1. Предназначение, изисквания, видове Предназначение на мазилната системаДата22.01.2019
Размер32 Kb.

Тема №6

Мазилна система – маслена помпа
1. Предназначение, изисквания, видове

1.1. Предназначение на мазилната система – чрез тази система между повърхностите, извършващи относително преместване една спрямо друга, се вкарва масло. То образува маслен слой между тях, като така непосредственото им триене се заменя с вътрешно триене в масления слой. От това следва: намаляват се загубите за преодоляване на триенето, както и износването; частично се отвежда топлина; отвеждат се метални частици или такива от нагар; подобрява се уплътнението; предпазват се частите от корозия, предизвикана от горенето или от влагата.

1.2. Предназначение на маслената помпа – предназначението на маслената помпа е да засмуче масло от картера на двигателя и да го подаде под налягане на триещите се повърхнини.

1.3. Видове мазилни системи и начини на мазане – начините на мазане са:

 • Мазане чрез добавяне на масло в горивото;

 • Мазане чрез разплискване;

 • Мазане под налягане;

 • Комбинирано мазане – включва мазане чрез разплискване и мазане под налягане.

В зависимост от тези видове мазане се различават следните мазилни системи: мазилна система с добавяне на масло и гориво (най-често при двутактови двигатели); мазилна система, работеща чрез разплискване на маслото; мазилна система, подаваща маслото под налягане до всички части на двигателя и комбинирана мазилна система.

2. Устройство:

2.1. Общо устройство на мазилната система – в съвременните двигатели се използват комбинирани мазилни системи, чиито основни елементи са: маслен резервоар (картер), маслоприемник, маслена помпа, маслени магистрали, филтри, контролни уреди и датчици.

2.2. Устройство на маслената помпа – най-често се използват зъбни или пластинкови маслени помпи. Зъбната маслена помпа се състои от две зъбни колела, зацепени едно с друго. Едното е задвижващо, а другото – задвижвано. Те са поставени в тялото на помпата. Помпата има два канала: всмукателен, свързан с маслоприемника, и нагнетателен, свързан с маслената магистрала. В конструкцията е предвидена и предпазен клапан, който при прекалено повишаване на налягането на маслото се отваря. Той е поставен в канал, който свързва всмукателния и нагнетателния канал. Клапанът представлява сачма, която под действието на пружина затваря отвор.

3. Действие:

3.1. Действие на мазилната система – маслото се налива отгоре през специална тръба. Нивото му в масления резервоар се проверява с маслоуказателна пръчка при работа на двигателя. От картера маслото преминава в маслоприемника под действие на разреждането, създадено при отдалечаване на зъбите на зъбните колела на помпата. Маслоприемникът изпълнява роля на груб филтър. От там маслената помпа подава маслото под налягане, след което то преминава през филтър за фино пречистване и от там постъпва в главната маслена магистрала. Маслото достига до елементите, които се мажат под налягане (бутален болт, разпределителен вал, колянов вал и други). Към мотовилковите лагери маслото също се подава под налягане, като минава през канали в рамената на вала и през кухините на центробежните уловители, намиращи се в мотовилковите шпилки. В тези кухини маслото се пречиства от механични примеси, които полепват по стените под действие на центробежните сили, създадени при въртене на коляновия вал. Маслото, което постъпва под налягане в кухите оси на кобилиците, излиза през отворите в осите, минава през каналите на кобилиците и постъпва в отворите на регулиращите винтове, като маже накрайниците на повдигателните пръти. Всички останали части се мажат чрез разплискване. Масления радиатор служи за охлаждане на маслото, когато двигателя работи при тежки условия или при температура на околната среда над 20ºС. За предпазване от високи налягания в системата са предвидени два предпазни клапана.

3.2. Действие на маслената помпа – при въртенето на двете зъбни колела във всмукателния канал се създава разреждане, под действието на което маслото постъпва в пространството между зъбите и го запълва. Зъбите пренасят маслото по периферията на колелата покрай стената на помпата, увеличават му налягането и го подават към нагнетателния канал. Когато налягането на маслото се увеличи повече от допустимото, редукционния клапан се отваря и маслото се връща обратно във всмукателния канал или се изпуска в катера. Налягането, при което се отваря клапана, се регулира чрез изменение на натягането на пружината. Всмукателната височина на зъбните маслени помпи е малка и затова обикновено се поставят до нивото на маслото в картера на двигателя.

3.3. Задвижване на маслената помпа – когато двигателят работи, валът на помпата, задвижван от зъбна предавка или галова верига от коляновия вал, върти набитото на него задвижващо зъбно колело, а то задвижва зацепеното на него задвижвано колело, чиято ос е лагерувана в тялото на помпата.

4. Диагностика, техническо обслужване и ремонт:

4.1. Диагностика на мазилната система:

 • Повишено налягане на маслото – използване на масло с по-голям вискозитет, замърсяване на тръбопроводите или запушване на радиатора.

 • Ниско налягане на маслото – недостатъчно количество масло, износена или повредена маслена помпа, понижен вискозитет на маслото от неправилното му подбиране, попадане на вода или други вещества в маслото, както и увеличаване на хлабините между триещите се повърхности.

 • Ускорено замърсяване на маслото – получава се при прекъснат маслен слой, запушен маслен филтър или блокирал предпазен клапан.

4.2. Техническо обслужване на мазилна система:

 • Преглед на уредбата – прави се в покой и при работа на двигателя. Проверяват се нивото и налягането на маслото, както и за пропуски по системата.

 • Проверка на мазилните качества на маслото – за тях се съди по прозрачността му. За целта се използва маслоуказателната пръчка.

 • Проверка за външни течни примеси (вода, охладителна течност, гориво) – извършва се чрез преносим вискозомер.

 • Смяна на маслото – маслото се сменя на всеки 5000 – 10000 км. Мазилната уредба се промива с масло с малък вискозитет, с което двигателят работи 10 – 20 минути на празен ход без натоварване.

 • Смяна на филтриращите елементи

4.3 Ремонт на маслената помпа – основните неизправности по тялото на помпата са пуктанини и откъртвания. Те се отстраняват чрез заваряване. Износване на отвора за вала на задвижващото зъбно колело и оста на задвижваното се възстановяват чрез поставяне на допълнителни ремонти и детайли. Износване на вала на помпата се ремонтира чрез напластяване на метал (хромиране, наваряване). Износените повърхности на тялото и капака на помпата, имащи допир с челата на зъбните колела, се ремонтират чрез фрезоване. Повреди на резбовите отвори се ремонтират чрез наваряване и нарязване на резби с номинален размер. При износване на зъбните колела те се заменят, а ако има само драскотини се шлифоват. Шлифованите зъбни колела по челата намаляват дебелината си, което води до увеличаване на хлабината между тях и корпуса. Ремонтираните маслени помпи се изпитват и регулират на стенд за налягане, производителност. Проверява се и действието на предпазния клапан.Каталог: clients -> 236 -> files -> files
clients -> Ребра и вериги за снегоутъпкващи машини everest
clients -> Закон за храните
clients -> Стоманени въжета за лебедките на горски трактори
clients -> Отчет за извършени мърчандайзинг услуги за Солид ко
files -> Предназначение, изисквания, видове Предназначение
files -> Предназначение, изисквания, видове: Предназначение на горивната система
files -> Охладителната система е предназначена да
files -> 1. Предназначение: Предназначение на кмм
files -> 1. Предназначение, изисквания, видове: Предназначение на горивната система


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница