Арабия, земя на номадиДата21.01.2018
Размер23.55 Kb.
#50663
Българският език е взел много думи от арабския: алкохол, алгебра, кафе, цифра, жираф, китара, люляк, магазин, магданоз, ракета, ориз, сироп, захар...

През VI в. сл. Хр. в Арабия започва да се развива една богата и изобретателна цивилизация със своите книжовници, учени, философи, математици, свързани в една или друга степен с новата религия, исляма. Но това също е и завоевателна цивилизация, разширила светкавично обхвата си само за два века.

Арабия, земя на номади

През VI век, както и днес, Арабия е огромна, напечена от слънцето пустиня, в която бедуините – номади, отглеждащи камили и овце, скитат в търсене на вода и пасища. Арабите са политеисти: вярват в много богове. Но по-късно за тях единствен бог става Аллах, а главен град Мека. Мека е голям търговски и свещен град. Там те извършват поклонение (хадж) в кубичния храм Кааба (Кубът). В него се съхранява Черният камък, който те обожествяват.

Черният камък

Пророкът Мохамед

Мохамед (възхвален) се ражда в град Мека към 570 г. Останал сирак на 6 години, той си изкарва хляба като овчар, след това работи като керванджия за една богата вдовица, Хадиджа, за която по-късно се оженва. По време на пътуванията си се среща с евреи и християни, които му разказват за своите религии, а това го подтиква да започне да медитира в пустинята. Към 610 г. 40-годишния Мохамед има “видение”: архангел Джибраил (Гавраил) му разказва, че Аллах го е избрал за пророк, за да разпространява религията на исляма, което на арабски означава “подчинение но бога”. Така се ражда ислямската религия.

Коранът


Династията на Абасидите

През 750 г. Абу ал-Абас, провъзгласил се за потомък на чичото на Мохамед Абас, взема властта, като убива омаядските владетели, поканени на пиршество. Тридесет и седем абасиди ще управляват до XIII век. При тях империята достига максималното си разширение. Те установяват столицата си в Багдад, където развиват великолепна цивилизация.

Събитие Година

Първа година от мюсюлманския календар 622

Умира Мохамед. Тъстът му Абу Бакр е първи халиф. 632

Завладяване на Сирия, Палестина, Персия и Египет 641

Начало на царуването на Омаядските халифи в Дамаск. 661

Край на царуването Омаядските халифи в Дамаск. 750

Разгром на арабите при Поатие 732

Начало на Абасидската династия 750

Основаване на независимия Кордовски халифат в Испания 756

Основаване на Багдад на реката Тигър 762

Мароко и Тунис стават независими 801

Египет става независим 868

Край на Абасидската династия при монголското нашествие 1258

На кръстопътя на познанията

Мюсюлманските мислители събират наследството на великите предишни цивилизации и на тези, с които контактуват. Те превеждат и разпространяват знанието на древните гърци, персийци, индийци и китайци. Математиците заемат от Индия употребата на нулата и на цифрите, наречени “арабски”, които са по-лесни за употреба от римските. Архитектите заемат купола от византийците и арката във форма на подкова от вестготите. Големите библиотеки, основани от халифите, помагат на учените да развиват науката в различни области. Изтънчеността на мюсюлманската цивилизация се проявява в поезията и украсата.Арабските учени са превъзходни в различни области и най-вече в математиката, астрономията, медицината. Ибн Сина (известен под името Авицена) написва през X век “Канон по медицина”, който е много авторитетен в продължение на векове.

Арабите и ислямът<Вашето име> Вашият фак. номер >

Каталог: ExamCom 2006
ExamCom 2006 -> Закон на Боде Резултат (AU) Планета Разстояние (AU) (0 + 4)/10 0,4 Меркурий 0,39 (3 + 4)/10 0,7 Венера 0,72 (6 + 4)/10 1 Земя 1 (12 + 4)/10 1,6 Марс 1,52
ExamCom 2006 -> Национален състав на населението на балканските страни: Албания 90% албанци, 8% гърци и др. България
ExamCom 2006 -> Балкани: неспокоен регион Географски измерения
ExamCom 2006 -> Образуване на реките
ExamCom 2006 -> Черният камък, пазен в храма Кааба, вероятно е парче метеорит, паднало много отдавна на Земята
ExamCom 2006 -> Рим успява да „романизира огромната си империя благодарение на организаторския си гений, кодекса от закони (римското право, което още служи за основа на континенталната правна система) и пътищата си
ExamCom 2006 -> Характерни черти на урбанизацията Високи темпове на нарастване на градското население


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница