Бъдещето на Европа: заместник-председателят Вивиан Рединг дискутира с гражданите в НамюрДата31.03.2018
Размер51.7 Kb.Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 12 септември 2013 г.Бъдещето на Европа: заместник-председателят Вивиан Рединг дискутира с гражданите в Намюр

Следващият дебат за бъдещето на Европа ще се проведе в Намюр само два дни след речта на председателя Мануел Жозе Барозу за състоянието на Съюза. На 13 септември заместник-председателят на Комисията Вивиан Рединг и министър-председателят на регион Валония и на Федерация Валония-Брюксел Руди Демот ще обсъдят начините за извеждане на Европа от икономическата криза, правата на гражданите и бъдещето на Европа с над 350 граждани, много от които млади хора.

След малко повече от 8 месеца на изборите за Европейски парламент през май 2014 г. белгийците и гражданите в цяла Европа ще се отправят към избирателните урни, за да гласуват за бъдещето на Европа“, заяви заместник-председателят на Комисията Вивиан Рединг. „Вярвам, че това е уникална възможност да бъде чут гласът на гражданите на ЕС и по този начин да бъде развита и укрепена една истинска парламентарна система в нашия Съюз. Очаквам да чуя свежите идеи на събраните в Намюр млади хора, техните виждания относно Европа и това, което тя трябва да бъде. Ще бъде особено интересно да разговаряме с тези от младите хора, на които им предстои да гласуват за първи път в живота им“

Диалогът с гражданите в Намюр следва дебатите в Гент (12/04), Опен (23/04), Брюксел (04/05), Антверпен (08/05) и Генк (28/06). Заедно заместник-председателят Вивиан Рединг и министър-председателят Демот ще обсъдят бъдещето на Европа с гражданите и учениците от местните гимназии, които скоро ще достигнат възрастта за гласуване. Ще бъде отделено специално внимание на въпроси от особен интерес за днешното младо поколение.

Това е много положителна инициатива, тъй като младите хора ще имат възможност да задават въпроси, да изложат своето мнение за бъдещето на Европа и да кажат какви са очакванията им в краткосрочен и средносрочен план. Тя ще помогне на гражданите да разберат своите права и ще покаже важната роля, която Европа играе в тяхното ежедневие. По време на обмена на гледни точки ще бъде особено интересно да бъдат сравнени вижданията относно обществото сред различните поколения и култури," отбеляза Руди Демот, министър-председател на регион Валония и на Федерация Валония-Брюксел.

Дебатът ще се проведе в контекста на Празниците на Валония /младежки колоквиум" в петък 13 септември от 14:30 ч. до 15:45 ч. в кино-комплекса Acinapolis в Намюр (Жамб).

Събитието може да бъде проследено на живо в интернет. Европейските граждани, които няма да могат да присъстват на събитието, могат да зададат своите въпроси чрез Twitter (хаштаг #EUDeb8). В дните преди събитието въпроси могат да бъдат задавани и на Facebook страницата и на уебсайта на младежката конференция.

Контекст

Каква е целта на диалозите с гражданите?

През януари Европейската комисия обяви началото на Европейската година на гражданите (IP/13/2), посветена на гражданите и на техните права. През тази и през следващата година в целия ЕС членове на Европейската комисия заедно с национални и местни политици и членове на Европейския парламент обсъждат на срещи с гражданите техните очаквания за бъдещето на Европа.

Заместник-председателят Рединг вече води дебати в Кадис (Испания), Грац (Австрия), Берлин (Германия, Дъблин (Ирландия), Куимбра (Португалия), Солун (Гърция), Брюксел (Белгия) и Eш-сюр-Алзет (Люксембург), Варшава (Полша), Хайделберг (Германия) и София (България). През цялата 2013 г. и първите месеци на 2014 г. навсякъде в Европейския съюз ще се проведат още много диалози и редица европейски, национални и местни политици ще се включат в дискусиите с граждани от всички обществени среди. Можете да проследите всички диалози на следния интернет адрес: http://ec.europa.eu/european-debate.

През двете десетилетия, последвали въвеждането на гражданството на ЕС, е постигнато много: Последното проучване на ЕС показва, че днес 71 % от белгийските граждани се чувстват „европейци“ (средният показател за ЕС е 63 %). Навсякъде в ЕС гражданите всекидневно упражняват правата си. Но хората невинаги знаят за тези права. Например приблизително шестима от всеки десет белгийци (61 %) твърдят, че не са добре информирани за правата си като граждани на ЕС.

Ето защо Комисията определи 2013 година за Европейска година на гражданите. Диалозите с гражданите са основна инициатива през тази година.

Защо Комисията се зае с това точно сега?

Защото днес Европа се намира на кръстопът. Бъдещето на Европа е в центъра на общественото внимание, като мнозина предлагат да се премине към политически съюз ― федерация на национални държави, или Съединени европейски щати. Следващите месеци и години ще бъдат от решаващо значение за бъдещето на Европейския съюз. По-нататъшната европейска интеграция трябва да върви ръка за ръка с укрепването на демократичната легитимност на Съюза. Ето защо предоставянето на възможност на гражданите да участват пряко в тези дебати е по-важно от всякога.Какви ще бъдат резултатите от диалозите?

Изразените по време на диалозите мнения на гражданите ще насочат Комисията при изготвянето на Съобщение относно бъдещето на Европа. Една от основните цели на диалозите ще бъде да се подготви почвата за европейските избори през 2014 г.

На 8 май 2013 г. Европейската комисия публикува втория доклад за гражданството на ЕС, в който предлага 12 нови конкретни мерки за разрешаване на проблемите, с които гражданите все още се сблъскват (IP/13/410 и MEMO/13/409). С този доклад Комисията дава отговор на широка онлайн консултация, започнала през май 2012 г. (IP/12/461) както и на повдигнатите въпроси и направените предложения по време на диалозите с гражданите за правата на гражданите на ЕС и тяхното бъдеще.

Ще има ли друга възможност в Белгия за диалог с комисари?

Предстоящи събития в Белгия включват събитие в Брюксел на 22 септември с участието на комисаря Дачиан Чолош, в Лиеж на 17 октомври, с участието на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, министъра на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс и министъра на икономиката и финансите на Валония Жан-Клод Маркур и накрая в BOZAR в Брюксел на 5 декември с участието на комисаря Андрула Василиу, директора на BOZAR Пол Дюжарден и председателя на Фондация „Europa Nostra“ Пласидо Доминго.За повече информация:

Допълнителна информация за диалога в Намюр:http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/belgium/namur/index_en.htmhttp://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/belgium/namur/index_en.htm

Дебати с гражданите за бъдещето на Европа:http://ec.europa.eu/debate-future-europe

Европейска година на гражданите:http://europa.eu/citizens-2013

Европейците имат какво да кажат: резултати от консултацията относно правата на гражданите на ЕС:http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_bg.pdf

Интернет страница на заместник-председателя Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието:http://ec.europa.eu/reding

Следете дейността на заместник-председателя в Twitter: @VivianeRedingEU

За участие в дебатите във Facebook:

https://www.facebook.com/ECrepBE и в Twitter: @EU4BE и #EUdeb8

ПРИЛОЖЕНИЕ

1. Според белгийците ЕС най-добре може да се справи с кризата

Източник: Стандартен Евробарометър 79 — май 2013 г.2. Седем от всеки десет белгийци се чувстват граждани на ЕС, но по-малко от половината от тях знаят какви са техните права

Източник: Стандартен Евробарометър 79 — май 2013 г.3. Белгийците считат мира между държавите членки за най-голямото постижение на ЕС

Източник: Стандартен Евробарометър 79 — май 2013 г.За контакти:

Мина Андреева (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)IP/13/830

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница