Борис Звездов КостовДата08.06.2018
Размер20.39 Kb.
Борис Звездов Костов

Докторант към Аграрно-индустриален факултетУчаствал в мобилност през 2011-2012 , Брадфорд, Великобритания
„„Моята родина е там, където е моята библиотека“, Дезидерий Еразъм -Еразъм Ротердамски (1469–1536). Това послание, отправено към следващите поколения, години по-късно е намерило своето въплъщение в създаването на програмата Еразъм, благодарение на която всички ние получаваме шанс да сравним и обогатим знанията си, да обменим ценен опит и да се учим в едни от най-добрите европейски университети. Еразъм мобилността е огромно предизвикателство, предоставящо ни възможност на първо място да опознаем себе си, а след това да изпитаме собствената си воля и да видим докъде се простират възможностите ни. През времето, прекарано извън родината, всеки може да погледне заобикалящия ни свят от друг ъгъл, различен от досегашния, и сам да намери мястото си в него.
Какво ни дава Еразъм мобилността? Най–важното - превръща мечтите ни в реалност! Та кой не е мечтал да учи и живее в страна, за която години наред си е казвал – „Какво ли не бих дал, за да мога да съм там - дори и за ден!”? Малко или много, всеки от нас носи в сърцето си духа на откривател и все още пази частица от детството си, а именно - стремежът към търсене на новото и непознатото. Превръщайки се в част от голямото „семейство” на програма Еразъм, всеки от нас осъзнава безрезервното доверие и подкрепа, които е получил, и това му дава желание и сили да се бори, за да постигне целите си. Престоят в страна, където всичко е различно – животът, битът, културата и навиците на хората, е най-доброто „училище”, където човек може да добие безценни знания и житейски опит. Еразъм мобилността ни предоставя възможност да участваме в едно вълнуващо и незабравимо преживяване, за което след време да разказваме и да си спомняме с носталгия и с усмивка на лицето. Срещите с хора, принадлежащи към различни етноси, култури и религии, са не по-малко вълнуващи, а приятелствата с някои от тях остават за цял живот. Разказите им за техните държави, сънародници, обичаи и красиви места, за чието съществуване не сме и подозирали, са истинско „богатство”, защото богат е този, който знае.
За мен Еразъм мобилността оказа огромно влияние върху разбиранията ми за живота и ми даде нова насока за пътя, по който трябва да поема. Научих значението на думата „самостоятелен”, изправяйки се пред редица неочаквани ситуации, в които се налагаше да бъдат взети правилните решения. Предостави ми възможност да уча и опозная страната, в която винаги съм си мечтал това да се случи - Англия. Срещнах много различни хора, като от всеки научих по нещо ново. И най-важното – научих се как да живея живота си така, че въпреки трудностите и препятствията, които той ежедневно ни поднася, да му се наслаждавам и да бъда щастлив!!

Борис Звездов Костов, Брадфорд, ВеликобританияБорис Звездов Костов, Брадфорд, Великобритания


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница