Закъсалата болница в Ловеч няма да намалява леглатастраница1/16
Дата05.03.2018
Размер0.93 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   16Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
07.02.2018
Национални вестнициЗакъсалата болница в Ловеч няма да намалява леглата


Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 3  

Ръководството на болницата в Ловеч няма да намалява броя на леглата с 40%, както изискваше оздравителният план на здравното министерство за спасяване на лечебното заведение, съобщи БНР.

Заради натрупани дългове болницата е пред фалит, липсваха основни лекарства и консумативи, работещите не получаваха заплати с месеци. От МЗ предложиха леглата да се съкратят с 40% до 149, а административният персонал да се свие драстично от 116 на 36 души.

"Леглата няма да се закриват, защото по този начин се намалява възможността да се увеличи обемът на дейността на болницата и да се изпълни финансовият план. Броят на леглата ще бъде разпределен в новите структури на болницата, които се създават", обясни прокуристът на болницата д-р Ченко Чалъков. Той допълни, че лечебното заведение ще разполага с 225 легла, а останалите 45 ще бъдат като резерв.

От болницата вече са депозирали в РЗИ-Ловеч искане за започване на преструктурирането на лечебното заведение и то не предвижда закриване на отделения. Медицинските дейности ще бъдат запазени, но се предвижда някои от тях да бъдат събрани в обединени отделения, допълни Чалъков.

Работещите в болницата са получили заплатите за септември и доплащанията за август. Осигурени са и необходимите лекарства и консумативи.ЕС спуска стандарт за солта в хляба и за детските храни


Въвеждат се нови изисквания за опаковките и рекламата на хранителните стоки за деца

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 1, 3  

Централизирани мерки за ограничаване на употребата на сол и захар с акцент върху храненето на децата планира Европейската комисия. Сред тях са общи стандарти и намаляване на допустимите количества сол, захар и наситени мастни киселини, ограничаване на рекламата и общи търгове за храни за училищата.

"В рамките на българското председателство на съвета на ЕС ще бъде приета директивата за аудиовизуални медии, която ще заложи изисквания към рекламата и маркетинга на храни, предназначени за деца. Реформулирането на храните също е сред приоритетите на ЕК и от изключителна важност е мониторинга на процеса на подобряване състава на храните", обяви вчера директорът на "Обществено здраве, странознание и управление на кризи" в Главна дирекция здравеопазване в ЕК Джон Райън вчера по време на конференция за здравословното хранене при децата.

На ниво ЕС се работи по отношението показателите за риск в храните, обясни "реформулирането" проф. Веселка Дулева, началник отдел "Храни и хранене" в Националния център по обществено здраве и анализи и национален консултант по хранене. Става дума за създаване на общи правила и изисквания към граничните стойности на някои вещества по групи храни - например, колко сол може да има в хляба, за да бъде той здравословен, допълни тя. "И друг въпрос - как тези храни да бъдат отличени, така че потребителите лесно да ги разпознават", каза още Дулева. Други храни, които трябва да се "реформулират", са захарта и наситените мастни киселини.

Директивата за маркетинга на храните също касае продуктите с твърде много сол, захар, трансмазнини и и оцветители. Идеята е опаковките им да станат непривлекателни, за да не привличат вниманието на подрастващите. Ще се забрани и рекламата им в часовите диапазони на детските предавания по радиа и телевизии. Мерките са включени в промени и в българския Закон за храните, внесени за обсъждане в Народното събрание, обясни заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров.

Обществените поръчки за доставка на храни в учебните заведения също ще бъдат подложени на по-строг контрол. На европейско равнище се обсъжда качеството на продуктите, обект на търгове, да бъде въведено като втори критерий след цената при избора на доставчик. Очаква се, че така децата в детските заведения и училищата ще се хранят по-здравословно. Единствените опасения са, че това може да вдигне цената на доставките. "Има решение. Разходите могат да бъдат намалени, без това да се отразява на качеството, ако държавите членки се обединят и обявяват единни обществени поръчки за училищното хранене", смята Джон Райън. Европейският пазар на храни генерира средно 7 млрд. евро годишно и постигането на по-ниски цени при доставките е напълно постижимо, смята той.

"Около 30 на сто от децата в България са с наднормено тегло, а между 12 и 15% от тях са със затлъстяване. Ако сравним обаче нашите данни между 1998 и 2008 г., относителният дял на децата със затлъстяване се е увеличил два пъти, но след 2008 г. този висок ръст се задържа, като за някои възрастови групи се наблюдава и обратната тенденция - децата със затлъстяване намаляват", каза още проф. Дулева.

Гърция разследва висши политици за подкупи


Сега  стр. 7  

Гръцка парламентарната комисия за борба с корупцията започва разследване за корупция на висши гръцки политици, съобщиха агенциите. Според разследващите те са получавали пари, за да рекламират лекарства на швейцарската фармацевтична компания "Новартис". Тя пък умишлено е поддържала високи цени, а това е затруднило достъпа на хиляди пациенти до животоспасяващи медикаменти, твърдят властите. Разследването има данни, че швейцарската фармацевтична компания е подкупила лекари, висши служители в министерствата на здравеопазването и на финансите. Замесени в случая по незаконна реклама на "Новартис" са двама бивши премиери и осем бивши министри. Хронологията на разследването обхваща бивши правителства на социалистите и консерваторите. Според опозицията от управляващата СИРИЗА използват скандала, за да компрометират политически противници.  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   16


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница