Закон ни прави крепостни селяни Отнемат ни правата върху дома, алармира омбудсманът Гиньо ГаневДата11.02.2018
Размер253.14 Kb.


03.11.2008 г.

Закон ни прави крепостни селяни
Отнемат ни правата върху дома, алармира омбудсманът Гиньо Ганев
СОФИЯ. Проектозаконът за етажната собственост превръща 4 милиона българи в крепостни селяни. Това алармира омбудсманът Гиньо Ганев. Внесеният за второ четене в парламента нормативен акт нарушава правата на всички с домове в кооперации и блокове. Вместо да въведе минимални задължителни стандарти за управлението на етажната собственост, която да даде възможности за саморегулация на хората, законът превръща всеки вход в бюрократично учреждение. Според него собствениците на апартаменти не могат да продават домовете си, ако Общото събрание на блока е решило например да санира сградата с частично финансиране от еврофондовете. Поне докато не изтекат гаранционните срокове за свършената работа. Общото събрание може да взима и решение за надстрояване или пристрояване на сградата, дори и със съгласието само на тези съседи, които са присъствали на събранието, независимо от броя им. По същия начин комшиите се обвързват финансово и с договори и кредити към доставчици на услуги. Недопустимо е и гласът на по-имотните да тежи повече. Според закона собственикът на мезонет е с по-големи права от притежателя на гарсониера, обяснява Ганев.

Скандален е и фактът, че никой от съседите няма право да откаже, ако другите кооператори го изберат да управлява етажната собственост. Нарушава се и законът за защита на личните данни. Предвижда се публичен и достъпен за всички регистър в общините, в който ще се вписва поименно кой къде и с кого живее.

За да чуе потърпевшите от закона, омбудсманът открива интернет форум на адрес www.ombudsman.bg. Мнения се събират и на електронна поща рriemna@ombudsman.bg. Публична дискусия по спорния закон ще има на 10 ноември от 18 ч. в читалище "Славянска беседа" в София.


03.11.2008 г.

И "Дружба-2" се вдига на бунт
Жителите на столичния комплекс негодуват срещу застрояването на градинките между блоковете
Велиана Христова
А е възможно тук утре да има бетон
Кошмарът със застрояването на междублоковите градинки настигна и столичния квартал "Дружба-2", чиито жители са поне 50 000. Подготвяните в момента устройствени планове на територията на комплекса предвиждат нови строежи в градинките и зелените площи. Подобен скандал преди време се развихри в кв. "Младост".

По всички спирки и магазини в комплекса ентусиасти са разлепили подробни обяснения за надвисналата беда, както и чертежи на застрашените пространства при блоковете. Предвидените за строителство нови жилищни сгради са до 9 етажа. Под някои от тях щяло да има малки подземни гаражи. Като правило се затваря с нова сграда П-образното пространство и се отнема значителна част от него. Хората навсякъде обсъждат гневно проблема, псуват власт, кмет и орисията си. Зелените площи между блоковете са единственото място в квартала, където майките могат да излязат с колички и да оставят децата си да играят без страх от фучащи коли. Почти навсякъде в градинките живеещите са направили пясъчници за децата, катерушки, малки беседки, залесили са с дървета, които вече са на по 20-30 години.

Трескаво се събират протестни подписки във входовете на блоковете, всеки от които е колкото малко село - обитаван от по 200 души. Когато сме си купували жилището, сме били доволни и от архитектурата на квартала, да ни обезщетят сега нас, искаме да дишаме въздух, не бетон, възмущават се хората. В проектите не са предвидени достатъчно места за колите, а комплексът вече е задръстен от возила.

Дворните градинки - част от градската инфраструктура, са били реституирани като земеделски земи. А още когато е строен комплексът, собствениците са били обезщетени, подозират хората. Сега община "Искър" е длъжна да издаде за реституираната земя документ за урегулиран парцел (т.нар. УПИ), включващ и право на строеж. Или пък да отчужди имотите и да овъзмезди собствениците.

Не съм виновен аз за реституциите, коментира главният архитект на София Петър Диков. Кой може да си представи, че ще реституират "земеделска земя" вътре в П-то на блоковете? Т.нар. връщане в реални граници отиде и по морето, и в комплексите, то защитаваше и защитава частни интереси на група хора, заяви той. Ще разгледаме предложенията на гражданите и по възможност ще ги удовлетворим максимално в рамките на разумното, каза още Диков. Затова са обществените обсъждания. Според Петър Диков за "Дружба-2" са планирани два нови улични възела за връзка с "Цариградско шосе" - две платна с по три лети и трамвайна линия, както и две нива на светофара при Горубляне. Хората обаче не вярват на обещания за далечното бъдеще.

Възраженията от двете части на "Дружба-2" се подават съответно до днес и до 7 ноември, а на 10 ноември е публичното обсъждане. Ако строят, започваме гражданско неподчинение, заканват се дружбенци.
03.11.2008 г.

Да не гоним Хасан от нашия отбор
Или кога политиците крият национализма си под сметаната
МИНЧО СПАСОВ*

Провидението и разпре­делението през 1989 г. из­пратиха мен - кореняк со­фиянеца, в Ямбол. В 23,10 ч на 10 ноември 1989 г. след купон в кв. Хале на хубавия южен град таксиметрови­ят шофьор възбудено каза: „Бай Тошо падна!"

Понечих да го питам за­що кара пиян, но в този миг го чух и по радиото. Вър­нах се в компанията, къде­то 10-ина млади хора изпад­нахме в незабравимо ликуване. Пуснахме един лист, размер А5, от тефтер и там всеки написа какво иска да донесе демокрацията в България. Аз написах: ДА ВЪРНЕМ ИМЕНАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ.

Сигурно защото 2 г. слу­жих в пехотния полк в Момчилград, където се сприятелих със семейство инженери турци. Бяха се изгаврили с тях и ги кръ­стили Румен и Румяна.

Сигурно защото през студентските години видях опашките за визи пред тур­ското посолство на бул. „Васил Левски". От тролей 9 и на спирката на Спортна­та палата видях изнурените им лица. Вътрешният ми глас ме подтикна да сляза и да ги подкрепя поне с дума. Но изпуснах момента - вра­тите се затвориха и троле­ят потегли.

Сега не бива да изпускам момента

Затова казвам истината та­ка, както я разбирам - все­ки може да ме поправи, ако греша.

Първо сме човеци, чак после българи, турци, ар­менци, французи.

Първобитният национа­лизъм е проклятие, атави­зъм, остатък от племенния строй.

Модерният патриоти­зъм е не омраза, а съревно­вание, състезание, в което всеки отбор доказва, че е по-добър в щафетното бя­гане на дълго разстояние. Не мога да разбера защо Б. Борисов иска да изпрати в друг отбор един от добрите ни бегачи - Хасан. Утре

ще трябва ли да изгоним Рупен, . Соломон, Сергей?

Твърдя, че Хасан е добър бегач от нашия отбор. Спори ли някой, че бъл­гарските турци са една от най- трудолюбивите и честни прослойки на наро­да ни? Друг е въпросът с част от елита на ДПС (а и на другите партии). Но да изгорим ли юргана заради няколко бълхи - колкото и досадни да са те? По-добре да дезинфекцираме, както каза Пламен Моллов преди време".

Бълхите трябва да бъ­дат изгонени, без да горим юргана.

Как?


Един от дефектите ми, който ме прави трудно пригоден за българската политика, е, че не мога да съм само отричащ и оплакващ се критикар. То­ва е най-лесно, популистко и безопасно и широко се практикува. Вина за това има китаецът Лао Дзъ. Пленник съм на неговото: „Вместо да проклинаш мрака, запали поне една свещ."

Ще започна с опит за анализ:

1. Държавна сигурност бе и остава свързана ико­номически и политически преди всичко с олигархич­ните кръгове на БСП. Из­вестен факт е, че с помощ­та на ДС част от върхуш­ката на БКП изнесе бъл­гарските милиарди в Авс­трия. По-възрастните помнят как внезапно Ог­нян Дойнов замина за там. Затова не се учудвайте на

факта, че вече много годи­ни Австрия (а не много по-силните икономики на Германия, Франция, САЩ, Русия) е най-големият външен инвеститор у нас

2. ДС създаде ДПС и все още гледа на него като най-стабилната си опора в по­литиката. (Понеже в БСП започнаха да се появяват пукнатини и „свободомислещи".)

Ще продължа с опит за изводи:

1. Преходът в България се бави от прекалено сил­ните позиции на хора от бившата ДС, които овладя­ха икономиката, подзем­ния свят и медиите и чрез тях поддържат силни пози­ции в политиката.

2. Отслабването на роля­та на кукловодите от бив­шата ДС ще е положител­но за България.

Ще завърша с опит за предложения:

1. ЛУСТРАЦИЯТА е най-прекият път към огра­ничаване достъпа на бив­шата ДС до властта. Разби­ра се, тя не е панацея. Ку­кловодите си „пазаруват"и ползват и „нови" полити­ци. Случайно ли Яне Янев размахва досиета, които може да получи само от службите? Случайно ли ве­че 4 месеца нищо не се предприема срещу него от ДАНС по преписката за купуване на гласове от партия „Ред, законност, спра­ведливост" в Сандански? А той не беше ли дясната ръ­ка на Георги Марков?

2. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО­ТО ГЛАСУВАНЕ е циви­лизованият път да олекне тежестта на ДПС. От НДСВ го предложихме и обосновахме първи. Зато­ва сме под „огъня" на ме­дии, чиито стопани дори не крият принадлежността си към ДС.

Точно там се пишат гнус­ните лъжи срещу този, който пръв и единствен отстрани всички агенти на ДС от листите си - царя. Партиите с твърд елек­торат са две - ДПС и БСП. Мюсюлманските най-лес­но се манипулират със за­плахата, че ей на - пак ще ви тормозят християните.

ДПС е единственият ви га­рант и защитник. Електо­ратът с посивели коси пък живее със спомените за привилегиите, спокой­ствието на развития со­циализъм и лесно го лъ­жат с неизпълнимата илюзия за връщането на соцвремето.

Мързелът ни да отделим 1 час в неделния ден,за да гласуваме, обезс­мисля битките на героите, дали живота си за осво­бождаването ни от две то­талитарни империи - ос­манската и комунистиче­ската. Но и Васил Левски, и Никола Петков ни учеха, че трябва да живеем в мир с турците и комунистите, за да не се превърнем ние

самите в тоталитаристи и потисници.

Архитектите скриват некадърността си под бръш­лян.

Лекарите скриват некадърността си под земята.

Готвачите скриват некадърността си под сметана.

Политиците скриват некадърността си под нацио­нализма.

03.11.2008 г.София в топ 3 по проститутки и песове в Европа
МОНИТОР

София е в топ 3 на най-несигурните градове в Европа заради крадците, кучетата и проститутките. Това сочат данните от изследване на европейската статистическа служба Евростат, цитирано от румънския вестник "Евениментул зилей".

В челната петица по тези показатели се нареждат Истанбул, Неапол, Атина и Букурещ. Според изследването в тези градове крадците, кучетата и проститутките били на всяка крачка.

"Всеки трети жител на Букурещ смята, че няма достатъчно сигурност в своя квартал. 20 на сто от жителите на румънската столица казват същото за целия град", пише още вестник "Евениментул зилей".

Копенхаген, Амстердам, Хелзинки, Париж и Виена са европейските столици, които попадат в топ 5 на най-сигурните градове. Според жителите им крадците, кучетата и проститутките са рядкост. Изследването на Евростат е проведено в 75 града.


03.11.2008 г.

ДАНС проверява зам.-кмет на София по афера за 250 млн. лв.
Велизар Стоилов ще бъде разследван за договорки с транспортни фирми за поделяне на автобусните линии
ТАНЯ ПЕТРОВА

Зам.-кметът по транспорта на София Велизар Стоилов ще бъде проверяван от ДАНС по афера за 250 млн. лв. Агенцията е била сигнализирана от леви съветници за крупни нарушения в проведен м.г. конкурс за отдаване на 15 автобусни линии на частници. Към материалите по случая е приложен и запис от предполагаем разговор между Стоилов и представители на транспортни фирми, в който частници и община се договарят кой коя линия да спечели. Това се разбра след публикация в сп. "Тема", което разпространи извадки от въпросния запис.

Конкурсът за 15-те линии бе проведен през октомври 2007 г., а резултатите от него породиха скандали и съдебни дела. Три фирми сключиха договори с общината - "Карат С" с 9 линии, общинската "Столичен автотранспорт" с 2 и "Юнион Трейд" - с 4 попадения. Контрактите са за 8 години и възлизат на обща стойност около 250 млн. лв. с ДДС. Според "Тема" в резултатите няма нищо случайно и те са били предварително договорени.

Срещата за договаряне на конкурса е била инициирана от самия Стоилов, твърди списанието. Според публикацията в хода на разговора той на няколко пъти уверил, че постигането на предварителна договорка е най-добрият вариант, а накрая успокоил кандидатите, че е склонен на вдигане на цената, стига да е "приемлива" и участниците да се разберат за нея, за да "нема дъмпинг". Зам.-кметът поставил и изрично условие никой да не конкурира общинската фирма "Столичен автотранспорт" за линиите 111 и 9 или да го направи на "някаква идиотска цена", пише още "Тема".

Предполагаемите транспортни босове, участвали в разговора - Ивайло Константинов от "Юнион Трейд къмпани", Миролюб Столарски от "Карат С" и Росен Илиев от МТК, отричат категорично участие в такава среща. Интереси в транспорта отрича и споменатата в предполагаемия запис Таня Найденова, съветничка от БСП в СОС. Пред списанието зам.-кметът коментира: "Когато има конкурси, винаги почват едни такива витаения в пространството. От една седмица ме изнудват да ме питат такива неща".

"Именно ние сезирахме ДАНС за този случай и записът е част от материалите", обяви вчера председателят на групата на БСП в СОС Жельо Бойчев. Според него нарушенията са фрапиращи, но по тях е рано да се коментира. "Нека проверяващите органи свършат работата си", обясни съветникът. От дискусионния клуб за социална политика на БСП бяха по-директни и поискаха оставката на Стоилов.

Кметът Бойко Борисов съобщи пред "Сега", че също е запознат със случая. "Разговарях с Петко Сертов, чакам резултатите от работата на ДАНС. Разпоредих и паралелна проверка. Неслучайно още не съм подписал договорите по новия конкурс за линии, както върнах и първия конкурс за метрото. Ако се докажат нарушения, виновните ще си понесат отговорността. Неведнъж съм показал как се отнасям с такива хора", коментира кметът.

"Ако всичко това е вярно, възниква въпросът за съдбата на вече сключените договори", коментираха съветници. До редакционното приключване на броя "Сега" не успя да се свърже със зам.-кмета Велизар Стоилов и с пресаташето на ДАНС Зоя Димитрова.

Това е поредният скандал около конкурса за частните автобусни линии. Поставените условия за кандидатите в него вече бяха обявени за дискриминационни от Комисията за защита на конкуренцията и по процедурата текат съдебни дела. Изземването на линии от общинската фирма "Столичен автотранспорт" пък поражда финансови проблеми в нея и недостиг в общия транспортен бюджет на столицата заради по-високите цени, на които возят частниците.
ЦИТАТИ

Велизар Стоилов, цитиран в сп. "Тема":

- за възможността за договорка с Красимир Арсов, свързван с фирмите "Еридантранс" и "Римеса": "Значи аз мога да се срещна с Краси Арсов и да му кажа: "Пич, ти практически можеш да изчакаш, защото ти през изтеклите три години назад..." Той си направи достатъчно бизнес с общината ... и може да чака. И толкова!... Въпросът е вие тука да се разбере за тея пет плюс една, шест линии";

- за срещата: "Аз съм инициатор за тази среща и сега Миро, дори да ми се обиди, той не беше много съгласен за срещата... Аз съм го помолил да дойде. И сега нито аз съм велик, нито искам да се правя на велик. Но ви казвам, че това е най-добрият начин да тръгнеме да возиме. И аз ви обещавам, че след като ще се...ъъъ, щях да кажа и аз като синдикатите - "приватизират". Но те всъщност не се приватизират, а концесионират... тея останалите линии. Значи ще има достатъчно хлеб и за вас, и за некои други."

- за цената: "Осъзнавате ли най-важното... Значи аз съм съгласен да се вдигне цената... да нема дъмпинг. Но да е некаква приемлива, да не направите некакъв...".

03.11.2008 г.Университети срещу реститути - на ход е държавата
След 10-годишно ходене по мъките кабинетът е на път да обърне силите в неравната битка за земите на висшите училища
Ванина Стоянова

Багери на бивши собственици с реституционни претенции без предупреждение завземат база на Националната спортна академия в района на Несебър и Равда. Същият сценарий се развива и с база на Химикотехнологичния и металургичен университет, която е в съседство. Площта й е 3.5 декара. Местонахождението - отново между Равда и Несебър. Не, не става въпрос за грешка. Случаите са два, но напълно идентични. Строежите започват директно на плажа, въпреки забраната да се строи на не по-малко от 100 м от плажната ивица. С влизането на багерите са изсечени около 200-300 дървета от уникални видове. Всичко става без предупреждение. Без знанието на университета собствеността е променена от публична държавна в частна собственост, разказва ректорът на ХТМУ доц. Борис Стефанов. Веднага са изпратени сигнали до дирекцията за строителен контрол, до прокуратурата, до екоинспекцията, но всички институции отказват да се заемат със случая по същество и не виждат нищо нередно, продължава ректорът. Според него в момента строежът е замразен, но не защото справедливостта все пак е възтържествувала, а защото .... друга групировка проявила апетити към атрактивното място.


Случаите с НСА и ХТМУ са най-показателните, с които може да се характеризира проблем, трупан в продължение на 10 години, който е брилянтен пример за безхаберието на държавата към собствеността й. В момента от реституционни претенции към апетитни терени в столицата и по морето се задъхват всички държавни университети в София. Нито една държавна институция обаче няма и най-малка представа за колко терени и каква обща площ става въпрос. Няма и данни колко терени на държавни вузове са изгубени заради безхаберието на юристи или чиновници.

Именно по вина на юридическия отдел, който е бездействал, Софийският университет е загубил доста имоти, признава зам.-ректорът по стопанската част проф. Иван Петков. В момента експерти на университета подготвят карта на всички имоти на СУ, в какво състояние са, както и кои терени са загубени вследствие на чиновническа немарливост. За СУ най-драматична и шумна бе битката с Министерството на културата за ботаническата градина и Двореца в Балчик. Сагата с акта за собственост се точи от 2000 г., а МК и университетът от години се съдят за правото да събират такси от туристи. Беше се стигнало до абсурдната ситуация туристите да плащат на две различни каси, за да влязат да разглеждат Двореца и градината. След дългогодишни битки най-накрая е постигнато споразумение за съвместно ползване. С това обаче главоболията на СУ не спират. Сега има претенции към другата ботаническа градина на вуза - тази в курорта "Св. св. Константин и Елена". Ако преди градината се е простирала върху 1000 декара, то сега площта й е свита до 300 декара, а претенциите са от Църквата и по-специално от Варненския митрополит Кирил, пояснява проф. Петков. Според зам.-ректора документите на митрополията са фалшиви, а претенциите й - напълно несъстоятелни. Спорен имот има и в кампуса на университета в столичния квартал "Лозенец", където са природните факултети. Претенции има и в престижния кв. "Слатина", където е Департаментът за езиково обучение, а също и към земята под две сгради на "Симеоновско шосе", която е реституирана.

Ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов се бори с претенциите към 2 декара в двора на университета. Реституцията е извършена от Поземлената комисия-Студентска през 1998 г. Комисията се позовава на кадастрален план от 1939 г., но не отчита извършеното строителство в този район и факта, че от 1973 г. парцелът се намира в двора на УНСС. Вследствие на това в документа той е определен като "нива" и е възстановен в реални граници. Ръководството на УНСС разбира за претенциите едва след като областната управа на София прави възражение срещу предвижданото изменение на кадастралния план. Официалната позиция на УНСС е, че "никога няма да се съгласи на такава безобразно нагла реституционна претенция, подкрепена с различни общински документи". Реституционни претенции има и към терени в двора на Националната спортна академия в Студентски град в непосредствена близост до УНСС. Високата ограда, която опасва академията е единствената пречка пред влизането на багерите.
Не можем да се съгласим с тези претенции и водим дела, за да забавим влизането на собствениците, пояснява зам.-ректорът на НСА доц. Димитър Михайлов. И обобщава: "Воюваме да запазим държавната земя".

Техническите вузове в близост до УНСС също са потърпевши. Към Техническия университет в София има реституционни претенции за 2 терена, но засега все още няма дела. Постоянно се предявяват претенции към незастроени площи, казва ректорът проф. Камен Веселинов и посочва за пример терен от 3-4 декара зад блок 4. Според проф. Веселинов университетът има загубени имоти, които държавата не се е опитала да защити. Точно на такъв имот срещу централния вход на Ректората на ТУ "грее" турска кръчма.

Лесотехническият университет пък е заплашен да загуби дендрариума си. За изненада на ректорското ръководство се оказва, че върху немалка територия от учебната ботаническа градина на университета е предвиден строеж на 4 жилищни сгради и дори има издадени съответните разрешителни. Предишното ръководство на общината е деактувало терена и от публична държавна собственост го превръща в общинска, въпреки че право да променя вида на публичната държавна собственост има само Министерският съвет, обясняват от ЛТУ. По подобен скандален начин ръководството на Студентска община преди 8 години променя собствеността на спортните игрища на ХТМУ и от публична държавна ги превръща в общинска собственост. Това води до абсурдната ситуация, при която общинската фирма "Спортна София" иска от ХТМУ наем за това, че ползваме собствените си съоръжения и площадки, възмутен е ректорът доц. Борис Стефанов.

Колегата му от Университета по архитектура, строителство и геодезия доц. Добрин Денев пък негодува срещу решение на областния управител Тодор Модев, с което се отнема парцел публична държавна собственост с площ 10 000 кв.м в района на Панчарево. Мотивът на областната управа е, че теренът е занемарен, но това не е вярно, обяснява ректорът. Според него апетитите към имота са обясними, тъй като до местността има асфалтов път, прокарани са ток и вода. В момента УАСГ съди Областната управа и иска отмяна на решението й.

Подобен абсурд - две държавни институции да се съдят едва ли има в друга европейска държава. Този парадокс обаче показва какво е фактическото състояние на проблема с управлението на държавните имоти, дадени за ползване от държавните висши училища.

Проблемът е огромен и се корени в годините преди 9 септември 1944 г. По времето на цар Борис III част от земите на територията на днешния Студентски град и кв. "Младост" са били отчуждени за нуждите на армията. Овъзмездяването е станало със златни левове. По-късно собствениците на земи в района са били обезщетени за втори път по линия на АПК "Средец". През 60-те и 70-те години държавата решава и дава за ползване на университетите терени, но за много от тях няма документи за собственост. Самите вузове не са собственици, а само ползватели на терените. Така реституционните претенции пламват с нова сила след приемането на Закона за възстановяване собствеността върху одържавени недвижими имоти. Законът "Лучников" дава право за връщане на земи в реални граници, въпреки че голяма част от собствениците вече са били овъзмездени поне веднъж. Много от тях се възползват и показват документи за собственост на земеделски земи.

Ректорите негодуват, че заграбването на имотите и промяната в устройствения план става не без помощта на бившата кметска управа и предишното ръководство на район "Студентски", където попадат повечето университетски кампуси. "Отиде се в другата крайност - абсолютен приоритет на частните интереси. Трябва да се гледа общественият интерес, а държавата не го защитава", е мнението на ректора на ТУ-София проф. Камен Веселинов. Всъщност всичко това се случва, въпреки че Конституционният съд забранява подобна реституция. С решение от март 1998 г. КС обявява реституцията на публична държавна собственост за противоконституционна. "Някой трябва да обясни какъв е проблемът и защо това решение не се спазва. Това наистина ще е чудно", смята ректорът на УНСС и председател на Съвета на ректорите проф. Борислав Борисов. Той предлага университетите да станат титуляри на собствеността, а не само ползватели, защото това ще им позволи да водят подобни дела.

След 10-годишно ходене по мъките и безброй грешки сега държавата и Столична община сякаш имат готовност да решат поне част от проблемите. "Прави се всичко възможно тези недоразумения да се изчистят. Това се случва за първи път от 5 години, откакто съм ректор. Преди никой нищо не правеше", казва ректорът на УНСС проф. Борисов. В началото на октомври премиерът Сергей Станишев също лично се ангажира въпросът да бъде решен по законодателен път, но без да се засяга и правото на собственост и на наследяване, което също е гарантирано в конституцията. Преди дни просветният министър Даниел Вълчев внесе в правителството предложения за промени в тази посока.

В случаите, когато има опасност от реституция на обекти, които са публична държавна собственост и се ползват за образователни нужди, да се въведе изрична забрана за връщането на собствениците им, предлага Вълчев. Според него за тези терени, които са реституирани, но промяната не е отразена в подробния устройствен план, трябва да се въведе режим, който не позволява промяната в ПУП да става без съгласието на министъра на образованието. За третата група имоти - които са върнати и това е отразено в устройствения план, МОН предлага да се въведе 2 или 3-годишен мораториум, с който да се стопират строителни дейности. В тези случаи държавата трябва да стартира отчуждителни процедури, като се създаде законово допускане, че е налице държавна и обществена нужда във всички случаи, в които става въпрос за образователни имоти, предлага още Вълчев. Може би сме закъснели, но нека заедно да решим този въпрос, обърна се просветният министър към депутатите. Не е нормално в двора на УНСС да стърчи блок, а от входа на Техническия университет да се вижда прането на кака Бойка, коментира Вълчев.

Въпреки намесата на институциите част от университетските ръководства не са оптимистично настроени. Предполагам, че няма да успеят, защото играят сериозни пари и е възможно да се намесят реституционни лобита, прогнозира зам.-ректорът на СУ проф. Иван Петков. Колегата му от НСА доц. Димитър Михайлов пък смята, че това е "големият шанс на политиците да направят законови промени, които да дадат спокойствие на вузовете и така да направят нещо хубаво за образованието".

За ректорите остава надеждата, че правителството ще спази ангажимента и ще успее да удържи на всяческите реституционни апетити към имотите на държавните университети. А на студентите, преподавателите и случайно преминаващите граждани не им остава нищо друго, освен някак да се примирят с фрапиращите постройки, стърчащи пред входовете на университетите.


03.11.2008 г.

Общинската фирма „Столичен автотранспорт" умишлено губела конкурси 6 полза на частници
Зам.-кмета на София в далавера с 16 автобусни линии
Скандално разкритие на сп. „Тема" за манипулация на конкурса на Столична общи­на за отдаване на 16 автобус­ни линии на частни операто­ри гръмна вчера.

В статията са публикувани откъси от 39-минутен запис, в който участвали зам.-кметът Велизар Стоилов и транс­портни бизнесмени. Предпо­лагало се, че записът е бил направен тайно от някой от участниците в срещата, коя­то се провела през есента на 2007 г. Според запознати то­ва станало малко преди местните избори и дни преди да бъдат отворени офертите за конкурса. Според „Тема" нямало съмнение, че едини­ят глас е на Стоилов. Другите участници се назовавали с малки имена - Ивайло, Ро­сен, Миро, Асен. Те напомня­ли на Ивайло Константинов, собственик на фирма„Юнион трейд къмпани'', Росен Илиев - на „МТК", Миролюб Столарски - на „Карат С", и

Асен Добранов - шеф на общинската „Столичен автотранспорт".

Стоилов предлагал да се направи разпределе­ние на линиите, но частниците да не игра­ят за № 111 и № 9, за да оста­нат за „Столичен автотранс­порт". Или да дадат „някаква идиотска цена" за тях. Като заинтересувани от конкурса се споменавали и бившият общински съветник от СДС и ексшеф на „Чистота" Краси­мир Арсов и на съветничката от БСП Таня Найденова. Ар­сов бил свързан с фирма „Еридан транс", която обслужва З автомаршрута. В нея участвал синът му - Венцис­лав. Найденова пък искала линия № 72. Стоилов анонси­рал и предстоящия по-голям конкурс за 49 линии. „Значи сега дали ще е през ноември, дали ще е през декември (2007 г), тоя въпрос стартира и две мнения по този въпрос няма. Така че това, което се­га се има предвид, трябва да се има предвид и в бъдеще, че там също ще има доста линии, и пак са тея основни играчи. Така че, ако на Краси Арсов сега му се вземе нещо, значи може да му се обеща­ва, ако преценявате вие, от другите линии нещо", казва Стоилов. По-късно обобща­ва, че след като се„концесионират останалите линии, ще има достатъчно хлеб и за вас и за некои други".

Кметът Бойко Борисов съ­що се споменавал в записа. Стоилов обяснил, че Генера­ла имал „аспирации за Бан­кя" там да се движат „шик марка автобуси". Според за­познати в записа зам.-кметът намеквал, че Борисов не е в неведение за срещата.

От стенограмата става яс­но, че е била договорена и ценовата стратегия за офер­тите. „Значи аз съм съгласен да се вдигне цената, да се разберете цената, да нема дъмпинг. Но да е някаква приемлива...",, казвал Стои­лов. Тук се намесвал и Асен, който трябвало да каже це­ната, на която ще играе за линии 111 и 9, за да си напра­вели другите сметките.

Победители в конкурса за 16-те линии са „Карат С" и „Юнион трейд къмпани". А според запознати „МТК" е подизпълнител на една от тях. „Столичен автотранс­порт" взима линии 111 и 9, за които няма други оферти.

„Карат С" и „МТК" са побе­дители и в обявения през 2008 г. конкурс за 49 автолинии. „Столичен автотранс­порт" губи, тъй като дава с 2 ст. по-висока цена на киломе­тър пробег от тази на частни­ците. От БСП вчера обявиха, че от 2 месеца са дали мате­риали за втория конкурс на ДАНС.


Кметът Бойко Борисов:

И ДАНС проверява случая със Стоилов

„Отдавна знам за случая и съм назна­чил проверка. Кога­то приключи, ако се докаже, че това е оказало въздей­ствие, ще анулирам конкурсите и ще потърся отговорност, както съм го правил винаги."

Това заяви столичният кмет Бойко Борисов пред „Труд" вчера. Той подчер­та, че точно затова все още не бил подписал доку­ментите от втория конкурс. Генералауточни, че преди 15-20 дни е разговарял по случая и с шефа на ДАНС Петко Сертов и агенцията също проверявала данни­те. Борисов не бил искал оставка на зам.-кмета Ве­лизар Стоилов все още, защото чакал ре­зултатите от про­верката. Заместни­кът му не бил от­странен дори вре­менно, тъй като ня­мало как да влияе на процесите.

Стоилов не бе от­крит вчера за коментар. Телефонът му бе изключен, а на него се включваше гръцки опе­ратор. Пред списание „Те­ма" обаче той е заявил: „Не знам в какъв аспект ме пи­тате. Това са некакви не­домлъвки, които не мога да схвана." На въпрос дали се е срещал с превозвачите той отговорил: „Нямам спомен. Когато има кон­курси, винаги почват едни такива витаения в пространството.
03.11.2008 г.

Без коментар
В момента българските курорти са конкурентоспособни на най-известните европейски туристически дестинации, каза при откриването на новопостроената улица "Алеко Константинов" в Смолян президентът Георги Първанов. "Истински си пожелавам един ден "Цариградско шосе" да заприлича на улица "Алеко Константинов", каза президентът. Първанов сравни Родопите с Швейцария и Алпите и каза, че те не се различават по никакъв начин както по инфраструктура и материална база, така и по природните забележителности.

Информация на агенция "Фокус" от неделя


Нова икономическа политика, която да обедини Дунавско-Черноморския регион, предложи бизнесменът Христо Ковачки при учредяването на движение НАПРЕД. Бизнесменът, който стои зад партия ЛИДЕР, допълни в словото си, че "бъдещето на Европейския съюз логично върви към нашия регион".

Информация на варненския сайт "Днес+" от неделя


Нашата държава не е лесна за управление. В Западна Европа администрациите работят толкова подредено, че премиерите в тези държави се занимават с големи политически въпроси, а не влизат в детайли... Там е толкова тихо и хубаво, няма опозиция, която да ти говори (по повод хобито си - подводно гмуркане - бел. ред.)... Аз не съм страшен. Така съм се облякъл, защото след малко отивам в парламента, където ще ме разстрелват с думи на една стена, но това е част от работата ми.

Премиерът Станишев по време на "Урок по родолюбие" в столичното 35-о СОУ "Добри Войников" в петък


Без да бъда аз адвокат на адвокат Батков, искам да ви припомня, че в началото на демократичните промени у нас утвърден юрист и съветник към Народното събрание Батков има активен принос на експертно ниво при изработването и приемането на новата конституция на България. Той основава и развива една от най-големите адвокатски кантори с впечатляваща международна практика. Допринесъл е за правното обезпечаване на редица значими за българската икономика търговски дела и процеси, които защитават националния интерес.

Сергей Станишев за награждаването на Батков с орден "Стара планина" първа степен по време на парламентарния контрол същия ден


На Сашо Томов преди две години му обещаха огромна премия, за да фалира "Кремиковци". Потвърждение на моите думи за тази държава е решението стадионите да се дадат само за 10 години на отборите. Искат да вземат "Раковски", за да го разпарчетосат за частни нужди. Кой за такова време може да построи модерен стадион и да налее в него милиони? Това е, вижте какви бандити ни управляват.

Тодор Батков, собственик на ПФК "Левски", след мача с ЦСКА в събота пред в. "Стандарт"


Не може банкерът на Маджо да е член на Изпълнителното бюро на БСП.

Народната представителка от БСП Татяна Дончева пред симпатизанти от столичния Студентски град в събота

Виетнамските домакини споделиха незабравимите си студентски спомени от България и пяха с носталгия "Пътнико свиден, пътнико млад" и "Хей, поле широко".

От съобщението на пресцентъра на външното министерство за посещението на вицепремиера Калфин във Виетнам


Отоплителният сезон в София да бъде провален, тъй като българските ТЕЦ-ове са на второ място по количество произведена енергия в Европа.

Столичният кмет Бойко Борисов пред журналисти от Варна в неделя
03.11.2008 г.

ДПС се държи безобразно и арогантно според Огнян Минчев
ДПС е по-специален случай поради това, че тя системно злоупотребява с власт. Тя непрекъснато се държи по безобразен и арогантен начин. Това заяви в предаването „Неделя 150“ на БНР Огнян Минчев, директор на Института за регионални и международни изследвания. Той обясни, че движението е създадено като правозащитно и успехи в тази посока са били постигнати в началото на 90те години. Минчев каза, че авторитаризмът, в услуга на изключително алчния и тоталитарен апарат на ДПС, довел дотам, че толерантността към партията е равна на нула в момента.

Както Симеон Сакскобургготски имал за цел да стои колкото се може подълго във властта заради имотите си, така ДПС иска да е на власт, ако не, за да експанзира с националния ни ресурс, то поне

да запази постигнатото от предишните два мандата, подчерта политологът. По думите му съществува реална заплаха за Доган и партията му в следващия мандат да се окажат извън структурите на държавната власт, въпреки силните позиции в общинската и съдебната система. Минчев каза, че Ахмед Доган се страхува най-много от вътрешни конфликти и заговори в партията, както и от изолацията, която би го извадила от управлението. Няма невинни в структурата на този тип олигархично управление, заяви той.

Запитан как би коментирал реакциите на Първанов и Станишев след самоубийството на Ахмед Емин, политологът ги квалифицира като „замазване“ с цел изкарване на мандата. Бойко Борисов пък бил крайно несериозен, в заключение обясни Минчев.
03.11.2008 г.

Заводът за боклук ще донесе рак и аномалии
Методът на изгаряне на отпадъците до твърдо гориво, който ще се използва в бъдещия завод за боклука, ще доведе до рак на белите и на черния дроб, заболявания на дихателните пътища и много сърдечни проблеми. За това сигнализираха от няколко неправителствени организации на пресконференция вчера.
По думите на Петър Пенчев от „Екогласност” това ще е заради отделяното в атмосферата количество на над 180 вида диоксини и фурани, резултат от непълното изгаряне на отпадъците. Според организациите избраният от общината метод за третиране на боклука е остарял и почти не се използва в Европа, а консултантът по проекта - германският консорциум „Фихтнер”, е избран на приятелски начала от кмета Бойко Борисов.

03.11.2008 г.ПРЕЗАСТРАХОВАТ СЕ С НАДУТИ ЦЕНИ
ВЕЧЕ НИ СЛОЖИХА ДАНЪК РЕЦЕСИЯ
ПЕТКАН ИЛИЕВ

Производители, търговци и пот­ребители калкулират инфлацион­ни очаквания в своите пазарни ре­шения. Не остава по-назад и държа­вата, така че в крайна сметка се по­лучава един своеобразен „данък криза", който ще трябва да плаща­ме поне докато има усещане за кри­за.

Нагледен пример за това са цените на транспортните услуги и по-специ­ално на таксиметровите.

Бензин

На световния пазар петролът поев­тинява вече почти три пъти след вър­ховите стойности, които бяха достиг­нали близо 150 долара за барел, но това все още не се е усетило у нас или ако се е отразило някъде, единстве­ната цена, която падна, е тази на бен­зина, но с около 30%. А реалната пре­ди близо две години, когато стойност­та на петрола бе подобна, е около 1,60 лв. Вижда се, че производителят на горива си е сложил своеобразен „да­нък криза" с довода, че има лаг във времето, т.е. сега произвежда с цени на закупен суров петрол отпреди ме­сец.

Според председателя на Съюза на частните превозвачи Румен Крумов таксиметровите превози в София мо­же да поскъпнат с около 18-20 стотин­ки на километър. Заради натрупаната инфлация на горивата и консумативи­те за поддръжка на автомобилите е „логично да има увеличение с около 15%, за да се изравни таксиметровата услуга с поскъпването на горивата", твърди той. Обяснението на превоз­вачите е, че колите карали на газ.

Билет

Държавата също се намесва в

транспортния бранш, стимулирайки „налагането на данък криза". След като от сдружението на маршрутни­те превозвачи „гарантираха" преди няколко дни, че на този етап няма да има поскъпване на услугата незави­симо от инфлацията на горивата и консумативите, в края на миналата седмица в свой анализ комисията по транспортна инфраструктура в СОС посочи, че в най-скоро време билети­те на маршрутките в София ще пос­къпнат.

Долар

Подобна е ситуацията с цените на електрониката. От големите търгов­ски вериги обявиха, че евтинията с компютърната техника и консумати­вите за нея свършва. Според участ­ници в бранша количествата, заку­пени при евтиния долар, са изчер­пани и новото зареждане ще е при по-високи цени поради поскъпване­то на американската валута. Ако проследим обаче пазара на тази черна техника, произвеждана в Азия, ще видим, че спадът на цени-

те е дори по-голям от този на пос­къпването на долара, т.е,. няма ос­нования за промяна в стойностите нагоре, но „данък криза" ри остава.

Имоти

Не остава назад и пазарът на нед­вижими имоти. По данни на Нацио­налния статистически институт за движението на цените на жилищата в страната през третото тримесечие на 2008 г. спад няма. Имотите у нас се оказват незасегнати от кредит­ната криза и дори поскъпват с нови 3%. Най-висок е ръстът в цените на имотите за тримесечието в Пловдив (11%) и Добрич (8.9%).В същото време председателят на Националното сдружение за недвижими имоти Орлин Владиков заяви, че 380 хиляди кв. метра жи­лищна площ, построени в София миналата година, са останали неп­родадени. С други думи напук на икономическата логика, предприе­мачите в сектора са си калкулирали «данък криза» и потребителят тряб­ва да го плати.


03.11.2008 г.

Държавата може да поеме Топлофикация
Съдбата на Топлофикация-София продължава да бъде прехвърляна между Столичната община и Министерството на икономиката и енергетиката. Този път топката остана във ведомството на министър Петър Димитров (на снимката), което днес трябва да отговори на предложението на местния парламент на София дали е готово изцяло да поеме отговорността за парното и при какви условия. Единственият вариант да вземем 100% от акциите на дружеството е, ако те бъдат прехвърлени безвъзмездно на министерството на икономиката, каза Димитров. До този момент не сме получавали такова предложение от общината, а само това да увеличим капитала си, което е невъзможно, допълни той. Другият вариант за спасяване на закъсалото дружество - общината да увеличи капитала си с 55 млн. лв. - вече е история, каза шефът на столичния парламент Евгени Иванов. След като на общото събрание на Топлофикация държавата отхвърли предложението, става късно за подобни процедури, допълни Иванов.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница