Брюксел, 10 юли 2012 г. 12422/1/12 rev 1Дата01.11.2017
Размер26.95 Kb.ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
BG
Брюксел, 10 юли 2012 г.

12422/1/12 REV 1

PRESSE 333

Декларация на върховния представител г жа Катрин Аштън от името на Европейския съюз относно ситуацията в източната част на Демократична република Конго

ЕС е силно обезпокоен от бързо влошаващата се ситуация в източната част на Демократична република Конго вследствие на отцепническите действия на бунтовническото движение М23. ЕС изразява съжаление по повод смъртта на един член на мироопазващите сили на ООН, изразява подкрепата си за мисията на ООН за стабилизиране в Демократична Република Конго (MONUSCO) и настоява за незабавно прекратяване на всякакво насилие, извършвано от въоръжените групировки.

Като припомня заключенията на Съвета от 25 юни 2012 г., ЕС отново заявява силната си загриженост от вече оповестените публично констатации от доклада на експертната група на Комитета по санкциите на ООН, в които се посочва, че редица висшестоящи служители от Руанда са замесени в оказването на подкрепа за конгоанските бунтовнически групировки, в т.ч. метежа на М23.

ЕС приветства отправената от Руанда покана към експертната група на ООН да осъществи подробен преглед на информацията, съдържаща се в доклада на ООН. ЕС призовава Руанда да прекрати оказването на всякаква подкрепа за въоръжени групировки в източната част на Демократична Република Конго, да извърши цялостно разследване и да отговори в конструктивен дух на въпросите, повдигнати в доклада на Комитета по санкциите на ООН и приложенията към него.

ЕС подкрепя текущия диалог между Демократична Република Конго и Руанда за прекратяване на метежа на М23 и за продължаване на борбата срещу Демократичните сили за освобождение на Руанда (FDLR). Съюзът насърчава мерките за изграждане на доверие между Демократична Република Конго и Руанда, напр. механизмите за съвместна проверка. Регионалният подход също е важен и във връзка с това ЕС приветства срещата на равнище министри на Международната конференция за региона на Големите африкански езера (ICGLR) на 11 юли в Адис Абеба.

Дълготрайната стабилност в източната част на Демократична Република Конго не може да се основава само на военни действия. Ето защо ЕС настойчиво призовава Киншаса и Кигали да участват в намирането на политическо решение и да се справят с регионалните и местните причини за нестабилността. ЕС подкрепя конгоанския суверенитет над територията на държавата, но в същото време призовава Демократична Република Конго да поеме по-голяма отговорност, като установи пълен държавен контрол в провинциите Киву. Във връзка с това не следва повече да се отлага реформата в сектора за сигурност, и по-специално на конгоанската армия.

Протичащите понастоящем събития не са от полза за нито една от двете държави, нито за населението им. Демократична Република Конго и Руанда носят отговорност за гарантиране на устойчив мир в региона.

Присъединяващата се страна Хърватия*, страните кандидатки Турция, бившата югославска република Македония*, Черна гора*, Исландия+ и Сърбия*, страните от процеса на стабилизиране и асоцииране и потенциални кандидатки Албания и Босна и Херцеговина, страните от ЕАСТ Лихтенщайн и Норвегия, членуващи в Европейското икономическо пространство, както и Украйна, Република Молдова и Армения се присъединяват към настоящата декларация.

* Хърватия, бившата югославска република Македония, Черна гора и Сърбия продължават да участват в процеса на стабилизиране и асоцииране.+ Исландия продължава да членува в ЕАСТ и в Европейското икономическо пространство.

ЗА ПЕЧАТА

Rue de la Loi, 175 B – 1048 BRUXELLES Тел.: +32 (0)2 281 6319 Факс: +32 (0)2 281 8026press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom

12422/1/12 REV 1BG

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница