и да бъде смачкано.

Затова аз заявих категоричната си позиция и съм убеден, че това е позицията на цялата община Царево, а именно, че сме против да има такъв Национален парк. Не защото сме против тези паркове, напротив, просто това не е начинът, по който да се гради.- Ако се предложи друг вариант на идеята за такъв национален парк, Вие склонни ли сте да дадете подкрепата си?

- Пресилено е да се създават допълнителни защитени територии. Но ако има качествено предложение, би могло поне да се обсъди - има ли нужда от тази идея. Това, което се предложи в момента е да се отцепи 2-километровата зона от българското Черноморие и да бъде превърната в защитена територия. Малко е пресилено. Аз бих казал - защо ще защитим Българското Черноморие, че нима останалата част от държавата не е по-важна? Нека защитим цялата държава и да кажем Национален парк България! С какво планини, които сега не са защитени, са по-маловажни от това, което се случва по морето? За мен са еднакво ценни.- Управлението на Националните паркове у нас обикновено се съпътстват от редица скандали - за пример може да послужи НП "Пирин". Смятате ли, че подобно нещо ще стане и с НП "Българско Черноморие"?

- В цял свят националните паркове се използват в помощ на населението, което живее в тях. Като че ли при нас е точно обратното. Ако ще правим защитени територии и искаме да покажем, че сме много защитени - да защитим цялата страна. Като държава, която е на второ място в ЕС по защитени територии, отдавна сме си изпълнили квотата да защитаваме и да поставяме режими. В края на краищата, една Германия, която е лидер в ЕС, няма толкова защитени територии, колкото имаме ние. Когато се поставят такива режими, автоматично отиваме в посоката те да не бъдат спазени.- В разгара на летния сезон какви са очакванията на община Царево за посещаемостта - колко туристи очаквате да изберат именно Царево за своята почивка?

- Малко трудно тръгва сезона тази година. Като че ли това, което се случи във Варна изплаши хората, слава Богу при нас нямаше проблеми. Имаше известна превенция, бяхме притеснени и почистихме дерета и дървета. За щастие при нас нямаше толкова дъждове и нищо не се случи.

Подготвени сме за сезона и има много изненади за туристите в Община Царево. Единственият паметник на риби е направен при нас, който е копие на пасаж от естествената му среда. В Ахтопол имаме новости, а до месец ще поставим 25-метров пилон на самата граница на село Резово и ще развеем българския флаг, който ще бъде огромен. Приготвили сме и интересни събития, които ще се случат в общината. Чакаме туристите!

- Стана ясно, че Царево ще има уникален фар. Кога той ще посреща гостите на града?

- Съвсем скоро ще го открием официално. Ще се вижда и през нощта. Това е единствения фигурален фар в света. Лично аз си направих труда да проверя във всякакви търсачки в интернет и друг такъв фар - няма. Всеки следващ ще бъде като този в Царево.

Заради фара, цялата вълноломна стена я превърнахме в осветена пешеходна алея, има пейки и стана едно много романтично място. Този фар на общината струва 0 лева, защото скулптурата е подарък за жителите на общината и не струва нищо на местната власт. Напротив - тя има само приходи от усмивките и приятната изненада на хората, които я посещават. На вълноломната стена се качват жители на Царево, които никога досега не са ходили там. Те просто искат да видят огромната дама, тракийка.

- Ситуацията около КТБ по някакъв начин влияе ли на финансовото състояние на общината, тъй като много местни администрации изпитват затруднения в тази връзка?

- Този проблем не влияе на нашата община, нямаме сметка там. Наши контаргенти имат, заради което в момента сме спрели плащанията и получаваме постоянно писма, че имат банкови сметки на друго място, но това е нещо временно. Наши длъжници имат сметки в КТБ, заради което не могат да си плащат на общината, но те са много малко. Ако трябва да обобщя - община Царево не страда осезаемо от това. Косвено - да, но да кажем, че можем да преглътнем тази малка бучка.24 часа

500 000 лв. са нужни за ремонти на училищата след потопа във Варна

30.06.2014 12:19;

 24 часа онлайн

Близо 500 000 лв. са необходими, за да се извършат спешни ремонти в пострадалите от наводненията училища във Варна и Добрич. Това обяви в понеделник министърът на образованието проф. Анелия Клисарова. Тя е на обиколка, за да се запознае с щетите в учебните заведения, съобщи БТВ.

Клисарова уточни, че за варненските училища са нужни около 355 000 лв. и още 120 000 лв. за заведенията в Добрич. Клисарова посочи, че в сряда ще внесе в Министерския съвет информация за необходимостта от спешното осигуряване на средствата. Според нея парите могат да бъдат осигурени от бюджета по линията на програмите за реформи в образованието.

Министърът каза още, че извършването на ремонтите е задължително, тъй като има риск проблемите по сградите да се задълбочат с течение на времето и през септември децата да не могат да започнат нормално учебната година.

Община Варна ще поеме разходите за оправянето на най-пострадалата от наводненията детска градина в „Аспарухово", допълни зам.-кметът по образованието Лилия Павлова. Тя уточни, че кухнята и пералното помещение в забавачката са напълно унищожени от водата. Според Павлова разчистването на тинята в помещенията продължава.

Ежедневно в забавачката работят родителите и персоналът, а днес ще им помагат доброволци от Висшето военноморско училище. Павлова уточни, че част от децата от проблемната градина са насочени към другите забавачки в район „Аспарухово".Наводненията са причинили сериозни щети и в детския лагер в Кранево, допълни министър Клисарова. По думите й, министерството няма право да отпусне пари за ремонтите там и управата на лагера ще кандидатства пред фонда за бедствия и аварии.
Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница