Светлана Севдалинова КироваДата19.01.2018
Размер19.93 Kb.
#48247
Светлана Севдалинова Кирова,

специалност Европеистика,

участвала в мобилност през 2006-2007 в Антверпен, Белгия
първо място в конкура за есе
Любимият ми цитат е от Марк Твен. Той казва, че „широки, здрави, либерални възгледи за хората и нещата не могат да бъдат придобити, вегетирайки в един малък ъгъл на света през целия си живот“. Мисля, че тези думи много точно описват трансформацията, през която се преминава, когато прекараш време извън уютното пространство на дома и познатото. Програма Еразъмна първо място отвори пред мен една врата към света, която до преди това не беше достъпна, като по този начин ме срещна с различна държава, нов университет и студенти от цяла Европа.

Семестърът, който прекарах в колеж Карел де Гроте в Антверпен през 2007 г., несъмнено ми даде възможност да упражня важни умения за работа в международна среда и да придобия по-голяма увереност в комуникацията на английски език, подготовката на презентации и работата в групи. По различните предмети работих по общи проекти със студенти от Белгия, Полша, Германия и дори Китай. Научих се да намирам общ език с хора от цял свят, но и по-лесно да откривам своето място сред личности с различни характери и таланти.Еразъм също така ме срещна с нови идеи и академични предмети. Така например курсът по „Европейски съюз и международна помощ за развитие“ събуди интереса ми към проблемите на глада и бедността по света и ролята на ЕС като глобална сила. Като част от Еразъм програмата имах възможност да посетя Европейския парламент (ЕП) и да придобия по-добра представа за неговото функциониране и работна среда. Обменният семестър ми помогна да осъзная, че международният опит се цени изключително много от работодателите и е задължително условие за стаж в Европейските институции. Всичко това, плюс многобройните пътувания, посещения на културни събития и разбира се срещите с останалите Еразъм студенти, оформиха един невероятно богат на преживявания семестър.

От престоя в Антверпен се върнах заредена с позитивни емоции, но и осъзнала предизвикателствата пред това да се гради международна кариера. Бях изключително впечатлена от Европейския парламент – неговата динамичност, отвореност към гражданите и мултикултурна атмосфера. Ето защо си поставих за цел един ден да направя стаж там. Еразъм за мен беше изпитание не само на академичните ми умения, но и на способностите ми да се справям с нови и понякога нелеки житейски ситуации. Без съмнение от Белгия се върна едно по-уверено и целеустремено момиче, което след това участва в още една обменна програма и направи магистратура в чужбина. И което през 2011 г. след тежка селекция бе избрано за стаж към Секретариата на Европейския парламент.Снимка Светлана Кирова, Антверпен, Белгия

(най-вдясно среден ред)


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница