Отчет за присъствието на членовете си; няма и никаква документация. Не е необходимо да разказвате за себе си. Никой няма да Ви безпокои, ако не желаете да присъствате на следващите сбирки на ааДата09.01.2018
Размер32.8 Kb.
Аз алкохолик ли съм?

Ако пиете често и повече, отколкото искате или възнамерявате, ако алкохолът Ви създава проблеми, ако се появяват „бели петна” в съзнанието Ви по време на пиене, може би сте алкохолик.

Само и единствено Вие може да решите това. Никой в Анонимни алкохолици няма да Ви каже дали сте или не сте алкохолик.
Какво да направя, ако се безпокоя, че пиенето ми създава проблеми?

Потърсете помощ. Анонимните алкохолици могат да Ви помогнат.


Какво представлява общността на Анонимните алкохолици?

Ние сме общност от мъже и жени, които са загубили способността да контролират пиенето си и по тази причина са си създали много неприятности. Ние се стремим – и повечето от нас успяват – да си изградим един задоволителен начин на живот без алкохол. Затова считаме, че ни е необходима помощта и подкрепата на други алкохолици от АА.Ако отида на сбирка на АА, това обвързва ли ме по някакъв начин?

Не. АА не води никакъв отчет за присъствието на членовете си; няма и никаква документация. Не е необходимо да разказвате за себе си. Никой няма да Ви безпокои, ако не желаете да присъствате на следващите сбирки на АА.


Какво ще стане, ако срещна мои познати сред АА?

И те ще бъдат там по същата причина, поради която и Вие сте отишли. Те не биха разкрили Вашата самоличност на външни хора. Сред хората от АА Вие напълно можете да запазите Вашата анонимност, ако желаете. Това е една от причините, поради която ние се наричаме Анонимни алкохолици.


Какво се прави на сбирките на АА?

Сбирките на АА не протичат по един и същи начин; но там винаги ще срещнете хора, които дискутират върху това, какво им е причинил алкохолът, как е разрушил живота и личността им, и какви мерки са взели те, за да си помогнат. Ще разберете също и как живеят днес.


Как би могло да ми помогне това, за да преодолея проблема си с алкохола?

Ние в АА най-добре знаем, какво означава да си пристрастен към алкохола и да не можеш да спазваш обещанията, дадени пред другите и себе си, че ще преустановиш пиенето. Ние не сме професионални психотерапевти. Единствената квалификация, която ни дава възможност да помагаме на други хора да се спасят от алкохолизма е това, че ние самите съумяхме да се откажем от пиенето. А тези, които идват ри нас и имат проблеми с алкохола се убеждават, че това е факт, защото имат пред очите си личния опит на хора, преминали и освободили се от преизподнята на алкохолизма.


Защо продължават да посещават сбирките на АА хора, които са се излекували вече от алкохолизма?

Ние от АА вярваме, че не съществува лек срещу алкохолизма. Ние никога няма да можем да пием „нормално” и нашата способност да не се доближаваме до алкохола зависи пряко от нашето физическо, психическо и духовно здраве. Всичко това се постига само с редовни посещени на нашите сбирки и прилагане на практика на това, което сме научили там. Освен това смятаме, че практиката да помагаме на други алкохолици ни помага и на нас да бъдем винаги трезвени.


Как да стана член на АА?

Вие ставате член на общността на АА, ако и когато Вие пожелаете това. Единственото изискване за членство в АА е желанието Ви да спрете да пиете. На много от нас също ни липсваше твърдост, когато правехме първите си стъпки в общността.


Какви са вноските за членство в АА?

Не съществуват никакви такси и вноски за членуване в АА. Обикновено на сбирките събираме дарения, които да покрият разноските за наема, кафето и т.н., а тази лепта изцяло зависи от волята на присъстващите.


Религиозна организация ли е АА?

Не. Нито пък има връзка с каквито и да било религиозни организации.


И все пак на сбирките на АА се говори много за Бога, нали?

Ние, повечето от членовете на АА вярваме, че сме открили решението на проблема си с алкохола не чрез индивидуалната сила на волята си, а с помощта на по-висша от нас Сила. И все пак, всеки един от нас я определя по своему. Някои я наричат Бог, други смятат, че това е обединената сила на всички нас в АА, а трети изобщо не вярват в съществуването на такава сила. В АА има място за хора от всякаква вяра или въобще без вяра.


Мога ли да водя и семейството си на сбирките на АА?

Членове на Вашето семейство, както и Ваши близки са добре дошли на откритите сбирки на АА. По-подробна информация по този въпрос може да получите от членовете на АА-групата, която посещавате.


Какви са вашите съвети към новите членове?

Чрез нашия опит, хората, които наистина се възстановяват в АА са тези, които:

а/отбягват първата напитка;

б/редовно посещават сбирките на АА;

в/издирват и говорят с членове на АА, които успешно устояват на алкохола вече известен период от време;

г/опитват се да приложат на практика програмата на АА за възстановяване от алкохолизма.ПОМНЕТЕ, ЧЕ АЛКОХОЛИЗМЪТ Е ПРОГРЕСИВНО ЗАБОЛЯВАНЕ. ОТНЕСЕТЕ СЕ СЕРИОЗНО КЪМ НЕГО, ДОРИ АКО ЧУВСТВАТЕ, ЧЕ СТЕ ОЩЕ В НАЧАЛНАТА ФАЗА НА БОЛЕСТТА.

АЛКОХОЛИЗМЪТ УБИВА ХОРАТА. АКО ВСЕ ОЩЕ НЕ СТЕ АЛКОХОЛИК, И АКО ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА ПИЕТЕ, ПРОБЛЕМЪТ ВИ С ВРЕМЕТО ЩЕ СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница