Плаващите цени за болниците вече породиха недоволствостраница1/7
Дата09.04.2018
Размер399.49 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7
20.01.2015
Плаващите цени за болниците вече породиха недоволство


За пръв път Здравната каса ще може да плаща по-малко за пътеки с преразход

Ана Атанасова
Изненадващо решение за спиране на преразхода на Здравната каса, съгласувано тихомълком в края на миналата година, вече поражда недоволство. На 29 декември м.г. здравната каса и Лекарският съюз подписаха Рамковия договор за работата на лекари и болници с НЗОК за 2015 г. и едва тогава се разбра, че той предвижда на всеки три месеца да се прави преоценка на цените на клиничните пътеки за болниците. По пътеките, по които има преразход, цените ще се намаляват. Не е ясно обаче при какво надвишаване на бюджета ще бъдат намалявани цени - това ще става по преценка на Касата и Лекарския съюз.

"Така например, ако броят на инсултите се увеличи над предвидения от НЗОК и БЛС, договорената цена от 620 лева може да стане 520 или 420, или даже 4.20 - ограничения в намалението не са предвидени", коментират от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според тях разликата ще се плати от пациентите, а промяната не е съгласувана с болниците. От центъра се чудят и защо текстът е одобрен от делегатите на Събора на Лекарския съюз, които трябва да приемат Рамковия договор, за да може ръководството на съсловната организация да го подпише.

"Още по-странното е, че Надзорният съвет на НЗОК първоначално отказа да подпише новия НРД и той стана факт благодарение на натиска на БЛС и намесата на здравния министър. Какво излиза? Лекарите сами са настоявали да получат плаващи цени, тоест да им плащат по-малко за същата работа. Е, това ако не е грижа за пациента, здраве му кажи. После пак да казват, че лекарите не спазвали Хипократовата клетва. Реакции от лекари и пациенти засега няма. Ще има, когато почнат да плават цените. Може да се появи мъртво вълнение, че даже и лека буря. Буря в чаша вода, разбира се - такава е традицията", размишляват от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

"За мен най-важното е, че за първи път имаме регулиране на цени в случай, когато бюджетът на НЗОК отива към преразход, защитаваме интересите на пациентите, не променяме обемите на дейност и чрез цената регулираме изпълнението на бюджета за тази година", коментира след подписването на рамковия договор шефът на Надзора на Касата Кирил Ананиев. Касата се опита да наложи идеята за плаващи цени на болниците още през 2006 г., но тогава срещна сериозен отпор и не беше приета. Сега обаче тя не беше обсъждана публично.

"Евентуална корекция на цени в посока надолу или нагоре с оглед стриктно изпълнение на бюджета на НЗОК не влиза в сила автоматично, както се твърди, а се договаря. Освен това евентуални корекции не могат да касаят избирателно определени лечебни заведения, още по-малко НЗОК не може да намалява цени и обеми индивидуално на отделни болници", коментират пък от БЛС.

Недомислици

Въпреки че тази година Здравната каса ще може да променя цените на пътеките с преразход и прекалено големи отчетени обеми, от събота са в сила ограничения на двете клинични пътеки за рехабилитация. Промените предизвикаха протестите както на центровете за рехабилитация, така и на пациентите, защото силно ограничават достъпа на болните. За рехабилитация вече ще може да се постъпва единствено до един месец след предишна хоспитализация, и то само за пациенти в трети и четвърти стадий на заболяването, което според специалистите е безсмислено, защото с рехабилитация не може да се помогне на толкова болни хора. От касата оправдаха ограниченията с двойното нарастване на отчетените случаи по тези пътеки от 2010 г. до сега. Не е ясно обаче какво пречи на касата просто да намали цените им в средата на тази година, ако хоспитализациите по тях продължат да растат, вместо да се орязва достъпът на пациентите до рехабилитация.Кабинетът ще отвори достъпа до 100 база данни на институциите


Нова агенция ще поеме всички първични регистри на държавата

Таня Петрова
Правителството ще отвори достъпа до 100 бази данни на различни институции, които към момента не са публични или се предоставят в неподлежащ на машинно четене вид. Списъкът с бази данни, които ще бъдат предоставени за свободно ползване на портала https://opendata.government.bg/, вече е одобрен. Той ще се разширява в бъдеще с още източници на данни. Това е една от мерките в програмата на кабинета "Борисов" за подобряване на работата на администрацията и въвеждане на е-управление. Поредно правителство обещава по-малобройна и добре функционираща администрация, по-добро законодателство и въвеждане на електронни услуги.

"В момента много държавни институции поддържат база данни и статистики, които съдържат важна за обществото информация. Част от тях не са публични, а други се предоставят като pdf-и, въпреки че информацията е динамична. Така потребителят се оказва загубен в нея, без да е сигурен доколко актуални са данните", коментира Васил Величков, съветник към политическия кабинет на вицепремиера по административната реформа Румяна Бъчварова. Сред списъка с база данни, които ще се предоставят за ползване в машинно четим вид, са регистърът на аптеките и фармацевтите, регистърът на юридическите лица с нестопанска цел, който в момента може да се ползва само през търсене на конкретно NGO, различни екологични статистики, статистиките от външното оценяване на учениците. Администрацията се надява публичното оповестяване на тези база данни да доведе до развитие на нови услуги, развивани от частния и неправителствения сектор, които да улесняват гражданите. Очаква се списъкът с бази данни да бъде публикуван на сайта за обществени обсъждания strategy.bg, като предстои да бъде разширен с допълнително 66 база данни. Достъпът до всички тях трябва да бъде осигурен до края на годината.

Сред мерките за подобряването на работата на администрацията е и създаването на нова агенция, която ще обедини първичните регистри в България. По тази идея обаче тепърва ще се работи, като още отсега е ясно, че ще има сериозни трудности при евентуалната й реализация.

Кабинетът ще затегне и условията за финансиране на проекти за е-управление през новия програмен период по ОП "Добро управление". Като предварително условие към всички проекти за надграждане на информационните системи на институциите ще се поставят изрични изисквания да се ползва отворен код, платформата да позволява ползване на системата от други администрации, а интерфейсът да е ориентиран към потребителите. Общинските администрации през новия програмен период няма да получават пари за самостоятелно разработване на електронни услуги, а ще ползват разработените по проект на Столичната община.

Продължава и работата по интегриране на единен електронен идентификатор и класифициран електронен подпис към личните карти. От администрацията твърдят, че ще има постигнато съгласие по модела до 2016 г. и новоиздаваните лични карти ще съдържат два чипа с електронен подпис и електронен идентификатор, с който ще може и да се гласува. От обясненията обаче стана ясно, че споровете по модела съвсем не са изчистени и МВР остава резервирано по темата. Основните съображения са как ще се действа при повреди в чиповете и как ще се изравни валидността на личните карти с тази на електронния подпис, която е максимум 3 г.

Мерки

Поредно правителство обещава да въведе задължителна оценка на въздействието на новото законодателство. За целта към Министерския съвет ще бъде създадено нарочно звено. Не стана ясно какви ще са ангажиментите на министерствата по оценката, нито кога ще може реално да бъде въведена тя и дали ще се прилага за всеки законопроект. По данни на МС в момента в държавата ежедневно се изменят средно по 2.6 броя нормативни актове. Отново се обещава и премахване на ненужните удостоверения, които институциите изискват от гражданите, въпреки че могат да ги получат по служебен път. При 63% от оказваните над 2000 услуги от администрацията се оказва, че гражданите и бизнесът са превърнати в посредници между институциите.


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница