4. Възстановяването като функция на уморатастраница1/2
Дата27.03.2024
Размер17.91 Kb.
#120813
  1   2
Видове възстановявания в спорта

4. Възстановяването като функция на умората
Възстановяването е градивен процес, при който организмът възвръща и разширява своя веществен и енергетичен потенциал. Основен фактор, който включва възстановителните механизми и процеси, са величината и характерът на умората, които се развиват в резултат на извършената работа. Интензивността на възстановителния процес е в пряка зависимост от скоростта, с която настъпват съответните отклонения (колебания) от нормалното състояние на вътрешната среда в резултат на извършената работа. Възстановителните процеси протичат вълнообразно. Възстановяването се характеризира с два етапа: първият е свързан с възвръщане на енергийния потенциал на организма, а вторият – с разширяване на енергийните запаси. Процесите на умората и възстановяването в различните органи и системи на организма протичат за различно време.
1.Видове възстановяване:  оперативно (моментно) възстановяване;  срочно (постоперативно) възстановяване;  късно възстановяване.
Акценти:
Възстановяването е градивен процес, при който организмът възвръща и разширява своя веществен и енергетичен потенциал. Възстановителните процеси протичат с различна скорост във времето.
Според времето, за което протичат различни възстановителни реакции в организма, се различават три вида възстановяване:
 оперативно (моментно);  срочно (постоперативно);  късно.

ВЪПРОСИ ЗА САМОПОДГОТОВКА


1. С какви процеси се свързва настъпването на умора в организма на спортиста? 2. Характеризирайте величината на умората с примери от спорта, който упражнявате. 3. Избройте видовете умора според нейната величина.
ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СЛЕД СПОРТУВАНЕ
Венелина Цветкова Защо е необходимо да възстановяваме след двигателна дейност? Какви са начините за възстановяване?
След продължителни или кратки, но интензивни натоварвания върху мускулатурата настъпва състояние на понижена активност. Нарича се умора, която често е комплекса – физическа, нервно-психическа и емоционална. В спорта се използват разрешени средства за възстановяване след настъпила умора, чиито предназначение е и за повишаване устойчивостта на организма към пределни по обем и интензивност физически натоварвания. Използването на разрешените средства са предпоставка за ефективна тренировъчна дейност без вреда за здравето на спортуващите.
2.Методите за възстановяване в спорта са:  Здравословен начин на живот;  Здравословно хранене;  Масаж;  Физикални трансформирани фактори;  Фармакологично възстановяване. Здравословният начин на живот е хигиенно средство за биостимулиране и възстановяване, което повишава спортната работоспособност и ускорява процесите на възстановяване. Спазването на дневен режим, достатъчен и пълноценен сън, активен отдих, ограничаване и спиране на тютюнопушенето и употребата на алкохол са достъпни и много активни средства за постигане на възходящо ниво на работоспособност и бързо възстановяване след тренировка и състезание.
Здравословното хранене трябва да е рационално и балансирано, осигуряващо енергийните потребности на организма в оптимално отношение на хранителните вещества – белтъци, мазнини, въглехидрати, витамини, минерални соли, олигоелементи. Храненето трябва да е съобразено със съответния вид спорт, възраст, климатични и географски условия, етапи и периоди на подготовка. Важен компонент е и приемането на достатъчно количество вода на чести интервали през деня.
Масажът е традиционно средство за възстановяване. Ускорява движението на кръвта и лимфната течност. Повишава или снижава възбудимостта на нервните центрове – в зависимост от вида масаж. Бива общ и частичен. Общият масаж се прави не по-рано от 2-3 часа след натоварване и не по-малко от 12 часа преди следващата тренировка. Общата продължителност е 45-60 мин. Частичният масаж премахва умората в някои от интензивно работилите мускулни групи. Най-често се прилага на горни и долни крайници, и гръбната мускулатура. Общата продължителност е до 30 мин. И при общия и частичния масаж се използват похватите на класическия и рефлекторен масаж. С висока ефективност е и точковият масаж, който въздейства върху биологично активните точки по тялото. В спортната практика се използват и различни форми на апаратния масаж: подводният душов масаж (тангентор) съчетава масажно въздействие на водната струя с определено налягане с топлинно действие на ваната (34-36 градуса по Целзий) в рамките на 15-20 мин. Водата може да се обогати с лекарствени средства, билки, кислород и др. Други разновидности на апаратния масаж са: вакуум масажът, пневмомасажът, баромасажът, колановият масаж.


Сподели с приятели:
  1   2
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница