Чрез ПредседателяДата23.10.2018
Размер25.5 Kb.
#93501
Чрез

Председателя

на Народното събрание

г-н Георги Пирински

До


Министъра

на регионалното развитие и благоустройството

на Република България

г-н Асен Гагаузов

ВЪПРОСот Яне Янев – народен представител от ПГ на ОДС

На основание чл. 90, ал.1 от Конституцията на Република България и във връзка с чл. 77 от ПОДНС внасям въпрос

ОТНОСНО: Връщане в патримониума на държавата на т. нар. “царски имоти”

Уважаеми господин Министър,

Налице са многобройни юридически и фактически доказателства, че т. нар. “царски имоти” са реституирани незаконосъобразно в полза на Симеон Сакскобургготски и на други членове на фамилията на бившите царе. Тези доказателства бяха представени пред временната парламентарна комисия за установяване на отнетото и възстановено имущество на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и техните наследници.

Само като илюстрация ще посоча, че дворецът “Врана” е въведен в собственост на Симеон Сакскобургготски въз основа на нотариален акт № 159, рег. 159, т. VІІІ, дело 328/1928 г. Нотариален акт под тъкъв номер и по такова дело не е издаван и не се съхранява в регистрите на съда. В тях има запазен само проект за такъв нотариалеин акт, който не е подписан от нотариус, поради което не поражда никакви правни последици.

Практически всички други документи, представени пред комисията, както и правният анализ на приложимото към казуса българско законодателство показаха, че Симеон Сакскобургготски владее, ползва и се разпорежда с въпросните имоти без правно основание. Те винаги са били и остават държавна собственост. Всяко компетентно и непредубедено разглеждане на документите може да потвърди безусловно този факт.

Налице са неоспорими доказателства, че имотите са държавни, документите са в архива на Народното събрание и всеки овластен държавен орган може да се запознае с тях. В тях ясно са указани и параметрите на въпросните имоти. Изпълнителната власт има задължение – което е очевидно от общи съображения и е изрично постановено от закона – да носи отговорността за държавната собственост. В частност съгласно Закона за държавната собственост министърът на регионалното развитие се грижи за недвижимите имоти, а министърът на финансите – за движимите вещи държавна собственост.

Конкретно става дума за следните имоти:  • имот “Саръгьол”,

  • дворец “Врана”,

  • имот “Царска Бистрица”,

  • къща в с. Слатина,

  • дворец “Ситняково”.

Съгласно чл. 2 от ЗДС те са публична държавна собственост.

Във връзка с изложеното, уважаеми господин Министър, питам:Какво ще предприемете, за да бъдат върнати в патримониума на държавата т. нар. “царски имоти”, описани по-горе?
На основание чл. 78 ал.1 от ПОДНС желая министър Гагаузов да ми представи отговора си в писмен вид.

14. 08. 2006

Яне Янев

Каталог: documents
documents -> Български футболен съюз п р а в и л н и к за статута на футболистите
documents -> Изготвяне на Технически инвестиционен проект и извършване на строително-ремонтни работи /инженеринг/ на стадион “Плевен”
documents -> П р а в и л а за организиране и провеждане на ученическите игри през учебната 2013/2014 година софия, 2013 г
documents -> К о н с п е к т по дисциплината “Обща и неорганична химия” за студентите от І–ви курс специалност “Фармация” Обща химия
documents -> Издадени решения за преценяване на необходимостта от овос в риосв гр. Шумен през 2007 г
documents -> За сведение на родителите, които ще заплащат таксите по банков път цдг” Червената шапчица”
documents -> Стъпки за проверка в регистър гаранции 2016г. Начална страница на сайта на ауер електронни услуги
documents -> Общи въпроси и отговори, свързани с държавните/минималните помощи Какво е „държавна помощ”


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница