До Директора на нзок до Председателя на нсоплб копие До директораДата24.10.2018
Размер37.37 Kb.
#96707
До Директора

на НЗОК
До Председателя

на НСОПЛБ
копие До директора

на РЗОК-Разград


Относно: писмо изх.№29-05-1081/20.07.2009 на директора на РЗОК-Разград

На 21.07.2009. получих писмо изх.№29-05-1081/20.07.2009 от д-р Заимов, директор на РЗОК-Разград, с което ме уведомява, че няма да ми бъдат платени профилактичните прегледи за м.Юни 2009 за които в отчета нямам отразени резултати за задължителните изследвания при профилактичен преглед на ЗЗОЛ. В писмото е цитиран текста на чл.8 ал.1 от Наредба 39: „Лекарите и лекарите по дентална медицина са длъжни да отразяват данните от проведените профилактични прегледи и изследвания в утвърдената медицинска документация”. След което на основание т.154.2 на Решение №РД-УС-04-17 от 20.01.2009 на УС на НЗОК ме задължава да попълня кредитно известие към месечната фактура.


Под натиска да не ми бъде преведена цялата сума за месеца бях принудена да попълня такова кредитно известие въпреки вътрешното си убеждение, че това си е пладнешки обир.

Защо е така:
  1. Няма как да попълня резултатите от изследванията на профилактични прегледи проведени в края на месеца. Резултатите от тия изследвания пристигат при нас в началото на следващия месец. Попитах служителите на РЗОК-Разград (инж.Христова) дали не мога да предам отчета за м.Юни повторно в началото на м.Август за да се убедят, че тези резултати са нанесени. Това нямало как да стане, защото по този отчет вече ни било платено. „Умният” съвет на служителката ви беше – „ами ще правите профилактични прегледи до 20-то число на месеца”. Значи като дойде пациент за профилактичен преглед на 25-то число (например) – ще му отговоря „Съжалявам – Наредба 39 разрешава, но инж.Христова – не”. И без това малка част от хората в България ходят на профилактични прегледи, а аз ще трябва да върна и част от тях, защото не се съобразяват с вижданията на някои служители в РЗОК-Разград.
  1. Няма как да попълня резултатите от изследванията на профилактични прегледи на недобросъвестни пациенти които след проведения преглед не отиват да си направят изследванията, или не носят резултатите от тях обратно в амбулаторията. Все още няма закон който да разрешава на лекарите силови методи за събиране на резултатите от изследванията. А нищо не задължава пациента да си ги направи. Разбира се това са по-малко от 5% от ЗЗОЛ.
  1. Никъде в цитирания чл.8 ал.1 от Наредба 39 не се споменава, че „лекарите и лекарите по дентална медицина са длъжни да отразяват данните от проведените профилактични прегледи и изследвания в утвърдената медицинска документация преди предаването на отчета за месеца”. Никъде в цитирания чл.8 ал.1 от Наредба 39 не се споменава, че „лекарите и лекарите по дентална медицина са длъжни да отразяват данните от проведените профилактични прегледи и изследвания в утвърдената медицинска документация преди дори да са ги видели”.

Поради изложените причини няма как да бъдат попълнени никога 100% от изследванията от профилактичните прегледи. Но поредния „умен” съвет от инж.Христова беше в края на месеца даже и да нямам резултатите от изследванията да попълня „някакви” стойности. Явно на някого не му е ясно, че попълването на финансови и отчетни документи с невярно съдържание е престъпление според действащото законодателство. Друг е въпросът, че явно аз съм се заблуждавала като си мислех че целта на профилактичния преглед не е да има на всяка цена „някакви резултати” ,а реалните резултати от които да се придобие ясна представа за здравословното състояние на пациента.


Ако смятате, че тези профилактични прегледи не трябва да ми бъдат заплатени и изложените от мен доводи нямат основание, с което ме задължавате да попълвам всички резултати от изследвания на профилактични прегледи до предаване на месечния отчет – т.е. да задължа пациента да си направи изследванията и непременно да ми донесе резултатите до края на месеца съм принудена от следващия месец (Август) да събирам гаранция в размер на 7лв. (цената на профилактичния преглед) от пациентите срещу декларация и да връщам сумата когато ми донесат резултатите от изследванията. Не мисля, че това е особено морално но не виждам друг избор.
Със същото писмо директора на РЗОК-Разград ме информира, че няма да ми бъдат заплатени и определен брой диспансерни прегледи на ЗЗОЛ за които „диспансерно наблюдение следва да се води от изпълнител на СИМП съгласно изискванията на Наредба 39”. Но за всички тези ЗЗОЛ имам документи в които е видно, че при прегледа при СИМП не е извършена диспансеризация. Същите ЗЗОЛ липсват и в регистрите на РЗОК за диспансеризация при СИМП. За да могат тези ЗЗОЛ да получават лекарствата си по другите диагнози ОПЛ е задължен да го диспансеризира. Това много ясно и простичко е обяснено в Съвместно указание между НСОПЛБ и НЗОК от 12.03.2009. Информирах за всичко това д-р Заимов и инж.Христова, на което ми отговориха, че „няма никакво значение къде какво пише – тези прегледи няма да ми се заплатят”. Моля да ми бъде представен списък от нормативните документи които имат значимост за горепосочените лица, за да бъда по-ефективна в работата си по-нататък с тях.
Ако смятате, че и тези средства не би следвало да ми бъдат заплатени обещавам от следващия месец да отчисля от диспансеризация тези ЗЗОЛ и всички подобни случаи. След което внимателно да им разясня защо го правя (въпреки че не е редно) и да ги изпратя без лекарствата им по рецептурна книжка до РЗОК, НЗОК и всички медии.
Поради наближаващия следващ отчетен период се надявам на спешно съдействие от ваша страна за недопускане на тази гавра с лекарите отново.

      1. С уважение: Д-р Селиме Карагьозова

гр.Разград
Каталог: uploads -> article documents
article documents -> Сдружение на общопрактикуващите лекари – кърджали
article documents -> Американското здравеопазване е най-доброто в света ако… Публикувано 08/13/2004
article documents -> Инструкция №1 от 20 май 2011 г. За работата и отчетността с болничните листове за временна неработоспособност
article documents -> Спри на първата фрактура! 2 Милиона фрактури ежегодно в света са твърде много!
article documents -> Д-р Любомир Киров: Истинският лекар е докоснат от Бог
article documents -> Национална линия за отказ от тютюнопушенето – 0700 10 323
article documents -> Новини 20: 32 19. 08. 11 582 809 българи лишени от лекар В. Труд
article documents -> Медицински стандарт по обща медицина медицинската специалност обща медицина
article documents -> Програма на шеста научна конференция на дсопл 27. 10. 2012 умбал "александровска "аудитория на Kлиника по нервни болести
article documents -> Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в българия


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница