Цветелина Илиянова СтойчеваДата24.07.2016
Размер30.53 Kb.
Цветелина Илиянова Стойчева,

Специалност Технология на материалите и материалознание

участвала в мобилност през 2008-2009, Антверпен, Белгия
поощрителна награда в конкурса за есе
Еразъм е една програма, чрез която от Европейския съюз се отпускат средства за изпращане и обучаване на студенти в чужди държави. Идеята е да се развият уменията им по английски език, житейския опит и комуникационните им способности, като се поставят в чуждокултурна среда на обучение. Стремежът е предметите, които се изучават, да са същите, като тези в специалността им, но на английски език. Това е една много интересна програма, която спомага за развитието на младия студент, като му предложи едно израстване, граничещо същевременно с невероятно изживяване.
За да участва в тази програма, студентът не трябва да има невзети изпити, което е стимул за кандидатите да си полагат успешно изпитите. Също така студентът трябва да положи изпит по английски език, като по този начин се провери на какво ниво е той и дали ще се справи в новата ситуация. В приемащата страна обучението е изцяло на английски език и включва много презентации, които участникът сам или групово подготвя и представя. След като вече кандитатът за участие по програмата Еразъм е одобрен, той отива в съответната страна за срок от един учебен семесър. През това време той трябва да вземе всичките си изпити там, за да може да продължи напред, когато се върне в университета, в който провежда следването си.

Аз участвх по тази програма през 2009 година. Държавата, в която бях, е Белгия, а градът - Антверпен. Заминах с още петима българи от нашия университет. Групата ни изцяло беше по Еразъм и беше интернационална - имаше хора от Полша, Австрия, Германия, Мароко, Испания, Гърция, Чехия и къде ли още не. Обучението ни беше доста интензивно. Специалността, която изучавахме беше "Инженерът като мениджър", а моята, която изучавах в България - "Технология на материалите и материалознание". Вярно, двете специалности не се припокриваха, но за сметка на това се допълваха. Това, което изучавах там като предмети, ми разкри нови перспективи за моето развитие, даде ми нови познания. Много се държеше на презентациите, почти всяка седмица трябваше да изнасяме по една. Никога няма да забравя първата ми презентация - беше да представя себе си, а аз едва произнесох името си от притеснение. От една страна трябваше да говоря на английски език, на който досега нямах никава практика и от друга страна - да говоря пред група напълно непознати хора. Но това с времето и честите презентации отшумя. Поради факта, че е сформиран интернационален клас, ни се налагаше да разговаряме на английски език, за да се опознаем, и така придобих известна доза практика. Университетът Карел Де Гроте в Белгия така беше изготвил програмата си, че да обиколим голяма част от забележителностите на държавата. Всеки от нас имаше за домашно да намери и прочете за дадената забележителност, преди да отидем там и да я представи на останалите, което всъщност е упражнение на презентационните ни умения и на тези по английски език. Тези упражнения ни научиха да не се притесняваме да говорим пред хора, да не се притесняваме, че можем да сгрешим, докато говорим на английски език. Важното е да се опитваме да говорим, по-добре да сгрешим и да се научим от грешките си, отколкото вечно да се притесняваме и да мълчим.

Аз, както всеки един, който е решил да участва в тази програма си задавах въпроси: " Дали ще успея да си взема изпитите?; Дали ще се оправя в чужда държава, далеч от родителите си?; Дали ще успея да се издържам от стипендията?" и т.н.. Накрая си казах, щом тези хора са ме одобрили и ми имат доверие, значи ще се справя. Това е едно от най-добрите ми решения. Като изключим, че имах възможността да се разходя извън България, да се запозная с толкова много хора от различни националности и да изживея тази прекрасна емоция, това обучение ми даде нужните опит и увереност, че аз съм добър студент и бих могла да се справя в такава ситуация, даде ми много добра практика по английски език и участието ми се включва в автобиографията ми. Именно участието ми по програмата Еразъм ми дава преднина пред конкурентите ми при кандидатстване за работа.

Презентационните и мениджърските умения, които придобих там, ми помагат при водене на разговори, по време на интервюта и други социални контакти. Всичко това и английският ми език ми помагат и сега, когато ходя по обучения и трябва да комуникирам на английски език - сега е много по-лесно и съм много по-уверена в уменията си.Стигнах до извода, че всеки има шанса да изживее тази емоция и да се радва на постигнатите успехи дълго време след Еразъм мобилността,както аз сега.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница