Бойко борисов: с това закривам днешното заседание. Мислех, че е последно. И аз, и вие сме изпразнили кабинетите си и очаквахме днес да ги освободимДата04.01.2018
Размер31.31 Kb.
#41420
* * *

БОЙКО БОРИСОВ: С това закривам днешното заседание. Мислех, че е последно. И аз, и вие сме изпразнили кабинетите си и очаквахме днес да ги освободим.

Извървяхме цялата процедура с истинско желание, ако може да се направи така, че до предсрочните избори да се промени Изборният кодекс. При така завъртялата се рулетка и в желанието си всеки да отстоява своите програми, ние трябва да се отнасяме с огромно уважение към всички, които участваха в този преговорен процес, и да проявим отговорност, знаейки какво ни очаква. Но така или иначе, има по-важни неща от властта – това е моралът. А и всяка една партия да отстои това, за което в края на краищата хората са я предпочели. Иначе ще се върнем във времето, когато имаше една партия.

В същото време, аз многократно съм казвал, както сме си и говорили, че във всеобщата лудост все пак трябва да останат и хора, които да мислят трезво, иначе нищо добро не ни очаква. И аз мисля, че президентът Плевнелиев е от тези хора. Колкото и да се опитваха да го тикат да направи за има-няма за празниците правителство, да се упражняват по него, се видя на кой му е по-мила държавата. И той действително не се изкуши от възможността за трети път да запише на маса хора в CV-тата, че са били министри, вицепремиери, заместник-министри и премиери.

Аз мисля, че той беше успешен президент. Не че ние сме го издигнали и подкрепили, но евроатлантическата ориентация, европейските ценности, хуманността, това да бъде полезен – той се постара максимално да го направи и то в тежки времена: когато нашето първо правителство си отиде във време, в което цените на тока скачаха, говореше се за полицейщина, сега във втория мандат – нито цените на тока скачат, в пъти паднаха исканията за подслушване – за всичко друго, само за полицейщина не може да се говори; след това – Орешарски го изгониха и той назначи другия служебен кабинет и то във време на финансово-икономическа криза, във време на войни. Вие виждате, заради това, което се случи в Турция, на времето са ставали войни – едно криминално убийство е проблем за едно общество, но убийството на посланик има тежък негатив в отношенията между държавите. Виждате Германия, в която канцлерът Меркел е обвинявана за своята хуманност, за това, че се погрижи за бежанците. И как се отнесоха към всичко това – да се убиват беззащитни хора на пазара! Белгия, Франция, къде ли не! А и тук, на един хвърлей място от България се води война в Алепо и то не каква да е война, а може би една от най-свирепите в историята на човечеството.

В такъв момент да си правиш експеримент – ами само спесимените на новите министри не могат да станат за 20 дена, блокираш цялата администрация!

Аз мисля, че и инцидентът в Хитрино беше един добър тест. И дори опозиционна партия като ДПС настоява за това – и то не за друго, а защото видяха в Хитрино колко време отне цялата операция, необходимата организация и координираност, присъствие на министри, секретари на МВР, шефове на агенции – живяха там през цялото време във фургони, съпричастни към трагедията на хората.

Отчитайки волята на хората на президентските избори, ние подадохме оставка. Участието ни в преговори за съставяне на правителство в този парламент беше именно, за да се съобразим с желанието им да има нов Изборен кодекс.

В сегашната ситуация аз искам да ви призова, в зависимост от решението на новоизбрания президент Радев и предложението, което му е отправено, да останете на местата си и да работите така, както работите всеки ден. Ще го кажа по военному, което сега е модерно: на пост, докато ни сменят. Всеки караул, всеки часови стои докато го сменят. Никакво отпускане! Може да е утре, може да е вдруги ден, може да е на 20 януари – когато ни сменят. Дотогава всеки изпълнява ангажиментите си!

Едно нещо препоръчвам, ако искате – забранявам ви: спирате всякакви обществени поръчки. Ако има нещо неизбежно, което да се прави, търсите администрацията на новоизбрания президент Радев и ако са съгласни, за да има приемственост и да не бъдем обвинявани, тогава продължавате.

С министър Ненчев сме се разбрали – даже и да останем и да имаме право да номинираме началник на отбраната, по-правилно е като дойде новият върховен главнокомандващ той да си го избере. Така и с обществените поръчки – нека, който иска да ги прави, но ако е неизбежно; иначе всеки един подобен акт ще бъде коментиран и не бива да се дава основание за това.

Не знам дали ни е последното заседание, затова не се и сбогувам с вас в този смисъл, а и се надявам, че с всички вас и след изборите ще работим заедно. Положихме огромни усилия и аз съм убеден, че има хора, които го отчитат. Винаги е по-лесно да намираш кусури, сигурно сме направили много грешки, но добрите работи са повече и има какво да покажем, с какво да продължим и да настояваме да довършим.Така че, още веднъж казвам – в зависимост от ситуацията, преди Коледа да се съберем да си разпределим задачите и дежурствата за Коледа и Нова година. Надявам се днес-утре да разберем какво се мисли по въпроса. И аз съм призовавал, и президентът го направи – всичко е въпрос на добра воля.
Каталог: fce -> 001 -> 0212 -> files
files -> Решение за назначаване на генерален консул в Одеса, Украйна бойко борисов: Митов!
files -> Бойко борисов: Преди да преминем нататък, с госпожа Петкова искаме да ви информираме, понеже чувам какви ли не приказки в публичното пространство, а това са изцяло фалшиви новини
files -> Решение за одобряване проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове
files -> Доклад за информация за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за първото полугодие на 2017 г
files -> Бойко борисов: Използвам случая, че сте тук, знаете, че една част от министрите са в отпуск, затова са тук заместниците
files -> Бойко борисов: Между другото, видяхте, че няма нищо неправилно и в нашето поведение
files -> Заседание на Министерския съвет на 16 февруари 2011 г


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница