Двигатели с по-висока ефективност, повече мощност и по-ниски емисии на co2Дата24.10.2018
Размер273 Kb.
#95909

Пресинформация

Февруари, 2010Двигатели
Двигатели с по-висока ефективност, повече мощност и по-ниски емисии на CO2


  • Повече мощност, намален разход на гориво, по-ниски емисии на CO2 за цялата гама

  • Нов вариант ecoFLEX 1.3 CDTI с 95 к.с., 98 г/км CO2 и разход 3.7 л/100 км

  • Нови дефазиращи устройства с по два газоразпределителни вала за двигателите с обеми 1.2 и 1.4 литра.

Рюселсхайм. Новият Opel Corsa сега се предлага с променена гама от двигатели, чиято задача е да се намали консумацията на гориво и емисиите на CO2 с до 13 процента при едновременно увеличаване на мощността. Новата Corsa ecoFLEX например, предлага изключително ниски нива на емисии на въглероден двуокис – едва 98 г/км - и въпреки това разполага с 27% по-висока мощност.


Най-популярните бензинови двигатели с работен обем 1.0, 1.2 и 1.4 литра с механична или Easytronic трансмисия, разполагат с по-голям въртящ момент и комбиниран разход на гориво между 5.0 и 5.5 л/100 км. Нивата на CO2 са съответно между 117 и 129 г/км при версиите с механични трансмисии. Емисиите на всички бензинови двигатели и най-мощния дизелов агрегат 1.7 CDTI съответстват на стандарта Euro 5.
1.2 и 1.4-литровите Twinport агрегати сега са оборудвани с по две дефазиращи устройства – по едно на всеки от двата вала, като по този начин се осъществяват променливи фази както на всмукателните, така и на изпускателните клапани. Това от своя страна позволява по-ефективно пълнене с прясна горива смес и „очистване” от отработилите газове. Инжeнерите на Opel са конструирали така двигателите Twinport, че да съответстват на необходимите изисквания по отношение на емисиите и въпреки това да имат добри динамични качества. Технологията Twinport комбинира променливи фази на всмукателните клапани с високи нива на рециркулация на отработилите газове, като по този начин се осигурява оптимална ефективност и намален разход.
Голяма част от вариантите на новата Corsa, оборудвана с бензинови двигатели, предлага избор между трансмисии с „къси” и с „дълги” предавателни числа. Обикновено късите предавки се използват при бензиновите мотори, където целта е по-спортно и динамично поведение на автомобила с превключване при високи оборотни режим, докато дългите предавателни числа са приоритет на дизеловите двигатели и задачата им е да компенсират тесния работен диапазон и да осигурят по-икономична работа на двигателя.
Тъй като всички бензинови двигатели са с подобрени характеристики на въртящия момент, особено при ниски оборотни режими, е станало възможно те също да бъдат оборудвани с трансмисии с дълги предавателни числа. Сега представителите на Opel в отделните държави могат да избират между трансмисии, подходящи за динамично управление (с къси предавки) или за икономично управление (с дълги предавки), които да съответстват на нуждите и вкусовете на техните клиенти, както и да са съобразени със специфичните данъчни особености на съответния пазар.
Другите мерки за подобряване на консумацията на гориво и намаляване на емисиите на CO2 на всички двигатели включват:

  • Нова маслена помпа, която оптимизира налягането на маслото за намаляване на вътрешното триене

  • Препрограмиране на термостата за намаляване на времето за достигане на оптимална работна температура на охладителната течност

  • Индикатор за оптималния момент за превключване на по-висока предавка на основния диспей на уредите. Помага на водача да намали разхода на гориво.


Гама от бензинови двигатели – повече мощност и по-нисък разход на гориво
Базовият трицилиндров двигател с работен обем 1.0 литър сега разполага с 48 кВт/65 к.с. и въртящ момент 90 Нм (при предишната версия тези параметри са съответно 44 кВт/60 к.с. и 88 Нм). Едновременно с това разходът на гориво и вредните емисии са намалени с 13 процента - от 5.6 на 5.0 л/100 км и от 134 г/км на 117 г/ км. Оборудваната с този двигател Corsa е най-чистият от всички модели в този сегмента на европейския пазар.
Оборудван с устройства за промяна на фазите на клапаните и на двата разпределителни вала 1.2-литровият двигател разполага с мощност 63 кВт/85 к.с. и въртящ момент 115 Нм (при предишната версия тези стойности са съответно 59 кВт/80 к.с. и 110 Нм). Същевременно с това новият двигател има с 11 процента по-нисък разход на гориво и емисии на CO2 (5.3 л/100 км и 124 г/км срещу 5.8 л/100 км и 139 г/км). Във версиите с автоматизирана трансмисия Easytronic степента на намаляване на консумацията на гориво е още по-отчетлива и достига 13 процента до 5.1 л/100 км и 119 г/км (5.7 л/100 км и 137 г/км за предишната версия).
Ходът на буталото на новия 1.4-литров двигател е увеличен с 2 мм, с което работният обем е нараснал до 1398 куб.см, а газоразпределителните валове разполагат с дефазиращо устройство за всеки един. Той има мощност 74 кВт/100 к.с. и въртящ момент 130 Нм, (срещу 66 кВт/90 к.с. и 125 Нм за предишната версия). Освен че характеристиката му на нарастване на мощността е по-стръмна, двигателят дава възможност за 12-процентно намаляване на консумацията на гориво и емисиите на CO2 - съответно 5.5 л /100 км и 129 г/км. Ускорението от нула до 100 км/ч се извършва за 11.9 секунди.
При най-мощния двигател в гамата - 1.6-литровият турбо агрегат, разполагащ с 110 кВт/150 к.с. за Corsa GSi и 141 кВт/192 к.с. за версията OPC, разходът на гориво се намалява със 7.6 процента, а емисиите на CO2 – с 9.5 процента.
Това е постигнато чрез оптимизиране на настройките на двигателя, за да съответства на емисиите Euro 5. Консумацията на гориво за двата варианта е намалена до 7.3 л/100 км, а емисиите на CO2 - до 171 г/км за GSi и 172 г/км за OPC.
Дизеловите двигатели предлагат впечатляваща икономичност и изобилие от мощност
Сега двигателят на Corsa ecoFLEX 1.3 CDTI използва турбокомпресор с променлива геометрия и има 27 процента повече мощност от предишната версия - 70 кВт/95 к.с. Въртящият момент също е в изобилие – стойността му достига до 190 Нм в диапазона от 1,750 до 3,250 об./мин.
Консумацията на гориво и емисиите на CO2 са намалени с 10 процента. Новата Corsa ecoFLEX „отпива” горивото на глътки от по 3.7 л/на всеки 100 км и отделя едва 98 г/км CO2 във версията с три врати и 99 г/км в тази с пет. Филтърът за твърди частици е част от стандратното оборудване.
В дизеловата гама се включват още две версии на двигателя 1.3 CDTI. Агрегатът с 55 кВт/75 к.с. се предлага с петстепенна механична предавателна кутия, а по-мощният с 66 кВт/90 к.с. е оборудван с шестстепенна механична трансмисия.
Върховият дизелов мотор 1.7 CDTI също се е сдобил с повече мощност и въртящ момент, като едновременно с това разходът му на гориво е намален. Мощността е увеличена от 92 кВт/125 к.с. на 96 кВт/130 к.с., а максималният въртящ момент нараства от 280 на 300 Нм, като се достига при по-ниски оборотни режими и се запазва в по-широк оборотен диапазон, предлагайки по този начин повече удоволствие от шофирането. Емисиите са намалени с 9 процента, достигайки впечатляващите 118 г/км CO2 за версията с три врати, като разходът на гориво е едва 4.5 л/100км.
Corsa 1.7 CDTI сега ускорява от нула до 100 км/ч за 9.5 секунди ( 9.9 секунди при предишната версия) и достига 200 км/ч - с 5 км/ч повече от предишното поколение. Увеличеният въртящ момент на двигателя позволява междинното ускорение от 80 до 120 км/ч на пета предавка да се достига за 9.3 секунди (10.4 секунди на предишната версия).
В името на постигането на нива на емисиите, съответстващи на Euro 5, инженерите на Opel са разработили оптимизиран процес на горене с помощта на средства, като намаляване на степента на сгъстяване и използване на ново поколение система за впръскване на горивото, при което броят на впръскванията на цикъл може да достигне осем. Двигателят е оборудван с нов турбокомпресор с датчик за позицията на регулиращото устройство, с което се постига по-прецизен контрол на налягането. Нов полимерен всмукателен колектор и напълно електронно управляваната система за контрол на завихрянето оптимизират горивния процес и намаляват теглото. За намаляване на натоварването на генератора след студения старт на двигателя са използвани нисковолтови подгревни свещи.
Техническите данни ще откриете в следващия раздел.


За връзка:
Люба Ганчева

PR мениджър

тел +359 ( 0) 2 969 3051

Mobile: +359 (0) 88 831 8090ljuba.gancheva@gm.com

Допълнителна информация и снимки можете да намерите в интернет на media.opel.com.


Texts, photos and videos can be downloaded at media.opel.com.

Информацията по отношение на спецификациите и оборудването се отнася за моделите, които се предлагат в Германия, освен в случаите, в които изрично е уточнена страната, за която е валидна. Всички данни за разхода на гориво се отнасят за комбиниран европейски тестови цикъл на базов модел и подлежат на промени.

Опел Саутийст Юръп media.opel.comТърговско представителство за България

Каталог: content -> Pages -> news
news -> Класическа Grand Prix звездите на 111-годишната история на Opel в света на моторните спортове
news -> Chevrolet ще покаже творението на младите дизайнери на изложението в Женева
news -> Пресинформация 29 септември, 2011 година Opel Ampera спечели международната награда ecobest
news -> Пресинформация 26 октомври, 2015 година Перфектен рали сезон за Opel
news -> Отборът adac opel Rallye Junior Team запазва водачеството си в шампионата erc
news -> Пресинформация 29 юни, 2015 година Тройна победа за Opel на рали Ypres
news -> Програма за развитие на нови таланти с ангажименти в областта на пистовите надпревари и рали-спорта
news -> Пресинформация 30 март, 2015 г


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница