Цветелина Георгиева ДжековаДата13.10.2018
Размер23.11 Kb.
Цветелина Георгиева Джекова,

специалност Телекомуникационни системи,

участвала в мобилност през 2010-2011 във Векшо, Швеция
трето място в конкурса за есе
Еразъм променя човешки животи…

Всичко започна много, много отдавна…

Имало едно време, едно малко момиче, изпълнено с големи мечти и надежди – и естествено това съм аз. Мечтата за моя Еразъм в Швеция се зароди две години, преди да ме приемат в Русенски университет „Ангел Кънчев“.

Един приятел, който учеше вече там, ми разказа за негова колежка, която била по някаква програма в Швеция, казвала се Еразъм. И тогава си мислех как силно и колко много бих искала и аз да имам възможността да участвам в Еразъм, да направя тази важна стъпка и да опозная друга култура, други нрави.

Дойде време за кандидатстване в университет, а вече Русенски университет беше натрупал много червени точки и естествено направих своя избор, и след 5 години в него, бих казала успешен!

Мина се време и в трети курс се явих на изпита по английски език, заявих желаните от мен университети, като на първо място, незнайно защо, беше шведският университет Linnaeus University. Разбира се, преди това включих своите детективски умения и го проучих. Всичко беше готово за заминаването – билети, настаняване, необходими документи. Самото вълнение и притеснение беше изключително приятно.

Спомням си всичко. Беше 24 Февруари. Пътувахме през нощта към София и в 5:45 часа беше нашият полет до Копенхаген.

След пристигането ми, с всеки изминал ден се изумявах от Швеция – култура, хора, нрави и природа, няма по-красиво и зелено място от Швеция.

Постепенно откривах колко спокойни и разбрани хора са шведите, а в същото време толкова ведри и приятелски настроени. С толкова добри хора около теб е невъзможно да не се промениш и ти към добро, при това из основи.

Моят Еразъм беше пълен с емоции и всички до една приятни. Чувствах, преживях неща, които само и единствено Еразъм може да ти предостави.

С течение на времето по време на Еразъм научаваш все повече за самия себе си, за това на какво си способен, и че нямаш предел на своите възможности.

Бях с цел дипломно проектиране, но имах възможността да запиша предмет и не я пропуснах. Потапяш се в една напълно различна академична атмосфера, където поставените задачи, освен за придобиване на знания, се превръщат и в забавление, комуникация. Биваш поставен в реална работна среда, работа е екип, където успехът зависи от всеки един. Това промени отношението ми към учебния процес и към знанието като цяло. Научих, че единствено и само твоите знания и умения не са достатъчни за постигането на блестящ резултат.

Моята мечта се превърна в реална приказка, шведска зелена приказка. Приказка, която продължава и до днес, но е Белгия. Да, аз го направих повторно. На друго място, с други хора, но все така изпълнено с вълнуващи преживявания.

За мен Еразъм не беше просто размяна на опит, мобилност с цел обучение, той беше, е, важна стъпка в моя живот, неповторимо усещане, което ме промени завинаги. Затова не се страхувай да опиташ и ти. И без съмнение ще стане голяма част от живота ти, а и кой знае, може би най-големият шанс в твоя живот.


Be Erasmus!


Цветелина Джекова, Векшо, Швеция


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница